Школьная беседка Архив

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

Coraline

Jones
voluntas, Абстрактная или нет - это только ОДНО правило. Это очень упрощенно. И не всегда прокатывает.

Родны склон адзіночнага ліку назоўнікаў мужчынскага роду мае канчаткі: -а (-я) і -у (-ю).
1) Канчаткі -а (-я) маюць назоўнікі з назвамі:
— жывых істотаў: чалавека, майстра, вучня;
— канкрэтных прадметаў, якія можна бачыць, лічыць: парасона, кампутара, граша;
— мер даўжыні й вагі: літра, сантымэтра, кілямэтра;
— прамежкаў часу: сьнежня, лютага, верасьня;
— назваў местаў з канчаткам на -оў, -еў, -ёў, -ін, -ын: Бэрліна, Любліна, Кіева, Магілёва, Століна.
2) Канчаткі -у (-ю) маюць назоўнікі:
— з агульным працэсуальным значэньнем (дзеяньні, працэсы, зьявы, назвы зьяваў грамадзкага жыцьця): канцэрту, кірмашу, мітынгу, фэстывалю, чэмпіянату;
— са зборным значэньнем, назвы грамадзкіх арганізацыяў, прадпрыемстваў, установаў: аддзелу, заводу, інстытуту, калектыву, камбінату, клюбу, факультэту;
— назвы краін, рэгіёнаў, мейсцаў: Менску, Віцебску, Эгіпту, Крыму, Каўказу, Лісабону, Рыму;
іншыя назоўнікі й запазычаныя словы: розуму, болю, жалю, сьмеху і г.д.

И эти iншыя надо знать :)

Надо знать правило, чтобы не сказать - я не бачыу Берлiну, хотя я не бачыу Менску - будет правильно :)))

Далее. Няма холадУ, але няма жытА. Правило одно и то же, окончания разные. цьвёрдая (основа) холаду, жыта, вакна -у, -а

Родны склон таксама ўжываецца, калі рэч патрэбна на нейкі час: дай нажа адкроіць хлеба, пазыч алоўка на хвіліну, пашукай у бібліятэцы цікавай кнігі.

И это тоже надо знать, чтобы не сказать: пашукай у бiблiятэцы цiкавую кнiгу.

Так что выучить белорусский - не такое простое дело.

Ганна

Active member
Марфа Васильевна,есть курсы для детей по белорусскому языку, я все собиралась сходить со своим сыном, но пока не дошла.

Заняткі для дзетак адбываюцца кожную нядзелю (рус. “воскресенье”)
Заняткі праходзяць у кавярні “Грай
(ст.м. “Кастрычніцкая”, вул. Інтэрнацыянальная, 33).​
Пачатак: 12-00 — для малодшай групы
13.00 — для старэйшай
Заняткі БЯСПЛАТНЫЯ, папярэдняга запісу не трэба.
http://www.movananova.by/dzetkam/

voluntas

New member
voluntas, Абстрактная или нет - это только ОДНО правило. Это очень упрощенно. И не всегда прокатывает.

Родны склон адзіночнага ліку назоўнікаў мужчынскага роду мае канчаткі: -а (-я) і -у (-ю).
1) Канчаткі -а (-я) маюць назоўнікі з назвамі:
— жывых істотаў: чалавека, майстра, вучня;
— канкрэтных прадметаў, якія можна бачыць, лічыць: парасона, кампутара, граша;
— мер даўжыні й вагі: літра, сантымэтра, кілямэтра;
— прамежкаў часу: сьнежня, лютага, верасьня;
— назваў местаў з канчаткам на -оў, -еў, -ёў, -ін, -ын: Бэрліна, Любліна, Кіева, Магілёва, Століна.
2) Канчаткі -у (-ю) маюць назоўнікі:
— з агульным працэсуальным значэньнем (дзеяньні, працэсы, зьявы, назвы зьяваў грамадзкага жыцьця): канцэрту, кірмашу, мітынгу, фэстывалю, чэмпіянату;
— са зборным значэньнем, назвы грамадзкіх арганізацыяў, прадпрыемстваў, установаў: аддзелу, заводу, інстытуту, калектыву, камбінату, клюбу, факультэту;
— назвы краін, рэгіёнаў, мейсцаў: Менску, Віцебску, Эгіпту, Крыму, Каўказу, Лісабону, Рыму;
іншыя назоўнікі й запазычаныя словы: розуму, болю, жалю, сьмеху і г.д.

И эти iншыя надо знать :)

Надо знать правило, чтобы не сказать - я не бачыу Берлiну, хотя я не бачыу Менску - будет правильно :)))

Далее. Няма холадУ, але няма жытА. Правило одно и то же, окончания разные. цьвёрдая (основа) холаду, жыта, вакна -у, -а

Родны склон таксама ўжываецца, калі рэч патрэбна на нейкі час: дай нажа адкроіць хлеба, пазыч алоўка на хвіліну, пашукай у бібліятэцы цікавай кнігі.

И это тоже надо знать, чтобы не сказать: пашукай у бiблiятэцы цiкавую кнiгу.

Так что выучить белорусский - не такое простое дело.

Вы адкуль правілі бралі? Не, яны правільныя, толькі тарашкевіцу, калі не хочаце зусім заблытацца, лепш не кранаць. Холад і жыта - канчатак "у" родны склон мужчынкасга роду. Жыта не падыходзіць. Наконт канчаткаў гарадоў - не трэба Вам тарашкевіца, за гэта добрую адзнаку ў школе не паставяць.

Бобелек

Active member
грамотное письмо. разговаривать по-белорусски или расширять свой словарный запас цели нет вообще. нужен тренажёр для закрепления правил.
Я не претендую на истину, но мне кажется это всё так взаимосвязано. По крайней мере у меня сейчас цель, чтобы ребенок почувствовал смак роднай мовы, заинтересовался, захотел на этом языке читать и говорить. Но, возможно, это обусловлено моим собственным опытом, я с правилами не дружу, пишу интуитивно, правила знаю, точнее знала :))) а с применением проблемы были всегда. Поэтому мне бел.яз всегда легче давался, хорош помню правило из школы, як чуецца, так i пiшацца. Когда поступала в лицей специально выбрала писать по белорусскому диктант, а русский устно сдавать, правила оттарабанила на ура. А первое же сочинение по "Грозе" написала на 5/2, классная, а она у нас рус.яз и рус.лит вела, челюсть на пол уронила и спросила, как я умудрилась в лицей поступить? :)))

Coraline

Jones
voluntas, Правила навскидку :))) Просто как иллюстрация. Лень сейчас нести пособие и оттуда перепечатывать. В пособии таких правил НЕ МЕНЬШЕ. Ну и от того, тарашкевица это, или нет - белорусский язык же не перестает быть белорусским языком? :) И не становится легче его учить.

Дело не в правилах, а в количестве того, что надо запомнить, почему так, а не иначе.

МенеджЭр, но кампьютАр. Где логика? :)))

k_ja_ra

Well-known member
Coraline, вы цытуеце тарашкевіцу. Не думаю, што гэта варта рабіць у гэтай тэме. У школе дзеці вывучаюць афіцыйны правапіс.

А, пардон, ужо напісалі пра гэта.

Марфа Васильевна

зимофобка-летофилка
курсы для детей по белорусскому языку
круто, но опять не совпадает с тем, что мне нужно. мне нужно ГРАМОТНО ПИСАТЬ! разговорная речь не интересует вообще, песни-пляски - тоже.

Coraline

Jones
Марфа Васильевна, Только учить правила и да, возможно, какие-то тренажеры. К сожалению, не посоветую.

voluntas

New member
мультики смотреть?

Як адзін з варыянтаў. Вашай дачцэ вучыцца ў школе яшчэ не адзін год, таму з беларускай мовай прыйдзеце мець справу не толькі ёй, але і Вам. Можна, безумоўна, праз канспекты, табліцы і схемы. Праблема толькі ў тым, што наколькі хутка правіла вывучылася, настолькі хутка яно і забылася. Мову трэба слухаць, без гэтага некалькі гадзінаў на тыдзень не самых прыемных заняткаў у не самым доўгім нашым жыцці вам гарантаваныя.

IrishN

Active member
Девушки, может, есть видео уроки по английскому по учебной программе? или что-нибудь интересное? Сын в 4м классе, английский вызывает полное отторжение.

k_ja_ra

Well-known member

Марфа Васильевна

зимофобка-летофилка
у меня сейчас цель, чтобы ребенок почувствовал смак роднай мовы
у вас - такая цель. значит, да: читать, смотреть мультфильмы, общаться с людьми, грамотно говорящими на белорусском.
мне это всё не нужно. (а если совсем откровенно - никакого удовольствия не приносит)

Дык вучыце і пішыце - што за праблема?
я просила посоветовать тренажёр.

Watch and wait

Well-known member
мне нужно ГРАМОТНО ПИСАТЬ! разговорная речь не интересует вообще
я боюсь одно без другого-никак...те же принципы в английском,моя ребёнка начитывает его,чтобы на уровне интуиции срабатывало большинство правил даже во время написания и приоритеты тут не при чём.Есть у меня внутренняя уверенность,что без правильного говорения-правильное написание слабо возможно.ХОтя не настаиваю.

Марфа Васильевна

зимофобка-летофилка
Watch and wait, а и не соглашусь. Coraline выше расписала ситуацию, когда, грубо говоря, хз, что там писать, какое окончание. на слух это не проверишь и за ошибку не засчитаешь.

Watch and wait

Well-known member
Coraline выше расписала ситуацию, когда, грубо говоря, хз, что там писать, какое окончание. на слух это не проверишь и за ошибку не засчитаешь.
это был некорректный пример из тарашкевицы)))
В мове правил ,исключений и прочего,реально меньше чем в русском.Хотя...каждому своё,свой путь.

voluntas

New member
у вас - такая цель. значит, да: читать, смотреть мультфильмы, общаться с людьми, грамотно говорящими на белорусском.
мне это всё не нужно. (а если совсем откровенно - никакого удовольствия не приносит)

я просила посоветовать тренажёр.

Магу і параіць) Для курсаў "Мовананова" распрацоўваліся матэрыялы, якімі можна абсалютна спакойна карыстацца і ў Інтэрнэце. Яшчэ можа дапамагчы з лексікай кніга Глеба Лабадзенкі "Дзіцячая ЗаМова".

Coraline

Jones
Девочки, не цепляйтесь к тому, что это была тарашкевица. Откройте пособие Арфаграфiя у прыкладах. Сейчас попробую вставить фото :).

voluntas

New member
Watch and wait, а и не соглашусь. Coraline выше расписала ситуацию, когда, грубо говоря, хз, что там писать, какое окончание. на слух это не проверишь и за ошибку не засчитаешь.

Ведаеце, што Вы зараз робіце? Вы па факту прызнаеце, што беларуская мова не паддаецца вывучэнню. Калі дачка на перфекцыянізм не хварае, адзнакі - побаку, праблемы няма. У іншым выпадку - ой.

Девочки, не цепляйтесь к тому, что это была тарашкевица. Откройте пособие Арфаграфiя у прыкладах. Сейчас попробую вставить фото :).

Як не чапляцца, калі там правілы розныя?)

Марфа Васильевна

зимофобка-летофилка
voluntas, пошли диааааааааагнозы...
всё, спасибо всем за участие! распечатала тренажёр, будем закреплять! Бобелек, спасибо вам за ссылку!

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху