Диалоги с...АРХИВ

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

k_ja_ra

Well-known member
не соглашусь.
Через русский мы имеем доступ к Пушкину, Есенину и Бродскому,
к Тургеневу, Достоевсому и Платонову.
"Не жалею, не зову не плачу" осваивать в переводе?
Ах, як я не люблю падобных аргументаў, прабачце.
А дзе ў мяне хоць у адным месцы гучыць пра адсутнасць ці забарону рускай і прапанова чытаць Пушкіна ў перакладзе?
Вы Караткевіча як чытаеце? Быкава? Пушкін чым адрозніваецца ў гэтым сэнсе?
Чаму выбар на карысць беларускай аўтаматычна чытаецца, як забарона рускай? Што за радыкалізм, які так хочацца камусьці прыпісаць? Хто-небудзь можа растлумачыць мне гэты феномен?

k_ja_ra

Well-known member
punto, вось тут http://semeistvo.by/forum/showpost.php?p=8689897&postcount=1672 была цытата пра Каталонію.
Там добра сфармулявана мадэль, якая асабіста мне бачылася б ідэальнай. Лагічныя паралелі паміж каталанскай і беларускай, спадзяюся, зразумелыя.

punto

Active member
Как это мило! Я тоже весьма далека от филологии, но такое развитие сюжета мне кажется абсолютно нереальным.

а въстона бо братие
кыевъ тоугою
а чьрниговъ напастьми
тоска разлияся по роуськеи земли
печаль жирьна тече
середь земли роуськые

Движенья нет, сказал мудрец брадатый.
Другой смолчал и стал пред ним ходить.
Сильнее бы не мог он возразить;
Хвалили все ответ замысловатый.

:whistle:

k_ja_ra

Well-known member
Может, тогда его вообще вычеркнуть из программы, чтоб дать шанс к развитию?
Можна я адкажу?
Карыстанне зноў жа не выключае вывучання, а ідзе паралельна з ім. Але карыстанне - аснова як бы.
Мы гаворым па-руску не таму, што яе вучылі з першага класа, праўда? І не таму, што хацелі Пушкіна ў арыгінале чытаць. А з нейкіх іншых прычынаў.
Вось пра тое і гаворка.

k_ja_ra

Well-known member
потому что мы и поколения старше - это по сути уже потерянные поколения.
То можа і навіны па-беларуску не паказваць? І тэатры беларускія нафіг закрыць? Раз пакаленне не прызвычаілася?
Гаворка пра тое, што кіно карыстаецца попытам на сёння. І калі б было па-беларуску, народ бы паціху прывыкаў. Каму зусім ніяк - глядзеў бы відэа.
Як сёння гэта робяць белмоўныя.
Не бачу тут прымусу глабальнага. Вымушанасць - так. Прымусу - не. Бо варыянты пампавання дома застаюцца, так? Чэла ад інфы не адразаюць.

punto

Active member
Ах, як я не люблю падобных аргументаў, прабачце.
В одном журнальчике лет 20 назад я читал путевые записки журналиста по Индии.
Там он описывал местную эндемичную школу рукопашного боя.
В индии их много разных и они малоизвестны в мире.
Характерной чертой была большая физическая сила спортсменов, хорошая атлетическая подготовка и работа только руками.
Ну он и спрашивает учителя:
-- А почему вы не практикуете удары ногами?
-- Видите ли. В сутках только 24 часа....

Это к тому, что процесс, осуществляемы естественным образом на основе свободного выбора приводит к ответу, который мы сегодня уже явственно видим.

Именно поэтому я и сказал выше, что вопрос развития языка -- это вопрос создания культурных ценностей. Ия вовсе не против, чтобы заметная часть бюджета, по крайней мере заметная часть по линии министерства культуры на это тратилась.
Это как в экономике, нужно создать много ВВП, тогда твой рубль будет твердым.

По крайней мере дать приличный зал Театру Белорусской Драматургии могли бы.
*мать-перемать*

А когда народ начнет за столом петь

Мы жывем на акалiце,
Не палякi не расiйцы,
А расiйцы ды палякi,
Нам да дупы, нам да... :whistle:

тогда будет надежда.

Но пока в театр Купалы билет дороже чем Оперный :pardon:

k_ja_ra

Well-known member
нам не нужны приказы сверху (это начало моей беседы). Это нам самим по силам. А уж от государства хотелось бы поддержки
Дык няма супярэчнасці тады, імхо, у суразмоўцаў, хіба не?
Ніхто ж не заклікаў ад заўтра забараніць рускую. Гаворка пра волю і мэтанакіраваную палітыку дзяржавы, якая якраз і выявіцца ў падрымцы гадзінаў у школе, беларускім дубляжы, папулярызацыі. Спыненні рыторыкі "беларускай нельга нічога стварыць" і замены яе на супрацьлеглую і г.д.
Гэта комплекс як бы палітыкі.
Пра забарону рускай НІ РАЗУ тут не вялося.
Але вельмі хочацца, каб было.) Тады спакайней.) Не вам. Многім. )
Я гэты лейтматыў, паверце, чую на кожным кроку. :)

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Без крыўд.
Чытаючы апошнія n-старонак, не магу пазбавіцца ад настойлівага лейтматыва ў гаворцы некаторых суразмоўцаў " я за пашырэньне карыстаньня беларускай мовай, але так, асьцярожненьна, і без майго удзелу ў гэтым."

punto

Active member
заставляют молчать и тупо любоваться витиеватой вязью постов.
Ой ну просто все.
Один раз этот путь уже пройден.
Точнее , процесс идет непрерывно.
И именно так.
Изменение структур, лексики, оборотов.
Современный человек актормя паки-паки, иже херувимы...
с трудом чего-то объяснил бы своему пращуру.

те развитие языка суть превращение его в другой язык.

punto

Active member
кая прыгажосць.)
Я якраз недзе да гэтага імкнуся.) Толькі без грубасцяў па тэксце.)
Это ж с Пинскай шляхты.
А когда они в конце штандарты с чресел сматывают и на оглобли вешают -- так мороз по коже.
:yes:

k_ja_ra

Well-known member
Именно поэтому я и сказал выше, что вопрос развития языка -- это вопрос создания культурных ценностей.
Так. Але неабавязкова менавіта культурных каштоўнасцяў. Чагосьці таго, чаго не можа даць руская.)
Вось, дзеля прыкладу, як па мне (скарыстаюся прапанаваным мне вышэй ярлыком радыкала :)))) ), сёння на хвалі абмеркавання і перажывання падзей у суседскіх краінах, пераход на беларускую мог бы быць выдатным крокам выказвання і пратэсту супраць вайны і падтрымкі украінцаў і дэманстрацыі, што нас, калі што ратаваць не трэба, Расіі, ну і г.д.
Менавіта такія ці падобныя настроі здольныя не меней за культурныя каштоўнасці дапамагчы, тшо і адбываецца ў той жа Каталоніі.

punto

Active member
так, асьцярожненьна, і без майго удзелу ў гэтым.
Кто на что учился!
Моя совесть скорее екает от того что я не принимаю должного участия в распространении знаний о точных науках.
Но я об этом думаю.
А филологов в стране немеряно.

Mahima

переименовалась:)
Катерина, потому что мы и поколения старше - это по сути уже потерянные поколения.
только поэтому?
Я тогда себя к таковым не отношу - справлюсь с дубляжем, если таковой появится:)
Тот язык, на котором я общаюсь с мужем и детьми - это мой выбор, личный и свободный,
да и ради бога.
Не пойму проблему.
ИМХО, если ребенок в саду-школе будет учиться на белорусском, а родители - смотреть дома фильмы, то, глядишь, и сблизятся поколения:)))

lada

Well-known member
Чытаючы апошнія n-старонак, не магу пазбавіцца ад настойлівага лейтматыва ў гаворцы некаторых суразмоўцаў " я за пашырэньне карыстаньня беларускай мовай, але так, асьцярожненьна, і без майго удзелу ў гэтым."

так и есть. Хотела написать тоже самое, но от меня бы это звучало пристрастно. Даже те, кто за принуждение, на самом деле не видят в мове практической целесообразности, для себя, сегодня, но при этом убеждены, что это очень надо их детям завтра. Только я так и не поняла, для чего? Те дети, чьим родителям это надо, спокойно посещают белорусскоязычные сады и школы, не ожидая принуждения и светлого завтра. Остальным, как мне кажется, на самом деле не надо, но очень сложно в этом признаться.

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Те дети, чьим родителям это надо, спокойно посещают белорусскоязычные сады и школы
Тут як раз ня ўсё гладка. Я, шчыра кажучы, ніводнага беларускамоўнага садка не ведаю. Групы так, ёсьць, мо якіх 5 штук па горадзе.
Гімназій беларускамоўных - тры.
Школ - таксама не ўзгадаю, дзе такія ёсьць. А раней былі.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху