Диалоги с...АРХИВ

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Вот вы к примеру о французах узнали из Трех мушкетеров, поди?
хм... вось я, прыкладам, пра французаў з "Трох мушкецераў" даведалася, і што?
І яны зацікавілі мяне настолькі, што перачытала Дзюма, Гюго, Г. Манна, Тарле (ну гэта к пытаньню пра Напалеона), 2 разы была ва Францыі, маю французскіх сяброў і нават ведаю французскую мову. Да, прабабулі мае не мелі зносін з французскай арміяй, але нешта мне падаецца, што пра французаў я больш ведаю...:blush1:

k_ja_ra

Well-known member
я вельмі выбачаюся, але суфікс усё роўна павінны быць ск. Ці не?
слово «Беларусь» является заимствованным транслитерацией в русском языке и не подлежит делению на два корня – точно так заимствованное слово «беларуский» является КОРНЕМ до буквы «к» (согласно правилам русского языка, заимствованные слова являются корнями до своих окончаний).

Что касается окончаний, то вот как раз в этом вопросе, согласно нормам русского языка, должны уже соблюдаться нормы русского языка. Заимствованные в русский язык слова сохраняют свои иностранные корни, но имеют падежные формы уже по русским правилам.
http://gogo.by/news/184/

Іншымі словамі, запазычанні, якія транслітаруюцца ( а ў выпадку з "Беларусь" і "беларускі" павінны быць якраз такі варыянт), не падзяляюцца на часткі, а лічыцца адным коранем да канчатка. Канчатак жа ў сваю чаргу змяняецца згодна з нормамі рускай мовы.
Такім чынам: беларуский, беларуского, беларускому, беларуский, беларуским, о беларуском.

katia-ka

Kitoks Pasaulis
k_ja_ra, дзякуй.
Усё роўна не разумею.
не подлежит делению на два корня
гэта зразумела
слово «беларуский» является КОРНЕМ до буквы «к»
то бок корань беларус. Дык а суфікс к ці ск?
Я сапраўды не ведаю))

Последнее редактирование:

Atex

Active member
А моим пра-пра родственником был как раз один француз из наполеоновской армии. Он остался здесь после переправы через Березину. Т.е. это был дедушка моей бабушки. Так вот моя бабушка рассказывала, что сражались белорусы по обе стороны, и на стороне империи (те, которых призвали на воинскую службу) и на стороне наполеона (те, которые были вольными). ну и по крови и по фамилии получается что лично моей семье ближе французы... вот и думай куда тут 3 мушкетеров приплести... или Кутузова...

k_ja_ra

Well-known member
меня возмутил вот этот пост
Ну вось бачыце, ужо нашмат лепей.) Нашмат лепей, чым тут:
а вообще, конечно, так захлёбываться от ненависти, наверное, вредно для здоровья...
А вось тут:
националистическим посылом и откровенным неприятием к русским
належыць дадаць "который слышу я ".

І тады ўжо можна размаўляць далей.)

Дык вось. Я ўжо неаднойчы прасіла вас, і зноў папрашу. Калі ласка, выказвайцеся па сутнасці постаў, па тэксце іх. Ці выказвайце свае эмоцыі і пачуцці. Расказваць пра тое, што адчуваю, як успрымаю, і якія эмоцыі перажываю я, не трэба. Роўна як не трэба пераймацца за маё здароўе.
Я не маю ў гэтым аніякай патрэбы.
Клск, пачуйце мяне нарэшце ў гэтым месцы, калі вы маеце жаданне заставацца ў межах прыстойнай гаворкі, а не фантаніраваць эмоцыямі, ствараючы ўражанне мала выхаванага чалавека.
Дзякуй.
Хаця калі гэта - "захлёбываться от ненависти" - вашы эмоцыі, прэтэнзій у гэтай частцы не маю.

Зараз па сутнасці.
Вы абурыліся маім постам. Гэта нармальна. Маеце права.
А мяне абураюць такія, прыкладам:
У меня нет потребности в белорусском. Более того, я считаю наш национальный язык (я белоруска по национальности) атавизмом, он не способствует, условно, интеграции моих детей в моровое сообщество (надеюсь, в этом месте вы улыбнулись, я пыталась шутить), а наоборот, может помешать и усложнить эту интеграцию.
Такія:
С конца 18 века мы в составе Российской империи, да и сейчас без границ.
Я ж не крычу пра нянавісць, праўда? І мадэратараў не клічу, УК размахваючы.
То можа падумаеце, чые посты болей на знявагу нацыянальнай годнасці цягнуць?
Замах на парушэнне дзяржаўных межаў суверэннай дзяржавы, знявага мовы тытульнай нацыі, адмаўленне нават існавання гэтай нацыі. Не?

Што да любві.
А што, нелюбоў=нянавісць і непрыяцце?
Паміж імі няма безлічы іншых станаў? Нейтральнасці, індыферантнасці нарэшце?
Дык вось у мяне апошняе якраз.
Я максімальна стараюся выключыць опцыю "Расія і рускі" з жыцця, абмежаваць і мінімізаваць проста неабсяжны інфармацыйны паток адтуль.
І ўключаюся тады толькі, калі старонкамі чытаю на беларускім форуме дыфірамбы іншай краіне, бясконцыя развагі аб шляхах яе развіцця, напаўторнай і ні з чым непараўнальнай ролі і місіянстве рускага народа.
Пра "цалаваць ручкі" і не ўзгадваю ўжо.

Ну і апошняе.
Я не дзялю людзей паводле нацыянальнасці.
Па мне хоць татара-мангол. Калі чалавек прымае мяне і маю культуру, я яму толькі радая. Па мне, гэта куды лепей, чым беларусы, якія лічаць беларускую мову атавізмам, і іншыя тутэйшыя, якія пачуваюцца рускімі па духу і лічаць сваёй радзімай Расійскую імперыю.

k_ja_ra

Well-known member
katia-ka,
запазычанні, якія транслітаруюцца, не падзяляюцца на часткі, а лічыцца адным коранем да канчатка.
"беларуск" - корань. "ий" - канчатак, які скланяецца паводле нормаў рускай граматыкі.

На сёння так НЕ адбываецца. Але норамамі рускай мовы такое прадугледжваецца. То бо НЕ супярэчыць нормам рускай мовы.

Atex

Active member
А я даже читать не стала. Увидела "Белоруссия" у Варламова и закрыла.
вы же о его постах?

катика, Я вчера была на "Мова ци кава" )) первый раз. "гопники и хипстеры", в следующий понедельник тоже пойду. весело. мне понравилось. и очень понравились приграшенные гости. Тенис Тарасенко и Паша Городницкий - меня вообще очень удивили и очаровали можно сказать. пойду на концер 14 февраля )) просто супер. и молодежь очень интересная. в конце парень из зала сказал: "Да ладно, самое главное не вешать на нас ярлыков: хипстеры, гопники, обыкновенные люди. мы сами разберемся кто есть мы, и это будет совсем не то что другие думают о нас". Отличная молодежь. приятная амосфера и пространство бел. языка. я вчера весь вечер на нем говорила и дома тоже.
Надежда все-таки есть.

Atex

Active member
katia-ka, так, быў )) вельмі сімпатычны, разумны. выклікае давер. Трэба пачытаць, што ён у кнігах піша. спадабаўся мне.

Mahima

переименовалась:)
Ложь, наглая ложь и статистика

-Ложь извращенно-историческая: На Майдане бандеровцы!

-Ложь извращенно-экономическая: Донбасс и индустриальная Украина кормит нищую аграрную Галичину!

-Ложь извращенно-гуманная: На Майдане бандиты и погромщики бьют бойцов "Беркута"!

-Ложь социологическая и статистическая: На Майдане незначительное меньшинство радикалов и отщепенцев, а большинство украинцев Майдан не поддерживает!
http://eurobelarus.info/news/policy/2014/01/31/lozh-naglaya-lozh-i-statistika.html

punto

Active member
169ea45c3c14.jpg

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху