К основному содержимому

Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
МахУнка – физалис.
Вось гэта увогуле здзивила! Николи б не падумала што па беларуску физалис ёсць:)

Нiцая вярба – плакучая ива.
Прыгожа)

ніводнага з 2-х не ведаю.)))
А у меня даже вырастало и мы ели:)))

А у меня даже вырастало и мы ели
так і падумала, што гэта штосьці з раслін.) Я ў іх ні па-руску , ні па-беларуску не разбіраюся.)
Назвы асноўных кветак хіба ведаю.)))

Так у слоўнiку.
Можа, абдрукоўка якая тады.

http://www.slounik.org/search?dict=krapivabr&search=мац&x=32&y=8

Лiтара «П»:
ПавысядАць – пробиться (усы, борода).
ПагатОў – тем более.
Падвяночак – чашечка.
Паддамак – чердак.
Падкiтаваць – подмазать.
Падкухцiк – поваренок.
Падлабунiцца – подластиться.
ПадлАсы – белобрюхий.
Падлыгаць – поднизаць.
Падлыжнiк – наушник.
Падпяты – туго подвязанный.
ПадЭсць – пакость.
Паекатаць – повопить.
ПажлУкiцца – набычиться.
ПазАдкi – отбросы.
Пазаляцацца – поухаживать.
ПаздзiмАны – сдутый.
ПазУр – ноготь.
Пакаёўка – горничная.
ПакЕшацца – повозиться, покопаться.
ПакладАнне – выхолащивание.
ПакОст – олива.
Пакоўны – вместительный.
ПакпIць – поиздеваться.
ПакрЭпнуць – окоченеть.
ПакУнак – сверток.
ПАлка – страстно, пылко.
ПалунАць – попарить.
Палыгаць – понизать, связать.
Паля – свая.
Памiзарнець – осунуться.
ПамУляць – стереть.
ПамЫсны – благополучный.
ПанАнда – привлекательно.
ПаплавЕц – лужайка.
Паплаўнiчы – полевой сторож.
Парадзiха – роженица.

Последнее редактирование:
что-то тут не то... не ложится...
"мац" очень похоже, что слово от глагола мацаць (трогать, щупать), поэтому я бы перевела его как "щуп, зонд"
имхо

"Якія пазуры адрасціла!"
тоже слышала это выражение, но я "пазуры" воспринимала от слова "позор" :)))
а так более часто употреблялось "каптюры/кіпцюр" (не знаю, правильно ли написала)

Последнее редактирование:
А вось лямант, лямантаваць яўна адзін корань з лемантаром маюць.

Вот вообще не вяжется у меня с лямантам)).

Учебник в польской школе, вроде нашего букваря, называется "Наш элементаж" (elementarz). У меня и элементаж ассоциируется с элементарным чем-то, и буквар-лемантар с ним же, с элементарным)). И в английском же есть элементари, или как оно правильно произносится, то, что начальный уровень.

Рискну еще выдвинуть в качестве аргумента "е" в слове лемантар. Откуда оно, если в лямант, лямантаваць - "я"?

имя-как-имя, можа і не вяжацца.) Проста прыцягнуў увагу той жа корань.
Нават цікава б было ў каго запытацца...
Лямантаваць магло быць звязаным з лемантаром. Бо што такое лямант? - гэта крык. А крычаць што звычайна? Элементарныя гукі, тыя самыя, што ў лемантары напачатку вывучаюць.
Але цалкам мажліва, што гэта мае выдумкі ў чыстым выглядзе. ))) Паўтаруся, корань аднолькавы зацікавіў.)

k_ja_ra, без претензий на истину. Мне странно, что слово, обозначающее крик, может происходить от латинского элемент. Думается, лямант все же раньше появился.

Думается, лямант все же раньше появился.
Калі раптам мая версія мае права на існаванне :) то хутчэй за ўсё лемантар з'явіўся раней.
То бок: чаго ты лямантуеш? (=як у лемантары літары ледзь чытаеш?) - ну...кшталту таго.:)
Таму лемантар застаўся з каранёвым (пазычаным) "е", а ўжо лямантаваць і лямант маюць чыста беларускае аканне-яканне.)

k_ja_ra, ух, мне сложно). Я больше интуитивно. Лямант для меня сродни воплю. С едва читать не получается увязать. Но не факт же, что интуиция меня туда ведет, куда правильно :).

имя-как-имя, дык і ў мяне не факт.) Але версія прыгожая, пагадзіся.)))) Складная.)))

Пра лемантар і лямант.
Гэта розныя словы і карані ўсё ж.
Але лямант, лямантаваць, аказваецца, таксама мае лацінскае паходжанне. Ад lamentum.

Учебник в польской школе, вроде нашего букваря, называется "Наш элементаж" (elementarz).
Я думаю, лемантар менавіта ад гэтага польскага слова і паходзіць.
А "лямант", як мне падаецца - з лацінскай мовы, яно, напрыклад, сугучнае ангельскаму lament - "гаротны стогн"

Дзякуючы тэме нават пацикавилася тым, чым николи дагэтуль не цикавилася и не чытала. Можа, для большасьци гэта не навина, але я шмат невядомага пазнала)
Напрыклад тут: http://om.net.ua/16/16_6/16_61066_leksika-belaruskay-movi-pavodle-pahodzhannya.html

Ну и наконт лемантара пачытала у вики) Было ужыванне аналагичнае польскаму, падазраю, што лемантар гэта асабливасць вымаулення, што и абрана беларуским словам. Вось напрыклад:
Рукапіс лемантара быў, відавочна, апрацаваны ў 1904—05 г. Вацлаў Іваноўскі паведамляў Аляксандру Ельскаму ў лісце ад 17.4.1906: «Некалькі людцоў „тутэйшых“, што ў Пецярбурху жывуць, залажылі выдаўніцкую суполку, цяпер адбіваецца ўжо элементар, будзе дваякімі знакамі, гэта значыць, па просту кажучы, будуць два элементары».

И вось якое дзиунае написанне з таго лямантара, амаль я як зараз пишу, написана:)))

Ведаем мы ўсе, што меж нами палешуками, беларусами, ци як мы сябе яшчэ называем — тутэйшыми йосьць каталики и праваслаўные, каталики больш да лацинских литэр — што йих несправядлива «польскими» называюць, прывыкли; праваслаўные — да славянских — ци як кажуць да «руских» прывыкли. Гэтые руские — гэтаж нашы спрадвечные беларуские, а лацинскими цяпер увесь сьвет пишэ. Ци раз у нас сварка бывае: зыдуцца каталик з праваслаўным и сваруцца «ах ты, кажэ, паляк, — а ты маскаль». И абодва ня ведама што кажуць: ани той паляк, ани гэты маскаль, абодва яны хоць рознае веры, а народу аднаго, бо абодва вырасли на зямельцы тутэйшай палескай — беларускай и першае слова ў мови нашай бацькаўскай ад бацькоў пачули, а сваруцца тольки сабе на крыўду и на сорам, людзям на сьмех. Вось і знарок выдаем лемэнтар дваякими знаками, выбирай, што спанараўна, каб усяки пазнаў, што ци такие, ци сякие знаки, а зыки, склады и словы тыеж, мова — таяж и людзи што мовай адной гаворуць — браты родные.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Назад
Сверху