Адрозненне? Ці дзяўчаты распавядуць падрабязней, ці ўвечары магу спасылку даць. (дома на компе ёсць). Там як раз у выглядзе табліцы асноўныя адрозненні. Але гэта што правапісу і некаторых асаблівасцей вымаўлення тычыцца. (мяккае л, напр). А што да лексікі - дык гэта асобная справа...
- Статус
- В этой теме нельзя размещать новые ответы.
так, дзякуй, дадала.Ты мо пра раскладку, дзе якія літары і т.п. дадай у свой першы допіс?)))
nataffka, прыемна бачыць цябе тут!
Ну як чаму? А навошта тады 3 рэформы мовы былі? А?Чаму?
Ну, гэта вядомы факт. Але гэта не тое, з чым зараз варта змагацца, на маю думку. Ёсць і больш сур'ёзныя праблемы.І сп. Саўка тое ж пра раніцу казаў.
+1Як па мне, я б такімі пытаннямі ня "заганялася".
Ну, карэннае, мабыць, у тым, што ў тарашкевіцы пазначаецца мяккасць. Думаю, гэта пайшло з лацінкі. Ну і пэўнымі іншымі рысамі яна была бліжэй да Захаду, чым да Расеі. А гэта ў нас недапушчальнаА вось распавядзіце мне вось што - чаму напісанне тарашкевіцай павінна лічыцца няправільным? І навогул, у чым іх карэннае адрозьненне. Як па мне, тарашкевіцай чытаць прыемней. Ці не?
Последнее редактирование:
Дзяўчаты, шаноўныя, я ж не спрачаюся. Чалавек спытаўся - я адказала. Усё. А так.. я сама тут тыдзень таму так віталася...Але гэта не тое, з чым зараз варта змагацца, на маю думку
Чакай, а ты "Дажывем да панядзелка" не глядзела?Чалавек піша правільна, а яму двойку ставяць
Мне неяк бліжэй "чалавек"Дарэчы, мне таксама "муж" на беларускай ня йдзе нiяк.
Я чула ад простых людзей, так што, напэўна, можаТак "чалавек" - гэта можа ўжывацца ў значэньні - "муж"?
Не толькі. Тарашкевіца таксама большасць асіміляцыяў адлюстроўвае і наогул адметнасці вымаўлення. Ня, бяз, смяесься замест смяешся і г.д. Да таго ж усялякія клясы замест класа, міт а не міф і інш.)))Ну, карэннае, мабыць, у тым, што ў тарашкевіцы пазначаецца мяккасць
Дый і лексіка і нават сінтаксіс адметныя рысы мае. Таму для сябе вырашыла, што тарашкевіца - глыба, якую капаць і капаць.))) Пакуль хаця б з наркамаўкаю бы пасябраваць.
А ці не можа спадар у гэтым сэнсе ўжывацца? "Вось мой спадар кажа, што футбол - нашае ўсё." А? Гучыць?"муж" на беларускай ня йдзе нiяк
Ну, гэта так.Не толькі. Тарашкевіца таксама большасць асіміляцыяў адлюстроўвае і наогул адметнасці вымаўлення. Ня, бяз, смяесься замест смяешся і г.д.
І ўсялякая філёлёгія і філязофіяДа таго ж усялякія клясы замест класа, міт а не міф і інш.)))
Ад бабулек я чула "хадзяін". Гаспадар, у сэнсеА ці не можа спадар у гэтым сэнсе ўжывацца? "Вось мой спадар кажа, што футбол - нашае ўсё." А? Гучыць? (я проста пытаюся, калі што)
спадар - наўрадці
А як кажуць? "Чоловік"?"Мой пан" пра мужа так ня кажуць
Нешта кшталту таго, але не тое ж самае. Адценне іншае. Господін - он господін. А спадар... ну я гэта адчуваю як нешта прасцей як бы, не так афіцыйна і ганарліва, ці што...Гэта на рускай - господин
Як жа ўсё-такі не хочацца працаваць
)) Такi сонны настрой... Як-та сумна чамусьцi..
З раніцы не хацелася працаваць, таму што галава хварэла. А цяпер ня хочацца - таму што галава перастала хварэць
))
Так i кажуть - мiй чоловiк
А "человек" украiнською - "людина" 
З раніцы не хацелася працаваць, таму што галава хварэла. А цяпер ня хочацца - таму што галава перастала хварэць
Так i кажуть - мiй чоловiк
- Статус
- В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Поделиться: