дзякую, даражэнечкая. Што б я рабіла без цябеНу нельга ж гадамі трасяніць на элементарным. І гэта з улікам мегабеларускамоўнага асяродку.
- Статус
- В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Да асяродку твайго мне справы няма, са сваім бы разабрацца.
А вось хаціце і хацім, прызнаюся, за гэтыя гады падстамілі.
Шчыра не разумею, як такое мажліва...
Гэта ўпартасць, прынцып, поўная адсутнасць памяці? Так кажуць у асяродку?
Не разумею...
А вось хаціце і хацім, прызнаюся, за гэтыя гады падстамілі.
Шчыра не разумею, як такое мажліва...
Гэта ўпартасць, прынцып, поўная адсутнасць памяці? Так кажуць у асяродку?
Не разумею...
Гэта насамрэч так?урачы
Гучыць жудасна))А як трэба?Лекары,медыкі ці яшчэ як?
Лекар, доктар.Лекары,медыкі ці яшчэ як?
Гэта насамрэч так?
http://www.skarnik.by/tsbm/87346урач, -а, мужчынскі род
Асоба з вышэйшай медыцынскай адукацыяй; доктар. Зубны урач. Санітарны урач. Урач-тэрапеўт. Участковы урач. Галоўны урач санаторыя.
=======
Скажыце, калі ласка, ёсць у белурскай мове слова "асенні"?
http://www.skarnik.by/tsbm/7224асенні, -яя, -яе.
Які мае адносіны да восені; звязаны з восенню, які адбываецца восенню; восеньскі. Асенняе раўнадзенства. Асеннія месяцы. ▪ У Заборцах было некалькі хат, больш прасторных і светлых, дзе ў доўгія асеннія вечары збіралася моладзь. Колас. Золь асенняя, туман. Шэпчуць жоўклыя лісты. Ноч — сяброўка партызан, Друг іх верны — лес густы. Крапіва.
У абодвух выпадках тлумачальны слоўнік беларускай мовы. 80-90-я гады выдання.
Гэта насамрэч так?
Гучыць жудасна))А як трэба?Лекары,медыкі ці яшчэ як?
А чаму мне не напiсалi?
Добра, што сама зайшла.
- вось такая яна, суровая(с) беларуская мова.Гучыць жудасна)
Юлллса, а навошта мне вам пісаць?Мне ўсё роўна як вы пішаце-я для сябе пытаюся.
k_ja_ra, я спадзявалася,што няма такога слова у беларускай,бо гучыць фуфу,як па мне(Чыстая трасянка быццам бы па гучанню))Ой,не хачу яго ўжываць,хоць і ёсць яно ў слоўніках
))
k_ja_ra, я спадзявалася,што няма такога слова у беларускай,бо гучыць фуфу,як па мне(Чыстая трасянка быццам бы па гучанню))Ой,не хачу яго ўжываць,хоць і ёсць яно ў слоўніках
Дарма спадзявалася.) Там чаго толькі няма насамрэч.)я спадзявалася,што няма такога слова у беларускай,
Вось. Гэта адзінае, што мы можам.) Карыстаць з розных варыянтаў тыя, якія і больш адпавядаюць праўдзе (у згаданым вышэй слоўніку Некрашэвіча-Байкова, першае выданне якога было ў 20-я гады мінулага стагоддзя, урача няма. Пазней у афіцыйных слоўніках ужо ёсць.), і арганічней гучаць.Ой,не хачу яго ўжываць,хоць і ёсць яно ў слоўніках
Але і астатнія варыянты маюць права на існаванне тым не менш. Пакуль уваслед за моўнай практыкай не будуць перапісаныя слоўнікі.)
Igra,
урачом стараюся не карыстацца.) Доктар(ка), лекар(ка), медык.)
Але што праўда, калі патрабуецца словазлучэнне, ну як вышэй у прыкладзе: галоўны урач, то такі галоўны урач, так. Галоўны доктар ці галоўны лакар тут не гучыць, напэўна. Галоўны урач - ужо ўстойлівае словазлучэнне, якое не столькі прафесію абазначае, колькі пасаду. А з апошнім складаней.
Хаця...ёсць жа галоўны інжынер, чаму б не быць галоўнаму доктару?
Рускамоўнае мысленне ўсё адно, напэўна, сказваецца, на жаль.
Ад яго непрыродным носьбітам адстроіцца, відаць, немажліва па азначэнні. Асабліва ў рускамоўным жа асяроддзі...
Але што праўда, калі патрабуецца словазлучэнне, ну як вышэй у прыкладзе: галоўны урач, то такі галоўны урач, так. Галоўны доктар ці галоўны лакар тут не гучыць, напэўна. Галоўны урач - ужо ўстойлівае словазлучэнне, якое не столькі прафесію абазначае, колькі пасаду. А з апошнім складаней.
Хаця...ёсць жа галоўны інжынер, чаму б не быць галоўнаму доктару?
Рускамоўнае мысленне ўсё адно, напэўна, сказваецца, на жаль.
Галоўны лекар, ІМХО, шыкоўна гучыць.Галоўны доктар ці галоўны лакар тут не гучыць
Так,і мне падабаецца-таксама хацела прапанаваць)Галоўны лекар, ІМХО, шыкоўна гучыць.
prosto_kat, твая праўда. Я мела на ўвазе не гучыць - у сэнсе нязвыкла.
Хаця звычка ж - справа нажыўная.)
Вам, як спецыялістам-медыкам, бачней.)))))
Хаця звычка ж - справа нажыўная.)
Ок. Угаварылі.)))і мне падабаецца
Вам, як спецыялістам-медыкам, бачней.)))))
IrishN, і так і так правільна. Выбіраць вам. Але калі хтосьці побач абярэ іншае, выпраўляць яго не выпадае.) Бо і яго варыянт слоўнікам адпавядае.) Прынамсі пакуль.)
Гэта так.)лякарня" замест "бальніца" на мой погляд, лякарня лепш гучыць, бо бальніца - гэта там, дзе баліць, а лякарня - гэта там, дзе лечаць
Последнее редактирование:
http://generation.by/news6878.htmlВялікая тэхналагічная кампанія з ЗША шукае носьбітаў беларускай мовы для збору аўдыяданых.
Тым, хто далучыцца да працы і дапаможа такім чынам развіццю беларускай мовы ў глабальным кантэксце, кампанія прапануе ганарар 25$. Акрамя беларускай важна валодаць яшчэ і ангельскай мовай, хаця б на ўзроўні чытаю, разумею, пішу.
- Статус
- В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Поделиться: