Диалоги с...АРХИВ

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

Тасана

New member
Это по аналогии с книжными изданиями так говорят?)))) про редакцию? или имеется в виду другое?
Не гэта трохі іншае. Справа ў тым, што не гледзяы на тое, што слова "харэаграфія" перакладаецца як "пісаць танец" (ну ад танец і пішу) годнай сістэмы запісу танца да з'яўлення відэа не было. Таму балета перадаваліся як кажуць "з ног у ногі". Але харэаграфічная мова пастаянна разіваецца, удасканальваецца і г.д., што абумоўлена бесконцым удасканальваннем выканальніцкай тэхнік. Часам так здараецца, што харэаграфічны тэкст якога небудзь балета ўжо не адпавядае патрабаванням сучаснасці і таму ён патрабуе нейкіх змен. Балет гэта выканальніцкае мастацтва, але ў адрозненне ад музыкі, дзе прафесіяналізм выканаўцы праяўляецца ў тым, як ён (выканаўца) разумее і інтэпрэтыруе музычны тэкст (строга зафіксаваны, дарэчы тэкст), у балеце такое немагчыма. Тут патрэбен нехта кшталту дырыжора ў музыкантаў. Вось гэты балетмайстар робіць сваю рэдакцыю класічнага балета. Пад гэтым трэба разумець, што ў асноўным тэкст застаўся ранейшым, але ўнесены змены ў асобныя варыяцыі, па-дэ-дэ і інш. Ну, напрыклад, раней фуэтэ ў "Лебядзіным возеры" не было у Адыліі, не было высокіх скокаў у мужчын і г.д. Таксама пад рэдакцыяй можна панімаць нейкую змену у драматургічным складальніку балета. Тое ж "Лебядзінае возера" у савецкія часы шло

з іншым фіналам.

Але, напрыклад, "знакавыя" часткі балета заставаліся тымі ж.
Той, хто робіць рэдакцыю якога небудзь балета можа нават зрабіц музычныя купюры, ці наадварот - вярнуць у спектакль тыя музычныя фрагменты, якія былі яго папярэднікамі скасаваны.
Ну гэта калі груба.
Балет у рэдакцыі кагосьці не трэба блытаць з аўтарскімі версіямі спектаклей на музыку класічных балетаў. Бо, напрыклад, "Лебядзінае" Мэц'ю Борна, ці яго ж "Шчаўкунок", ці "Шчаўкунок" Раду Паклітару, Матс Эка і інш. гэта не балет у рэдакцыі, гэта балет гэтых балетмайстраў, цалкам арыгінальны.

Берта

В стране чудес....
Тасана, Спасибо! Очень интересно!!!! Недавно в ютюбе включила запись "Болеро" иностанного театра. Но там совсем не такой балет как в нашем минском Большом театре.... совсем разные "Болеро", начиная с костюмов и заканчивая постановкой. Только музыка одинаковая....очень необычно для меня было)))))

Тасана

New member
Берта, "Балеро" няма версіі, якая стала класічнай.

Пра выраз "служыць у тэатры". Адразу скажу, што я не прэтэндую на тое, што я права. Версій паходжання гэтага выразу шмат. Практычна ўсе сыходзяцца на тым, што этымалогія ляжыць у выразе "Служители Мельпомены" альбо "Служители муз". З гэтага ж боку і Пушкінскае "Служение муз не терпит суеты". Другія лічаць, што гэты выраз пайшоў з дарэвалюцыйных часоў, калі становішча большасці акцёраў было не вельмі добрым, мякка кажучы і былі імператарскія тэатры, дзе ўсё было значна лепш, акцеры якіх былі быццам бы "элітай" і быццам бы яны казалі пра сябе "служу ў тэатры" (яны сапраўды працавалі не за ангажэмент, а мелі адносна ўстойлівы заробак і абавязкі), як бы ў супрацьпастаўленне тым, хто блукаў па прасторах неабсяжнай Расійскай імперыі.
Мне асабіста падаецца, што гэта быццам бы "ўнутрыцэхавы" выраз, і ён як раз у асноўным забяспечвае сувязь паміж маладымі і сталымі. Кожны малады павінен разумець, што тэатр (мастацтва ўвогуле) гэта не толькі месца працы, гэта быццам бы храм (і падобныя адносіны доўгі час у тэатральных школах кульцівіраваліся), таму паводзіць сабя там трэба адпаведна. У тэатры насамрэч ёсць нешта містычнае і калі ты ставішся да яго толькі як да спосабу заробку, то ён табе адпомсціць (што, аднак, не выключае неабходнасці валодаць рамяством".
Растлумацыць дакладна, што гэты выраз значыць складана, мне асабіста падабаецца простае: - Почему "служить в театре"? - Потому что картины пишут, а музыку исполняют" :)
ну яшчэ падабаецца Ранеўскае з яе "Я не признаю слова "играть". Играть можно в карты, на скачках, в шашки. На сцене жить нужно". Гэта, як мне здаецца, недзе адгэтуль, адкуль і "служыць у тэатры".

Mahima

переименовалась:)
Наша реальность в виде встречи с представителем Фрунзнеской администрации мне сегодня сделала вечер:)))
Девочка - начальник управления архитектуры и строительства. Компетентная, блин, до опупения:) явно видно, что пробралась на это место активно и не отдаст его ни за какие гнусные проблемы жильцов и прочих смердов.

Ой...вывод простой - ЭТО нельзя реформировать. Это можно только взорвать. Этим девочкам и ее замам все ПО ФИГУ. У них план, программа - все обосновано, все согласовано...

Вера в результат у меня еще есть:) но глядя на этих представителей власти, понимаешь, что это не тупик уже, товарищи. Это яма. Плохо, что пока без дна - не от чего оттолкнуться...
Но я еще побарахтаюсь:)
Калі хочаш, я потым больш падрабязна раскажу.
очень хочу!
И даже можно лично:) или в компании.

явно видно, что пробралась на это место активно и не отдаст его ни за какие гнусные проблемы жильцов и прочих смердов
ЭТО нельзя реформировать. Это можно только взорвать.
У меня дежавю...
Весь мир насилья мы разрушим
До основанья, а затем
Мы наш, мы новый мир построим,
Кто был никем, тот станет всем.
:)))

Mahima

переименовалась:)
Весь мир насилья мы разрушим
До основанья, а затем
Мы наш, мы новый мир построим,
Кто был никем, тот станет всем.
не-не-не:)))
Кто был никем уже стал всем, и это ужасно работает.
Но эта совокупность товарищей никак себя реформировать не сможет, ибо незачем.
Так что только хардкор:)))

Лапа

Well-known member
Катерина, а что за повод встречи? Вот я уже звено лый год на 2 сходила, а заявленные представители нашей администрации забыли прийти:) отдувался жэс

Лапа

Well-known member
Катерина, слушай, это она главный архитектор или он сам себе, аархитектор сам себе.
Архитекторы у нас крадут и меняются с космической скоростью. Объективно я бы расформирована всю нашу администрацию с конфискацией имущества вплоть до 5 колена родства:) хотя женщины в одном окне на неманской просто великолепны. Но кто они, в этой структуре увы н кто

Катерина, ежкин хвост. А жители микрорайона про эту встречу как должны были узнать? Я н где не видела объявления. А у меня вопросов ну на полчаса беседы минимум.

k_ja_ra

Well-known member
Тасана, пра балет.
То-бок ёсць пастаноўка - гэта стварэнне канцэпцыі з нулю, а ёсць рэдакцыя - гэта тая ж пастаноўка, толькі з нейкімі невялікімі неістотнымі змяненнямі, у тым ліку з музыкай, так?

п.с. Для мяне балет - музыка перш за ўсё.) Якую можна запраста слухаць і без танца.) Танец толькі прыемнае дапаўненне.) Не болей.)

Лапа

Well-known member
Катерина, мне всегда любопытно, чем так заняты обещанные чиновники в 7 вечера. Сообщил в следующий раз о встрече, а то на наших домах объявление появляется постфактум

Marisol

Active member
k_ja_ra, классика - это 5 vs 5 игроков на всю площадку. А 3х3 - это формат стритбола, соответственно, по 3 игрока в каждой команде и играют или на спецплощадке с 1 корзиной, или на половине площадки, всего два тайма по 5 минут или до 21 очка, команды играют по несколько игр в сутки. Такой экспресс-вариант:)))
Вот, например: https://www.youtube.com/watch?v=iTn5FX3jTjE

Тасана

New member
То-бок ёсць пастаноўка - гэта стварэнне канцэпцыі з нулю, а ёсць рэдакцыя - гэта тая ж пастаноўка, толькі з нейкімі невялікімі неістотнымі змяненнямі, у тым ліку з музыкай, так? Зноў дадам, што слова "рэдакцыя" можна ўжыць толькі да твораў, якія сталі класічнымі.

п.с. Для мяне балет - музыка перш за ўсё.) Якую можна запраста слухаць і без танца.) Танец толькі прыемнае дапаўненне.) Не болей.)
Па першай частцы - так.
Па другой я катэгарычна не згодна :). З пункту гледжання каштоўнасцей музыкі, музыка для балетаў доўгі час ну ніяк да шэдэўраў не даходзіла. Ці будзе цікава табе музыка "Дон Кіхота" сама па сабе? Наўрацці. Гэта ўжо толькі з Чайкоўскага і Глазунова значнасць балетнай музыкі ўзрасла. Так, у балеце доўгі час існаваў то то "літаратурацэнтрыстскі", то "музыкацэнтрыстскі" падыход, але харэаграфічнае мастацтва - гэта самастойны від мастацтва (хоць і сінтэтычны), таму... ну ніяк танец не можа быць толькі "прыемным дапазненнем" Ён (танец) можа ўвогуле быць і непрыемным і г.д. І зараз аўтарства балета, яго канцэпцыі цалкам належыць балетмайстру, а не кампазітару, усё часцей для аднаго харэаграфічнага твора спалучаюць з дапамогай мантажа музыку розных аўтараў, творчасць якіх часам належыць да розных стылей і г.д. З пункту гледжання музыказнаўцаў гэта часам выглядае як вар'яцтва, але насамрэч гэта вельмі спрэчнае пытанне.

Лапа

Well-known member
Веселоживем, вариант чего? Очень советую вам фильм Дурак. Там как раз про бесперспективность созерцания. Только огнём и мечом:)

Babybee

New member
Лапа, на счет созидания - это в смысле умения договариваться и разрешать конфликты мирным путем, без хардкоров ;)
Там как раз про бесперспективность созерцания
На счет созерцания - это к Вам к буддистам наверное

Только огнём и мечом
Это скорее по законам западной демократии.
Мне больше понравился крымский вариант - предельно вежливо и без жертв;)

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху