Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

katia-ka

Kitoks Pasaulis
У 5-м класе і краіны -та не было, не?
Калі я была ў 5 класе, быў 1991 год :)
Пэўна, я трошкі схлусіла, вывучаць гісторыю Беларусі мы пачалі ў 6 класе.
Што вабіла цябе?
Усё проста)) Пачалося з настаўніцы. Ведаеш, яна магла даваць гісторыю нам так, што гэта былі не сухія факты і даты, а падзеі, за якімі стаялі рэальныя людзі. Дарэчы гісторыя - гэта было "мае ўсе" :)
Калі глыбей пра захапленні... Гэта такія... асабістыя рэчы. Горад майго дзяцінства - той самы, які зараз скланяюць на ўсе лады - Шклоў. І я люблю яго ты не паверыш як! Вось праз гэту любоў, праз тое, што ў гэтым горадзе жыў найдаражэшы для мяне чалавек - мой дзядуля, праз нейкія нявыразныя рэчы, пра якія не скажаш - іх трэба адчуць сэрцам - і прышло захапленне сваёй радзімай.

Менавіта пра мову я ўжо казала - пашчасціла з настўнікамі ў Ліцэі і ва ўніверсітэце. То былі людзі, побач з якімі проста немагчыма было гаварыць і разважаць па руску.

Кьяра, я ня ведаю, як яшчэ пра гэта сказаць. Але каб не гісторыя, культура і адчуванне сабе часткай гэтай культуры - мова была б для мяне проста сродкам зносін.

Женщина дождя

Well-known member
katia-ka,
Не. Яно заўсёды было маім. У маім дзяцінстве не было беларускай мовы, і да 10 класса яе амаль не было у маім лексіконе. Але захапленне краінай было. І гісторыяй. Як пачалося з 5 класса, так і жыве са мной.
вось - так!!!... У меня бацька - рускі, маці - беларуска... Калі выдавалі пашпарт, я ні на хвіліну ня сумневалася якую нацыянальнасць мне пісаць... А про мову тыды і рэчы не было... Адкуль тады любоў да Беларусі - яшчэ тыды? ня ведаю...

katia-ka

Kitoks Pasaulis
У меня бацька - рускі, маці - беларуска...
У мяне маці руская, тата - напалову беларус. Але вось склаўся такі ланцужок ў дзяцінстве: я люблю свой маленькі горад - ен - частка Беларусі - таму я пераношу сваю любоў на яе. Ну і далей ўсё расцло як сьнежны ком.

Вишня-черешня

я - песец. И я пришел.
Что з Караткевича параице?
Зямля пад белыми крылами
Каласы пад сярпом тваим
Хрыстос прызямліўся ў Гародні
Дзікае паляванне Караля Стаха

але перш-нАперш - Ладзя Роспачы, там мала :)

k_ja_ra

Well-known member

Igra

БЫТИЕ
.Я не пра тое зусім. Мне не патрэбна гэта...
Дык мне патрэбна)))А я пра тое,што зауважыла твой фундуш(???!) адразу и сама аб гэтым сказала)))И я насамрэч радая,што ты сустрэлася мне со сваёй беларускамоунасцю)))Проста зайшла на хвилиначку,таму паспела пакинуть тольки смайлик:hi:

Хрыстос прызямліўся ў Гародні
О!Як раз хацела запытаць пра гэты твор,хто чытау- мяне вельми зацикавиу.

але перш-нАперш - Ладзя Роспачы, там мала
Мяне не палохаюць тлустыя книги:new_russian:

Igra

БЫТИЕ
Я купила книгу,дзе Чазения,але пачала чытать Залаты бог...ня ведаю чаму...выпадкова)))

.Не здолела я, значыць, думку сваю данесці...

Кьяра, усе ты данесла,усе зразумела,што ты кажаш)))Але иншыя адчуваюць па-иншаму))) ты имкнешся каб с табою пагадзилися,а кали не пагаджаюцца-робиш выснову,што не зразумели,з гэтым-у психальтанку:)))

k_ja_ra

Well-known member
katia-ka, шчыра? задалбалася тлумачыць... Прабач...

ты имкнешся каб с табою пагадзилися
От жа ж хуткая ты на высновы. :) Пад канец размовы, думаю, зразумелі.
А цытата, якую ты прывяла, была пасля фразы пра тое, што мне трэба замкі паказаць. Як быццам я сказала, што ў нас іх няма, ці яны не прыгожыя...Адсюль і выснова, што мяне не так чуюць. Проста для мяне гэтыя розныя замкі. Пару год таму і цяпер. ))) Заканчваю. Думаю, мы адна адну зразумелі...

Я пры сваіх. Без мовы няма культуры. ))) Прысутныя тут "у тэме" ўсе. З большай ці меншай ступенью. Я не пра іх казала...

Задача пераўпэўніць не стаяла...Проста сваю імху распавяла. :)

у психальтанку
Я і туды не супраць. :)

Igra

БЫТИЕ
Мова - аснова нацыі, не я гэта прыдумала. Ёсць мова - ёсць народ, няма - няма.
Вось тут мне на розум адразу габрэи(гэта белазар,кали што-я не винаватая,мела на увазе-евреи) прыходзяць.И вось па усим сьвеце раскиданы и мовы сваёй не ведаюць некаторыя,але усё роуна и нацыя и народ:)Я добра знаёма з Иллёй Львовичам Курганам-у яго такая цудоуная беларуская! И ён так руинуецца,што яна не ужываецца,а кали ужываецца,дык гэта часта жах для ягоных вушэй!Шкада,што ён ужо зусим пажылы чалавек з хворым сэрцам,а то б прыстала да яго,каб павучыу мяне)))

От жа ж хуткая ты на высновы.
Не,я усё прачытала спачатку;)

Кьяра, а калі не сакрэт, чаму ты перайшла на мову?
Ага,таксама цикава!И дома размауляешь са свими?

k_ja_ra

Well-known member
Ага,таксама цикава!
Igra, ты чё?! Ці не табе я гэта самым падрабязным чынам тлумачыла? Яшчэ ў альтанцы?

И дома размауляешь са свими?
Так. Я з дома і пачынала. На людзі, калі хоць якую упэўненасць адчуваць пачала...

Вось тут мне на розум адразу габрэи
Правільна. Габрэі якраз узор народу, які здолеў сваю мову захаваць, жывучы кучкамі, на чужых землях і г.д. І першае, што яны зрабілі ў сваёй дзяржаве - была мова. Гэта ж было першым патрабаваннем для перасяленцаў... На мой млын вада-та. ;)

Не,я усё прачытала спачатку
Ну...ты пабачыла, што хацела ўбачыць. :)

Гэта што?

Igra

БЫТИЕ
які здолеў сваю мову захаваць, жывучы кучкамі, на чужых землях

и мовы сваёй не ведаюць некаторыя,але усё роуна и нацыя и народ
Не,не на твой млын)))Я хацела сказаць,што габрэи и без иурыта габрэи)))

Вклад.

Ну...ты пабачыла, што хацела ўбачыць.
Ай,да ну,пабачыла,што пабачыла,а не што хацела)))я без мэты укусиць чытала!

ты чё?! Ці не табе я гэта самым падрабязным чынам тлумачыла? Яшчэ ў альтанцы?
:blush1:

k_ja_ra

Well-known member
и мовы сваёй не ведаюць некаторыя,але усё роуна и нацыя и народ
Не ,Igra, не пагаджуся з табой. У Беларусі габрэі толькі так мову захоўвалі. Яна нават дзяржаўнай адзін час была. Яны разам жылі ,не па адным, каб захаваць у тым ліку сябе...У нас ідзішу тут нават болей за беларускую было....))) А тыя паасобныя людзі, якія цяпер, не будучы ў Ізраілі, сябе да габрэяў адносяць, ці проста па нацыянальнасці такія, а так цалкам сабе беларусы ці хто іншыя, альбо артадаксальныя, у якіх з мовай парадак, думаю...

я без мэты укусиць чытала!
:) Я не пра тое. Ты чытала са свайго гледзішча.... А я на дакладныя фразы адказвала, дзе неразуменне бачыла.
Пра вышыванкі, касцёлы і інш...

Вишня-черешня

я - песец. И я пришел.
Мяне не палохаюць тлустыя книги
тлусты - жирный
тоўсты ён і ў амерыцы тоўсты)))
ладзея проста адразу дае чалавеку правільнае гледжанне на напрамак усіх твораў Караткевіча
нешта я сеннячы не можу языком пляскаць)) заплетаецца, быццам воз пшаніцы прадала)))
таму да заўтра, даражэнькія)
пра Хрыстоса распявяду тады
(а мне яшчэ біяграфію пісаць.. аааа...)

Igra

БЫТИЕ
Ты чытала са свайго гледзішча....
Дык я тольки з яго и магу-са свайго:read:Я чытала и пытанни и адказы,усё чытала и зразумела,што адчуваю крыху инакш за цябе и иншыя тут крыху инакш адчуваюць,дарэчы разумеючы,што ты кажаш и што хочаш данесци.И я разумею твое жаданне данесци гэтае сваё,але зрабиць гэта так,як марыцца,можа не спалучыцца з-за рознасци адчуванняу и пачуццяу.Бо кали ты дзелишся свами пачуццями,з табой у адказ дзеляцца сваими.Вось,хто адчувае падобна з табой,той и пагадзиуся.Але гэта не па тэме:declare:

тлусты - жирный
тоўсты ён і ў амерыцы тоўсты)))
:sosunok::biggrin:

пра Хрыстоса распявяду тады
Чакаю-чакаю!

Не ,Igra, не пагаджуся з табой.
И добра)

..У нас ідзішу тут нават болей за беларускую было....
Трохи ведаю.У Расеи габрэи менавита з Беларуси з*явилися:)

k_ja_ra

Well-known member
атрымацца? а то сэнс там не даганяю...

Вось,хто адчувае падобна з табой,той и пагадзиуся
:) Чытаецца так, нібыта я імкнуся, каб пагадзіліся ўсе? Мажліва...Але Igra, для мяне тут вырашана ўсё. Сумневаў няма...з чаго мне тады імкнуцца да поўнай згоды? Ці не да цябе пытанне? :)))

І яшчэ. Я са свайго месца пішу...На падставе таго, з чым асабіста сутыкалася і сутыкаюся, менавіта пішучы і гаворачы па-беларуску...Цяжкасці ёсць, павер... І часта менавіта ў тым, што чытаць-чытаем, ездзіць-ездзім, але з мовай не сябруем...

Хаця так, з вашага гледзішча гэта не ёсць праблемай. Можна на крайняк і па-расейску і гісторыю вучыць і расповеды слухаць...Ад гэтага краявіды не пагоршацца ў прынцыпе...

k_ja_ra

Well-known member
ты да чагосьці-з другога
Дык тут без сумневаў. :)

А дарэчы, ніхто з вас вось на гэта не адказаў:
А што?! Нельга любіць Беларусь і не любіць белмову?! Я мінчанка, мае бабуля і дзядуля чыста гаварылі па-расейску без трасянкі, а мама увогуле не ведае мовы, тэлефануе мне і пытаецца, ці можна купіц батон "звычайны", і што?! я не люблю сваю краіну?

Дзевы, я не ведаю адказу на гэтае пытанне...))) А вы як думаеце?
Ці адказалі, а я не пачула? ;)

k_ja_ra

Well-known member
удакладни,кали ласка
Удакладняю:

Тут на форуме неяк у якойсьці тэме прагучала мне выклікам : "А што?! Нельга любіць Беларусь і (пры гэтым) не любіць белмову?! Я мінчанка, мае бабуля і дзядуля чыста гаварылі па-расейску без трасянкі, а мама увогуле не ведае белмовы, тэлефануе мне і пытаецца, ці можна купіць батон "звычайны", і што?! я не люблю сваю краіну?"

Дзевы, я не ведаю адказу на гэтае пытанне.... Я адказала так: можна, калі Вашая краіна - нешта невызначанае, нешта штосьці....))) А вы як думаеце?

Зразумела цяпер? Ці яшчэ перафармуляваць?

Ды ладна...))) Ну звычайна лічыцца, што калі спрачаешся да страты пульсу, нэрвуешся, то сам не ўпэўнены ў тым, што кажаш...Бо калі ўпэўнены, то навошта марнаваць энергетычны рэсурс?))) Яно і так, мажліва, але часам і будучы ўпэўненым хочацца сваё данесці, не? Дык я пытаюся...навошта мне з такім імпэтам даносіць, калі самой-та ясна ўсё? ))) Але не да цябе, безумоўна...Да сябе. :)

Ды ладна...))) Ну звычайна лічыцца, што калі спрачаешся да страты пульсу, нэрвуешся, то сам не ўпэўнены ў тым, што кажаш...Бо калі ўпэўнены, то навошта марнаваць энергетычны рэсурс?))) Яно і так, мажліва, але часам і будучы ўпэўненым хочацца сваё данесці, не? Дык я пытаюся...навошта мне з такім імпэтам даносіць, калі самой-та ясна ўсё? ))) Але не да цябе, безумоўна...Да сябе. :)

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху