я тоже так и не поняла, почему фильмы - принуждение, а школа - прямо праздник.Ці я не зусім правільна вас зразумела ў тым месцы, што вы гэта за прымус лічыце?
- Статус
- В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Ах, як я не люблю падобных аргументаў, прабачце.не соглашусь.
Через русский мы имеем доступ к Пушкину, Есенину и Бродскому,
к Тургеневу, Достоевсому и Платонову.
"Не жалею, не зову не плачу" осваивать в переводе?
А дзе ў мяне хоць у адным месцы гучыць пра адсутнасць ці забарону рускай і прапанова чытаць Пушкіна ў перакладзе?
Вы Караткевіча як чытаеце? Быкава? Пушкін чым адрозніваецца ў гэтым сэнсе?
Чаму выбар на карысць беларускай аўтаматычна чытаецца, як забарона рускай? Што за радыкалізм, які так хочацца камусьці прыпісаць? Хто-небудзь можа растлумачыць мне гэты феномен?
punto, вось тут http://semeistvo.by/forum/showpost.php?p=8689897&postcount=1672 была цытата пра Каталонію.
Там добра сфармулявана мадэль, якая асабіста мне бачылася б ідэальнай. Лагічныя паралелі паміж каталанскай і беларускай, спадзяюся, зразумелыя.
Там добра сфармулявана мадэль, якая асабіста мне бачылася б ідэальнай. Лагічныя паралелі паміж каталанскай і беларускай, спадзяюся, зразумелыя.
Как это мило! Я тоже весьма далека от филологии, но такое развитие сюжета мне кажется абсолютно нереальным.
а въстона бо братие
кыевъ тоугою
а чьрниговъ напастьми
тоска разлияся по роуськеи земли
печаль жирьна тече
середь земли роуськые
Движенья нет, сказал мудрец брадатый.
Другой смолчал и стал пред ним ходить.
Сильнее бы не мог он возразить;
Хвалили все ответ замысловатый.
Можна я адкажу?Может, тогда его вообще вычеркнуть из программы, чтоб дать шанс к развитию?
Карыстанне зноў жа не выключае вывучання, а ідзе паралельна з ім. Але карыстанне - аснова як бы.
Мы гаворым па-руску не таму, што яе вучылі з першага класа, праўда? І не таму, што хацелі Пушкіна ў арыгінале чытаць. А з нейкіх іншых прычынаў.
Вось пра тое і гаворка.
То можа і навіны па-беларуску не паказваць? І тэатры беларускія нафіг закрыць? Раз пакаленне не прызвычаілася?потому что мы и поколения старше - это по сути уже потерянные поколения.
Гаворка пра тое, што кіно карыстаецца попытам на сёння. І калі б было па-беларуску, народ бы паціху прывыкаў. Каму зусім ніяк - глядзеў бы відэа.
Як сёння гэта робяць белмоўныя.
Не бачу тут прымусу глабальнага. Вымушанасць - так. Прымусу - не. Бо варыянты пампавання дома застаюцца, так? Чэла ад інфы не адразаюць.
В одном журнальчике лет 20 назад я читал путевые записки журналиста по Индии.Ах, як я не люблю падобных аргументаў, прабачце.
Там он описывал местную эндемичную школу рукопашного боя.
В индии их много разных и они малоизвестны в мире.
Характерной чертой была большая физическая сила спортсменов, хорошая атлетическая подготовка и работа только руками.
Ну он и спрашивает учителя:
-- А почему вы не практикуете удары ногами?
-- Видите ли. В сутках только 24 часа....
Это к тому, что процесс, осуществляемы естественным образом на основе свободного выбора приводит к ответу, который мы сегодня уже явственно видим.
Именно поэтому я и сказал выше, что вопрос развития языка -- это вопрос создания культурных ценностей. Ия вовсе не против, чтобы заметная часть бюджета, по крайней мере заметная часть по линии министерства культуры на это тратилась.
Это как в экономике, нужно создать много ВВП, тогда твой рубль будет твердым.
По крайней мере дать приличный зал Театру Белорусской Драматургии могли бы.
*мать-перемать*
А когда народ начнет за столом петь
Мы жывем на акалiце,
Не палякi не расiйцы,
А расiйцы ды палякi,
Нам да дупы, нам да...
тогда будет надежда.
Но пока в театр Купалы билет дороже чем Оперный
Дык няма супярэчнасці тады, імхо, у суразмоўцаў, хіба не?нам не нужны приказы сверху (это начало моей беседы). Это нам самим по силам. А уж от государства хотелось бы поддержки
Ніхто ж не заклікаў ад заўтра забараніць рускую. Гаворка пра волю і мэтанакіраваную палітыку дзяржавы, якая якраз і выявіцца ў падрымцы гадзінаў у школе, беларускім дубляжы, папулярызацыі. Спыненні рыторыкі "беларускай нельга нічога стварыць" і замены яе на супрацьлеглую і г.д.
Гэта комплекс як бы палітыкі.
Пра забарону рускай НІ РАЗУ тут не вялося.
Але вельмі хочацца, каб было.) Тады спакайней.) Не вам. Многім. )
Я гэты лейтматыў, паверце, чую на кожным кроку.
Якая прыгажосць.)Мы жывем на акалiце,
Не палякi не расiйцы,
А расiйцы ды палякi,
Нам да дупы, нам да...
Я якраз недзе да гэтага імкнуся.) Толькі без грубасцяў па тэксце.)
Ой ну просто все.заставляют молчать и тупо любоваться витиеватой вязью постов.
Один раз этот путь уже пройден.
Точнее , процесс идет непрерывно.
И именно так.
Изменение структур, лексики, оборотов.
Современный человек актормя паки-паки, иже херувимы...
с трудом чего-то объяснил бы своему пращуру.
те развитие языка суть превращение его в другой язык.
Это ж с Пинскай шляхты.кая прыгажосць.)
Я якраз недзе да гэтага імкнуся.) Толькі без грубасцяў па тэксце.)
А когда они в конце штандарты с чресел сматывают и на оглобли вешают -- так мороз по коже.
:yes:
Так. Але неабавязкова менавіта культурных каштоўнасцяў. Чагосьці таго, чаго не можа даць руская.)Именно поэтому я и сказал выше, что вопрос развития языка -- это вопрос создания культурных ценностей.
Вось, дзеля прыкладу, як па мне (скарыстаюся прапанаваным мне вышэй ярлыком радыкала
Менавіта такія ці падобныя настроі здольныя не меней за культурныя каштоўнасці дапамагчы, тшо і адбываецца ў той жа Каталоніі.
Кто на что учился!так, асьцярожненьна, і без майго удзелу ў гэтым.
Моя совесть скорее екает от того что я не принимаю должного участия в распространении знаний о точных науках.
Но я об этом думаю.
А филологов в стране немеряно.
Так? Бачыце, а я ніяк на яе не дайду/не патраплю)Это ж с Пинскай шляхты.
только поэтому?Катерина, потому что мы и поколения старше - это по сути уже потерянные поколения.
Я тогда себя к таковым не отношу - справлюсь с дубляжем, если таковой появится
да и ради бога.Тот язык, на котором я общаюсь с мужем и детьми - это мой выбор, личный и свободный,
Не пойму проблему.
ИМХО, если ребенок в саду-школе будет учиться на белорусском, а родители - смотреть дома фильмы, то, глядишь, и сблизятся поколения
Чытаючы апошнія n-старонак, не магу пазбавіцца ад настойлівага лейтматыва ў гаворцы некаторых суразмоўцаў " я за пашырэньне карыстаньня беларускай мовай, але так, асьцярожненьна, і без майго удзелу ў гэтым."
так и есть. Хотела написать тоже самое, но от меня бы это звучало пристрастно. Даже те, кто за принуждение, на самом деле не видят в мове практической целесообразности, для себя, сегодня, но при этом убеждены, что это очень надо их детям завтра. Только я так и не поняла, для чего? Те дети, чьим родителям это надо, спокойно посещают белорусскоязычные сады и школы, не ожидая принуждения и светлого завтра. Остальным, как мне кажется, на самом деле не надо, но очень сложно в этом признаться.
ЛьОлька, не прымайце на свой конт. Гэта квінтэсенцыя ўсёй размовыспасибо.
Тут як раз ня ўсё гладка. Я, шчыра кажучы, ніводнага беларускамоўнага садка не ведаю. Групы так, ёсьць, мо якіх 5 штук па горадзе.Те дети, чьим родителям это надо, спокойно посещают белорусскоязычные сады и школы
Гімназій беларускамоўных - тры.
Школ - таксама не ўзгадаю, дзе такія ёсьць. А раней былі.
Я тогда себя к таковым не отношу - справлюсь с дубляжем, если таковой появится
Катерина, дык ёсьць жа перакладзеныя на беларускую мову і фільмы і мульцікі.
- Статус
- В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Поделиться: