Выручай-комната АРХИВ

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

k_ja_ra

Well-known member
Кстати, смотрела карту Киева - нормальная транскрипция.
Не нармальная. А ангельская.
Украінская мова не мае лацініцы, калі не памыляюся. Расейская мова дакладна не мае. А беларуская мае. Ёю газеты на пачатку 20 ст. выдаваліся. А вядомая з 16 ст.

Но, по-моему, названия достопримечательностей и карты на стендах все же подписаны.
Мажліва зроблены пераклад на ангельскую проста?
Як у Вільні, прыкладам. Каля помніка - шыльда. Па-літоўску і тут жа па-ангельску.

Гэта розныя рэчы зусім.

ну...это же вроде как раз для чужих делается...чтобы они понимали..
Для чужых ці для ангельцаў?
Падазраю, што немцу, чэху ці славаку без розніцы абсалютна, ангельскай лацініцай нашыя назвы пераданыя ці беларускай.

Mahima

переименовалась:)
Не нармальная. А ангельская.
Украінская мова не мае лацініцы, калі не памыляюся. Расейская мова дакладна не мае.
ну и что? Думается, что иностранцам английская ближе, чем наша.
Мажліва зроблены пераклад на ангельскую проста?
ну да, наверное.
Падазраю, што немцу, чэху ці славаку без розніцы абсалютна, ангельскай лацініцай нашыя назвы пераданыя ці беларускай.
насчет словаков и прочих славян не знаю, а немцу, ИМХО, ch прочитать как ч будет проще, чем наше С с галочкой.

А что бывает английская латиница? Это же просто латинскими буквами аутентичное название перекладывается. Как "Маршала Грэчка" на украинском просто переписали латинскими буквами. Ты имеешь ввиду, что , например, SH в английском именно читается как Ш?
НУ, в принципе именно английский все же "язык межнационального общения":)))

k_ja_ra

Well-known member
НУ, в принципе именно английский все же "язык межнационального общения"
Ты блытаеш розныя рэчы. Пераклад у ангельскую, як мову міжнацыянальных зносінаў, і перадачу назваў, тэксту сродкамі лацінскага алфавіту. Дык вось па- ангельску - гэта адзін варыянт, уласна па-лацінску - іншы, па нямецку - трэці, па-чэшску - чацвёрты, па-беларуску - пяты.
У метро подпісы не па-ангельску зробленыя, а па-беларуску, разумееш?
Скажам, сербская мова мае афіцыйна 2 алфавіты. Абодва вывучаюцца ў школе. Так нікому ў галаву не прыйдзе напісаць па-сербску лацінкай ангельскай традыцыі.
Разумееш нюанс?

Ці іншы прыклад. Раней, (гадоў 20 таму) у нас для замежных пашпартаў афіцыйна прынятай была транкрыпцыя лацінкай французскай. А цяпер ангельскай.
Але чэхі ні ангельскай ні французскай не карысталіся, роўна як сербы. Бо ў іх свая ёсць. Разумееш?
Расейцы карыстаюцца, бо іх НЯМА лацініцы. Няма традыцыі такой. Няма у расейкай мове лацінскага алфавіту.
А ў беларускай - ёсць.
Болей за тое, афіцыйна прызнаны на міжнародным узроўні ў якасці правільнага варыянта перадачы беларускіх тапонімаў.
Дык навошта нам пісаць ангельскай лацініцай?

Mahima

У метро подпісы не па-ангельску зробленыя, а па-беларуску, разумееш?
а зачем? Если цель была - помочь иностранцам ориентироваться в метро? Или цель не такая?

А вообще пусть бы лучше вай-фай точек наделали достаточно в городе - иностранцы сами разберутся вместе с гуглом, что у нас тут и где:)

Интересное мнение "экспертов":
Эксперты же посчитали, что «в представленных фотоматериалах демонстрируются неприглядные темы жизни людей: Чернобыль, отселение, похороны, старики, инвалиды, больные, приемник-распределитель для детей, митинги, игра рабочих в домино и карты, нетрезвые жители и т.д.».
Читать полностью: http://naviny.by/rubrics/society/2013/04/15/ic_articles_116_181469/

Последнее редактирование:

k_ja_ra

Well-known member
а зачем? Если цель была - помочь иностранцам ориентироваться в метро? Или цель не такая?
Кацюша. Гэта іншае пытанне. І тут мажлівыя розныя меркаванні.
Маглі абраць розныя варыянты:
1) подпіс па-руску + транлітэрацыя лацінкай у ангельскай традыцыі (бо рускай лацінкі, як памятаем, няма)
2) подпіс па-руску + пераклад у ангельскую (то бок не площадь тады, а ...як там па-ангельску площадь?)
3) па-беларуску+лацінкай (беларускай адпаведна, бо няма патрэбы ангельскай карыстацца)
4) па-беларуску+ пераклад у ангельскую.

Улічваючы, што добрым тонам лічыцца назвы не перакладаць, а транслітэраваць, скажам, Александэрплац у Берліне, а не плошча Александра, застаюцца 2 варыянты: першы і трэці.

Абралі трэці. Асабіста я радая гэтаму. Дапускаю, што іншыя аддалі б перавагу першаму.
Але бясспрэчна адно. Пры наяўнасці ў мове ўласнага лацінскага алфавіту, карыстацца раптам яго ангельскім варыянтам - абсурд.

Интересное мнение "экспертов":
Ты пра фатографаў-экстрэмістаў? :)
Параю тады табе артыкул зараз. Файна напісана. Адным з маіх улюбёных аўтараў.)

Во: Дзейнасць грамадзян па здзяйсненні дзеянняў.

Mahima

Маглі абраць розныя варыянты:
а подпись по-белорусски+транслитерация английской латиницей - никак не рассматривается тобой?:))
Пры наяўнасці ў мове ўласнага лацінскага алфавіту, карыстацца раптам яго ангельскім варыянтам - абсурд
во внутренних целях - согласна.
С целью сделать надписи доступными для прочтения иностранцами - сомневаюсь. Но не настаиваю.:)
Ты пра фатографаў-экстрэмістаў?
я про называние некоторых явлений неприглядными.

k_ja_ra

Well-known member
а подпись по-белорусски+транслитерация английской латиницей
з рускай мовы?
Гэта нелагічна. Тады і першы подпіс павінны быць на рускай. Што лагічна. Подпіс + ягоны лацінскі варыянт.
Такі варыянт мной разглядаўся.)

я про называние некоторых явлений неприглядными.
Дык так. )))) І гэта таксама.
Пра гэты парадокс і ў "маім" артыкуле. )

k_ja_ra

Well-known member
с белорусского.
Пры наяўнасці ў мове ўласнага лацінскага алфавіту карыстацца раптам яго ангельскім варыянтам - абсурд.
Не пішуць немцы ангельскай лацінкай. І французы не пішуць.
Перакладаюць у ангельскую - так. Але ангельскім варыянтам лацінскага алфавіту ў нямецкай і французскай мове не карыстаюцца.

Девушки, спасибо ВСЕМ за встречу!!! :)

так всё чудесно сегодня сложилось: Ягенка + утренняя(дневная?) лекция + шикарная антистрессовая погода + я после встречи купила себе туфли(нужные и за три копейки) = жизнь прекрасна :)))

Вишенка

волшебница
Jahenka, спасибо огромное за лекцию! Очень интересная и нужная тема. Но для ясности картины мне, наверно, еще много вопросов надо задать... которые я пока не могу сформулировать :)

Jahenka

влюбленная в мир
мне очень понравилась моя сегодняшняя аудитория! Все так активно слушали с интересом - очень приятно рассказывать!

Вишенка
,я видела, ты законспектировала мое главное предложение для тебя и мужа - что солнышко полезно для здоровья :) След раз говори - доктор прописал :)))

Вишенка

волшебница
я видела, ты законспектировала мое главное предложение для тебя и мужа - что солнышко полезно для здоровья
Какое у тебя отменное зрение! ;) Да, законспектировала. И про вино тоже :)

fasolinka

Active member
Женя, ты была супер! Спасибо... Торкнуло меня про виды стресса и перспективы разрушения ДНК. А то чегой-то я всех воспитываю, воспитываю... И к себе излишне требовательна-категорична, и другим жизни не даю. Чувствовала, что что-то не так идет, но не могла понять, что именно. А сегодня пазл сложился))) Поднимаю правую руку и говорю "Да ну его...". И как-то даже от одной этой мысли легче дышать становится)))
Катя, классно было побывать в новой ВК. Территориально. Радуюсь тому, что она мне очень удобна территориально, т.к. совсем рядом живут мои родители, у которых прекрасно оттусила 3 часа младшенькая... Так что надеюсь как-нибудь снова к вам придти.
Даешь еще дневные лекции!!! :)

и мне сегодня понравилось:) хотя мой неискушенный мозг был фшоке от количества терминов и названий:) многие из которых я не повторю и при очень сильной стрессовой ситуации... но как-то все равно доступно и мягко... и очень ровно... с улыбкой...

и на уровне эмоций - душевно... и компания чудесная собралась...

Lilac,Вишенка записывала:) я для себя сама себе вынесла тезизно "О себе надо заботиться хорошо!" :) И про вино красное:)

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху