Школьные будни. Архив

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

Infinity

Moderator
Команда форума
Админ
ну так так и получится ведь. 25го выходной, 26го тоже (переносится на 20е). Правильно?
да. но в голове у меня не получалось. если каникулы с 24, то 26 никак отрабатывать не надо было бы 20.
а по факту то на то и выходит.
интересно, если у нас в сб по расписанию курсы и тренировка стоят. их перенесут из-за рабочего дня?

k_ja_ra

Well-known member
Людзі, туплю. Заданне з журавліка:
Кто здесь "пятый лишний"?
1.корешок
2.укоренить
3.однокоренные
4.корнеплод
5.коренья

"однокоренные"? Таму што крыху іншы корань маецца на ўвазе?
Але корань "корень" (прабачаюся за таўталогію :))) ) ва ўсіх 5-ці словах аднолькавы, не? Усе словы аднакарэнныя, ці як?

Последнее редактирование:

Vasilisa9

New member
Лишнее "укоренить", корень "укорен-", так как с синхронической точки зрения (на современном этапе развития языка) "укоренить" только этимологически связан со словом "корень".

k_ja_ra

Well-known member
Vasilisa9, праўда? УжОс.
Дык нават значэнне слова:
Посадив, дать прижиться, укрепиться корнями в почве.
сучасны этап развіцця мовы - гэта крута, безумоўна, але ...ўражвае, так.)))))

Tysia

Well-known member
k_ja_ra, у нас так предположили:
Может, коренья, так как все остальные - это однокоренные, а коренья - форма множественного числа? Не думаю, что дети настолько глубоко могут знать:
так как с синхронической точки зрения
А это для какого класса?

k_ja_ra

Well-known member
Ой, дык пытанне дыскусійнае, як аказалася. :)
Прыкольна, але так нават цікавей.))))

katia-ka, цікавы варыянт, але однокоренные - таксама 2 карані, як я разумею.

katia-ka

Kitoks Pasaulis

Tysia

Well-known member
Ещё вариант - однокоренные, т.к. это число филологический термин, а всё остальное - это с природой связано. Это версия филолога :)

katia-ka, я тоже так подумала, но в слове "однокоренные" тоже два корня.
Или одно- это не корень?
А еще у корнеплода выпадает гласная в корне.

J07

Well-known member
Ещё вариант - однокоренные, т.к. это число филологический термин, а всё остальное - это с природой связано. Это версия филолога :)

И мой ребенок сказал, что так ответил. ) Может у нас взрослых горе от ума? Дети проще все воспринимают.

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Может у нас взрослых горе от ума?
:) На слова "корешок" першая асацыяцыя была - "корешок книги".

однокоренные, т.к. это число филологический термин, а всё остальное - это с природой связано. Это версия филолога
Мой знаёмы філолаг адказала так жа сама.

Tysia

Well-known member
Ещё один филолог подтвердил:
Может , "однокоренные", потому что все слова - однокоренные, а это нет (по значению другое, так как тут корень слова, а там - растений)
:)

kolesnikova

New member
Дзяўчаты, дзець у кантрольнай па бел мове слова "вецер" паставіў у мн ліку наз скл., і напісаў "ветры". Яму выправілі на "ветрА". Ну, і адпаведна за памылку палічылі. Але ж калі выпраўляць, то атрымоўваецца "вятрА" ( асабіста мне язык ламае так вымаўляць) і дзьве памылкі.
Мае пытанні:
1) лічу, што памылкі няма (але не пайду правы качаць, у мяне ёсць больш цікавейшыя заняткі :))) і балам вышэй ці ніжэй - мяне мала хвалюе ў данным выпадку, бо адзнака добрая ўвыніку). Але магчама ёсць якое хітрае правіла, якое я ня ведаю?
2) у такіх выпадках, калі выпраўленне адной літары цягне за сабой неабходнаясь выправіць другую - лічыцца як адна памылка ці як дзьве?
3) якія нормы аценьвання самастойных і кантрольных работ, калі там адны граматычныя заданні (змяні, пастаў, падкрэслі, падпішы, надпішы)?
вось тут не знайшла норм ацэньвання такіх работ.

сучасны этап развіцця мовы - гэта крута, безумоўна, але ...ўражвае, так.)))))
і не кажыце :)))

Последнее редактирование:

k_ja_ra

Well-known member
корешок книги".
угу, а мне квітанцыі. :))))

Дзяўчаты, дзякую. Бальшынёй галасоў прымаецца варыянт "однокоренные".))))

Тады яшчэ спытаюся. :)

Пришли русские парные звуки в гости к белорусским парным звукам и говорят: "Так мы с вами как близнецы!" - "Кроме нас!" - сказала белорусская парочка...
1.[з] и [с]
2.[ж] и [ш]
3.[б] и [п]
4.[в] и [ф]
5.[г] и [х]

===

+ маленькі оф.
Ніхто не памятае вядомага жарту КВН пра 3 кніжкі, якія хтосьці там чытаў:....., сінюю і буквар? (штосьці такое, не памятаю дакладна, гуглам не шукаецца)
Хто раптам чуў і памятае, падкажыце, клск.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху