Диалоги с...АРХИВ

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

k_ja_ra

Well-known member
По всей территории республики дожди
Па Беларусі - дажджы, не? :)
Гэтае "па усёй тэрыторыі" з працягам, гэтыя складаныя , як ты кажаш, лінгвістычныя канструкцыі з "падвыпадвертам" якраз з расейскай мовы да нас ідуць. Яна ў параўнанні з беларускай больш афіцыйная і закручаная. (гэта не ацэнка + ці -, калі што. проста канстатацыя)....Для бел. мовы не характэрныя складаныя канструкцыі, яна больш простая па сваёй сутнасці...Для яе па Беларусі - цалкам дастаткова...
І сапраўды, якога ражна ўсе так хочуць усё ускладніць , нават у гаворцы? абсалютна няясна...

Республика - нормальное такое сокращение.
Чыста лагічна - не. Рэспубліка - гэта толькі форма дзяржаўнага кіравання. Гаворачы так аб сваёй краіне, мы страчваем уласную ідэнтычнасць, абязлічваем сябе фактычна... Што такое - рэспубліка? пра што слова? якая? дзе?
Навошта? калі ёсць уцямная назва краіны - Беларусь.

И касательно СССР, а что измениться должно было? Мы перестали быть республикой?
:))) :))) :)))

Танюша, тваё меркаванне зразумела. Дзякуй. )))

Танюша_

всё чудесатее и чудесатее
Кьяра, Па Баларусі - дажджы, не? - нет. Местами? Ещё местами звучит, по всей Беларуси или всей территории Беларуси - нет. Поэтому, короткой конструкции недостаточно, по крайней мере с моей точки зрения.

касательно сокращений. Тебя только сокращение "республика" волнует? "княства" не волнует? А "штаты"?
Мне вот просто интересно стало, возьму, если не забуду, посчитаю вечерком во время прогноза погоды сколько раз были использованы слова "республика", "Беларусь" и "страна".

Касательно СССР. Я тебе честно скажу, меня немного раздражает, когда ищут чёрную кошку там, где её нет. Нынче эта чёрная кошка - призрак СССР, который бродит вокруг прогрессивных умов. И это СССР, который лично я почти не помню, очень любят приплетать и к месту и ни к месту. Как будто это решит насущные вопросы. Поэтому, ты уж не обижайся, то твоё высказывание воспринимается как "опять 25". Ничего не изменилось... Ну так ответь по сути, что поменяться должно было. Или это для красного словца?

k_ja_ra

Well-known member
Як не? Танюша, ты сур'ёзна? То бок па ўсёй тэрыторыі рэспублікі гучыць, а па ўсёй тэрыторыі Беларусі - не гучыць?! Ты здзекуешся? :)

возьму, если не забуду, посчитаю вечерком во время прогноза погоды сколько раз были использованы слова "республика", "Беларусь" и "страна".
Файна б было. Каб яшчэ і падчас навінаў...І мне цікава. Толькі я дакладна не здолею. :) Табе была б шчыра ўдзячная. :)

Касательно СССР.
Танюша, не злуйся, проста ўсміхнула. :) Ніякіх намераў.
Я дарэчы СССР увогуле не згадвала, заўваж...Так што ты дарэмна мне гэтую тэму шыеш. :)

Ничего не изменилось
Ну як мінімум, мы - асобная краіна, хай сабе і дэ юрэ толькі, незалежная заўваж, зноў жа дэ юрэ. :) Па мне ўжо гэтага дастаткова...Каб розніцу бачыць.

Танюша_

Кьяра, Отдельная или не отдельная страна - не предмет для этого разговора. Предмет разговора конструкция "республика Беларусь" и сокращения. Так вот если Беларуссия изменилась на Беларусь, то республика была и осталась вне контекста СССР.
И, прости, очень бы хотелось услышать по поводу "княжества" и "штатов".

k_ja_ra

Well-known member
Тебя только сокращение "республика" волнует? "княства" не волнует? А "штаты"?
Танюша, мяне гэта ўвогуле не хвалюе. Проста зацікавіла.
Я так не гавару. І думаю, звычайныя людзі таксама. А вось тыя, хто на публіку вяшчаюць - бясконца. Скарачэння Княства не сустракала, шчыра. ВКЛ звычайна. Наконт штатаў - не ведаю. Не маю ніякага паняцця, як амерыканцы пра сябе кажуць.

очень бы хотелось услышать по поводу "княжества" и "штатов".
:) ужо.

Так вот если Беларуссия изменилась на Беларусь, то республика была и осталась вне контекста СССР.
Падчас СССР у дачыненні да нас "рэспубліка" не казалі. Бо рэспублік было 15. Казалі Беларуссія
А цяпер кажуць рэспубліка. Што за звер такі? )

Танюша_

Кьяра, ты будешь смеяться, я вот сейчас посмотрела кусок новостей - ни одного слова "республика", только Беларусь, в Беларуси....
Говорили в "нашей республике" раньше

k_ja_ra

Well-known member
только Беларусь, в Беларуси....
Клас, я радая. Хоць і здзіўленая. :)

Говорили в "нашей республике" раньше
гаварылі і так. Правільна. У нашай рэспубліцы і ў суседняй. Бо рэспублікай, як часткай краіны і былі. Не маглі сказаць краіна пра сябе. А сёння- іншая рэч. І толькі не трэба пра звычкі. Звычкі ў шэраговых грамадзян, не ў публічных асобаў, і тых жа дыктараў. Там тэксты дакладныя пішуцца. Свядома прычым.

Танюша_

Кьяра, следующие новости: 8:0 в пользу Беларусь :)
Можно было говорить в Беларусии :)

Goldenflow

Well-known member
Прикололо что анкету на паспорт нужно заполнять на бел языке. При мне пришло человек пять и все выпали в осадок от этого. Но паспортистка бодро заверила , что надо просто списать с образца который на столе лежит.

k_ja_ra

Well-known member
Goldenflow, а што прыкалола-та?
І там не па-беларуску. Там на 2- мовах запаўняецца. :) Спісаць з узора не атрымаецца. :))) Там жа асабістыя дадзеныя.

Проста анкета сама па сабе заблытаная, страшна проста як. Я сама задзяўблася запаўняць, хаця не дурніца як бы. ))) Тры бланкі сапсавала.
А мова там ні пры чым зусім...

следующие новости: 8:0 в пользу Беларусь
:) Знімаем пытанне з павесткі дню, значыць. :) Дзякуй табе за падлік, праўда. :)

Можно было говорить в Беларусии
Падчас СССР? Дык глядзім мой адказ пост 1716 пра Беларуссію. :)))

Последнее редактирование:

Goldenflow

Well-known member
Кьяра, Прикололо что никто не знает как и нигде не говорят. Но паспорт надо заполнять на незнакомом языке. Ну ладно, не прикололо. Нелепо просто.

k_ja_ra

Well-known member
на незнакомом языке
Ды ладна Вам:))) Усе ведаюць, прычым выдатна, і размаўляць могуць, проста не хочуць. А так цалкам сабе ў тэме ўсе. :) Вы штосьці блытаеце...:))) Таму цяжкасці з запаўненнем вы яўна сабе прыдумалі. Бог з Вамі. :)))

Паўтаруся, анкета запаўняецца на 2-х мовах. Усё лагічна, ІМХО. для краіны з 2-мя дзяржаўнымі мовамі.

Па мне недарэчна, калі ў пашпарт штампы ставяць па-расейску (там дзе пра шлюб і дзяцей) , а запаўняюць іх па-беларуску. :))) Ужо б вызначыліся неяк. Ці штампы б беларускія зрабілі, ці запаўненне адпаведнае рабілі. :crazy:

Goldenflow

Well-known member
Кьяра, На двух языках только имя и фамилия. Все остальное на беларусском. Все пришедшие( знающие так сказать )сразу заныли и сказали что не знают как писать)

k_ja_ra

Well-known member
На двух языках только имя и фамилия.
Так? Ну можа быць...спрачацца не буду, хаця зусім жа нядаўна пашпарт новы рабіла...У памяці дакладна застаўся гэты гемар пераходу з мовы на мову...Чаму і сапсавала пару бланкаў...Рэальна тупіла. Хаця беларускай валодаю...
Маё ІМХО, тупыя заблытаныя анкеты там, таму і не ведаюць, як пісаць/запаўняць....А мова - ужо другаснае...

Igra

БЫТИЕ
Пик политической карьеры:biggrin:Не пустили в Лондон;)

...организаторы Олимпиады также не собираются приглашать на игры ряд других одиозных диктаторов, в числе которых глава Сирии Башар Асад и президент Зимбабве Роберт Мугабе.

Velca

Ангел. Летает. Кусается.
В ЛОндон нельзя, там во время Олимпиады знаете как толкаться будут ! А мы привыкли к простору.

Вчера действительно летали самолеты ! Чертили небо в клеточку, чтоб ни один медведь ни прилетел. А муж говорил, что это облака :)

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Я ў жыцці не чула, каб казалі Рэспубліка Польшча...Польшча проста...
Але калі пішуць абрэвіятурай, то заўседы РП.
А ўвогуле, тое, што гавораць у нас, - не паказчык. Мы гаворым Англія, Галандыя, Манака (княства як раз такі)
і не па тэме. Набыла сабе цішотачку прыкольную)) вось думаю, можна ў такой на працу прыйсьці? (дрэс-коду ў нас няма)

Последнее редактирование:

Goldenflow

Well-known member
katia-ka, Можно и не дойти до работы. Или сейчас уже можно так по улицам ходить?

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху