Диалоги с...АРХИВ

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

k_ja_ra

Well-known member
ju_pi, я б феномен адносінаў паміж беларусамі і рускімі іначай апісала.:)

Збольшага першыя нічым не адрозніваюцца ад другіх. Так жа гавораць па-руску, так жа слухаюць "боже, какой мужчіна", так жа чытаюць Данцову, так жа глядзяць Поле цудаў (інтэрнаў, Что Где Когда?, патрэбнае падкрэсліць), так жа часта (не заўжды!) лічаць мову недамовай, бо "а вось украіііііінская.....", так жа адзначаюць усе савецкія святы і г.д.
Але калі раптам, на экскурсіі які-небудзь расіянін ляпае што-небудзь мала паважлівае, а то і зняважлівае ці пра мову, ці пра момант які з гісторыі ці яшчэ чаго, то оп! рускія на першы погляд тутэйшыя ў той жа час ператвараюцца ў свядомых беларусаў. :) Узгадваюць пра тое, што мы Беларусь, а не Белоруссія, што мы - еўрапейкая нацыя ў адрозненне ад...і ўвогуле давайце-ка экскурсію па-беларуску правядзем, а кому няясна што - то гэта яго ўласныя складанасці. :))))))

Я крыху утрырую, мажліва.) Але неяк так.)
Потым расіяне знікаюць з полю зроку ў сваю Расію, і ўсё вяртаецца на кругі свая. :)

Я просто против оценки людей по национальному признаку)) Только по их человеческим качествам.

k_ja_ra

Well-known member
Юлллса, неяк па коле размова...
Дакладнага чалавека паводле нацыянальнага прызнаку ніхто і не вызначае звычайна. З той простай прычыны, што пакуль ён не загаворыць, гэта ўвогуле вызначыць немагчыма. :)))) Ну...калі гэта не негр ці азіят.)
Але ёсць такое паняцце, як зборны вобраз чалавека пэўнай нацыянальнасці (грамадзянства) ва ўспрыманні яго чалавекам іншай нацыянальнасці (грамадзянства). Ты згодная з гэтым?
І гэты зборны вобраз - вынік розных фактараў: гістарычных, палітычных, пэўных стэрэатыпаў, прынятых у тым ці іншым грамадстве, анекдотаў, нарэшце. Не, няма гэтага?
Дык нашто мы ўсе штораз гаворым у залежнасці ад уласнай зручнасці то аб адным, то аб другім?
Можа спрабаваць усё ж пэўны кантэкст лавіць?
Да таго ж, нават калі чэл з тыповай маскоўскай гаворкай, зусім не факт, што яго бацькі не чыстакроўныя беларусы, прыкладам. Не? )
Што ж чапляцца -то так за гэту нацыянальнасць канкрэтнага чалавека штораз?

Што ж чапляцца -то так за гэту нацыянальнасць канкрэтнага чалавека штораз?
вось i мне цiкава, што ж.

Я сюды заходжу у пошуках iнфы па тэме Украiны, iншыя "Дыялоги нашай рэальнасцi" мяне не цiкавяць)

Igra

БЫТИЕ
Але калі раптам, на экскурсіі які-небудзь расіянін ляпае што-небудзь мала паважлівае, а то і зняважлівае ці пра мову, ці пра момант які з гісторыі ці яшчэ чаго, то оп! рускія на першы погляд тутэйшыя ў той жа час ператвараюцца ў свядомых беларусаў. Узгадваюць пра тое, што мы Беларусь, а не Белоруссія, што мы - еўрапейкая нацыя ў адрозненне ад...і ўвогуле давайце-ка экскурсію па-беларуску правядзем, а кому няясна што - то гэта яго ўласныя складанасці. )))
Похоже)На мой взгляд и на форуме тоже самое происходит.И как бы ты это явление назвала?Оно тебе нравится?

essay

New member
ну Ваше предложение прозвучало просто как тождество если..., то... . Ну или именно я так поняла его.
не не
я немного о другом. как можно не любить чужое, если не любишь свое.
что тогда любишь? что тогда свое?
т.е. сначала идет отречение от всего беларуского, а потом упс. так это русские виноваты)

Igra

БЫТИЕ
Я сюды заходжу у пошуках iнфы па тэме Украiны, iншыя "Дыялоги нашай рэальнасцi" мяне не цiкавяць)

Юлллса, дзіўна)На мой погляд гэта дакладна не інфармацыйны рэсурс,а найбольш плённа было б шукаць інфу менавіта на прызначаных для гэтага рэсурсах,не?:)

k_ja_ra

Well-known member
как можно не любить чужое, если не любишь свое.
У сваю чаргу: а як можна любіць чужое, калі не любіш сваё?
ІМХО, са свайго і пачынаць трэба. І што да любві і што да павагі. Тады і асттаняе прыкладзецца. А іначай...сумнеўна.(

essay

New member
Але калі раптам, на экскурсіі які-небудзь расіянін ляпае што-небудзь мала паважлівае, а то і зняважлівае ці пра мову, ці пра момант які з гісторыі ці яшчэ чаго, то оп! рускія на першы погляд тутэйшыя ў той жа час ператвараюцца ў свядомых беларусаў. Узгадваюць пра тое, што мы Беларусь, а не Белоруссія, што мы - еўрапейкая нацыя ў адрозненне ад...і ўвогуле давайце-ка экскурсію па-беларуску правядзем, а кому няясна што - то гэта яго ўласныя складанасці. )))

Я крыху утрырую, мажліва.) Але неяк так.)
вот такого подхода я в своем личном опыте не встречала.

У сваю чаргу: а як можна любіць чужое, калі не любіш сваё?
ІМХО, са свайго і пачынаць трэба. І што да любві і што да павагі. Тады і асттаняе прыкладзецца. А іначай...сумнеўна.(
я с этим согласна!
так получается, что любим русское. а беларуское не любим.

Igra,
k_ja_ra,
отвечу. Сюда многие многое кидают, а шерстить весь нэт (я ни на какие жж или там ФБ не подписана) - жалко времени) ну, или лень.

k_ja_ra

Well-known member
И как бы ты это явление назвала?Оно тебе нравится?
1) З назвамі ў мяне не вельмі... Я па сутнасці спец. :)))))
2) Мне яно збольшага не падабаецца.
Але гэта тое штосьці, ад чаго можна спрабаваць стартаваць. Гэта тыя паросткі самаідэнтыфікацыі, якія хоць і носяць не вельмі прыемны налёт, але сведчаць пра тое, што беларусы ўсё ж ёсць. Пакуль такія. Хоця б такія.
Для мяне гэта лепш, чым іх поўная адсутнасць і зліццё з суседам.
Дапускаю, што для кагосьці - наадварот.

так получается, что любим русское. а беларуское не любим.
Вось. ІМХО, гэта бліжэй да рэальнасці на сёння.

k_ja_ra

Well-known member
вот такого подхода я в своем личном опыте не встречала.
Праўда? :)
Ну... значыць, у нас з вамі крыху розныя назіранні.)
Я бачу, што народ "уключае беларуса" часцей у выпадках супрацьпастаўлення сябе рускім.) У іншых выпадках гэтая функцыя часцей у выключаным стане.)))
Але дапускаю, што мае назіранні нерэпрэзентатыўныя.)

значит русские, а не беларусы?
Не ведаю.)
Сёння ў інтэрнетсупольнасці гэта называецца тэрмінам "тожебеларусы".)))

essay

New member
Праўда?
Ну... значыць, у нас з вамі крыху розныя назіранні.)
Я бачу, што народ "уключае беларуса" часцей у выпадках супрацьпастаўлення сябе рускім.) У іншых выпадках гэтая функцыя часцей у выключаным стане.)))
Але дапускакю, што мае назіранні нерэпрэзентатыўныя.)
может только в инете.
это как если русский хает беларуса, то нельзя.
если беларус хает беларуса, то можно.
так?
(подставить любую национальность).

k_ja_ra

Well-known member
может только в инете.
у інтэрнеце болей, безумоўна. Тут гіпербалізавана ўсё.
Але ёсць меркаванне, што інтэрнет - гэта адлюстраванне рэальнасці. Як мінімум, у пэўнай ступені.)

это как если русский хает беларуса, то нельзя.
если беларус хает беларуса, то можно.
так?
У маёй версіі крыху не так.)))))))))
Можна і тое і тое.) Але на адпаведнай тэрыторыі.)))))
То бок хай рускія хоць хаяць, хоць Паўночна-Заходнім краем завуць. Мне з гэтага ні цёпла ні халодна. Але мне, тут, дома, хай пра гэта не распавядаюць.)

Сюда многие многое кидают
Ну пакуль не кідаюць, як бачыш.

Coraline

Jones
Меня больше интересовали белорусские народные песни именно. Потому что мы в семье пели всегда украинские. Не припомню, чтобы пели какой-нибудь "шумел камыш" :)))

Просто знаю много украинских народных песен, а вот белорусских - совсем не знаю. Муж тоже предпочитает украинские :))), а в его семье за столом не пели.

И опять-таки, я имею в виду именно народные песни. Хотя, возможно, где-нить и "Червону руту" за столом пели :)))

k_ja_ra

Well-known member
Меня больше интересовали белорусские народные песни именно. Потому что мы в семье пели всегда украинские. Не припомню, чтобы пели какой-нибудь "шумел камыш"
Задумалася...
Цячэ вада ў ярок - гэта класіка.( у сэнсе нумарам 1 праходзіць)
Нясэ Галя воду - таксама.
Бывайце здаровы сюды ж.
А так...Па шчырасці - не часта бываю ў кампаніях і абставінах, пры якіх "п'яныя" песні за сталом пад баян спяваюцца, таму кепска ўзгадваецца... Гэта традыцыя, імхо, сыходзіць для збольшага гарадскіх жыхароў на "не". Мажліва ў вёсках з гэтым лепей.

Coraline

Jones
Несе Галя воду - це украiнська пiсня :)))

Не, ну они не такие уж и "пьяные" :))) Поют их, по крайней мере, не потому, что нажрались.. а потому, что хочется :) Та же песня "Стоiть гора високая" - музыка народная :))) - она не такая легкая в исполнении. Но красииивая... вот - http://www.youtube.com/watch?v=APAT3vjFDoI

Кстати, второго куплета "Шумелки мышь" :))) не знаю, а эту песню знаю всю. Да и не только ее. Эта - одна из любимых с детства.

juniko

self-made woman
Збольшага першыя нічым не адрозніваюцца ад другіх. Так жа гавораць па-руску, так жа слухаюць "боже, какой мужчіна", так жа чытаюць Данцову, так жа глядзяць Поле цудаў (інтэрнаў, Что Где Когда?, патрэбнае падкрэсліць), так жа часта (не заўжды!) лічаць мову недамовай, бо "а вось украіііііінская.....", так жа адзначаюць усе савецкія святы і г.д.
Але калі раптам, на экскурсіі які-небудзь расіянін ляпае што-небудзь мала паважлівае, а то і зняважлівае ці пра мову, ці пра момант які з гісторыі ці яшчэ чаго, то оп! рускія на першы погляд тутэйшыя ў той жа час ператвараюцца ў свядомых беларусаў. Узгадваюць пра тое, што мы Беларусь, а не Белоруссія, што мы - еўрапейкая нацыя ў адрозненне ад...і ўвогуле давайце-ка экскурсію па-беларуску правядзем, а кому няясна што - то гэта яго ўласныя складанасці.
И что в этом плохого? Мне кажется, что даже так - это уже что-то хорошее, что люди готовы отстаивать правильное произношение своей страны, знают свой язык, готовы отстаивать свое мнение. Ну и пусть это все включается только при виде иностранца, ну и что, главное. что оно есть. :)

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху