Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

Лапа

Well-known member
Чаго яшчэ? Вось мне не хапае сапраўдных бел выразаў, устойлівых словаспалучэнняў. Але гэта пытанне часу і ляноты крыху... Бо хочацца ж не толькі пошукам і вывучэннем займацца, а яшчэ і на форуме пабалбатаць.
мне здаецца, што калі не спрабавать на форуме, таму што камусьці гэта не падапаецца, потомы дома, таксама тому што каму-та і гэтак далей, дык добра размаўляць і пісаць на мове ніколі не здарыцца, бо на ўсе патрэбна практыка.
І дарэчі, Танюша, няўжо для Вас гэтыя дзяўчыны - аўтарытэт, што Вы так блізка да сабе прынялі іх словы?

Танюша_

всё чудесатее и чудесатее
Кьяра, у мяне смайлікі такія :), таму іх не бачна.
справа не ў раскладцы. Вось мне сказаоі, што пасты па-руску былі больш цікавымі, чым па-беларуску. Я разумечю чаму - няма добрага моўнага запасу, і ўвогуле, я не білінгв.
Кэт пісала, што едзе да дому і разважае па-беларуску, я так таксама раблю, але гэта не азначае, што мы "разважаем" па-беларуску. разважаем мы па-рускі. думаем мы па-рускі. Няма ў нас другога семантычнага ланцежка. Таму і пасты, відаць, горш. І ведаешь, неяк не хочацца згубляцб суразмоўца таму, што пасты на розных мовах адрозніваюцца

Лапа, справа не ва аўтаратэце. Яны звярнулі ўвагу на значную рэч - нецікавыя пасты

Marisol

Active member
Танюша_, мы са Стэфай дзень таму размаўлялі аб чымсьці, я кажу: "Дзе мы жывем?" яна адказвае: "У Расеі". Я кажу: "Чаму ў Расеі?" яна: "Ну, мы ж размаўляем па-расейску, таму і ў Расеі". У 5-гадовага дзіцяці логіка працуе бездакорна.

k_ja_ra

Well-known member
Танюша_, я табе яшчэ скажу. (дарэчы, са смайлікамі ўсё ж трэба разабрацца, чаму яны не бачныя?)
Я, калі мы, лічы, толькі пачалі па-беларуску пісаць, некалькі допісаў у тэме "падарункі" пакінула. І вось не паверыш. Адна дзяўчына падзякавала (у сэнсе гузік націснула) і яшчэ потым напісала: дзякуй, здорава, і так прыгожа ў Вас па-беларуску атрымліваецца (прычым, я упэўнена проста, яна не ведала, што я і пішу -та тыдзень усяго). Я ёй вельмі ўдзячна за той водгук. Я адчула моц, падтрымку, веру і г.д....

Я да чаго? Што словы дзяўчатаў засмуцілі цябе. Але яшчэ не факт - што так і ёсць насамрэч... Мажліва, гэта ІМ так чуецца. Яны зусім іншыя намаганні робяць: адно чытаць тое, да чаго звыклы. А іншае - штосьці незнаёмае (а беларуская, на жаль, для многіх - незнаёмая)...

Але разам з тым, дзеля аб'ектыўнасці, прызнаць, што пакуль у нас атрымліваецца горш, як па-расейску, варта. Але гэта - нармальна. І тыя, каму ты цікава - будут цябе чытаць, павер мне. А тыя, каму проста зручна было, а цяпер - не... дык наўрад ці ты штосьці страціш...
Многія і па-расейску, на жаль, не разумеюць, пра што ты (гэта я ўжо пра сябе :) ). Таму мова - не галоўная праблема...

Танюша_

Кьяра, са смайлікамі непатрэбна разбірацца. Я іх паіншаму стаўлю, таму яны такія (звычка з фідо яшчэ)
вось я добра замумею і адчуваю, што пасты я пішу горшыя, але я не разлічвала, што настолькі.

k_ja_ra

Well-known member
што настолькі.
Наколькі? Ну адкажы мне, нарэшце, "суддзі хто"?! Для цябе словы хай нават тых, хто табе як быццам блізкі - ісціна ў апошняй інстанцыі?)))

А ты не думала, што кожны тут сваё чуе? Часам цалкам супрацьлеглае, як хтосьці іншы?

Ведаеш, у мяне пасля таго канфлікта ў граматнасці амаль 2 тыдні ўсё з галавы не выходзіла. Наконт таго, што, хто і як успрымае і чуе...

Дзяўчаты так напісалі таму, што яны не чуюць цябе на гэтай мове, а не ты ўж так дрэнна пішаш, разумееш? Дык, можа і іхная віна ў тым ёсць? А? Што не захацелі пачуць? Я не спрачаюся, у цябе ёсць 2 шляхі: 1) быць у плыні, саступіць, і рабіць так, як хочацца іншым. А ёсць другі варыянт: змагацца за сваё права быць сабою і так, вучыцца разам з тым. І не факт, што абавязкова правілы напамяць. Пісаць, чытаць, што напісала, думаць пра што там было , ну і г.д.... Усё развіваецца... Ты чакала, што села - і адразу Караткевіч? Прабач....

Але зноў жа, калі табе гэта трэба. Мне - трэба. Патаму я саступаць не буду. І дарэчы, у граматнасці, "не мыццём так катаннем" - я засталася. І , упэўнена, большасць на маім баку. (не, той допіс сінім шчырым быў, інакш не ўмею проста)

k_ja_ra

Well-known member
А наогул хацела б паразмаўляць з Glowworm наконт мовы. Мне было б цікава. Прапаную ёй, калі яна э.э.э..ну... занятая занадта не будзе
Дзяўчаты, толькі цяпер прачытала. Такі Glowworm ужо занята. Немаўляткам. :)

Танюша_

Кьяра, ты бачыш у гэтым нейкае змагарства і адстойванне сваіх правоў, я бачу, што мне сказалі, что шыла я добра, а спяваю дрэнна. У гэтым няма ніякага канфлікту, у гэтым таксама няма ніякіх адстойванняў сваіх правў і г.д. Таму, не трэба гэта пераводзіць "у плыні" ці "змагарства".
я чытаю гэты форум дзеля прыемных размоў, как мець цікавых соразмоўцаў. І я адчуваю, што частка людзей стала менш са мной размаўляць. І справа не ў мове, як пазіцыі, а справа ў мове, як сродке зносін.

k_ja_ra

Well-known member
"у плыні" ці "змагарства".
Ды не, я не пра змагарства... Бачыш, зноў не так гучыць, як пішу... Змагарства, у прынцыпе, толькі З САБОЮ.

Вось я запомніла момант быў, ці то ў крызісе, ці то ў злачынствах... Ты штосьці Солнцевай тлумачыла. Яна ў адказ: "не зразумела". А ты: ну добра, тады па-расейску... )))

Вось дзеля цікавасці можаш перапытаць у яе сама, але я ўпэўнена, яна проста штосьці не зразумела, а не таму, што па-беларуску было. А ты адразу "здалася". Не камусьці, а сама сабе... ))) Мне гэта так бачыцца. Мова - сродак зносінаў, не спрачаюся. Дзеці наогул адно аднаго, нават не размаўляючы, разумеюць...

Танюша, я цябе не ўгаворваю. Але не вельмі разумею, па шчырасці... Ты, калі пачынала пісаць ва ўсіх тэмах, на што разлічвала? Што лёгка будзе? Я - не. Таму і вырашалася Бог ведае колькі...

Думаю, калі ты так гэта ўспрымаеш, лепшае выйсце - пісаць па-беларуску тут, а ў астатніх тэмах - як табе зручней. А зручней, як разумею, па-расейску.))) Нічога страшнага, ты нікому нічым не абавязана. Вырашы для сябе і ўсё. У чым праблема?

Танюша_

Кьяра, дык з сабою якое тут змагарства. Ад майго змагарства з сабою ім чытаць стане цікавей?
Ты зноў не пра тое. Пры чым тут лёкка ці цяжка? справа ў тым, што не ўспрымаюць.

k_ja_ra

Well-known member
Танюша_, я не разумею...
ім чытаць стане цікавей?
Табе пра кагосьці галава баліць? Ты пакрыўдзіла, была грубай?
Калі твая мэта - быць цікавай камусьці, а не сабе, то мы па-іншаму да рэчаў ставімся...

имя-как-имя

Well-known member
І справа не ў мове, як пазіцыі, а справа ў мове, як сродке зносін.

+100 ( выкруцілася, каб словы не падбіраць :)))).

Я і Танюшу працягваю чытаць, як чытала, і Кьяру, і ўсіх, каго па-руску цікава чытаць было. Мова не замінае. Але, калі б у мяне была неабходнасць прачытаць і засвоіць нейкую інфармацыю і была магчымасць выбіраць паміж мовамі - я абрала б рускую. І сама адчуваю, што па-беларуску не атрымаецца ў мяне сказать тое, што па-руску. Нешта не так перакладзецца ( з рускай, на якой думаю), нешта страціцца, нешта інакш прагучыць.
Трэба вучыцца и вучыцца.

k_ja_ra

Well-known member
имя-как-имя, ну вось шчыра скажы, я па-беларуску зусім іншая стала? Толькі шчыра, клск.)))

Вось мне Каця Каціна наогул напісала - Вы мяне не цікавіце, яшчэ адна дзяўчына сказала - вы выклікаеце адзін негатыў. Ну што мне зараз застраліцца? Яны так адчуваюць. Іхнае права. На ўсіх не дагадзіш. Калі ты ўсім падабаешся - мо не так штосьці, не? Усе розныя, гэта нармальна...

І сама адчуваю, што па-беларуску не атрымаецца ў мяне сказать тое, што па-руску. Нешта не так перакладзецца ( з рускай, на якой думаю), нешта страціцца, нешта інакш прагучыць.
І што? Я не разумею, Вы тут доктарскія абараняеце. ці што? Ці ў нас спаборніцтвы якія? Хто лепш, дакладней, больш плюсаў?

Дзяўчаты, самі сабе супярэчыце. Мы камунікуем тут, не болей за тое. І мова - толькі сродак.

Танюша_

Кьяра, справа не ў тым, каб быць ім цікавай. Справа ў тым, што раней мы мелі зносіны, а зараз ёсць перашкода

k_ja_ra

Well-known member
зараз ёсць перашкода
Гэта важна для цябе? Тады пішы па-расейску. Калі ты насамрэч бачыш толькі ў гэтым праблему...

Я пакуль не заўважыла, што страціла штосьці ці кагосьці... Мажліва, калі адчую гэта- то ці буду па-расейску пісаць, ці проста "заб'ю" на форум. Бо часам адчуваю, што мы надаем яму болей сэнсу, увагі, значэння, чым ён таго заслугоўвае...

а зараз ёсць перашкода
Гэта праблема абоіх бакоў, не? Атрымліваецца, што ты больш зацікаўлена ў іх, чым яны ў табе. Бо ты гатовая саступіць і пісаць так, як ім больш падабаецца, а яны не гатовыя паспрабаваць зразумець і адчуць цябе, даць табе магчымасць і час пісаць і па-беларуску так жа здорава. як па-расейску...)))

На мой погляд, камунікацыя - гэта крокі насустрач з 2-х бакоў. А не адзін на месцы - а другой рушыцца. ))) Калі мне насустрач не ідуць, адначасова са мною, натуральна - я не бачу для сябе сэнсу ў такой камунікацыі. Мне яна не цікавая. І дарэчы на форуме так часта адбываецца. Я нават прыклад магла б прывесці, але не вельмі хачу, бо тэма - не прыват.

anty

New member
Танюша_, чакаю ад цябе лекцыі на роднай мове

мы ніколі не адродзімся, калі ад мовы адмовімся

имя-как-имя

Well-known member
Мы камунікуем тут, не болей за тое. І мова - толькі сродак.

Справа ў тым, что расейская (да, мне так больш падабаецца:)))) мова - хочам мы ці не - шмат для каго больш зручны сродак камунікацыі. І для мяне ў тым ліку, на жаль.

І што? Я не разумею, Вы тут доктарскія абараняеце. ці што? Ці ў нас спаборніцтвы якія?

Не. Жаданне быть пачутай. І зразумелай. А інакш навошта пісаць?

Адна справа - простымі сказамі ці нават асобными словамі так-сяк растлумачыць у краме, што хочаш набыць. І зусім іншая - разважаць і нешта абмяркоўваць на мове, якой у дастатковай ступені не валодаеш. ( Я пра сябе:)).

имя-как-имя, ну вось шчыра скажы, я па-беларуску зусім іншая стала? Толькі шчыра, клск.)))

Я ж пісала - мне не замінае. Але разумею і тых, хто проста прагортвае напісанае па-беларуску. Мне самой чытаць па-беларуску і марудней, і цяжэй. Калі рускія словы самі сабой не чытаюцца нават, а ўжо па першых літарах угадваюцца, то беларускія трэба чытаць павольна і ўважліва. Але я маральную кампенсацыю атрымліваю - мне беларуская мова падабаецца:). А каму мо і не...

Последнее редактирование:

k_ja_ra

Well-known member
имя-как-имя, я з табою згодна. Ты ўсё правільна пішаш. Але тут пытанне прыярытэтаў. Гэта першае. Мой на сёння - валоданне мовай, хай сабе на шкоду колькасці тых, хто разумее мяне. І нават я б сказала не разумее, а хоча разумець...
Ці я занадта добра пра сябе думаю, ці па маіх назіраннях, тыя, хто мне быў цікавы (і спадзяюся, каму цікава была я) мае допісы чытаюць. Хтосьці, і гэта ясна, не чытае, але мажліва, ён і раней не чытаў? Я ж не ведаю дакладна...)))

разважаць і нешта абмяркоўваць на мое, якой ў дастатковай ступені не валодаеш
Нават спрабаваць не варта? А раптам атрымаецца? Ну размаўляем жа мы тут, не? І не скажу, што зусім у выглядзе: "так - не".
Вось мне наша тэма нашмат цікавейшая за многія іншыя... І рэч не толькі ў мове . У людзях, якія тут бываюць, пытаннях, якія закранаюцца, і так, у разважаннях...
І чым больш мы будзем спрабаваць - тым лепей будзе атрымлівацца...

А такія ўдзельнікі, як ты, у вялікай пашане. А ты ўсё баішся. Ці лянуешся? :) Не крыўдуй. :)

Я ж пісала - мне не замінае
Ты хітруеш. Я не пра тое пыталася... Па тваіх адчуваннях, у прынцыпе, я моцна змянілася ў сваіх допісах адносна таго часу, калі па-расейску пісала? Ну тое, што бядней пакуль стыль выглядае - гэта хутчэй за ўсё ясна. Але ў астатнім? Стала нецікава? Пасыл змяніўся, настрой, форма падачы і г.д.?

Вось ты асабіста адчуваеш "мяне" ранейшую ў допісах цяпер, ці не? Мне цікава, праўда. :)

Хаця, мажліва, складанае пытанне... Не факт жа, што ты неяк і па-расейску адчувала. Так? :)

имя-как-имя

Well-known member
І чым больш мы будзем спрабаваць - тым лепей будзе атрымлівацца...

Цалкам згодная.

А ты ўсё баішся. Ці лянуешся? :) Не крыўдуй. :)

Лянуюся:). Акрамя таго, так і не дачакалася ўзаемнасці ад раскладкі. Даводзіцца кожнае "і" выпраўляць і кожнае "ў".

Па тваіх адчуваннях, у прынцыпе, я моцна змянілася ў сваіх допісах адносна таго часу, калі па-расейску пісала? Пасыл змяніўся, настрой, форма падачы і г.д.?

Ды не, не змянілася. І настрой як быў баявы, так і застаўся:).

Последнее редактирование:
Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху