Диалоги с...АРХИВ

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

k_ja_ra

Well-known member
вы раньше мне другой казались.
Дайце здагадаюся. Разумнейшай? (с) :)))

=========

Простае назіранне
Асабістая камунікацыя. :)

И снова полнолуние!
А што, зноў штосьці не так? :)

leristar

Active member
Я никогда ничего плохого о Москве не писала.
leristar, где ваша Родина? Вы когда-то утверждали, что белорусов не существует и они должны все скопом присоединяться к России. За сколько вы согласны продать свое гражданство?
моя родина там где я родился, где прошло мое детство,где я первый раз влюбился,где похоронены мои близкие. девять последних лет живу на Родине. Хотя имею Российский паспорт ,так что продавать нечего:))).

k_ja_ra

Well-known member
Ну што, шаноўныя, з 500-годдзем Аршанскай бітвы вас. )

Бі́тва пад Во́ршай, Арша́нская бітва (8 верасьня 1514) — найбуйнейшая бітва вайны Маскоўскай дзяржавы зь Вялікім Княствам Літоўскім 1512—1522 гадоў паміж літоўскім і маскоўскім войскамі на рэчцы Крапіўне, за 5 км ад Воршы.

Аршанская бітва — адна з найбуйнейшых бітваў на тэрыторыі Эўропы ў пач. XVI ст. Перамога ў ёй дала Вялікаму Княству Літоўскаму магчымасьць вярнуць захопленыя супраціўнікам Дуброўна, Амсьціслаў і Крычаў. Пасьля бітвы да 1518 году не адбывалася ўварваньня на Беларусь маскоўскіх войскаў (за выняткам асобных набегаў).

Ад часу перабудовы 8 верасьня сьвяткуецца часткай беларускага грамадства як «Дзень беларускае вайсковае славы».

4722B29D-F830-4348-8FE5-13E09BF5D72F_w640_r1_s.jpg

Последнее редактирование:

Zoryana

Well-known member
Ад часу перабудовы 8 верасьня сьвяткуецца часткай беларускага грамадства як «Дзень беларускае вайсковае славы».
В продолжение темы:

Мифы Оршанской битвы

8 сентября национально озабоченные жители Белоруссии из так называемого «свядомага кола» празднуют «День белорусской военной славы». Эта дата выбрана в память о битве под Оршей между русским и польско-литовскими войсками. Националисты пытаются убедить белорусов, что они имеют отношение к этой битве. Но если обратиться к правдивой истории, то в те времена предки современных белорусов были на положении «быдла» у тех, кто тогда стоял под польско–литовскими хоругвями. На сайте «Западная Русь» уже довольно много публикаций на тему Оршанской битвы. Этот цикл мы завершаем очередной обстоятельной работой Алексея Лобина и на этом оставляем «свядомую» публику с их историческими «фэнтезями». Не получится «нацыянальнае адраджэнне» на базе пуховых подушек, с которыми устраиваются потешные битвы в день польско-литовской «славы».
8 сентября Русский мир отмечает «День общерусской воинской славы», который приходится на Куликовскую битву и Бородинское сражение. На этих полях героически сражались также предки белорусов и покрыли себя неувядаемой славой.
Больш падрабязна тут http://zapadrus.su/zaprus/istbl/437-2011-09-07-19-48-52.html
Тем более, что согласно мнению историков:
Битва окончилась тактической победой польско-литовского войска и отступлением русской армии, однако стратегическое значение битвы оказалось скромным. Цель польско-литовского похода — возвращение только что утраченного Смоленска — достигнута не была и успехи ограничились лишь занятием нескольких малых пограничных крепостей. Тем не менее, битва была широко использована королём Сигизмундом I в пропагандистских целях для укрепления своего авторитета в Европе, пошатнувшегося после потери Смоленска
Так што, і с гадавінай Кулікоўскай бітвы вас, паважаныя, таксама )))

А еще нельзя не вспомнить о том, что ровно за 10 лет до этой самой Оршанской битвы - 8 сентября 1504 года - Микеланджело представил своего непровзойденного Давида - а это куда как более значимо в истории человеческой цивилизации, ибо "Ars longa, vita brevis" :)))

knto.jpg

Igra

БЫТИЕ
k_ja_ra, дзякуй,калі гэта сапраўды нешта значыць.
А вось што піша расійская вікі:
Битва под Оршей — сражение 8 сентября 1514 года в ходе русско-литовской войны 1512—1522 годов, в котором русское войско во главе с воеводами Иваном Челядниным и Михаилом Булгаковым-Голицей противостояло объединённым войскам Великого княжества Литовского и Королевства Польского под началом великого гетмана литовского Константина Острожского и польского надворного гетмана Януша Сверчовского.

Битва окончилась тактической победой польско-литовского войска и отступлением русской армии, однако стратегическое значение битвы оказалось скромным. Цель польско-литовского похода — возвращение только что утраченного Смоленска — достигнута не была и успехи ограничились лишь занятием нескольких малых пограничных крепостей. Тем не менее, битва была широко использована королём Сигизмундом I в пропагандистских целях для укрепления своего авторитета в Европе, пошатнувшегося после потери Смоленска.

На жаль я не ведаю дзе ж там дакладней-у рускай ці беларускай)

k_ja_ra

Well-known member
у рускай ці беларускай
У кожнага народа свая праўда. :) І гэта нармальна.)
Ненармальна, калі права на сваю праўду адным даецца, а другім не.
Але мы ўжо гаварылі пра гэта, як памятаю).
Іншымі словамі, ты можаш знайсці для сябе тую версію, якая табе больш спадабаецца. :)

У рускай версіі і Беларусі-то няма.) Так што... :)

калі гэта сапраўды нешта значыць.
Гэта наша гісторыя. Яна не можа не значыць.

Igra

БЫТИЕ
У рускай версіі і Беларусі-то няма.)
Так?Не ведала)
Гэта наша гісторыя. Яна не можа не значыць.
Гісторыя,безумоўна,і цікава і кранае і пачуцці выклікае ў мяне,іншым разам дык нават адчуванне,што нешта памятаю быццам з мінулага жыцця)Але я не асацыюю сябе з тымі,хто перамагаў або прайграваў у Аршанскай бітве,ці у якой іншай бітве,якой так шмат стагоддзяў.Гэта былі іншыя норавы,іншыя людзі і я не магу ганарыцца перамогай нейкага Сігізмунда ці нейкіх маёнтаквых князёў-я не лічу іх перамогай беларускага народа ці рускага,як я іх для сябе сёння адчуваю.У мяне так)А гісторыя таго часу,безумоўна,цікавая мне.

k_ja_ra

Well-known member
Дарэчы, пра руска-літоўскую вайну.
Глобус 18 ст.:

Але я не асацыюю сябе з тымі,хто перамагаў або прайграваў у Аршанскай бітве
Дык і я мала асацыюю.
Але гэта важныя даты, важныя бітвы, іх варта памятаць і ведаць. Таксама, як і іншыя не менш важныя даты і падзеі.
А не выкрэсліваць за непатрэбай. Тым больш апашляць, як гэта вышэй робіцца.
Я хадзіць з транспарантамі заўтра не планую, але нагадаць сабе ў тым ліку, што вось такая веха заўтра, ой сёння, лічу правільным і нават неабходным.

Igra

БЫТИЕ
Але гэта важныя даты, важныя бітвы, іх варта памятаць і ведаць.
Чым важныя?А якія яшчэ важныя даты для цябе,якія варта ведаць і памятаць?Мне цікава сапраўды.Калі не сёння дык заўтра можа адкажаш...

k_ja_ra

Well-known member
Тым, што яны былі. Тым, што гэта наша гісторыя. Тым, што гэта частка нас. Як народа, як нацыі. Гэта было з нашымі продкамі, з людзьмі, якія тут жылі эн год таму, гэтым напітаная нашая зямля.
А даты - усе. Ад прыняцця хрысціянства Полацкам і да сусветных і айчынных войн на нашай тэрыторыі. І да дат гісторыі навейшай, само сабой.

Лапа

Well-known member
то в те времена предки современных белорусов были на положении «быдла» у тех, кто тогда стоял под польско–литовскими хоругвями.
после этой ссылки мне захотелось плюнуть Вам в лицо. Думаю, как минимум Скорина, перевернулся в гробу и захотел сделать тоже.

Лапа

Well-known member
Катерина,ну как обычно, про великий русский дух, который призвал сотни добровольцев давить фашистскую чуму. и пока каждого фашиста не задавят, русские не сдадутся. ну и в том же духе. я вот думаю, сколько ж тех бандеровцев там, что их давят-давят, давят-давят, а они все никак

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху