спасибо, но в нашем случае, это русский глагол "пОит" https://ru.wiktionary.org/wiki/поит . Не хочу напрягать звонками классную, придем после болезни в школу - спрошу, бо мне "занозой" этот вопрос встал ).filalana, можа вам гэта дапаможа:
https://ru.wiktionary.org/wiki/поить
гэта руская мова, але хутчэй за ўсё, у беларускай у сэнсе частак слова будзе так жа.
alechik_21
Well-known member
девочки, всем спасибо за мой вчерашний вопрос-ответ
да, это дурында, с историей у меня не очень:biggrin: спросила вчера у сына кто там кем был))) все верно
да, это дурында, с историей у меня не очень:biggrin: спросила вчера у сына кто там кем был))) все верно
я, конечно, со своим "поiць" задолбала всех, но оно мне покоя не дает))... сегодня подошла к учителю и уточнила, оказывается, что "внимания этому уделять не надо, не проходили еще", а правильный разбор: п -корень, -о-,-i- -суффиксы, -ць -глагольное окончание, либо -iць можно обозначить как суффикс, ошибкой не будет.
Последнее редактирование:
мамадарагая....вот ЗАЧЕМ все это в школе...п -корень, -о-,-i- -суффиксы, -ць -глагольное окончание
Сыну надо было перевести с русского на белорусский слово аутсайдер. Согласно правилу в учебнике 5-го класса мы перевели аутсайдАр, так как это заимствованное слово, для которых на конце пишется -Ар.Посмотрела слоуник-там аутсадЭр.Может словарь старый, может я не правильно правило применяю?
да, я в начале 90-х покупала, думала на всю жизньTatinka, напэўна, ваш слоўнік выдадзены раней за 2008(2010) год?
гэта разбор слова "паІць". У слове "пОіць" "-іць" - канчатак 3 асобы адзіночнага ліку.а правильный разбор: п -корень, -о-,-i- -суффиксы, -ць -глагольное окончание, либо -iць можно обозначить как суффикс, ошибкой не будет.
Вось хоць бы і тут, напрыклад:
https://cribs.me/belorusskii-yazyk/kategoryya-asoby-dzeyaslova-sprazhenne-dzeyaslovayТакім чынам, для дзеясловаў першага і другога спражэння характерны наступныя канчаткі. Адзіночны: асоба-1:у,ю(Іспр);у,ю(ІІспр).
2:еш,эш,аш(Іспр); іш, ыш (ІІспр) 3: э,е,а(Іспр); ыць,іць (ІІспр)
Множны: асоба – 1: ем,эм,ём,ом,ам(Іспр); ім,ым(ІІспр);2: це,эце ,яце,ёце(Іспр); іце, ыце(ІІспр); 3: уць,юць(Іспр); аць, яць(ІІспр).
Канчаткі абодвух тыпаў спражэння маюць дзеясловы бегчы, есці, даць, якія называюцца рознаспрагальнымі.
Поздравлю всех с Международным днем Родного языка!!!!!
Желаю каждому из нас любить его, пусть даже не владея им полноценно!!! И пусть наши потомки его знают лучше, чем мы!!!
Ніл Гілевіч
Таго Народа
Таго народа ўжо няма, няма, —
Таго, што сто гадоў таму задумаў
На волю выйсці з рабскага ярма,
Пазбыцца назаўсёды здзеку-глуму.
Таго народа ўжо няма, няма:
Часціну — расстралялі ў Курапатах,
Часціну — праглынула Калыма,
Часціна — спапялёна ў родных хатах…
Таго народа ўжо няма, няма!
Той — знік. Той — годнасць меў. Дык і не выжыў.
А ёсць… А ёсць — бязмоўная гурма.
У загарадзі. Пад аховай выжлаў.
Таго народа ўжо няма… Але!
Але ён здолее паўстаць нанова,
Калі ў душы ягонай на чале
Усіх святых парываў стане МОВА.
Желаю каждому из нас любить его, пусть даже не владея им полноценно!!! И пусть наши потомки его знают лучше, чем мы!!!
Ніл Гілевіч
Таго Народа
Таго народа ўжо няма, няма, —
Таго, што сто гадоў таму задумаў
На волю выйсці з рабскага ярма,
Пазбыцца назаўсёды здзеку-глуму.
Таго народа ўжо няма, няма:
Часціну — расстралялі ў Курапатах,
Часціну — праглынула Калыма,
Часціна — спапялёна ў родных хатах…
Таго народа ўжо няма, няма!
Той — знік. Той — годнасць меў. Дык і не выжыў.
А ёсць… А ёсць — бязмоўная гурма.
У загарадзі. Пад аховай выжлаў.
Таго народа ўжо няма… Але!
Але ён здолее паўстаць нанова,
Калі ў душы ягонай на чале
Усіх святых парываў стане МОВА.
как вариант может быть, но на картинке глаза в разные стороны крутятся и губы часто-волнистой линией нарисованы))может еще есть варианты? календарь подарен дочке и она теперь периодически озадачивается и меня заодно озадачивает.Бесит
Поделиться: