Поступление в гимназию- АРХИВ

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

andelena

Active member
как я боюсь завтрашнего диктанта.. Пусть удача будет на нашей стороне. Верю в легкий текст, в понятные слова, в хороших людей и в наших детей! Девочки, удачи нам на завтра! Последний бой-он трудный самый!! Все будет хорошо! Все будет хорошо!

В голове моей опилки.. почему мядзведзь, дзве без мягкого знака, а дзьмуць, дзьмухавец с ним? Как мой ребенок это напишет, если я это не могу понять.. у меня паника.

k_ja_ra

Well-known member
В голове моей опилки.. почему мядзведзь, дзве без мягкого знака, а дзьмуць, дзьмухавец с ним? Как мой ребенок это напишет, если я это не могу понять.. у меня паника.
спакойна.) Мядзведзь - слоўнікавае слова. Дзеці яго ведаюць.
Пра астатнія словы паведамляецца=яны пішуцца на дошцы.)

Julia_K

Active member
andelena, попросите ребенка запомнить. Спасибо за пожелания! Взаимно!!!

А давайте пробежимся по заглавным. "Бацькаушчына" -- з вялiкай, "радзiма" двойчы за малой. Так цi не?
"Беларускае" пасярод сказу -- толькi аднойчы: "Беларуская мора" (у дыктоуцы пра Нарач).

k_ja_ra

Well-known member
Julia_K, так? значыць, я прапусціла. А ўвагу на гэта звяртала быццам бы.
Яшчэ дзверы ёсць. Гэта таксама слоўнікавае слова, вядомае дзецям. Вы з ім не маглі пераблытаць?

Бо правіла гэта складанае. Дзеці яго не вучылі дакладна.

у сына выпускныя экзамены будуць.
Выпускныя - не ўступныя. Не хвалюйся.:)

Velca

Ангел. Летает. Кусается.
Про ваверак будет. Там не сборник, а беличье царство.

Брусника

New member
Про мягкий знак после дз. Я посмотрела на все эти слова и сделала вывод, что если после дз идет "мягкий слог" (т.е. с е, ю, я и т.д), то он смягчает и дз, и мягкий знак не нужен (дзверы,мядзведзь ). А если последуюший слог "твердый "(с гласными о а у э ), то нужен мягкий знак. Дзьмухауцы, дзядзька .

Я так ребенку и объяснила, или это неправильно?

k_ja_ra

Well-known member
Мяккі знак пішацца пасля зычных з, л, н, с, ц (з мяккага т), дз (з мяккага д):

для абазначэння на пісьме мяккасці зычнага на канцы слова: мядзведзь, соль, вось, чытаць, пісаць, стань, кінь, лезь, шэсць, дзесяць, штось, дзесь, кудысь, чагось, вішань, кухань, соцень, песень;

для абазначэння на пісьме мяккасці зычнага перад цвёрдым зычным: дзядзька, бацька, касьба, барацьба, пісьмо, Вязьма, Кузьма, восьмы, процьма, дзьмухавец;

для абазначэння на пісьме мяккасці зычнага перад наступным мяккім зычным тады, калі пры змене формы таго ж слова (або пры замене яго другім словам таго ж кораня) гэты мяккі зычны становіцца цвёрдым, а папярэдні зычны захоўвае сваю мяккасць: барацьбе, барацьбіт (барацьба), пісьменнік (пісьмо), васьмі, васьмю (восьми), цьмяны (цьма). Калі пры змене формы таго ж слова (або пры замене яго другім словам таго ж кораня) мяккасць зычных не захоўваецца, то мяккасць зычнага перад наступным мяккім зычным на пісьме мяккім знакам не абазначаецца: дзве - два, шэсць - шосты, звінець - звон.

Цёмны лес, шчыра кажучы. :)

andelena

Active member
я сейчас с ума сойду.. все, як чуецца, так и пишацца.. усе будзе добра!

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху