Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

Igra

БЫТИЕ
п.с. калі дазволіш, тэма раскрытая ўсё ж.
Тут не зразумела) Але дазволю,што б там ні было))

"Не хавайцеся беларускага"? Так будзе пісьменна?Можа і так,не звярнула ўвагі.Так,гучыць больш па-беларуску без "ад".

k_ja_ra

Well-known member

k_ja_ra

Well-known member
Так,гучыць больш па-беларуску без "ад".
Ага. І мне.
Хаця і з ад - не памылка, пэўна ж. І мажліва, нават крыху іншае адценне фразы надае.
Не хавацца чагосьці - гэта хутчэй не бянтэжыцца, не саромецца чагосьці.
не хавацца ад чагосьці - хутчэй не баяцца, не збягаць ад яго прэч, як чорт ад ладана.
Так што...можа якраз тут з "ад" і лепей. :)

Igra

БЫТИЕ
раскрытая, не расчыненая.
А,дзякуй!У мяне былі сумневы,і вялікія,што расчыненыя будуць дзверы,а не тэма)))Але ж вось як,трэбы прыслухоўвацца да сябе-колькі разоў ўжо упэўнівалася наконт гэтага- датычна шматлікіх рэчаў:) І,зразумела,не толькі дазваляю,але прашуууу!

k_ja_ra

Well-known member
трэбы прыслухоўвацца да сябе
Менавіта.) Я пэўная проста, што ў цябе пачуццё ёсць.)

У мяне былі сумневы
Ведаеш, у мяне месцамі і сумневаў няма, а ўсё адно "кніга расчыняецца".))) Працэс гэты - аўтаматызма і нязмушанасці - такі доўгі, блін.(

Igra

БЫТИЕ
Вонкава бо. Я не веру у вектар "звонку -> унутр". Я веру ў адваротны. Знутры -> вонкі.)
Так,дзякуй,я з большага таксама цаню "знутры" і шчырасць.Але як тут раздзяліць,хто і чаму,з якіх матываў апрануў спадніцу з беларускімі ўзорамі па падолу?Вось у мяне ўзнікае часам такое жаданне,гэта будзе "вонкава"?І таму дрэнна?

k_ja_ra

Well-known member
Вишенка, ок.) Мажліва, я проста не люблю спадніцы, як такія. Пагатоў у стылі "сарафан". :))))

Але як тут раздзяліць,хто і чаму,з якіх матываў апрануў спадніцу з беларускімі ўзорамі па падолу?Вось у мяне ўзнікае часам такое жаданне,гэта будзе "вонкава"?І таму дрэнна?
Падумала.
Твая праўда.
Матываў мы не ведаем. І так. Мажліва, падтрымка "вонкавая", што называецца, месцамі патрэбная.
Узгадала сябе.))))

Igra

БЫТИЕ
Мажліва, я проста не люблю спадніцы, як такія. Пагатоў у стылі "сарафан". )
У стылі сарафан?Гэта прыгожа:) Дарэчы нагадала,я калісці працавала з расійскімі дэзайнэрамі,адна з іх была Дарья Разуміхіна-вельмі ў яе прыгожыя спадніцы,сарафаны ў народным стылі,з тасьмы)Па мне гэта хоць і звонку,можа,але зусім не дрэнна,наадварот:)
x_d051663e.jpg

k_ja_ra

Well-known member
не бачу ў ёй нічога агульнага з "сарафанам"
Я хутчэй не літаральна пра гэтую спадніцу, а крыху шырэй, ці што.
Мне ківок у бок фальклору там пабачыўся. Чыста з пункту гледжання ідэі. Ну, уся гэтая мішура: народныя строі, хлеб-соль і падобнае.
Мне настолькі гэтая паралель "мова-беларускасць-цячэ вада ў ярок" няблізкая, што не магу.
Бо ў большасці, па адчуваннях, менавіта так гэта і асацыюецца. Любая размова "на тэму", як правіла, прыводзіць да 2-х асноўных тэзісаў у апанентаў:
1) не фіг нас гвалтаваць! мы самі вырашым! руская - мова бальшыні, не пацярпім дыскрымінацыі рускай!
2) гэта архаізм, вы б яшчэ сарафаны надзелі.

усё астатняя аргументацыя так ці іначай зводзіцца да пунктаў 1) і 2).

Ты хочаш іх абмеркаваць?
Не, я не хачу іх абмяркоўваць, роўна як не хачу абмяркоўваць рэчаіснасць. Гэта, як паказвае досвед, нічога не дае. Ні мне, ні апанентам.
Аддаю перавагу абстрагавацца ад рэчаіснасці. Сыходзіць у глыбіні самога пытання. У якім асабіста я знаходжу крыніцу сілаў, эмоцый, рэсурсу, калі хочаш :))) супрацьстаяць наваколлю. Дакладней, не тое, каб супрацьстаяць...не даваць балоту і поўнай апатыі сябе зацягваць.

Igra, :) пра стыль "сарафан" вышэй Вішаньцы адказала.
Твая карцінка зусііііім пра іншае, імхо.)

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Вы так заўзята абмяркоўваеце... Пайшла і я паглядзела.
Саромецца спадніцы і з усіх сшыткаў і кніг,каб паставіць кубак з кавай,абіраць менавіта беларускую,як найменьш цэннаю.Гэта паказальна,на мой погляд,калі гаварыць аб ажыццяўленні ідэі,якую малі на ўвазе аўтары.
Вось такі да. Гэта супадае з маім меркаваньнем.

Мова і фальклор - істотна розныя рэчы.
Не цярплю, калі паміж імі знак роўна ставіцца.
як я бачу, там сэнс ня ў гэтым. А ў тым, што беларускае як раз і ўспрымаецца як "сялянкае", нецікавае. А хочацца "зламаць сцэнар". Адсюль і першыя 2 вобразы відэараду.

Igra

БЫТИЕ
Мне ківок у бок фальклору там пабачыўся.

Мне настолькі гэтая паралель "мова-беларускасць-цячэ вада ў ярок" няблізкая, што не магу.
А мне нармальна)У мяне тут пункціка няма и аргументаў я такіх не чула)Дарэчы,аргументы такія да чаго?Бадай што абарончая пазіцыя на гвалтаванне)))Не магу паверыць,што у спакойнай,паважлівай размове адкульсці ўзнікнуць такія аргументы)Магу памыляцца.
А вось,дарэчы,якія ходзікі прывабныя,я б такія набыла:) На жаль,не нашыя беларусы іх зрабілі...
261011-etnodizain_5.jpg

І вось тут пагаджуся з аўтарам:
Творческие люди в поисках вдохновения ездят за рубеж, чтобы напитаться чем-то, через себя это пропустить. Тогда это новое воспринимается как «ух!». А здесь, оказывается, все рядом. Оно все родное, и в этом наибольшая ценность. Почва для творчества очень благодатная. Потому что здесь наши корни.
Мы ў сябе пад носам не бачым,не хочам бачыць,ўсё кудысьці глядзім,ангельскую вывучаем...а іншыя і ў нас бачаць.Аб гэтым і той ролік,што студэнты зрабілі,на мой погляд.Палюбі сябе сам спачатку-не хавайся ад беларускага.
«Човен Буль-буль» и «Конь тсссссс» – польские проекты. Польского дизайнера впечатлили белорусские деревянные игрушки. Так, челнок стал шейкером, а конь – оригинальной открывалкой для бутылок. Этноулицы наверняка поднимут настроение любому горожанину. А если это будет целый дом?
261011-etnodizain_2.jpg

katia-ka

Kitoks Pasaulis
А вось,дарэчы,якія ходзікі прывабныя,я б такія набыла На жаль,не нашыя беларусы іх зрабілі...

Igra, вы навялі мяне на думку)))) А што перашкаджае нам зрабіць якія-небудзь гадзіньнічкі у беларускім стылі?
Мы год таму з сястрой рабілі партыю гадзіньнікаў па індывідуальнаму (майму) дызайну на "Луче". Партыя - ад 5 асобнікаў.

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Дарэчы, хачу ўсім парэклямаваць :7 і 8 сьнежня ў клюбе "Орион" будзе праходзіць HandMade Фестываль ЦЕХ32.
В преддверии Нового года мы все немного впадаем в детство и сметаем с прилавков магазинов сотни милых безделушек и килограммы шоколадных лакомств. Но так часто и подолгу ищем что-то особенное для самых близких, для своего дома. Сколько нужно слов, чтобы высказать мысль? Иногда только одно. Сколько нужно штрихов, чтобы придать пространству эмоцию? Порой одна яркая вещь скажет больше, чем сто случайных предметов.
Вспомнить страну грез из детских снов и воплотить ее в реальность вы сможете 7 и 8 декабря на Первом Рождественском HandMade Фестивале ЦЕХ32. Вас ждет море подарков, выполненных с любовью и душой, рукотворные елочные игрушки, плюшевые зайцы, будто пришедшие из старинных бабушкиных сказок, расписные ароматные пряники, праздничные яркие свечи. Подарки на любой вкус вы сможете выбрать на нашем празднике! Для тех, кто хочет вдали от огромных магазинов и большого города окунуться в теплую атмосферу Рождества и Нового года, мы предлагаем взять детишек и предаться праздничным беззаботным играм с нашими актерами. На протяжении двух дней они будут радовать вас тематическими представлениями. Для любителей полакомиться различными сладостями мы подготовили несколько сюрпризов, которые вы сможете попробовать и даже прихватить с собой.

Igra

БЫТИЕ
ЛьОлька, згодная з вашым комантам:)
А вось гэта
павлопассадские прасоўваюць.
і на гэтым форуме прасоўваюць вельмі актыўна і паспяхова:)))здаецца,не расіяне нават)))

елочные игрушки, плюшевые зайцы, будто пришедшие из старинных бабушкиных сказок
Мне так падабаецца ўсё,што нібы з бабушкінага куфару)))

Igra

БЫТИЕ
сама набыла, і сабе і маме
Дык і я ўжо амаль трымаюся)))З такой апантанасцю чалавеку сапраўды трэба краму з хусткамі рабіць )))

katia-ka, сур'ёзна,калі гадзіннічкі зробіце-маякуйце,я гатовая набыць і сабе і сябрам за мяжой,былым суайчыннікам-хай зайздросцяць)))

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху