Што вы лічыце асноўным недахопам школьнай адукацыі ў Беларусі?

Nulka

Member
Мне падаецца, у сучаснай сыстэме адукацыі шмат недахопаў. Здаецца, калі пачаць пералічваць -- і пальцаў на абедзьвюх руках ня хопіць. Штосьці мяне больш хвалюе, штосьці менш. Н ададзены момант -- найбольш не задавальняе фактычная адсутнасьць выбару -- усе вучацца па аднолькавых праграмах, аднолькавых падручніках, і завучваюць аднолькавыя "ісьціны", якія пры бліжэйшым разглядзе на ісьціны ну ніяк ня цягнуць...
А што найбольш не падабаецца вам?

І яшчэ -- вось такое мерапрыемства хутка будзе адбывацца ў Вільні. Мне здаецца, яно будзе цікавае маладым мамам, чые дзеці ўжо пайшлі, альбо хутка пойдуць у школу. Гэта цудоўная магчымасьць прагаварыць тое, што хацелася б зьмяніць, і разам пашукаць альтэрнатывы.

Шаноўныя мамы,
Магчыма, вашы дзеці ўжо ходзяць, альбо зьбіраюцца ісьці ў школу. Мы ўпэўнены, што ў сучаснай школе ёсьць рэчы, якія вас хвалююць альбо шчыра не падабаюцца. Вядома, бацькі ня могуць цалкам зьмяніць сыстэму адукацыі. Але, бацькоўская ініцыятыва можа дапамагчы зрабіць маленькія крокі ла паляпшэньня.
Але вынікі будуць толькі тады, калі будзе ініцытыва і сацыяльная актыўнасьць бацькоў.
Запрашаем зацікаўленых на сэмінар у Вільні, дзе вы зможаце пазнаёміцца з прыкладамі, як бацькі дамагаюцца жаданых зьменаў у школьнай і дашкольнай адукацыі сваіх дзяцей.
Вы будзеце мець магчымасьць пакамунікаваць з бацькамі з Літвы, Злучаных Штатаў і Беларусі, якія падзеляцца сваім досьведам, як іх ініцыятыва і актыўная дзейнасьць далі вынік.
Сэмінар будзе адбывацца ў Вільні (Літва), 11-13 верасьня (пятніца-нядзеля).
Удзел у сэмінары бясплатны. Арганізатары таксама аплочваюць праезд, візы, пражываньне і харчаваньне ўдзельнікаў.

Працоўныя мовы – беларуская і руская. Пры неабходнасці, будзе ажыцьцяўляцца пераклад з ангельскай.

Зацікаўленых просім спампаваць анкету (http://pumpkin-seed.ru/anketaEDseminar.doc) і даслаць яе на адрас: seminar.educationby@gmail.com
Дэдлайн – 14 жніўня.

Последнее редактирование:

Бася

Считаюсь с неизбежным
Лично меня напрягает попытка объять необъятное и впихнуть в любого ребенка максимальное количество знаний.

smil

New member
учебники ужасные,особенно стиль изложения.Слишком много информации нужно успеть усвоить ребенку за очень короткое время,и половина этой информации ненужная.Физическое развитие в школах на 0.

Nulka

Member
а што, усіх астатніх усё ў школе задавальняе?
нецікавая тэма?

Герда

Active member
Неприемственность школьной программы от класса к классу. Такое чувство, что для каждого класса учебные планы пишут разные люди.
Абсолютная субъективность школьных отметок.
Отсутствие выбора "нужных" предметов.
Физическое развитие в школах на 0
Особенно в начальной школе. У нас дети могли не пойти на физкультуру потому, что не успели переодеться.

CTEPBA

drama queen off
Nulka, не вижу смысла в семинарах, высказывании мнений и т.п. в условиях нашей современной белорусской системы образования (начиная с верхов).

Nulka

Member
CTEPBA,
вы лічыце, што нічога зрабіць немагчыма?
мне здаецца, што вельмі часта мы нічога ня робім, бо адразу рашаем, што гэта немагчыма. А насамрэч -- нічога ня робіцца, таму што мы не робім!
Вось у мяне ёсьць знаёмая, між іншым, і на форуме яна прысутнічае, якая здолела дамагчыся адкрыцьця беларускай групы дзіцячага сада ў сваім раёне. Але для гэтага прыйшлося прыкласьці пэўныя высілкі. І ўсё ў іх атрымалася!
А некаторыя проста сядзяць, і скардзяцца, што сыстэма кепская...
Кепская, згода. Але што ж, нічога не рабіць?

CTEPBA

drama queen off
Nulka, что поменяет наличие белорусской группы или класса, или даже школы? Да ничего, кроме удовлетворения желания отдельной группы. Ну, откроют группу на английском языке, потому что кто-то тоже захочет? Что это дает?

Вы так и напишите, что у вас конкретные, очень узконаправленные требования и пожелания. А не замахивайтесь на всю систему. Меня такие мелочи не интересуют и не устроят.

Nulka

Member
CTEPBA,
што гэта дае? гэта дае майму канкрэтнаму дзіцяці тое, чаго я для яго хачу.
Я і не спрабавала замахвацца на ўсю сыстэму... у сэнсе, я спадзяюся, што вада камень точыць, але ўсьведамляю, што пачынанць трэба з малога, і з сябе, у першую чаргу (вырашаць тое, што цябе хвалюе). А зрабіць рэвалюцыю цэлай сыстэмы сэмінар, вядома, не дапаможа. І мэты такой няма.

Танюша_

всё чудесатее и чудесатее
Nulka, Стерва вам правильно написала, вы своим вопросом размахнулись. а своим ответом сузили рамки. Касательно вопроса: мне вообще наша система образования не нравится. не нравится программой, не нравится подходом, а точнее отсутствием подхода к каждому конкретному ученику, не нравится беспредел, который часто творится в школе и пр. А наличие белорусских или английских классов - это лишь часть всех этих недостатков, которые меня, кстати. могут совершенно не волновать. Это просто именно отсутствие гибкости системы

Nulka

Member
Танюша_,
ну, значыць. я кепска сфармулявала. :)
ясна, што кожнага хвалюе нешта сваё. але я ўсьведамляю, што адразу зьмяніць усё -- проста немагчыма.

Елка1

Active member
что поменяет наличие белорусской группы или класса, или даже школы? Да ничего, кроме удовлетворения желания отдельной группы. Ну, откроют группу на английском языке, потому что кто-то тоже захочет? Что это дает?
Я просто обожаю читать Ваши посты - всегда четко, вразумительно и не размазывая по "тарелке" .

Nulka,
прабачце калiласка, але калi Вы ўжо пiшiце па беларуску, то не дрэнна был б, хоць крышачку, глядзець i ў слоўнiк. Бо складаецаа пачуцце, што для Вас беларуская мова нейкая ну зусiм... не беларуская.

Nulka

Member
Зьвярніце, калі ласка, увагу -- тэма сэмінара скарэктаваная :) Спадзяюся, зараз апісаньне больш адпавядае зьместу. :)

Шаноўныя мамы,
Магчыма, вашы дзеці ўжо ходзяць, альбо зьбіраюцца ісьці ў школу. Мы ўпэўнены, што ў сучаснай школе ёсьць рэчы, якія вас хвалююць альбо шчыра не падабаюцца. Вядома, бацькі ня могуць цалкам зьмяніць сыстэму адукацыі. Але, бацькоўская ініцыятыва можа дапамагчы зрабіць маленькія крокі ла паляпшэньня.
Але вынікі будуць толькі тады, калі будзе ініцытыва і сацыяльная актыўнасьць бацькоў.
Запрашаем зацікаўленых на сэмінар у Вільні, дзе вы зможаце пазнаёміцца з прыкладамі, як бацькі дамагаюцца жаданых зьменаў у школьнай і дашкольнай адукацыі сваіх дзяцей.
Вы будзеце мець магчымасьць пакамунікаваць з бацькамі з Літвы, Злучаных Штатаў і Беларусі, якія падзеляцца сваім досьведам, як іх ініцыятыва і актыўная дзейнасьць далі вынік.
Сэмінар будзе адбывацца ў Вільні (Літва), 11-13 верасьня (пятніца-нядзеля).
Удзел у сэмінары бясплатны. Арганізатары таксама аплочваюць праезд, візы, пражываньне і харчаваньне ўдзельнікаў.

Працоўныя мовы – беларуская і руская. Пры неабходнасці, будзе ажыцьцяўляцца пераклад з ангельскай.

Зацікаўленых просім спампаваць анкету (http://pumpkin-seed.ru/anketaEDseminar.doc) і даслаць яе на адрас: seminar.educationby@gmail.com
Дэдлайн – 14 жніўня.

Танюша_

эх, лучше бы были конференции родители+конкретная школа. С конкретным обсуждением конкретных проблем и перспективой их решения

Nulka

Member
Танюша_,
такое могуць самі бацькі арганізаваць -- было б жаданьне, праўда?

Танюша_

Nulka, у нас в классе активно работает родкомитет и учительница, и вопросы по возможности решаются. С администрацией самой школы и школьными проблемами пока не сталкивались.
Но дело не в конкретно моём случае. Уж простите, но лучше бы были местные конференции с представителями школ, минобразования и родителей, чем такие семинары, на которые вы приглашаете. Понятно. что я не показатель. но вот мне это абсолютно не интересно. Сотрясание воздуха, так сказать.

МамаВик@

Счастливая обладательница
гэта дае майму канкрэтнаму дзіцяці тое, чаго я для яго хачу.
А ребенок ваш хочет обучаться на белорусском языке, или это только ваше желание?

а теперь по теме.
Лично я не понимаю, зачем в школе пытаются впихнуть в голову ребенка не нужные знания. Почему принуждают посещать доп. занятия , не нужные конкретому ребенку. И зачем детей заставляют обедать в школе, если там все не вкусное, и порой не безопасное для детского ( да и для взрослого тоже) желудка
А по поводу недостаточных часов физ. подготовки в школе. Так для этого существует масса спорт. секций, и ребенок сам может выбрать, куда ему ходить, чтобы физически окрепнуть

Nulka

Member
А ребенок ваш хочет обучаться на белорусском языке, или это только ваше желание?

для мяне пытаньне гучыць дзіўна. а вы б зьдзівіліся, калі б у вас запыталіся, ці вашае дзіця хоча навучацца па-руску, ці гэта толькі вашае жаданьне?

памятаю, фіз-ра мяне даставала тым што трэба было з сабой гэтыя пакецікі з формай насіць... каб прыдумалі якія шафкі, дзе можна было б усе рэчы трымаць...

Сверху