Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

buki

New member
Дамовіліся. :)

Дзяўчаты, хачу запытацца - як адносяцца вашы дамашнія на прапанову паразмаўляць хаця б адзін вечар па-беларуску? Мае ні муж, ні сын, ніяк не падтрымліваюць мяне ў гэтым. Муж не бачыць у гэтым сэнс, і я яго разумею, ен жа не павінен "з-пад палкі", а вось сын - няўжо яму не цікава? Тым больш, мы года тры таму пачалі з ім знаеміцца з іншымі мовамі, акрамя той, на якой гаворым. Вядома, беларуская стаіць для яго на тым жа месцы, як і ангельская. Але на ангельскай ен просіць паразмаўляць часам.

Прывiтанне!
У мяне сiтуацыя такая: я руская, мой муж з Палесся, сабой як беларусам и палешуком ганарыцца, але ж размова заканчваецца на нейкiх агульных словах и фразах. Сама я мову не вывучала, но вельмi хочацца паспрабаваць. Яраслау вучыцца у 23 гiмназыi, па уласнай iнiцыятыве. Янiк у наступным годзе пойдзе туда же.
Прабачьце за мой беларускiй. Стараюся, але слоўнікавага запасу не хапае.

buki,
вiтаем! Малайцы вы. :)
Я так разумею, Яраслаў з садочку быу знаёмы з моваю? Цi з татаю толькi гутарыў на ёй?

buki

New member
Nulka, :))) Ты маеш на ўвазе хроснага тату Ілюшу? Гэта школьны сябар майго мужа, Зміцер Бартосік. Дарэчы, у яго чацвёра дзяцей :).

Беларускія кнігі можна паглядзець у кнігарні ў Галерэі У. Да таго ж там бар Малако, дзе на беларускамоўных не будуць глядзець коса :)))

Бог мой! Ні разу не бачыла месца дзе на беларускамоўных коса глядзяць

buki

New member
buki,
вiтаем! Малайцы вы. :)
Я так разумею, Яраслаў з садочку быу знаёмы з моваю? Цi з татаю толькi гутарыў на ёй?

Так тата ж не кажа, толькі прыкідваецца дасведчаным
У садочку толькі адзін дзень дзеткі з выхавацелькамі па беларуску размаулялі, а Яраславу вельмі спадабалася, і калі прыйшоу момант школу выбіраць, то ен адназначна беларускую выбрау.
ууу... у меня яшче ж и граматычных памылак шмат, я ж не вывучала ніколі

buki, прывітанне! :) Вельмі рада! :)

Павер, у цябе ўсё наперадзе! :))) Але пазітыву ўсё адно болей, гэта дакладна! :)

Сур'ёзна! У мяне ж ёсць беларускамоўныя знаёмыя, і нідзе не заўважала праблемы. Наадварот - цікава слухаць і за людзей прама гонар бярэ

k_ja_ra

Well-known member
прыйшоу момант школу выбіраць, то ен адназначна беларускую выбрау
Такі пакаланне Z існуе!!! :)

нідзе не заўважала праблемы. Наадварот - цікава слухаць і за людзей прама гонар бярэ
Так і мусіць быць! :)

націскайце на ўсё!

Ильгрия, пацешна. :)

Последнее редактирование:

k_ja_ra

Well-known member
Ну што, дзяўчаты, працягнем "лікбез"? :) (я пра сябе)
А мне як раз не хапае
Вішанька, :). Асобна пішацца "як раз", так? А чаму не выпраўляеш, ці хаця б "прапановы" не робіш? :) Зноў жа, я паўсюль разам бачу. Але ж я (мне сорамна, праўда), да наркамаўскай сучаснай граматыкі так і не дайшла. Пакуль для мяне Аляксандраў-Мыцык ёсць "ісцінай".

Дык як з гэтымі "ўмоўна прыслоўямі"? "Якраз", "папраўдзе" і інш.?)))

Адразу яшчэ... Так называемый (рас) = "так званы" ці "гэтак званы"?

Дзякуй за меркаванні. :)

Вишенка

волшебница
Кьяра, ну дык я не настаўніца беларускай мовы, сама памылкі раблю. Выпраўляю толькі тое, у чым упэўненая на 100% і што надта недарэчна выглядае

k_ja_ra

Well-known member
Вишенка, ясна, дзяк. (нічога , што я з цытатамі?) :). Пачакаем Шону. (нешта даўно яе не было.)

Шона

New member
А Шона ўжо тут! Пачытвала, пра што тут пішуць, але канікулы, рэпетыцыі ў дачкі, канцэрты, Каляды, калядоўшчыкі і інш. былі важнейшыя...

Как раз (рус)- якраз, адразу (бел)
По правде говоря-па праўдзе сказаць, але дзесьці бачыла папраўдзе-гэта калі без сказаць, а як пабочнае слова.

Так называемый-так званы. Так і гэтак маюць розныя значэнні.

Ильгрия

New member
Шона, и яшчэ я "руку цягнууу угару"- пытанне задаць хачу...

Як правільна- На сам рэч , ці ,можа, ў адно слова:stop:?

k_ja_ra

Well-known member
Шона, :) :) :) Дзякуй. Вы ж не знікайце, не хвалюйце нас. :)

(Вішанька, выбачай, калі што, я для сябе цікавілася)

рэпетыцыі ў дачкі
Чым дзіця займаецца? Распаведзяце? :)

Ильгрия, во, і я пра тое яшчэ недзе раней пыталася. Але амаль упэўнена, што разам.

Шона

New member
Ильгрия, разам насамрэч!
Кьяра, дзіця (старэйшае) наведвае праваслаўную музычную студыю (спевы-танцы і інш), рыхтавалі яны калядны канцэрт. А ёй пяць год усяго, адну на рэпетыцыі не магу пакінуць, бо яна самая малая, а лезе ўсюды ( у асноўным, дзеці 10-14 гадовыя там). І заўтра канцэрт, і ў нядзелю... "И вечный бой, покой нам только снится..."

Mrs_yanf

Well-known member
Дзяўчаты, у каго ёсць жаданне далучыцца да сумеснага пахода з бацькамі і дзеткамі з дзеткі.орг у ТЮГ на "Казку чароўнага лесу" 28.01 а 14.00, можна проста набыць квіткі ў касах. Паводле словаў арганізатараў яны яшчэ ёсць.
У касах на Пушкінскай і на Кастрычніцкай (тут мы забралі апошнія:)) квіткоў ужо няма:(, але дакладна ёсць у касе, якая ў падземным пераходзе між Макдональдсам і гумам
Ильгрия, разам насамрэч!
+1 Але некаторые мовазнаўцы лічаць, што такога слова наогул няма:(
Няма ні ў БРС-3, ні ў Міністэрскім праекце такіх агульнаўжывальных слоў, як: адмысловец, вернік, выступоўца, вядоўца, галадоўнік, заўзятар, запрашальнік, кіроўца, ліставацца, месціч, насамрэч, незалежніцтва, пахаджанін, пражыткавы (мінімум), прымач, спадар, спадарыня, травень, хмарачос, хохлік, хоць яны ўжо актыўна ўжываюцца і ў дзяржаўных СМІ, і ў кнігах дзяржаўных ведавецтваў
http://arche.bymedia.net/2007-04/sauka704.htm

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху