Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

k_ja_ra

Well-known member
у мове не існуе
Праўда? Клас!!! Я цікавілася проста. Мне чэл, які БДУ белмову скончыў, пра 2 варыянты казаў...

А што са свабодным і вольным? Па ходу калі-небудзь высветлім, так? :)

ёсць жа яшчэ дужы.
Ну так , і тое праўда.

па ходу? - па ходзе! :)))

Вишня-черешня

я - песец. И я пришел.
Мне чэл, які БДУ белмову скончыў, пра 2 варыянты казаў...
такі да?
прынамсі я здаецца ніколі не сустракала варыянт "сільны" у бел мове. Хіба што ў дыялогах, альбо ў дыялектах.
свабодны - не закованы
вольны - як птушка
такія вось нюансы :)

што цікава была ў мяне дыскусія з настаўніцай бел мовы як па-беларуску буде "честь". Па сенняшні дзень парою ўспамінаю)

k_ja_ra

Well-known member
Вишня-черешня, я паглядзела слоўнік Некрашэвіча-Байкова яшчэ дарэформены. Ёсць і сіла і сільны. Але я не спрачаюся наконт таго выпадку (я не моцная тут). ))

Прыкладам, закон мае сілу (ці моц), можна нібыта і так і так, узброеныя сілы (але так, так, так, іншы сэнс , я ведаю:)) але і сільны, як такі таксама даецца. ))) Нічога, будзем "шукаць" нюансы. :)

свабодны - не закованы
вольны - як птушка
Ну глядзі, сёння я свабодная ўвечары ці вольная? Гэтае месца тут свабоднае ці вольнае? Вязні цяпер на свабодзе, а птушку выпусцілі на волю, так?

як па-беларуску буде "честь".
Ну ціпа "гонар", не?

Вишенка

волшебница
Ну глядзі, сёння я свабодная ўвечары ці вольная? Гэтае месца тут свабоднае ці вольнае?
вольная, вольнае
А за словам "свабодны" мне бачыцца нейкі грамадска-палітычны сэнс :)

k_ja_ra

Well-known member
достоінство такі. Хаця па сэнсу блізка, так.

вольная, вольнае
А за словам "свабодны" мне бачыцца нейкі грамадска-палітычны сэнс
Пагаджуся. Пурысты ўвогуле кажуць, што няма свабоды, максімум сЛабода.

Igra

БЫТИЕ
Буду удзячная,калi хтосьцi зможа параiць пачытаць што-небудзь з беларускай лiтаратуры.

Последнее редактирование:

k_ja_ra

Well-known member
Igra, :)
Пасля паездкі ў Вільню сястру маю "прабіла". Чэл са школы адпаведна пра беларускую і не чуў. З мяне ціха кпіў. Нічога, 2,5 гадзіны сп. Лявона, які проста ва ўдары, што называецца, быў, паслухала, сцягамі памахала, адразу на беларускую пацягнула...:)

Па асьцы піша: слу, я чытала 2 кніжкі па-беларуску ў школе: сінюю і буквар, што рабіць? Ну не з казак жа насамрэч пачынаць?

Кажу, нармальна, давай з казак. Паехалі купілі ёй "Адваротны бок люстра" Ксеніі Шталянковай. Пра тое, як дзяўчына з нашага часу ў ВКЛ патрапіла... :)))

Гэта я да чаго... ды хоць што...Звычайна Караткевіча раяць...

п.с. хтосЬці.

Igra

БЫТИЕ
Кьяра, пра Караткевича и думала...А "Людзи на балоце" па-беларуску ж тожа?Я шчэ сцягамі не махала,тады,можа б,больш пацягнула б)))
Растлумач,кали ласка, кпiу)))

k_ja_ra

Well-known member
Вялікае княства літоўскае... кпіць - смяяцца, здзекавацца з кагосьці (без фанатызму:) )

О, узгадала, я зараз табе карцінку пра вкл пакажу. :)))

Я шчэ сцягамі не махала,
Ок. На Ляпісаў паедзем разам, ага? :)

picture.php

:)))

Берта

В стране чудес....
Igra, варта пачытаць Уладзіміра Арлова.
http://kamunikat.org/audyjoknihi.html?pubid=6608
Па спасылцы, першая кніга "Адкуль наш род". Але пракруціце старонку яшчэ далей, там распавядаецца пра іншыя кнігі Арлова. Усе яны (на мой уласны погляд, канешне) надзвычай цікавыя і карысныя.
А "Людзі на балоце" І. Мележа, я бы не раіла. Ва ўсялякім разе не пачынаць з гэтага твора.
Калі хочацца класікі, найлепей вершы Багдановіча і "Паўлінка" Купалы.

Igra

БЫТИЕ
Берта, дзякуй,я не зразумела,гэта аудыёкнига ци не тольки?
Чаму Мележа не раице?
Вершы Багдановича ё с ц ь у мяне,пачытаю,мажлива,и Паулинку...але жадаецца мастацкую литаратуру-тоустую книжку з цикавым апавяданнем.
Что з Караткевича параице?

k_ja_ra

Well-known member
Не толькі. Арлова дарэчы мне самой чытаць і чытаць...

Чаму Мележа не раице?
Звыайна са школьнай праграмай звязаныя не самыя лепшыя асацыяцыі і ўражанні, я б таксама з яе не пачынала.

Вазьмі ты "Чазенію"
для пачатку. :)

Берта

В стране чудес....
Igra, спасылка на творы Арлова, так, гэта аудыёкнігі. Можна скачаць і слухаць дзе заўгодна. Але ў яго нашмат больш твораў. Можна чытаць любы з іх. Памылкі не будзе )))) . Усе цікавыя і з боку каб далучыцца да мовы, і каб даведацца пра знакамітыя імены, і сюжэт не банальны.
Твор Мележа , на маю асабістую думку, годны ўвайсці напрыклад у топ-10 беларускіх кніг, якія варта прачытаць. Але пачынаць усе ж не з яго. І справа не ў школьнай праграмме. Часам бывае, што у школе кніга - ніяк, а пройдзе шэраг гадоў і зусім па-іншаму успрымаешь напісанае. Вось цяжка растлумачыць, чаму менавіта такая мая думка - не з Мележа. Можа справа ў тым, у які час адбываюцца падзеі ў ягоным эпасе? Рэвалюцыя, новая жыцце.....
Вось пад ваш запрос
жадаецца мастацкую литаратуру-тоустую книжку з цикавым апавяданнем.
цалкам падыходзіць "Каласы пад сярпом тваім" Ул. Караткевіча. Гэта натуральна амаль шэдэўр (для мяне)))))
Есць над чым падумаць, захапляе, праўда. І тоўстая..... ))))
Что з Караткевича параице?
да таго "Чорны замак Гальшанскі" і "Дзікае паляванне караля стаха". Дарэчы Караткевіч сцвярджаў, што абраў жанр дэтэктыва менавіта каб папулярызаваць беларускую мову сярод беларусаў.
Яшчэ падумала - добра чытаць. Аднак яшчэ лепш прачытаць і пабываць у тых мясцінах пра якія распавядаецца. Прачытаць Караткевіча і з'ездзіць у Гальшаны, напрыклад - http://www.mercana.by/index.php?option=com_content&view=article&id=47%3A2010-05-08-22-02-51&catid=34%3A2010-05-08-21-57-33&lang=ru
Пачытаць Арлова, і паехаць у Полацк, Наваградак. Безумоўна наведаць Нясвіж!
Пачытаць Коласа, і нават узяць з сабою Новую зямлю, і паехаць у родныя мясціны паэта, і заўважыць, наколькі ярка і паэтычна ен апісаў месца, дзе прайшло ягонае дзяцінства.......
А калі дойдзе чарга да Мележа, тады на Палессе. Як там прыгожа!!!!!
І канешне, да касцела святой Анны ў Вільню )))) (гэта ўжо Багдановіч) http://maksimbogdanovich.ru/stories/48.htm

k_ja_ra

Well-known member
Берта, Вы так прыгожа, з такой любоўю распавядаеце...Дзякуй Вам...:)

Мне гэтаму пакуль павучыцца... Бо, баюся, Палессе мяне мала кранае...Хаця, мажліва, я яго і не бачыла як след...

Igra

БЫТИЕ
Берта, дзякуй!Вялики дзякуй!Цяпер мне застаецца тольки пачаць,пачаць и скончыць)))Настрой у мяне баявы(?) И парада наведаць названыя вами месцы-добрая,дауно ужо збираемся пракацицца па Беларуси...У Полацку были летась,а на Палессе дауно жадаю,я нават Брэсцкаю крэпасць не бачыла,не кажучы пра иншае)))Усё неяк мима и мима,далей на захад(((

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху