Беларуская мова

kolesnikova

New member
У меня тут споры с филологами и лингвистами по поводу несчастного слова iшоу. Дошло да издательства, которое выпускает школьные учебники, а те уже в НИО позвонили. Утверждают, что корень iшо, у -- суффикс. А о в данном случае беглая гласная, которая по правилам присоединяется к корню.
интересно посмотреть как это слово в ЦТ рассматривается. ни у кого нет сборников ЦТ? подозреваю, что там может быть своя особенная трактовка )))
как в прошлом году по истории - лук и стрелы вдруг на РТ появились в железном веке, а не в бронзовом :)))

имя-как-имя

Well-known member
у нас Лiтарынка, но она какая-то никакая, не заходит ребенку. посоветуйте еще какие-нибудь книжки. спасибо

А гляньте вот это. Мало ли.

prygody-virusa-shkodzi_344135.jpg

Анатоль Бутэвіч
Прыгоды Віруса Шкодзі

Мы в бумажном варианте читали, по ссылке онлайн можно глянуть текст на предмет нравится-не нравится.

Моей белорусский тоже очень туго заходит. И интереса ноль. Эту книгу осилила. Правда, понимала только общий смысл, а отдельные слова переводить приходилось постоянно.

toto

Member
Добрый день!
Запуталась с правилами - вымаўленне i напiсанне галосных э, о, а:
1 э, о не пад нацiскам пераходзяць у а
2 пасля гукаў [ж],[ш], [дж],[ч], [р] [д], [т] і цвёрдага[ц] пiшацца э
Трэба растлумачыць напiсанне слова жАлеза.
Я знаю, что пишется ч-з А, но не вижу логики - почему применяется правило 1, если 2 вроде как подходит больше?

k_ja_ra

Well-known member
toto, а можна правіла цалкам?
Вы, па адчуваннях, адну частку з аднаго правіла ўзялі, другую - з другога.
Пра э і о, што пераходзяць у а - гэта пра ўласнабеларускія словы. Ва ўласнабеларускіх словах э не пад націскам не бывае. Калі бывае - гэта запазычанае слова, і там працуюць зусім іншыя правілы.

toto

Member
[FONT=Arial, sans-serif]Лiтары о, э звычайна пiшуцца пад нацiскам i абазначаюць гукi [о], [э]: голуб, колас.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]У словах славянскага паходжання i ў даўно запазычаных славах з неславянскiх моў, у тым лiку ва ўласных iменах, гук [э] не пад нацiскам пераходзiць у [а] i пiшацца лiтара а: галубы, каласы[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Не падпарадкоўваюцца гэтаму правiлу словы з ро, ло, якiя чаргуюцца з ры, лы[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Условах славянскага паходжання i ў даўно запазычаных словах з неславянскiх моў, у тым лiку ва уласных iменах, гук [э] не пад нацiскам пераходзiць у [а] I пiшацца лiтара а[/FONT]

[FONT=Arial, sans-serif]На другой старонцы правила: [/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Пасля гукаў [ж],[ш], [дж],[ч], [р] [д], [т] і цвёрдага[ц] пiшацца э: жэлацiн, шэдэўр[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Пасля iншых зычных напicанне э I а вызначаецца па слоўнiку: панэль, тунэль, але шынель.[/FONT]

k_ja_ra

Well-known member
toto, ясна. Гэта правапіс э, а, ы ў запазычаных словах.
Дзіцё ў 5-м класе, так?
Малодшая якраз з гэтым зараз мучыцца.
Цёмны лес, калі шчыра. Гэта адна з самых складаных тэм у беларускай мове, на мой погляд. Я і сама ў гэтым не грабуся. Гавару і пішу інтуітыўна, і баюся, далёка не заўжды правільна. (

toto

Member
Гавару і пішу інтуітыўна, і баюся, далёка не заўжды правільна. (
Спасибо! Приблизительно такая же ситуация. Только вы молодец - пишите и говорите. Я правил не помню. Все время тянет свериться со словарем. Теперь приходится с пятиклашкой вспоминать. А как объяснить слово заимствованное или нет? Я так понимаю, что по этой теме главный помощник - словарь. Причем, года издания не ранее 2012 года.

RbIgik

Active member
Девочки, помогите со 2 заданием :( не хватает моих знаний в бел. языке ))))

особенно с первым словом вопрос, с остальными вроде все понятно.... :)

Вложения

• Бел яз.jpg
    Бел яз.jpg
    305.2 KB · Просмотры: 76

k_ja_ra

Well-known member
RbIgik, пастаронкавы (які робіцца па старонках, па кожнай старонцы, пастаронкавы прагляд, прыкладам), значыць. Досыць рэдка карыстанае, а таму, напэўна, дзіўнаватае слова.

alechik_21

Well-known member
девочки, которые хорошо знают белорусский
ну или, возможно, тут есть преподавали бел языка
выделенная запятая нужна? на мой взгляд нет, возможно, я не права, подскажите

Последнее редактирование:

katia-ka

Kitoks Pasaulis
alechik_21, на мой погляд -не патрэбна.
Не бачу сэнса ў такім абасабленьні.

alechik_21

Well-known member
katia-ka, у меня такие же мысли, запятая не к месту, но я все же надеюсь, что учитель умеет расставлять знаки препинания:prankster:

Naya

ВолшебНая на всю голову
Трэба, бо Рагвалод не сын Рагнеды :)
Калi б было "Падрыхтаваць звесткi пра Рагнеду и яе бацьку Рагвалода", то ня трэба

alechik_21

Well-known member
Naya, вот это да)) а я вчера как раз сыну искала информацию и там Рагвалод был сыном:biggrin: возможно, я напутала, сегодня переспрошу сына
ну да, если он не сын, то нужна:biggrin:

filalana

New member
уважаемые "филологи", столкнулась с вопросом по бел.мове... дите пришло спрашивать, не может решить как правильно, и я тоже "споткнулась": слово "пОіць" надо разобрать по составу. У меня получилось, что п -корень, о-суффикс, іць-суффикс, нулевы канчатак. У дочки 3 суффикса: -о-, -і-, -ць. Может, кто грамотно разъяснит, как правильно? Может, корень вообще "по"? )))

k_ja_ra

Well-known member
Сверху