Диалоги с...АРХИВ

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

k_ja_ra

Well-known member
Я говорю о том, чего хотели У НАС
напісаць назвы звыклым для большасці замежнікаў алфавітам, каб яны маглі , як мінімум, адрозніваць назвы адну ад адной = ідэнтыфікаваць. Бо кірыліцы яны не ўспрымаюць увогуле. Яна ім, як нам арабская вязь.

Як жа зацягвае, ёпрст..... )))) бессэнсоўная спрэчка .)))))

У нас надписи не на латинице
а на чым?

Mahima

переименовалась:)
Посмотрела фотки - не знаю для кого. Видимо, имеется ввиду чисто зрительное восприятие:)))) я именно так ориентировалась.
Хоть названия идентичные. А у нас тут кирилица, там непонятная латиница. И улица не стрит. А зря.

k_ja_ra

Well-known member
белорусские надписи - на кирилице.
беларускія надпісы абодвума алфавітамі: кірылічным і лацінскім. Адны і тыя ж назвы.

И улица не стрит.
Нават амерыканцы здольныя запомніць "вуліца".) Я цябе запэўніваю.) Няма патрэбы называць іх Багдановіча-стрыт. А то з серыі "я еду на фазэнду" атрымліваецца.

Mahima

Так. Смотрим пост 954 :)

Кьяра, гачыки для них та же арабская вязь. Звучание не улавливается.

Нават амерыканцы здольныя запомніць "вуліца".) Я цябе запэўніваю.) Няма патрэбы называць іх Багдановіча-стрыт. А то з серыі "я еду на фазэнду" атрымліваецца.
ну...мне тут вильнюские указатели кажутся более толковыми.

k_ja_ra

Well-known member
Катерина, трэці раз задам пытанне:

У нас надписи не на латинице.
а на чым?

Кьяра, гачыки для них та же арабская вязь. Звучание не улавливается.
Ім гучанне, дакладнае гучанне без патрэбы.) Роўна як мне ў Вільні.) Задача - адрозніваць і ідэнтыфікаваць назвы. Лацініца з гэтым цалкам спраўляецца. Кірыліца - не.

имя-как-имя

Well-known member

k_ja_ra

Well-known member
гачыки для них та же арабская вязь.
Кацярына, у тэме эміграцыі пісалі, што амерыканцы. нават. вучаць. замежныя. мовы. Тую ж французскую.) А ў ёй гачыкаў ці дыакрытыкаў ёсць.) Так што я б ужо так не прыніжала амерыканцаў.)))))

мне тут вильнюские указатели кажутся более толковыми.
на большасці іх гатве напісана.)))

Mahima

katia-ka, это мне тоже не кажется удобным:) как минимум стрит вместо гатве - это правильно с моей точки зрения.

k_ja_ra, я три раза ответила. Не знаю как еще ты хочешь услышать.
И не стоит так уж давить;)
Кацярына, у тэме эміграцыі пісалі, што амерыканцы. нават. вучаць. замежныя. мовы. Тую ж французскую.) А ў ёй гачыкаў ці дыакрытыкаў ёсць.) Так што я б ужо так не прыніжала амерыканцаў.)))))

на большасці іх гатве напісана.)))

Я нигде не говорила, что Вильнюс - идеал в этом плане:)

И я никого не унижаю;)

Белорусские слова для англоязычных привычно не зазвучат и не прочитаются ни с гачыками, ни без них.
Зачем привычно? Хотя бы близко к тексту и понятно. Чтобы услышанное и прочитанное хоть как-то совпало в том же метро. Иначе ориентироваться реально трудно.

katia-ka

Kitoks Pasaulis
я три раза ответила. Не знаю как еще ты хочешь услышать.
Катерина, я вось таксама не знайшла адказу.
У нас надписи не на латинице. Поэтому, как я понимаю, есть нужда в написании латиницей.
Каця, дык чаму ў нас надпісы, не на лацініцы? Лацініца - гэта літары лацінскага алфавіту. Іх, калі не памыляюся, 26. Іншыя літары, кшталту č, š -гэта таксама літары лацінскага алфавіту, праізводныя ад c, s з дапамогай дыяктрычных знакаў.
что Вильнюс - идеал в этом плане
А дзе ідэал?
Ну і пра замежнікаў. Чамусьці пры такіх размовах заўсёды ўзгадваецца: "Ах, боже мой! Что станет говорить Княгиня Марья Алексевна! "

Mahima

Катерина, я вось таксама не знайшла адказу.
не понимаю я, что вы не понимаете:) НАШИ надписи написаны на кирилице. ПОЭТОМУ для иностранцев нужно дублирование на латинице. Как и сказала Кьяра - потому что кирилица для них совершенно чужда и непонятна, как арабская вязь.
Ну я же раньше написала вот точно так же. Это непонятно?:)
Каця, дык чаму ў нас надпісы, не на лацініцы?
да потому что мы пишем на кирилице:))) убей не пойму, в чем проблема:))
не знаю. Я не сравниваю. Не я начала о Вильнюсе и прочих франциях.
Я говорю, что У НАС не совсем удобно для иностранцев с МОЕЙ точки зрения.
И не только с моей.

katia-ka

Kitoks Pasaulis
НАШИ надписи написаны на кирилице.
ага.
То бок папярэдне напісанае, з чаго пачалася размова, не пра то.
о транслитерации в метро
то был смысл транслитерировать их по крайней мере без непонятных знающим английский букв .
о неудобной и непонятной транскрипции.
Наши надписи не на латинице. И буквочки с галочками не помогают ни немцу, ни англоязычному.
То бок ты увесь час гаварыла пра "Кастрычніцкая плошча", а не пра "Kastryčnickaja plošča"?

не знаю. Я не сравниваю. Не я начала о Вильнюсе и прочих франциях.
Ну вось. У нас кепска, у Вільні - не ідэал, у Польшчы - таксама ёсьць пытаньні. На каго ж раўняцца)))

Mahima

То бок ты увесь час гаварыла пра "Кастрычніцкая плошча", а не пра "Kastryčnickaja plošča"?
нет.
Я говорила о надписях на латинице - ОНИ неудобны.
А наши надписи на кирилице. Потому что язык у нас такой. И дублируются они неудобной латиницей. И откуда взялось и продолжается непонимание - я не знаю.
На каго ж раўняцца)))
может, как-то самим подумать?:) без равнения?

Coraline

Jones
Катерина, Ну вот, кстати, да. Если бы были только названия "латиницей", а ниже - транслитерация без значков, это одно. А то получается все равно что немецкие названия, например, дублировать русскими буквами - если бы немцы когда-нибудь давно пользовались кириллицей :)))

Или если так хочется, пусть будет и кириллицей, и латиницей (непонятно, правда, для кого, кроме узкого круга приверженцев латиницы), но и просто транслитерацией без значков.

katia-ka

Kitoks Pasaulis

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Coraline, у разрэзе гаворкі пра незразумеласьць гачыкаў
и просто транслитерацией без значков.
чым Bokšto адрозьніваецца ад Kastryčnickaja?
І засмучаюць словы plošča замест square ці ўвогуле plošča (бел лацінка) замест ploshcha (транслітэрацыя згодна ангельскага правапісу)?

k_ja_ra

Well-known member
Поэтому у меня и вопрос - для кого?
Для себя.
У пэўным сэнсе для сябе, так.) Каб быць больш даступнымі для замежнікаў. Бо мы самі абыходзімся і без лацініцы.

я три раза ответила.
Я не бачыла ці не разумела твайго адказу. Цяпер зразумела. То і я адказваю:
у нас надпісы і кірыліцай, і лацінкай. Таму ты не маеш рацыі.

Чтобы услышанное и прочитанное хоть как-то совпало в том же метро.
Яно і супадае.) У тым і рэч.
Як ты думаеш, скуль увогуле ўзяліся ўсе гэтыя дыякрытыкі? На зло ангельцам, ці так гістарычна складалася ў кожнай мове, што яна карысталася менавіта тымі знакамі, якія даступней і дакладней перадавалі гукі гэтай мовы і ейныя словы/назвы?
Англійская - не выключэнне, проста яна не стала карыстаць дыякрытыкі, але затое выкруціла лацінкія літары навыварат. Яны перадаюць якія не попадзя гукі. Да таго ж штораз розныя. :)))))
Дык вось кожная мова мае ўласную сістэму. І замежнікам, у адрозненне ад носьбітаў кірылічных моў, гэта добра вядома.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху