Диалоги с...АРХИВ

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

Igra

БЫТИЕ
Не:)

каталіцызм - гэта не Польшча, гэта заходняя традыцыя з цэнтрам у Ватыкане. )
Для белорусов(если грубо)православие-Россия,католицизм-Польша.В РБ основная часть ксендзов поляки.Да уже говорилось об этом.Смысл по второму кругу?

А ўвогуле працягваю здзіўляцца з блізкасці табе тых тэзаў.
Не,ты удивляешься с придуманных тобой близкасци и тэзау:)

Усе як былі рускімі са знакам якасці, так і застаюцца імі. Толькі плюс з картай паляка. ))
Да)"Васька слушает да ест",а всё потребительство виновато)))Ничего уже не надо-только побольше возможностей добраться до товаров и потреблять-потреблять))) Единицы с картой поляка уехали в Польшу,большинство использует ее для поездок за покупками)

k_ja_ra

Well-known member
Для белорусов(если грубо)православие-Россия,католицизм-Польша.
А гэта скуль такое вядома і дзе пра такое чуваць?
Я вось усё хачу дакапацца да падстаў для такіх высноў і ніяк не атрымліваецца, апроч як да адказаў у стылі "таму што".
Раней, пару-тройку стагоддзяў таму, так, так было. Тады не было як бы беларусаў, не па факце, а па назве і паняцці. Былі рускія (=правслаўныя) і палякі (=каталікі). Але многа вады ўцякло з таго часу. І сёння худа-бедна мы маем беларусаў, як асобную, прынамсі намінальную адзінку. І маем РПЦ і каталіцызм. Першы з цэнтрам у Маскве і яркім нацыянальна-рускім ва ўсіх сэнсах складнікам, другі з цэнтрам у Ватыкане і адсутнасцю нацыянальнага ва ўсіх сэнсах складніка. Каталіцызм заўжды быў наднацыянальным. Я ж прыводзіла тады і цытаты і спасылкі з разважаннямі. Якія гэты момант, аб'ектыўны момант, тлумачаць.
Гэта асаблівасць 2-х традыцый, рознасць іх.
Таму наўпроставая асацыяцыя каталіцызма з Польшчай мне няясная.
Ксяндзоў не ўзгадваць. Колькасць менавіта беларускіх святароў штогод павялічваецца. І мы гаварылі пра гэта тады. Я пісала, што 3 з 4-х архібіскупаў (як памятаю, мо і блытаю чаго, лянота шукаць размову) - беларусы. І штомесяц фактычна чытаю пра пасвячэнне чарговых біскупаў, беларусаў менавіта.
У сэнсе святароў-палякаў тут блытаецца прычына і вынік. Яны палякі не таму, што іх, палякаў, свядома і наўмысна ставяць, а таму, што сваіх не было. Паступова з'яўляюцца, і колькасць палякаў у адносным вымярэнні ўвесь час памяншаецца. У выніку, думаю, пэўная нават, сыйдзе на "не".
Тое ж службаў і кніг розных тычыцца. Рызыкну выказаць здагадку, што не маглі па-беларуску каталіцкіх святароў вучыць і службы весці, бо і тэкстаў-то ўцямных, перакладзеных як след, не было. Паступова, відаць, і тут пытанне вырашаецца. Прынамсі, зноў жа, і службы усё болей па-беларуску і вучаць ужо па-беларуску і кнігі выдаюць. Гэта нават Імперыя прызнае. То бок тэндэнцыя не ў бок апалячывання, а акурат наадварот.

Што ёсць, сапраўды, дык гэта саюз палякаў, ці як ён там завецца, і карта паляка - як крок заахвочвання з боку Польшчы. Не скажу, што мне гэтая карта падабаецца. Але і пагрозы я не бачу тут. Бо нават ты прызнаеш, што ніхто не ставіцца да гэтага ўсур'ёз. Народ робіць пэўныя высілкі, вывучвае моўны мінімум, атрымлівае карту і ездзіць, як белы чалавек, без візаў за мяжу. Усё.
Ні інфармацыйная прастора, ні мова, ні ідэалогія, ні так званыя каштоўнасці з боку Польшчы нам не навязваюцца і нават не прапануюцца. У адрозненне ад Расіі.
І ўвогуле. Выйдзі на вуліцу. І не трэба чытаць артыкулаў з Імперыі. І так усё ясна. І відавочна.
Ты не згодная? :)

ты удивляешься с придуманных тобой близкасци и тэзау
Так? Ну і выдатна тады.)))) То перастаю здзіўляцца значыць.:)

Последнее редактирование:

lada

Well-known member
Выбухнуў скандал, у цэнтры якога Кацярына Кібальчыч – беларуская журналістка, але працуе для расійскага "Первого канала". Некалі яна атрымала ўзнагароду ў намінацыі "Карэспандэнт года" за серыю рэпартажаў пра Плошчу-2010. Журналістка – адна са стваральнікаў праекту "Мова ці кава".
http://news.tut.by/society/394858.html

Читать полностью: http://news.tut.by/society/394858.html

Marisol

Active member
Калі коратка, то мяне прапанавалі расстраляць, назвалі сволаччу, гадасцю, пачвараю, Гёбельсам. Галоўнае, што мяне ўразіла, што прапанавалі зрабіць не толькі мне "варфаламееўскую ноч", але і байкот курсам", – распавяла журналістка.

А вот интересно, кто ее так называл и грозил бойкотом - русские или украинцы?:)))

juniko

self-made woman
А вот интересно, кто ее так называл и грозил бойкотом - русские или украинцы?
И ежу понятно, что русские.

Именно поэтому я и говорила 1 страницу назад, что с некоторыми людьмине буду говорить по-белорусски принципиально. Это ж такая русская-народная забава, называется "Почему без шапки по-белорусски разговариваешь?"

Сюжет обычный, на каком бы языке человек не разговаривал, его все равно побьют, потому что вопрошающему некуда танкисилушку богатырскую девать.
Говоришь по-русски - "Мы приедем к тебе, потому что все говорят по-нашему, а значит наша земля"
Говоришь по-белорусски - "Это ты нам назло, что бы ущемлять права русскоязычных, поэтому приедем к тебе эти права выбьем и ты заговоришь по-русски. А тогда - земля станет нашей"

Беспроигрышная стратегия. Даже на форуме видно, как её любят.

juniko

self-made woman
lada, это вы не поняли. Травля в соцсетях - это фишка нынешнего российского порядка. Говорим мы про белорусскую журналистку живущую в Москве. И курсы в Москве.
ПОдумайте немножко. КАК украинцы могут устроить бойкот белорусским курсам в Москве????

juniko

self-made woman
lada, вы правы. мне просто не хотелось в это верить.

А вот интересно, кто ее так называл и грозил бойкотом - русские или украинцы?
Я пересмотрела все-все и совсем ничего не поняла. ПО контексту получается, что её грозили - Белорусы??? Не поняла мнение про "по-белорусски говоить могут только исключительно люди с чистыми руками. А другим - низзззя" Якобы, если в России на ТВ работаешь, то .... все. ИЛи продался или должен вести подпольную борьбы за идеи. Просто жить и иметь свое мнение нельзя.

Ну в принципе то же самое говрят и тут тетки Раз в Москве живешь - нельзя ни о чем говорить плохо - скажешь о Россси плохо - по мнению Барабульки - гадишь. Скажешь про Беларусь плохо - тут же Игра скажет, что раз не живешь то и высказываться не имееешь права.
Надо быть жизнерадостным идиотом, как некоторые.

Нееееее. в этом мире с мозгами явно проблемы....

k_ja_ra

Well-known member
Выбухнуў скандал, у цэнтры якога Кацярына Кібальчыч – беларуская журналістка, але працуе для расійскага "Первого канала".
Ну так.
Для аўтаркі Беларускай мары рэпартаж пра Парашэнка не тое, каб характэрны...
Хаця... яна, як і супрацоўнікі БТ, таксама проста "добра робіць сваю справу на сваім працоўным месцы".

А за курсы ёй дзякуй тым не менш.
Раскруціла-такі яна гэтую ідэю. І, я ў гэтым пэўная проста, не без дапамогі ўласных сувязяў, кантактаў і падобнае.

мне просто не хотелось в это верить.
А ты і не вер.
Наведвальнікі гэтых курсаў цікавяцца мовай. А не асобай Кібальчыч.
Каменты ў ФБ пра байкот, калі і ёсць (я старонку Кібальчыч там так і не знайшла, прынамсі пад сваім імем яе там няма), то не ад наведвальнікаў. Не сумнявайся.
А ад тых, хто толькі ў тэорыі мову любіць, ведае і, лежачы на канапе, пад прагляд расійскіх каналаў вывучае.

Igra

БЫТИЕ
Выбухнуў скандал, у цэнтры якога Кацярына Кібальчыч – беларуская журналістка, але працуе для расійскага "Первого

lada, ярчайший пример тенденциозности в этом вопросе.Грустно.Маленькие вихри такого радикализма можно наблюдать на этом форуме.Кстати,про Юлю верно подметила)действительно,есть такое впечаиление,что если дамочка уцепится,то всё)

я поняла, что речь про курсы в Минске, ни русские, ни украинцы к этой травле не имеют отношения
тссс)пусть человека поплющит)может,легче станет)

Для аўтаркі Беларускай мары рэпартаж пра Парашэнка не тое, каб характэрны...
Можешь объяснить почему?
Мне давно хочется понять откуда этот маркер,откуда эти рамки и ограничения и зачем.

Zoryana

Well-known member
Страх-это абсолютно нормальная эмоция. Ее испытывает любой здоровый человек. Стах-это врожденный эмоциональны процесс. Страх помогает нам выживать, он сигнализирует об опасности.
+ 1. Как говорят в народе - "не боится только дурак".

Что касается того, что "страх - это паралич", так это в корне неверно. И об этом масса литературы, и в инете в том числе.

Но, возвращаясь к реальности, два интересных видео - о том, что и как обсуждают в Раде, и что волнует простых украинцев.

С трибуны Майдана активист заявляет, что 70 000 000 гривен, которые через СМС собирали на армию, куда-то исчезли. Нацгвардии не досталось ни гривны...

А депутат от партии «Свобода» Ирина Фарион на заседании парламента в это время обсуждает проблему, что на Украине «москвоязычит либо хам, либо оккупант».

k_ja_ra

Well-known member
Ну і..трэба сказаць, што вобраз ахвяры - гэта ж так прывабна.))))
Скандал, увага, пераследванне за перакананні...:) Німб і ўсё такое.)))

Думаю, увага да гэтай тэмы яшчэ наперадзе, інфармацыйныя нагоды - нашае ўсё.
Але пакуль скандал - па-мойму, гучна сказана. :) Нідзе нічога пра гэта пакуль. Ціхі шум, які так і чакае, каб зрабіцца гучным скандалам.)

Igra

БЫТИЕ
то не ад наведвальнікаў. Не сумнявайся.
А ад тых, хто толькі ў тэорыі мову любіць, ведае і, лежачы на канапе, пад прагляд расійскіх каналаў вывучае.
Вот и это)То есть те,кто любит белмову,не под российские телеканалы,априори не может подумать или сказать "что-то не то") То самое "с чистыми руками",и в самом деле оно существует...эх

k_ja_ra

Well-known member
То есть те,кто любит белмову,не под российские телеканалы,априори не может подумать или сказать "что-то не то"
Не. Ты чытаеш не тое, што я пішу.)
Я сказала толькі, што наведвальнікі курсаў ад курсаў з прычыны рэпартажу Кібальчыч не адмовяцца. Паважаць яе могуць перастаць, так, ужо другое пытанне, заслужана ці не. Але ад курсаў не адмовяцца.
Таму такія каментары - не ад іх. Не ад наведвальнікаў. Не ад наведвальнікаў - не роўна не ад белмоўных.)
Я, прыкладам, на курсы гэтыя не хаджу. Таму мой каментар не выключаны, разумееш? :) ))))

Zoryana

Well-known member
Меня немного смутила в репортаже маленькая деталь - Катерина Кибальчич сама не вельiм добра размауляе па-беларуску. Это и по характерному типично русскому "диалекту" слышно, и по другим моментам. Например, не могла вспомнить перевод слова "достойный" с русского на белорусский. Интересно, она сама ведет эти языковые курсы, или приглашает-таки профи?

k_ja_ra

Well-known member
То самое "с чистыми руками"
Не.
Я не ідэалізую белмоўных. І не стаўлю мову крытэрам вартасці людзей.
Хаця пагарда да бел. мовы - для мяне пэўны паказнік, так.

откуда этот маркер,откуда эти рамки и ограничения и зачем.
Які маркер? Я не вельмі разумею пытання.
Няма ніякіх рамак. Проста ўсе розныя. Ёсць людзі менавіта з пэўнымі перакананнямі, ёсць тыя, хто добра робіць сваю працу, не паглыбляючыся ў філасофію, ёсць тыя, хто мяняе перакананні ў залежнасці ад кан'юннктуры і г.д.
Ніякіх рамак.
Кожны абірае для сябе. Мае права. Роўна як іншыя маюць права ставіцца да гэтага выбара так, як абіраюць ужо яны, правільна?

п.с. сам па сабе рэпартаж - неблагі, па мне. Я не вялікі знаўца, але, зноў жа па мне, зроблены дастаткова прафесійна. Надзвычайных крэнаў там няма, хаця пэўная ідэалагічная, калі можна так сказаць, афарбоўка, безумоўна, адчуваецца.

Карацей, не Імперыя.:)))))))) Іншае меркаванне.)

Igra

БЫТИЕ
маленькая деталь - Катерина Кибальчич сама не вельiм добра размауляе па-беларуску.
Да,тоже обратила внимание на это) Когда она спросила про слово "достойный"-как это будет по-белорусски) И сукенка-мне казалось,что точнее было бы сказать спадница. Но,может,это от волнения? Здесь на форуме же вроде были восторги от этих курсов,кажется,кати-ка их посещает.

Таму мой каментар не выключаны, разумееш? ))))
О,да)Это я как раз понимаю)Помню,что ты не поклонница мовы ци кавы ни разу))

k_ja_ra

Well-known member
Дарэчы пра чыстыя рукі.)))) Ёсць якраз іншае меркаванне.) Што нарэшце робіцца мажлівым не таясаміць белмову менавіта з апазіцыйнымі поглядамі.)
То бок адзін х важных крокаў беларусізацыі адбыўся.) Яна пайшла ў розныя колы грамадства. :)
Як табе такое меркаванне? :)

О,да)Это я как раз понимаю)Помню,что ты не поклонница мовы ци кавы ни разу))
Не-не. Я не не прыхільніца. :) Яны мне неактульныя ўжо. Вось і ўсё.) Ну і плюс не люблю раскручаных за конт імёнаў праектаў.) Але гэта маё ўласнае. Не болей.)
Калі гэта на агульную карысць - то я толькі за. І патрымліваю ўсёй душой.:)
А напісала, што мой каментар не выключаны - дзеля правільнага разумення маіх словаў.) Але ты ўсё адно хочаш неяк выкруціць.))))) Ну ці проста жартуеш/іранізуеш.) Што хутчэй, так? :)

Igra

БЫТИЕ
Я не вельмі разумею пытання.
Нет времени объяснять,прости.Но если непонятно,не улавливается,то пусть останется исключительно моим)Может быть,при встрече вернемся к этой теме)
Это несомненно,о праве здесь речи нет.
Карацей, не Імперыя.))))) Іншае меркаванне.)
;) :)))

Як табе такое меркаванне?
Хорошее,как проект) Але ж крок на мой погляд пакуль яшчэ не адбыўся.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху