Школьная беседка Архив

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

Coraline

Jones
Гипуся, А как там можно не догадаться? :))) Это же шедеУр, не меньше :)))

RbIgik, Здесь такой момент. Основная часть достойной белорусской литературы написана теми, кого считают оппозицией. Эту литературу не будут включать в программу тупо по идеологическим причинам. Поэтому в программе "преданья старины глубокой".

Гипуся

Active member
RbIgik,вот и моя малая сказала, что и так не очень к бел. лит относилась, а после такого произведения вообще читать не хочет.

voluntas

New member
Гипуся, А как там можно не догадаться? :))) Это же шедеУр, не меньше :))

RbIgik, Здесь такой момент. Основная часть достойной белорусской литературы написана теми, кого считают оппозицией. Эту литературу не будут включать в программу тупо по идеологическим причинам. Поэтому в программе "преданья старины глубокой".

З выбарам літаратуры ўсё даволі проста: калі ты ў правільным саюзе пісьменнікаў, то будзе табе шчасце. Абавязкова надрукуюць, у незалежнасці ад таго, як ты, уласна кажучы, пішаш. Ёсць у маёй бібліятэцы прыгожа аформленая кніга аднаго маладога пісьменніка. Самае цікавае чытво - спіс атрыманых ім прэмій. На трэцяй старонцы тэкста нават я, упартая да немагчымасці, адрубаюся. У каго праблемы са сном - звяртайцеся. Параю.

З пісьменнікамі з іншага Саюза - сум і туга. Нават на пазакласнае чытанне іх не прапануюць, таму што знайсці ў бібліятэках - той яшчэ квэст. Прыватныя друкарні змагацца з дзяржзамовамі не могуць.

Ну, і асобная размова пра пераклады сусветнай класікі на беларускую. Логіка тут, падазраю, наступная - калі ёсць на рускай, то навошта перакладаць? Усе ж і так зразумела. Таму і чытаюць дзеці таго ж "Карлсана" па-руску, хаця рускай Ліндгрэн ні разу не была.

Последнее редактирование:

RbIgik

Active member
Ну, і асобная размова пра пераклады сусветнай класікі на беларускую. Логіка тут падазраю наступная - калі ёсць на рускай, то навошта перакладаць? Усе ж і так зразумела. Таму і чытаюць дзеці таго ж "Карлсана" па-руску, хаця рускай Ліндгрэн ні разу не была.
+10000

калі ты ў правільным саюзе пісьменнікаў, то будзе табе шчасце.
вот прям совсем печально стало.... Никого ж не смущают авторы зарубежные, чьи книги переведены на русский язык, которые в союзе писателей РБ не состоят? :(
Взяла несколько последних книг, которые дочка читала, никакой "политической окраски" в них точно нет, и которые она с удовольствием прочитала:
"Эла і сябры" - аўтар фінский пісьменнік Цiма Парвела
"Канiкулы з прыгодамі, альбо Зваротны візіт Зорнічка да хлопчыка Стасіка"- аўтар Кацярына Хадасевіч-Лісавая
"Таташ Яраш, мама Аксана, дачэта Альжбэта. Поўны экслюзіў"- аўтар Спрынчан Аксана Вадзімаўна
"Вялікія прыгоды Какоса-Маракоса"- аўтар Серж Мінскевіч
"Дзівос з дзівосаў"- аўтар Сяргей Давідовіч
Так это все благодаря тому, что ребенок попал в гимназию с белорусским языком обучения и я по выставкам выискивала книги на белорусском языке, потом стала обращать внимание на них и в книжных магазинах.
А среднестатистические школьники и на русском то далеко не все читают дополнительную литературу, а уж про белорусскую и разговора нет....
Откуда может взяться молодежь, любящая и разговаривающая на родном языке с таким то отношением к нему у Государства?

Последнее редактирование:

voluntas

New member
+10000

вот прям совсем печально стало.... Никого ж не смущают авторы зарубежные, чьи книги переведены на русский язык, которые в союзе писателей РБ не состоят? :(

А мне шкада беларускі лес, які дзяржзамовамі кожны год пускаецца пад друк макулатуры) Беларускім вожыкам і так не проста, а тут яшчэ Чаргінец з кампаніяй...

Well-known member
Coraline, я пробежалась по этому "шедевру" Марчука.... девочки, это пиз...ц, простите. Оно полностью опубликовано в учебнике???

МОМ

Well-known member
Наших заставили полностью читать. Там все в программе то, что вы сказали.

Coraline

Jones
Age, Не помню уже, но я читала и валялась под столом :))) Ну и никого не волнует из составителей учебника, конечно, фига в кармане (Пан МАЙДАНский - отрицательный персонаж, например :) ). Хотя, может, это специально.. 25 кадр :))))

Well-known member
Coraline, там кстати вырезали из оригинала самое интересное!!!!

– Ты яе вучыў: давай пасадзім кулі, вырастуць аўтаматы, мы іх прададзім, пабагацеем, – крытыкавала Русалка Пачварніка.
Адзінае ягонае вуха ад злосці чырванела, як памідор.
– А ты што ім раіла? Давай пасадзім таблетачкі, вырасце мак. Наркаманка праклятая, – крычаў Пачварнік.
– Ды калі б не я, цябе б гаспадар смалярні Майданскі не зрабіў бы гандляром. Каб твае дзеці трактара баяліся!
– Каб твае дзеці на тэлевізар гаўкалі! – кляў Пачварнік.
– Каб твае дзеці ў лядоўні грэліся!

Русалка пісклявым голасам цягнула сваё: «Я безгалосая злёгку, яшчэ і касаротая, але стану жонкай Кадука, буду міс Еўропа я!»

Там еще Ивана на какой-то войне контузило... Интересно, на какой?

И-ра

New member
Age,
зачитала отрывок на работе. Народ сказал, что литература становится прагматичной

RbIgik

Active member
lakshmi, я сама вчера у дочи забыла спросить про него (5 класс как раз у нее) :)))
Очень надеюсь что они его "по верхам уже проскочили", а то доча очень любит у меня комментировать некоторые "шедевры" беллита :)

Age, убили наповал ))

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Age, у мяне запала ля...
Капец, прыду дадому, чытну шэдэўр і запытаюся ў мінобра, куды глядзелі рэцэнзенты, і якому "добраму-вечнаму" вучыць гэтая "казка".

МОМ

Well-known member
Я бы еще Пташникова приписала.

Апошнія два гады Арчыбал жыў у запаведніку, вялікім, на сотні гектараў лесу і балота. У лес на волю яго не пусцілі - «непрыстасаваны», хутка загіне. Ён жыў у клетцы каля старожкі.
Мядзведзі, як і людзі, любяць курыць і любяць піць.
Рабочыя леспрамгаса, прыходзячы ў запаведнік у магазін, давалі Арчыбалу спачатку акуркі - ён жаваў і папяросы, і махорку, - пасля хлеб, абліты віном. Арчыбал хутка прывык да «чарніла», і пасля, калі рабочыя не давалі яму ў лапы бутэльку, ён ламаў клетку, праціўна скрыгаў зубамі, аж кроў ішла з рота, і роў немым голасам на ўвесь лес.
Рабочыя занадта часта давалі яму «чарніла», і ён піў яго з бутэлькі з рыльца, як і яны.
Праз два гады ён «схапіў» цыроз печані і «пасадзіў» сэрца, як гаварылі рабочыя.
Памёр ён на трэці год, раніцай у глухую восень.

Coraline

Jones
Это "произведение" многие проскочили, потому что оно в конце 1 части учебника, а, стало быть, подлежало изучению в самом конце 2 четверти перед НГ. Может, просто не успели пройти.

RbIgik

Active member
МОМ, на примере этого "произведения" детям рассказывают о вреде пьянства и потом, как быстро и незаметно можно привыкнуть и схлопотать цирроз печени :)))
Девочки, не добивайте меня :)))

МОМ

Well-known member
А у нас заставили сочинение писать по этому шедевру.

Это развязка "Арчыбала", в начале там еще похлеще, они своего медвеженка задушили. Там весь рассказ похлеще Хотико. А еще Олени этого же автора. Там девочка подружилась с оленями, а папа убил вожака и они его ели.

И-ра

New member
Праз два гады ён «схапіў» цыроз печані і «пасадзіў» сэрца, як гаварылі рабочыя.

Капля никотина убивает лошадь, а медведь за 2 года пьянства получает цирроз печени, садит сердце и умирает. Наглядно.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху