Психологическая беседка. Архив

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

k_ja_ra

Well-known member
В XII—XIII вв. основное значение слова обида
:) Танюша, дык раней і іншыя словы іншыя значэнні мелі...;) Тое ж раўнадушша, Кацярына вунь цытату давала. /// Я б так не капала глыбока...

"Мне смешно" - и "я смеюсь"
Ох, не адчуваю розніцы...Мне смешна = я смяюся як мінімум унутры сябе з чагосьці. Проста не абавязкова ўголас і з гістэрыкай...

действие? Выраженное в чем?
Далучуся да пытання. :)

Mahima

переименовалась:)
Я обижаюсь и Мне обидно. Но: Я злюсь и ....Мне ...что?:) злобно?
По-моему, разницы по сути нет. Есть личная разница для каждого:) у кого-то в интенсивности ощущений, у кого-то в направленности.

k_ja_ra

Well-known member
"Мне обидно" скорее абстрактное,безличностное отношение и одновременно уже почти принятие ситуации
Цікава. То бок я пакрыўдзілася = ёсць спадзеў выправіць усё, а "мне крыўдна" = смірыцца з тым, што так ёсць...Так?

Дзевы, дык вы мне скажыце. Мне крыўдна - гэта толькі ў дачыненні да абставінаў, ці да дзеянняў людзей усё ж? Калі да абставінаў, тады ў маёй тэрміналогіі гэта "шкада", сойдземся на гэтым...А калі да людзей, дык не адчуваю розніцы ўсё ж з "пакрыўдзілася"...

Я имела ввиду себя заставить,а не кто-то со стороны может заставить простить
Я таксама.
Можно трудиться,не покладая сил душевных,а прощение не получается.А можно ничего с собой не делать и обнаружить,что простил
Можна, безумоўна....
Але я яшчэ раз удакладню...Пра "труд". Калі гаворка ідзе пра тое, што ты кожны раз адчуваеш дыскамфорт, перасякаючыся з чэлам, ад якога "мне крыўдна", то варта дзеля сябе ж зрабіць высілкі, і паспрабаваць працай,( так працай, бо само ж ужо не атрымалася, так? калі калбасіць?) дараваць. Якім чынам? - іншае пытанне. Проста прызнаць, што не ягоная праўда і велікадушна прабачыць, ці прызнаць, што наадварот, САМ не меў рацыі крыўдзіцца, ці паспрабаваць зразумець, чаму той чалавек так сказаў ці зрабіў, растлумачыць сабе гэта, і тады крыўда як бы сама знікне...Варыянты ёсць. :) Але гэта "труд" такі, ІМХО.

Хаця...і з гэтым, бадай, пагаджуся:
Вот когда долго трудишься над этим,мне подумалось,не получается ли так,что одновременно постоянно подрыхляешь земельку вокруг своей обиды и она живет-цветет
А то і павялічваецца. :) Бо накручваеш сябе, думаючы....І так бывае, напэўна...

Ты лічыш, што калі крыўда здарылася, то ты ці дараваў яе адразу ж, ці не даруеш ужо ніколі? Я так не думаю.
Я так тоже не думаю и я так не говорила)))Время я не затрагивала вообще.
Але так мне пачулася...Тут:
Простить-оно или получилось или нет.

Я б сказала знайсці спосаб сабе ягоныя паводзіны растлумачыць.
Да,объяснить,но это практически одно и то же по-моему,что и я говорила:
Так....Але ў тваіх словах мне пачулася, што, ўмоўна, я-алень і проста не разумею ні фіга...(утрую :) ), а чэл не пры справах зусім...Я так не думаю...наўмысна рэчы асобныя сказаліся. І ў пэўны момант і пры пэўнай сітуацыі. Таму я не проста не разумею...я разумею якраз...Таму і "мне крыўдна". І тады задача не проста прызнаць, што я чэла не зразумела, а ўцяміць менавіта то, навошта і з якой прычыны так зрабіў ён....Можа ён сябе хутчэй пакрыўдзіў, чым мяне...Ці ўласнае штосьці вылезла...а я толькі каталізатарам з'явілася...

Я тоже очень хочу простить и много для этого делаю,но при вроде уже,казалось бы,хорошем результате,буквально вмиг всё возвращается,если что...
Калі што? Калі да адной крыўды далучаецца другая? а потым трэцяя і гэтак далей? Вельмі складана...
Не думаю, што ёсць людзі, якія наўмысна тэрарэзуюць іншых...Значыць, ты так і не змяніла СВАЕ чаканні адносна яго...І значыць прабачэнне тваё было вымушаным, не пражытым, ці што...Ці табе самой хочацца вышукваць гэтыя крыўды...Нават там, дзе іх няма....Толькі ты не ўсведамляеш гэтага, ці не прызнаеш гэтага ўнутры сябе...
Магу памыляцца...

но режим этот все равно хрупкий потому,что прощение не пришло...
Вось. Не прыйшло. Таму эканамічны рэжым, ІМХО, часовая мера толькі...І так, пасуе толькі там, дзе з чэлам болей ніколі не сустрэнешся...

Последнее редактирование:

Танюша_

всё чудесатее и чудесатее
Кьяра, я считаю, что чем больше определение затрагивает чувства, тем больше нюансов в этих определениях будет, и тем больше трактовок будет использовать человек. Чем определение дальше от зоны чувственного восприятия, тем ближе оно будет к каноническим определениям.
Вот у меня в голове есть чёткое разграничение: обидно - в отношении обстоятельств, обижаюсь - на людей. Поэтому они для меня наполнены разным смыслом.

k_ja_ra

Well-known member
обидно - в отношении обстоятельств, обижаюсь - на людей.
Ясна. Тады для сітуацыі Лілак (пра якую яна сёння напісала) тваё "мне крыўдна" не пасуе. Як я зразумела...

Чем определение дальше от зоны чувственного восприятия, тем ближе оно будет к каноническим определениям.
:) Засталося высветліць толькі, што закранае гэтую зону, а што не, і ў якой ступені. Што зноў жа індывідуальна. :)

Шчыра скажу, нашая ўжо былая тут размова :), нервовая дастакова, закранала ЎСЮ паўнату МАІХ пачуццяў...
Можа нават большую, чым тэма крыўдаў... Па шчырасці, дакладна большую...

Танюша_

Кьяра, никогда точно не определишь, что затрагивает, а что нет. У каждого будет своя определялка. Для меня есть более-менее усреднённая шкала, где, грубо говоря, всё основывается на отношении определения. Грубо говоря, обида - это чувство, нейтралитет - ближе к политике.

Igra

БЫТИЕ
тваё "мне крыўдна" не пасуе. Як я зразумела...
Мне кажется подходходит,но уже в той части отношений с бывшим,где она ничего не делает и делать не будет...

то варта дзеля сябе ж зрабіць высілкі, і паспрабаваць працай,( так працай, бо само ж ужо не атрымалася, так? калі калбасіць?) дараваць.
Да,конечно,стОит,я не отрицаю этого и сама так делаю,просто я не уверена,что это работает,я сомневаюсь в этом...

.Але ў тваіх словах мне пачулася, што, ўмоўна, я-алень і проста не разумею ні фіга...(утрую ), а чэл не пры справах зусім...Я так не думаю...наўмысна рэчы асобныя сказаліся. І ў пэўны момант і пры пэўнай сітуацыі.
Не зразумела....

Калі што? Калі да адной крыўды далучаецца другая? а потым трэцяя і гэтак далей? Вельмі складана...
Потому,что,если ты не простил по-настоящему,а просто перешел в экономичный режим,то каждый последующий контакт,особенно,не нейтральный,заставляет реагировать болезненней,чем,если бы это произошло при нормальных,здоровых отношениях...

.Значыць, ты так і не змяніла СВАЕ чаканні адносна яго...І значыць прабачэнне тваё было вымушаным, не пражытым, ці што..
Да,видимо,не изменила по факту...и да,вынужденным,хоть и для себя,вроде.

.Ці табе самой хочацца вышукваць гэтыя крыўды...Нават там, дзе іх няма....Толькі ты не ўсведамляеш гэтага, ці не прызнаеш гэтага ўнутры сябе...
Нет,не хочется)))Но цепляет)))

Грубо говоря, обида - это чувство, нейтралитет - ближе к политике.
Я согласна,что у "нейтралитета"гораздо менее расплывчатые рамки значения)))

juniko

self-made woman
какая у меня к нему претензия, - что он х***й отец, и подетально тоже.
Если мне кто-нибудь покажет мужчину, про которого можно сказать, что он - замечательный отец во всех отношениях, то я с удовольствием посмотрю на этого уникума. ИМХО таких надо в Красную книгу заносить, как редкость.
Але ці бачыш...тут атрымліваецца, што калі не крыўдзішся, ты як бы ставіш таго чэла на прыступку ніжэй за сябе? Неяк смела, не? Самаўпэўненасць - цудоўна, але зневажаць унутры сябе апанента (таго, хто крыўдзіць) па мне няправільна...Адчуваць сябе на раўных - так. Але не ўспрымаць, як дзіця.
Позже за меня Танюша ответила
Позже под обидой стали понимать действия, понижающие статус человека. «Не пригласил на пир — причинил обиду». В XII—XIII вв. основное значение слова обида — «нарушение княжеского права, несправедливость». Это не вопрос о чувствах, вопрос о нанесении ущерба, как и за воровство
Можно относиться не как к ребенку, а как к вору, со всеми вытекающими

Я обижаюсь и Мне обидно. Но: Я злюсь и ....Мне ...что? злобно?
Меня разозлили.
В первом случае человек сам выбирает свое действие, а во втором - ему это действие навязывают извне

Танюша_

Кьяра, не до такой степени, как там уже зашла беседа. там уже конкретно одно понятие другим заменялось и приравнивалось.

Lilac

and Lilium
Ясна. Тады для сітуацыі Лілак (пра якую яна сёння напісала) тваё "мне крыўдна" не пасуе. Як я зразумела...
Кьяра, ты права, должно не подходить, но как-то мне перевернулось. Тут несколько слоёв. Я могла бы обидеться на другого человека. Или на себя. Но объективно - не обижается, приходится иметь просто "мне обидно", что вот такая мазафака происходит. Ай, всё, завтра буит новый дееень!

k_ja_ra

Well-known member
Мне кажется подходходит,но уже в той части отношений с бывшим,где она ничего не делает и делать не будет..

Igra, я тут пра сённяшнюю сітуацыю Лілак. ))) Дзе яна напісала, што вельмі ветліва і прыгожа ёй адказалі, а ёй крыўдна.

Не зразумела....
Пастараюся...Глядзі, вось былі твае словы:
Может быть,в таком варианте и прощение не нужно?Разве чел виноват,что его просто не понимают?Получается,что боль и обида из-за того,что не понимаешь кого-то?Тогда,наверно,есть еще шанс-можно попытаться понять и тогда боль и обида,возможно,сами уйдут
Тут атрымліваецца, што чэл - літаральна агнец Божы. А я (ну ціпа пакрыўджаная) проста сама сабе прыдумала штосьці. Я, маючы на ўвазе пэўную сітуацыю, кажу, што не так было. Было наўмысна сказана так і так. І менавіта ў дадзены момант, менавіта ў тым кантэксце і менавіта па балючаму. Таму варыянт "агнца" я выключаю, разумееш? Але я гатовая падумаць над тым, што ж яго-та вымусіла так сказаць? Каму ён горш зрабіў? Гэта мне крыўдзіцца трэба было, ці пашкадаваць чэла, наадварот? Разумееш?....І тады сыйдзе мажліва гэтая крыўда, гэты негатыў, гэтае "калбасіць", калі перасякаешся...

Да,видимо,не изменила по факту
Ну вось бачыш...гэтае пытанне чаканняў...Вось многія сыходзяцца на тым, што чаканняў ад людзей быць не павінна (с). І я як бы згодная. Тэарэтычна. Але практычна...так не хочацца без іх...

Мы поступаем наяву так же, как и во сне: мы сначала выдумываем и
сочиняем себе человека, с которым вступаем в общение, - и сейчас же забываем
об этом.
:) Усё той жа Ніцшэ. )))

Нет,не хочется)))Но цепляет
Ведаю, бывае. )))

не до такой степени, как там уже зашла беседа
Дзевы, я не хачу туды вяртацца. І менавіта таму, што як мне падалося, тэма ВЕЛЬМІ складаная...для многіх...Тэрміналогія - толькі тое, што на паверхні...

Можно относиться не как к ребенку, а как к вору, со всеми вытекающими
:) Юніко, прабач, не блізка мне тут...Хоць уласнага негатыву да таго, хто пакрыўдзіў, не адмаўляю...

В первом случае человек сам выбирает свое действие, а во втором - ему это действие навязывают извне
Ды ладна...Мы дазваляем навязаць, хіба не? Выбар ёсць заўсёды. Чаму б не адмовіцца ад навязвання звонку?

Mahima

переименовалась:)
а во втором - ему это действие навязывают извне
так не бывает. Человек вполне может выбрать не злиться. Даже если и не сумел сразу остановиться. Извне можно навязать обстоятельства, но не чувства.

Чаму б не адмовіцца ад навязвання звонку?
потому что так проще. Он, другой, плохой, навязывает. А я душка, терплю и страдаю. Или не терплю и страдаю, а стругаю в мелкую стружку плохого:)))

Igra

БЫТИЕ
Я, маючы на ўвазе пэўную сітуацыю, кажу, што не так было. Было наўмысна сказана так і так. І менавіта ў дадзены момант, менавіта ў тым кантэксце і менавіта па балючаму.
Но я-то в общем рассуждала)))твоей ситуации я не знаю и не берусь судить.Я хочу сказать,что бывает между людьми,что вроде и не было конкретной обиды ни с чьей стороны,но что-то не срастается и обида какая-то есть)))Вот в такоих случаях надо просто попытаться понять человека,попробовать объяснить себе его мотивы.
.Вось многія сыходзяцца на тым, што чаканняў ад людзей быць не павінна (с). І я як бы згодная. Тэарэтычна. Але практычна...так не хочацца без іх...
Ну,теория она всегда такая-жестокая)))И не то,чтобы не хочется без ожиданий,а не получается как-то!Главное слишком не увлекаться,не обманываться,а так нормально,что ожидания есть))

Человек вполне может выбрать не злиться.
Человек-робот вполне может выбирать,что угодно)))Обычный живой человек слишком подвержен эмоциям,чтобы так свободно выбирать злиться или не злиться.Если бы можно было выбирать,думаю,большинство сразу бы это и выбрало)))Стараться,сдерживаться-это можно,но выбирать...я не умею.
потому что так проще. Он, другой, плохой, навязывает. А я душка, терплю и страдаю. Или не терплю и страдаю, а стругаю в мелкую стружку плохого
Конечно,проще,а по-другому-сложно и долго и нудно надо этому учиться,даже всю жизнь и то не всегда успешно.Монахи этим занимаются)))Ну,и мы,помолясь,стараемся;)))

Последнее редактирование:
Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху