К основному содержимому

Беларуская мова

Вы пра вывучэнне бел. мовы ў школах? Такі Вашая праўда, увесь час прыцягваюць...Ну, па шчырасці, было б дзіўна, каб прыцягвалі ангельскую.
Лепш бы ніякую не прыцягвалі. Бо чамусьці ў выніку гэтага атрымліваецца, што мовы аднолькавыя. Я за тое, каб паказаць адметнасць беларускай мовы, а не знаходзіць аднолькавыя з'явы ў роднасных мовах.
Упершыню пра санорнасць "в" чую. У школе беларускую вучыла... Не дура, памяць нішто сабе...
Магчыма, раней ужываўся тэрмін няпарны звонкі. Зараз адназначна не скажу, бо няма магчымасці пагартаць старыя падручнікі.

Лепш бы ніякую не прыцягвалі. Бо чамусьці ў выніку гэтага атрымліваецца, што мовы аднолькавыя.
Дазволю сабе не пагадзіцца з Вамі. Атрымліваецца што мовы аднолькавыя зусім не таму, што мовы параўноўваюць і падобныя з'явы шукаюць. А таму што адну мову да іншай штучным чынам набліжаюць, Рускую з вялікай літары пішуць, а наконт беларускай гаранта цытуюць...

Магчыма, раней ужываўся тэрмін няпарны звонкі. Зараз адназначна не скажу, бо няма магчымасці пагартаць старыя падручнікі.

Дюдюка, дзякуй. Не істотна цяпер ужо...

Возможно, кому-то пригодится:

Пачынаюцца бясплатныя заняткі па беларускай мове і гісторыі для вучняў 7-х і 9-х класаў школ Мінска і Мінскага раёна. Яны будуць праходзіць на сядзібе ТБМ (вул. Румянцава, 13, ст. метро «Плошча Перамогі»).

Першыя заняткі для дзевяцікласнікаў — 4 красавіка (серада), 16.30. — 18.20.
Першыя заняткі для сямікласнікаў — 6 красавіка (пятніца), 17.00. — 18.50.

Чытаць цалкам: http://nn.by/?c=ar&i=70769
​

Девочки, АХТУНГ!
Не могу вспомнить, и деть тоже не помнит. Проверочные слова для прыметнiкау, чтобы правильно окончания писать есть??? В русском есть, а в белорусском? И для существительных тоже, если не затруднит... У нас окончания больное место :-(

я так понимаю.любые прыметники,где на окончание не падает ударение.Определяется 1.по вопросам,2.правило - по родами и числам.В русском языке также.Назоуник не проверишь, как в русском (подбери слово с ударением,хотя...)у нас давали правила:запоминать окончания,именно в бел.язе.

Людзі, прыклад, калі ласачка! Што запамінаць трэба? Дзе цяжкасці?

У сінім небе? Такое, не? Ёсць рызыка сінЕм напісаць? Ці што?

Рэальна цікава....

я так понимаю.любые прыметники,где на окончание не падает ударение.Определяется 1.по вопросам,2.правило - по родами и числам.В русском языке также.Назоуник не проверишь, как в русском (подбери слово с ударением,хотя...)у нас давали правила:запоминать окончания,именно в бел.язе.

Да-да! Вот, например, в русском языке мы подставляли слово "большой"
(хотя можно и просто вопросом "какой?"). А в белорусском?
У меня от подготовки к экзаменам весь мозг отшибло :-) Про Назоунiк я еще в учебном году распечатала кучу материала, а для прыметнiка ничего.... Почуму? Не могу вспомнить... Может не было проблем?....

Людзі, прыклад, калі ласачка! Што запамінаць трэба? Дзе цяжкасці?

У сінім небе? Такое, не? Ёсць рызыка сінЕм напісаць? Ці што?

Рэальна цікава....

Да-да! Именно!

девочки, может кто видел в продаже русско-белорусский словарь по новым правилам - тонкий, в мягкой обложке и более менее крупным шрифтом? Нигде не могу найти - везде стоят толстенные тома по 42 000 слов с микроскопическими буквами. :diablo:

везде стоят толстенные тома по 42 000 слов
Тым не менш менавіта іх у школе раяць. У нас дык у першым класе цэнтралізавана на ўсіх закупалі...Маўляў, неабходны мінімум для вывучэння беларускай...:)

Тым не менш менавіта іх у школе раяць. У нас дык у першым класе цэнтралізавана на ўсіх закупалі...Маўляў, неабходны мінімум для вывучэння беларускай...

неабходны мінімум
Жэсть... То что дома этот словарь нужен - я не спорю - может быть (но лично я сомневаюсь, что в моем лексиконе наберется 42 тыс слов на руском). Нам сказали ,что этот словарь мы будем носить в портфеле на каждый урок бел мовы.

но лично я сомневаюсь, что в моем лексиконе наберется 42 тыс слов на руском
21 тыс. :) Там жа слоўнік туды-назад (рус-бел і бел-рус)...

А ўвогуле, мінімум не ў сэнсе такую колькасць словаў ведаць, а мінімум...ну ...у сэнсе...з ведаў - адзін падручнік..:))) Ну.. ці... пытанне на 3: што мы сёння здаём? (с) :)

Гэты слоўнік раяць для школ, бо калі не памыляюся, ён адзін з першых згодна з новым правапісам выйшаў...))) Наконт маленькіх - не ведаю, не задавалася пытаннем. Нашыя дзеці слоўнікаў у школу не носяць. Адпаведна патрэбы ў яшчэ адным няма.)))

Imagination, дык пытанне паставіць, не? У небе якІм?)))

Проста не задумвалася ніколі...А дзіця як быццам памылак не робіць...Хаця мая толькі 2-і клас скончыла...Відаць, усё наперадзе...

оф: Imagination, як здаяце іспыты?

Склонавыя канчанкi проходят в середине 4-го класса, так что у вас еще все впереди :-) Я ж тоже не спроста ничего себе не сохранила про прыметнiкi, тоже вопросов не было, наверно... а теперь появились....а учебников нету :-) (даже такой паршивый, как у нас, все равно бы пригодился).

p.s. А экзамены нормально пока, две 9-ки. Но языки не наш конек, очень волнуюсь за за белорусский.
p.p.s. Спасибо за поддержку.

21 тыс. Там жа слоўнік туды-назад (рус-бел і бел-рус)...

А ўвогуле, мінімум не ў сэнсе такую колькасць словаў ведаць, а мінімум...ну ...у сэнсе...з ведаў - адзін падручнік.. Ну.. ці... пытанне на 3: што мы сёння здаём? (с)

Гэты слоўнік раяць для школ, бо калі не памыляюся, ён адзін з першых згодна з новым правапісам выйшаў...))) Наконт маленькіх - не ведаю, не задавалася пытаннем. Нашыя дзеці слоўнікаў у школу не носяць. Адпаведна патрэбы ў яшчэ адным няма.)))
все равно - даже для домашнего - там шрфт микроскопический.

Может кто знает перездовать будут эти словари?

там шрфт микроскопический.
Я так асцярожна спытаюся...А Вы яго будзеце чытаць у якасці мастацкай літ-ры? ///Я не да таго, што мне слоўнік падабаецца. Ён мне зусім не падабаецца. Але па мне шрыфт ну ніяк у слоўніку не галоўнае...Дый я і не сустракала неяк слоўнікаў з літарамі памерамі "Ш" і "Б"...

перездовать будут эти словари?
У бліжэйшы час наўрад ці. Ён дастаткова новы. Дый крызіс у краіне. :)))

Я так асцярожна спытаюся...А Вы яго будзеце чытаць у якасці мастацкай літ-ры? ///Я не да таго, што мне слоўнік падабаецца. Ён мне зусім не падабаецца. Але па мне шрыфт ну ніяк у слоўніку не галоўнае...Дый я і не сустракала неяк слоўнікаў з літарамі памерамі "Ш" і "Б"...
мне и папиросная бумага в нем не нравится - короче не хочу я за такое г-но деньги платить, пусть и маленькие

а тут па новым правапису? http://ru.wikisource.org/wiki/Белорусско-русский_словарик_(официальная_орфография)

а тут па новым правапису? http://ru.wikisource.org/wiki/Белорусско-русский_словарик_(официальная_орфография)

Последнее редактирование:

Не. :)

мне и папиросная бумага в нем не нравится - короче не хочу я за такое г-но деньги платить, пусть и маленькие
У прагматызме Вам не адмовіш. :)

Кьяра, спасибо! Больше со словарем непарюсь - думаю, что во 2 классе можно пока и без него обойтись ,если учительница будет настаивать - ре будет носить мой словарь (он легкий и тонкий, и шрифт там человческий), и если на самом деле ему будут попадаться слова с другой орфографией - то будем карандашо делать исправления, а может даже, если не поленюсь. буду печатать слова и наклеивать поверх старых )))))))))

Девчонки, подскажите где и как раздобыть хотя бы частично записи беларускамоуных передач с Первого канала радио? там есть очень интересные детские передачи и калыханки для детей: передача познавательная для малышей с бабушкой в будние в 8.15, в сб в 9.15; Калыханка - вечером; "Ведаю родную мову" - 5 минут о том как правильно употреблять те или иные белоруские слова. как правильно ставить ударение и ты ды.

"Ведаю родную мову" - 5 минут о том как правильно употреблять те или иные белоруские слова. как правильно ставить ударение и ты ды.
Клас! Калі раптам знойдзеце, не палічыце за цяжкасць - падзяліцеся "каардынатамі". Дзякуй. :)

Назад
Сверху