К основному содержимому

Беларуская мова

Magda,
Кьяра, нічога я не знайшла:(. Тут падручнік па словаўтварэнні патрэбны, у мяне няма. І ў школьнай бібліятэцы няма. А наогул-так, гэта з-за цвёрдай асновы суфікс -ыст.

Последнее редактирование:
прабачце маё вольнае стаўленне да правілаў, але па мне прасцей запомніць аднойчы таго ж "флейтыста", а потым па аналогіі з ім і парадыста, і кларнетыста атрымліваць.
Во, прасцей запомніць, чым зразумець тое правіла! :( Я са школы памятаю толькі па 1 склад перад націскам і пра тое, што словы "кумунізм" і "капіталізм" змяняюцца па-рознаму :crazy: Цікава, гэтую апошнюю дурасць ужо адмянілі ці не?

Ты сур'ёзна ці жартуеш? Гэта як, па-рознаму? ))) Заінтрыгавала...
У падручніку сваім і ў слоўніку не знайшла, але здаецца мне, што было ў родным склоне так: капіталізму і да т.п., але камунізма, сацыялізма (выключэнне). Відаць, таму што сацыялізм і камунізм для беларусаў - выключныя з'явы :)))

Magda,
Кьяра, нічога я не знайшла. Тут падручнік па словаўтварэнні патрэбны, у мяне няма.
В учебнике в одном из упражнений задание:

Устаўце суфиксы ік або ык.
Чаму ў адных словах вы ўстаулялі суфикс ик а ў іншых ык?

Ребенок должен не просто правильно вставить, но и объяснить. Значит правило есть. Как это так, что его нет в учебнике. И никто его не знает?

Как ни удивительно, но в учебниках по русскому языку ситуация намного лучше. :(

Magda, добра, а як гэта тлумачыць настаўніца?
Можа задаць пытанне на які-небудзь сайт Мінадукацыі? Бо смех смехам, але праблема і праўда стаіць. І востра, як бачу.

п.с. мая ў другім класе, пакуль збольшага ўсё ясна...

Девочки, может у кого есть учебник перед глазами. Не могу вспомнить, в каком классе проходили. Нужно правило про "падоужанныя зычныя". Мне кажется в 3-ем классе должны были проходить... А может и нет правила и надо просто запомнить?

Нужно правило про "падоужанныя зычныя". Мне кажется в 3-ем классе должны были проходить... А может и нет правила и надо просто запомнить?

Не падкажу, у якім класе вывучаецца. А правіла ёсць
Правапіс падоўжаных зычных
1. У становішчы паміж галоснымі зычныя гукі з’, дз’, л’, н’, с’, ц’, ч, ж, ш вымаўляюцца падоўжана і на пісьме абазначаюцца падвоеным напісаннем адпаведных літар (падоўжанае вымаўленне дз’ на пісьме перадаецца спалучэннем літар ддз): рыззё, маззю, асяроддзе, разводдзе, наваколле, засілле, Наталля, паданне, каханне, Аўгіння, Аксіння, Усціння, паднябессе, двукоссе, Анісся, Фядосся, пачуццё, васьмюдзесяццю, Аўдоцця, Таццяна, Закарпацце, ламачча, роспаччу, падарожжа, узмежжа, Пабужжа, зацішша, Замошша.
2. Падаўжэння зычных звычайна не адбываецца ў запазычаных і вытворных ад іх словах, а таксама ва ўласных імёнах і назвах: алея, каментарый, масіў, група, калектыў, калона, імунітэт, касір, тэрыторыя, піца, саміт; Ала, Генадзь, Іна, Кірыл, Адэса, Марока, Ніца. Выключэнне: бонна, донна, манна, панна, ванна, мадонна, саванна, мецца-сапрана; Ганна, Жанна, Сюзанна, Мекка.
3. Не адбываецца падаўжэння зычных у некаторых уласных імёнах: Ілья, Емяльян, Ульян, Ульяна, Юльян, Юльяна, Касьян, Традзьякоўскі і вытворных ад іх: Ільін, Ільіч, Ільінскі, Ільічоўка, Ульянаў, Ульянаўск, ульянаўскі.
 Ад фанетычнага падаўжэння гукаў трэба адрозніваць марфалагічнае падваенне зычных – напісанне дзвюх аднолькавых літар на стыку марфем: бессардэчны (бес-сардэчны), рассмакаваць (рас-смакаваць), ажыннік (ажын-нік), дружыннік (дружын-нік), асенні (асен-н-і). Параўн.: імгненн-е і імгнен-н-ы.

Дюдюка, может заодно и на мой вопрос ответите?
Только сразу поясню, что белорусский я знаю пока не очень хорошо, но мне он нравится, потому и интересуюсь:)
Один из моих знакомых - белорусский знает очень хорошо, говорит только по-белорусски - в своей речи употребляет наречие "цудоўна", которое, исходя из смыслового контекста, я перевожу "чудесно", "прекрасно". На форуме я иногда встречаю "чудоўна". Перевела через он-лайн переводчик - выдает "отлично". Причем в обратном переводе ("отлично" - с русского на белорусский - "выдатна"). Так как же правильно? Или возможно употребление и того, и другого?

Кьяра, вообще-то, вопрос был задан не вам, а Дюдюке, Хотела бы услышать ее мнение. :) Тем не менее, спасибо, что ответили.

я такога слова не чула ні разу...
да, и я не слышала, но на этом форуме встречала неоднократно, поэтому и спросила.

http://semeistvo.by/forum/showthread.php?p=6719667&highlight=%F7%F3%E4%EE%A2%ED%E0#post6719667
http://semeistvo.by/forum/showthread.php?p=6618383&highlight=%F7%F3%E4%EE%A2%ED%E0#post6618383
http://semeistvo.by/forum/showthread.php?p=6196119&highlight=%F7%F3%E4%EE%A2%ED%E0#post6196119
http://semeistvo.by/forum/showthread.php?p=6114197&highlight=%F7%F3%E4%EE%A2%ED%E0#post6114197

А наогул, дзіўлюся з Вашай уважлівасці... Мне б такую...

Кьяра, гэта камплімент? Калі так, то дзякуй. А наогул, "дакладнасць - ветлівасць каралёў", як вядома:))).
Я - за дакладнасць. Таму, калі адкажа Дюдюка, то буду ёй вельмі ўдзячная

п.с. каб ведала, што Вам так падабаецца "вышукваць", усе тыя разы, што сама заўважала, не выпраўляла б. Навошта пазбаўляць чалавека задавальнення?
Да искать-то и не приходилось, само в глаза бросается:)))
Не понимаю, почему мой вопрос вас так раздосадовал? Мне просто любопытно, вдруг действительно есть "цудоўна", есть и "чудоўна"? Вот и решила спросить у знающих людей. Что в этом запретного? Не стоит так болезненно реагировать на собственные опечатки, они есть у всех, правда?
Насчет удовольствия вы тоже не правы. Нет никакого.
Вот, например, какое удовольствие в том, чтобы сравнивать даты регистрации форумчанок? Но ведь кому-то это нравится:)))
На этом разрешите прекратить нашу с вами беседу - буду ждать ответа того, кому задавала вопрос.

Дюдюка, а можа і наконт гэтага (вышэй вялося) падкажаце:

Чаму кот - кацяня, а флейта - флейтыст (не флейціст)?

Я не Дюдюка, но вот недавно было правило у сына-пятиклассника:
"Гукi [ д ] - [ дз*] i [ т ] -[ц*] з*яуляюцца парнымi па цвердасцi -мяккасцi: вада - вадзе, кот -коцiк- кацяня. Гукi [ д ] - [ т ] пры змякчэннi пераходзяць у [ дз*],[ц*], якiя на пiсьме перадаюцца праз дз i ц. Дз i ц пiшуцца перад лiтарамi е, [ йо - прабачце за рускамоуную клаву],ю,я,i (ст.-52-33 ,ч.2 падручнiка). Няма змякчэння - няма i пераходу

Назад
Сверху