Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Примечание: This feature may not be available in some browsers.
Ты пра што? Пра расклад службаў у касцёле?так і не выканала абяцання
Во як! )Народнаму Альбому -15 год
Будзеце нiк змяняць на Ильгрима?
http://news.tut.by/society/328399.html"Габрэй" ці "жыд" – як слушна казаць па-беларуску?
у ХІХ стагоддзі слова "жыд" гучала звыкла разам з "маскалём" і ў беларускай, і ва ўкраінскай мове. Аднак цягам ХХ стагоддзя ва ўсходнеславянскіх мовах сфармавалася адназначная негатыўная семантыка слова "жыд" (дарэчы, разам з "маскалём"). Цяпер габрэі, якія жывуць ва Усходняй Еўропе, успрымаюць слова "жыд" выключна як абразу. У 1970-х гадах у падручніку ўкраінскай літаратуры, па якім я вучыўся ў львоўскай школе, у тэкстах "Кабзара" Шаўчэнка былі прапушчаныя радкі і цэлыя строфы са словам "жыд", замест іх стаяла шматкроп’е. З прыроднай цікаўнасці я ўзяў у бібліятэцы арыгінал і жахнуўся сваім адкрыццям. Настаўніца (прычым вельмі талковая) патлумачыла, што цяпер гэта абраза, але ў часы Шаўчэнкі так было прынята называць габрэяў, гэта было літаратурнае слова. Я гэта зразумеў тады і разумею цяпер. Але мне ад гэтага ні тады, ні цяпер не лягчэй.
Таму ўсё ж такі, да магчымай прыкрасці людзей, якія спрабуюць павярнуць гісторыю назад і падмяніць сучасную беларускую мову яе архаічнымі варыянтамі, ім давядзецца называць габрэяў габрэямі як мінімум у прысутнасці апошніх, а калі яны лічаць сябе культурнымі людзьмі – то і за вочы. Нават іранічнае "бульбашы" ў дачыненні да беларусаў і блізка не мае такой моцнай негатыўнай канатацыі, як "жыды" да габрэяў. І калі мы хочам у Еўропу, то з трох назваў этнасу ("яурэй", "габрэй" і "жыд") мусім выкарыстоўваць два нейтральныя, а старую назву з ХІХ стагоддзя пакінуць гісторыкам.
часта чытаю на нашым форуме " маскаль "
Чаму? Можна, напэўна. Вы сама вырашаеце.пра гэта нельга ў гэтай тэме ?
пісьменна.)граматна
Zoryana, ну мы ж з Вамі ведаем, пры якіх абставінах гэтае слова на форуме ўжываецца, праўда?
Як вы думаеце, для чаго наогул выкладваецца інфармацыя на форумах? Мне падалося цікавым, захацела падзяліцца. Ці трэба спачатку атрымаць нейкі дазвол, з кімсьці ўзгадніць і г.д.? Каму нецікава, той звычайна не адказвае. Ну, я так раблю.)))Што да майго пытання, дык я не зразумела, для чаго (каго?) гэтая інфармацыя выкладзеная.)
А я не апраўдваю. Проста кажу, што з бел. мовай ніяк не звязанае. А цытата Вашая пра гэта.абставіны не могуць служыць тут апраўданнем.
Дзякуй ))Выкладвайце, што палічыце патрэбным.
Проста кажу, што з бел. мовай ніяк не звязанае
Пра ўсё па-беларуску
Вы праўда, не разумееце, пра што я? Мне проста цікава.Пра ўсё па-беларуску
Вы праўда, не разумееце, пра што я? Мне проста цікава.
Ці робіце выгляд?