Психологическая беседка-4

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

Marisol

Active member
не нашла. Подскажие автора, пожалуйста.
В сети ее нет вроде бы, у меня бумажный вариант. Думаю, в библиотеках можно найти.
Автор Михаил Герчик. Документальная повесть про этого человека: http://www.postawy.by/2012/12/vse-lyudi-prekrasny-glavnoe-zazhech-cheloveka/
Очень хорошая книга, я ее периодически перечитываю.

Танюша_

всё чудесатее и чудесатее
ЛьОлька, не обижайтесь. Просто вы так расписываете, как везде хорошо, то вопрос "а почему вы ещё не там?" возникает сам собой.

Velca

Ангел. Летает. Кусается.
Герчик обычно писал очень патриотическую литературу. Но невыразимо трогательную, да.

Mahima

переименовалась:)
Катерина, а еще до меня дошло, почему мне не нравились вопросы ко мне о том, почему ж я не хочу купить участок под **ском за 4 тыщи и жить спокойно. Потому что предложение от кого бы то ни было могло поступать только в том случае, если бы я сказала: я хочу получить (чтобы мне выделили) участок (дом, коттедж). Вот на мое: дайте мне! Вполне можно было и ожидать в ответ: так бери, что есть, чего выпендриваешься?
.
Это было не про "бери что есть и не выпендривайся". Это было про "бери настоящую деревню, а не коттедж у города, раз так красочно рассказываешь, что там так классно жить с сортиром с дыркой, и ты все сможешь сама поднять, даже дорогу со школой".
Только не обижайтесь:) я не имею цели вас обидеть- просто объясняю непонятое.

k_ja_ra

Well-known member
я бы вот не хотела иметь даже косвенное отношение вот к такой нелепости
А мы з імі працуем.) І з недарэчнасцямі і з іх вытворцамі.))))
Першае навязвае дзяржава. Вось тут менавіта навязвае.
А другое - яны якія-ніякія грошы плацяць.)))

k_ja_ra

Well-known member
Па тэме.
Паспрабую. Толькі выпраўлюся адразу ж. Я пра сваё надуманае, а не кагосьці яшчэ. Бо не магу ведаць чужога.

Вось тут калі не ключавое, то важнае:

В том числе и не знать о существовании

Я пакідаю бабулі магчымасць насіць ваду з калодзежа колькі ёй заўгодна. Пры тым, што суседняя бабуля, зможа атрымаць ваду ў доме непасрэдна.
Ці тады і першая можа захацець у доме?

Гаворка пойдзе пра свабоду. Не ў сэнсе "не сядзець за кратамі", а пра ўнутраную свабоду= незалежнасць ад асяроддзя, абставінаў, камфорту і г.д.
Толькі я буду настойваць на фармулёўцы "нам прапануюць", а не "нам навязваюць". Мне першая падаецца больш дакладнай усё ж.
Але думка будзе тая ж. "Нам прапануюць" пазбаўляе нас свабоды ў пэўным сэнсе і робіць/можа зрабіць нас залежнымі.

Я знайшла такі ўласную аналогію.
Інтэрнет.
Яшчэ 10 год таму, дый меней нават я паняцця не мела пра яго існаванне. Пакуль я яго не ведала, я была свабоднай ад яго. Я не ведала, адпаведна мяне не цягнула да компа, мяне не вабілі ўлюбёныя сайты і ўжо дакладна ў мяне не было патрэбы, неабходнасці амаль, зайсці на адзін з форумаў.
Але "мне прапанавалі" - і я стала ведаць. :) Цяпер я несвабодная. Мяне цягне хоць на 10 хвілін зазірнуць. А часцей і на болей.
Цяпер, калі Я ВЕДАЮ, я ўжо амаль не магу НЕ ХАЦЕЦЬ.
Пакуль не ведала - магла. І не хацела.

Бярэм міфічную бабулю з цытаты. Пакуль бабуля НЕ ВЕДАЕ, яна проста не можа ХАЦЕЦЬ. Жаданне пачынаецца з таго месца, калі яна даведваецца, што апроч дзіркі ёсць унітаз, прыкладам. І яна ўжо не свабодная. Яна ўжо адчувае патрэбу ў камфорце.
(прашу не чапляцца тут да катэгорый кепска-добра, ці самой бабулі, проста логіку і прынцып тлумачу).
Па ходзе ў Эдэме тое ж было. Пакуль першыя людзі НЕ ВЕДАЛІ, яны былі свабодныя. Даведаліся - сталі залежнымі ад гэтага ведання. Адказнымі за яго.
Іншымі словамі няведанне дае нам свабоду. Свабоду ад думак, ад адказнасці, ад ВЫБАРУ.
Выбар - гэта НЕсвабода. Гэта цяжкая праца. Адна з самых цяжкіх на свеце. Выбар - гэта адказнасць, а значыць, цяжар.

"Нам прапануюць" азначае па сутнасці "я цяпер ведаю". Я ведаю і пачынаю хацець= залежыць ад гэтага.
Мы ведаем вадаправод і залежныя ад яго. Нашыя продкі не ведалі і былі свабодныя ў гэтым сэнсе. Іх праблемы адключэння вады не турбавалі.
Я не ведала інтэрнета і праблемы адключэння ці адсутнасці трафіка мяне не клапоцілі. :) Цяпер я ў гэтым месцы нервуюся.)

Веданне - гэта несвабода такім чынам. Гэта цяжар і адказнасць.
Менавіта таму часта людзі хочуць і абіраюць НЕ ВЕДАЦЬ.

У гэтым сэнсе свабода ў яе самым чыстым выглядзе - гэта няведанне, гэта адсутнасць (так-так, адсутнасць, а не наяўнасць) выбару, за які потым не давядзецца адказваць.
І гэта, відаць, шчасце, так - такая свабода. Безмяцежная...дзіцячая...

Я свободен от любви,
От вpажды и от молвы,
От пpедсказанной судьбы
И от земных оков,
От зла и от добpа.
В моей душе нет больше места для тебя!

Я свободен, словно птица в небесах,
Я свободен, я забыл, что значит стpах.
Я свободен - с диким ветpом наpавне,
Я свободен наяву, а не во сне!

Я вось задумалася...
Вышэй гучала: "для мяне фарумчане, як кніжныя героі. Я іх не ведаю".
Угу. Менавіта.) НЕ ВЕДАЮ. І я свабодны. У словах, дзеяннях, меркаваннях.
А калі даведваюся, пазнаю, я адчуваю несвабоду і адказнасць. У тым ліку за словы, сказаныя суразмоўцу, за дзеянні.

Але тут пачынаецца дыялектыка.)))
Калі б я не ведала інтэрнета, я б магла ніколі не задумацца пра вышэйнапісанае, ніколі не задумацца пра яшчэ штосьці, ніколі не прачытаць нейкай кнігі, ці ніколі не пазнаць нейкіх людзей. Веданне гэтага ўсяго дае ўжо свабоду іншага парадку.
І я не ўпэўненая, што гэтая другая свабода меней цэнная за першую.

Гэта свабода прымаць рашэнні, абіраць важнае і адкідваць штучнае, свабода развівацца праз веданне, свабода браць на сябе адказнасць ці не браць яе і г.д.
І гэта апошняя СВЯДОМАЯ свабода заўжды можа выключыць тую "прапанаваную" залежнасць, якая чалавеку не патрэбная насамрэч. Хоць ад вады, хоць ад компа, хоць ад Турцыі, хоць ад Дыснейлэнда.

Mahima

переименовалась:)
Господин Снопоков порекомендовал гражданам «не заморачиваться» экономикой, не имея образования, а тихо жить животной жизнью: «Живите, тратьте деньги с умом, путешествуйте. Если есть какая-то инициатива — откройте бизнес или мастерскую. Живите и радуйтесь жизни. Зачем думать о том, о чем, по моему мнению (возвращаясь к вопросу «Кого слушать?»), слишком много конъюнктурщины, популизма и, как бы это сказать, надувания щек».

Читать полностью: http://naviny.by/rubrics/opinion/2013/09/03/ic_articles_410_182871/

Ну, в общем все верно...не заморачиваться...

Atex

Active member
Катерина, Снопков предлагает свободу :))) внутреннюю свободу о которой Кьяра (независимость от среды, обстоятельств, экономики, комфорта) предлагается это не знать и не изучать. и быть свободным в своем неведении.
Но вообще по сути, настоящая свобода - это возможность и самое главное способность делать выбор. Вот это для меня свобода. именно действие. Без знания не может быть действия, а без действия (делать выбор) не может быть свободы.
Собственно об этом и про Еву с Адамом. Свободными они стали именно тогда, когда получили право делать выбор. А право делать выбор появляется только тогда, когда человек обладает определенными заниями...
Кол-во знаний (тут не обязательно знания внешние, познания себя тоже очень важно) определяет и кол-во свобод. имхо.

Танюша_

Igra

БЫТИЕ
Танюша_, круто))) Средняя цифра,конечно,одним пересадку сердца и дорогостоящие препараты в онкоцентрах,отделениях недоношенных и тд,другие вообще не обращаются.Но в целом,конечно,если папа не бюджетник,а айтишник,то может быть...хотя только на медицину на семью из 5 человек 1500 в год,но все возможно,не спорю.А вообще сумма небольшая,да,думаю,что при таком финансировании вполне можно страховать на эту сумму,сделав медицину страховой,ну исключив некоторые слои населения-им льготы.Глядишь,и прибавка к гособеспечению хорошая бы случилась.

Igra

БЫТИЕ
Солнцева, отчасти верно,одно мне не очень нравится,что АГЛы типа и не виноват-его просто так воспитали,а он и ни при чем,заложник ситуации,безвыходной.

Вот как раз в данном случае скорее всего нет.
Отчего?Налоги не платит?

Танюша_

Igra, самое прикольное, что данные траты из налогов и формируются. При этом, они не такие и заоблачные.

Magda, почему?

Magda, платят, но меньше, хотя, совсем недавно они 30% платили.

Танюша_

Magda, мне что-то казалось, что ещё недавно так платили подоходный.
А какая разница, подоходный или ФСЗН? Они по-разному в бюджете распределяются?

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху