- Статус
- В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Тут такіх большасць.Выбачайце за памылкi
Гэта нармальна. Яно ж дзіця.I нямое пытанне у яго вачах "Мам, а што гэта было толькi што?"
Ну што, дзяўчаты, хто-небудзь у сераду збіраецца? Пішыце, калі што. Я планую, буду рада кампаніі.
п.с.: Юлллса, слу. Яшчэ падумала. Ты мо пра раскладку, дзе якія літары і т.п. дадай у свой першы допіс?))) Раптам яшчэ хто да нас далучыцца. Дык хутчэй шукаць будзе, а?
Coraline, здорава!
Я ўжо недзе хвалілася... Калі напачатку (першыя тыдзень-два маіх размоваў па-беларуску) у мяне ў хаце перыядычна сапраўдны байкот бываў, дык цяпер старэйшая дачка мала, што тыя вершы, што ў школе задаюць, вучыць напамяць (да таго ж трэба бачыць з якім выглядам распавядае :so_happy
, дык яшчэ і сама па сабе нешта вывучыла. ))) Карлсана чытаем, дык яшчэ мне падкажа, хто гэта за круцялі такія, ці што такое намёт
(бо па-расейску адно што не напамяць таго Карлсана ведае)
Малая вершык таксама вывучыла і такая ганарлівая ходзіць. (дарэчы, высветлілася, што і не трэба было аніякага верша у садочак. Гэта яна прыдумала.
. Ну, памятаеце, пра восень). Дзеці - я з іх не магу...
А сёння раніцаю старэйшая (вакацыі ў школе, дык дома яна), пакуль я на працу збіралася, уперлася ў падручнік беларускае мовы (я сабе "Гавары са мной па-беларуску" раздрукавала) і сядзіць чытае.))) Прыйшлося на хуткую руку 2 словы пра тарашкевіцу распавясці. Каб потым мяккія знакі ў сшыткі не ўстаўляла.
Я да чаго. Я не маю ілюзіяў наконт таго, што яна (да і малая таксама) па-беларуску свабодна штодзень размаўляць пачне. Але тое, што будзе ведаць, пра што вядзецца, што гэта за мова такая, як на ёй вымаўляецца, як яна гучыць і ўвогуле, калі мама размаўляе, дык гэта дакладна не блага, а як раз наадварот - і тое добра. А калі пасталее, дык , глядзіш, і сама (самі) беларускую мову ў якасці мовы для штодзённай камунікацыі ды стасункаў абярэ.)))
Я ўжо недзе хвалілася... Калі напачатку (першыя тыдзень-два маіх размоваў па-беларуску) у мяне ў хаце перыядычна сапраўдны байкот бываў, дык цяпер старэйшая дачка мала, што тыя вершы, што ў школе задаюць, вучыць напамяць (да таго ж трэба бачыць з якім выглядам распавядае :so_happy
Малая вершык таксама вывучыла і такая ганарлівая ходзіць. (дарэчы, высветлілася, што і не трэба было аніякага верша у садочак. Гэта яна прыдумала.
А сёння раніцаю старэйшая (вакацыі ў школе, дык дома яна), пакуль я на працу збіралася, уперлася ў падручнік беларускае мовы (я сабе "Гавары са мной па-беларуску" раздрукавала) і сядзіць чытае.))) Прыйшлося на хуткую руку 2 словы пра тарашкевіцу распавясці. Каб потым мяккія знакі ў сшыткі не ўстаўляла.
Я да чаго. Я не маю ілюзіяў наконт таго, што яна (да і малая таксама) па-беларуску свабодна штодзень размаўляць пачне. Але тое, што будзе ведаць, пра што вядзецца, што гэта за мова такая, як на ёй вымаўляецца, як яна гучыць і ўвогуле, калі мама размаўляе, дык гэта дакладна не блага, а як раз наадварот - і тое добра. А калі пасталее, дык , глядзіш, і сама (самі) беларускую мову ў якасці мовы для штодзённай камунікацыі ды стасункаў абярэ.)))
Грэйзаць "царапать". Бабуля мая так гаварыла. Вось слова грэйзер. Якое у гэтага слова паходжанне? Мне здаецца тут агульны корань.грэйзаць? не чула.
У беларускай мове шмат нямецких, напрыклад, каранёу.
Прашу прабачэння за литары, я на рабоце нешта пакуль не разабралася.
пачаюць гутарыць на роднай мове
Дзяучаты, Вы личыце гэта правильным? Менавита "пачаюць", не "пачынаюць"?
Вось гэта вельми цикава.Якія выразы, напр, ёсць штучнымі для бел мовы. А якія, наадварот, варта выкарыстоўваць.)))
А пра помники, дзякуй Кьяра. Сумна. Вельми.
што такое намёт
И сапрауды, што гэта такое?хто гэта за круцялі такія
О разабралася з клавіятурай. Але не буду выпраўляць, лянуюся.
Можа, крэмзаць, накрэмзалі?
Nulka, а што значыць "крэмзаць" ? Маляваць, пэцкаць?
"Значыць" таксама не па-беларуску. Так?
Дзякуй, Кьяра, я як раз шукала гэтую спасылку дый не знайшла.
Але калі "Грэйзаць" няма ў слоўніку мабыць гэта не адзначае, што слова не беларускае. Не рускае ж між іншым.
Крэмзаць - чарціць у слоўніку. Але ж чарчэнне, ёсць такое слова. То мабыць ёсць і слова "чарціць". Тады крэмзаць гэта не проста чарціць, а як?
Дзякуй, Кьяра, я як раз шукала гэтую спасылку дый не знайшла.
Але калі "Грэйзаць" няма ў слоўніку мабыць гэта не адзначае, што слова не беларускае. Не рускае ж між іншым.
Крэмзаць - чарціць у слоўніку. Але ж чарчэнне, ёсць такое слова. То мабыць ёсць і слова "чарціць". Тады крэмзаць гэта не проста чарціць, а як?
ёсць такое слова"Значыць" таксама не па-беларуску. Так?
Я таксама звярнула ўвагу на гэтае слова."пачаюць", не "пачынаюць"?
Давайце пра тое, што на першых занятках калегі было, ага?Сообщение от Кьяра Якія выразы, напр, ёсць штучнымі для бел мовы. ))) Вось гэта вельмі цікава.
Па-беларуску не кажуць:
- Добрай раніцы
- Як справы
ёсць такое слова
Вишенка, Вы такая нешматслоўная...
А я Вас усё чакала тут, каб з днём народзінаў Вашую дачушку павіншаваць. Дый позна ўжо, так?
Кьяра, зусім і не позна 

бываю і такойВы такая нешматслоўная...
Па-беларуску не кажуць:
- Добрай раніцы
- Як справы
Чаму не? *а мужыкі-то і не ведаюць! "добрай ранiцы, жлобская нацыя (с)" *
Калька з расейскай. Так раней не казалі. Вітаюцца "добры дзень" нават раніцаю. Замест як справы - як маецеся? як маешся?Чаму не?
ой, большага б гора не было!Давайце пра тое, што на першых занятках калегі было, ага?
Па-беларуску не кажуць:
- Добрай раніцы
- Як справы
Вунь у газеце "Звязда" (супербеларускае слова!
Залежыць ад таго, ХТО правярае.чаму напісанне тарашкевіцай павінна лічыцца няправільным?
Кьяра, Гэта значыць, што афіцыйна тарашкевіца пад забаронай? Чаму? Проста для аднастайнасці ў напісанні альбо афіцыйнай філалягічнай навукай яна лічыцца ілжывым напісаннем, калі можна так выказацца? *дарэчы, у мяне навогул нейкая сумесь... але я беларускі ня вывучала ніколі, толькі на слых і глядзельная памяць, таму я кажу і пішу "проста па-беларуску", як атрымліваецца*
))
А, яшче хатела спытаць - для "мужа" няма іншага беларускага слова? Ну, як па-ўкраінску "чоловiк" напрыклад.
А, яшче хатела спытаць - для "мужа" няма іншага беларускага слова? Ну, як па-ўкраінску "чоловiк" напрыклад.
- Статус
- В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Поделиться: