Што вы лічыце асноўным недахопам школьнай адукацыі ў Беларусі?

Танюша_

всё чудесатее и чудесатее
Nulka, почему удивительно? Что выбор должен быть - это понятно. Но вы у своего ребёнка спрашивали?

МамаВик@

Счастливая обладательница
памятаю, фіз-ра мяне даставала тым што трэба было з сабой гэтыя пакецікі з формай насіць... каб прыдумалі якія шафкі, дзе можна было б усе рэчы трымаць...
у нас ( ребенок пойдет в 6-ой класс) классная выделила детям шкафчик в своем кабинете для спорт. формы. Все ее та и оставляют. Так что было бы желание учителя

и почему вы все время пишите ВАШАЕ ( жаданЬне, буква Ь- лишняя) , буква Е в этом слове явно лишняя.

Nulka

Member
Танюша_,
а вы ў свайго? і калі? перад тым як аддаць у садок? ці ў школу? ці запытваліся вы таксама, ці ня хоча ён вучыцца па-нямецку альбо па-ангельску?
родная мова майго сына -- беларуская. Па-руску ён разумее, але не лічу патрэбным стрэсаваць дзіця яшчэ і праз чужую мову.

LisO,
таму што так кажу :) граматычна дазваляецца і так, і так. ваша - і вашае, вашая. паспрабуйце пагугліць -- самі пераканаецеся.
наконт "ь" я ўжо ўверсе давала спасылку.
увогуле, калі цікава моўнае пытаньне, давайе створым асобную тэму, там і пагаворым.

МамаВик@

Nulka, простите, но вы пишите на какой-то трасянке. Это не бел. язык, а не понятно, что. ВЫ хотите, чтобы у вашего ребенка был родной именно бел. язык, а не ваш ребенок. Я не хочу, чтобы наши школы переводили на бел. язык обучения. Я так поняла, что вы к этому и ведете?

Танюша_

Nulka, да, спрашивала, перед тем, как отдать в белоруссскоязычную групу в саду, и тогда, когда выбирали школу (нашу группу приглашали в белорусскоязычную школу).
а что вы считаете недостатками системы?

Nulka

Member
LisO,
я ні да чаго не вяду (*разводжу рукамі). Мы дома гаворым па-беларуску. Як вы думаеце, якая мова родная будзе ў майго дзіцяці?
а наконт маёй мовы -- вам не падаецца, што сытуацыя падобная на тое, як бы вы вучылі амэрыканца, як слушна ўжываць пэрфект, бо вас у школе навучылі ня так, як ён кажа?
І яшчэ раз -- мне НЕ цікавая тэма мовы. Я НЕ кажу пра перавод ўсіх школаў на беларускую мову. Па-мойму, я канкрэтна паставіла пытаньне ў пачатку тэмы -- што ВАС не задавальняе ў школе. Пра мову я і слова не сказала. Калі вам цікава абмеркаваць наркамаўку-тарашкевіцу этсэтэра -- стварыце асобную тэму, я зайду.

Танюша_,
запытваліся ў двух-трохгадовага? і чакалі разважнага адказу? угу...

Танюша_

Nulka, да, спрашивала, у четырёхлетнего ребёнка, и считаю, что и однолетнего можно многое спросить и многое понять
вас не пугает, что ребёнка будут учить другой грамматике?

Nulka

Member
Мой ребенок терпеть не может бел. яз.

вам, як маме, няма чым ганарыцца...

Танюша_,
не. яго я вучу школьнай граматыцы. Сама пішу так, як прызвычаілася.
Можа, усё ж завядзеце асобную тэму, калі хочаце пагаварыць пра гэта... ці ў прыват пішыце

наконт таго, каб запытвацца. Я ўпэўнена, што вы ўсьведамляеце, наколькі розныя адказы можна атрымаць, па-рознаму сфармуляваўшы пытаньне? Гэта тычыцца нават дарослых адукаваных людзей, што ўжо казаць пра маленькую істоту, якая эмацыйна так моцна залежыць ад мамы і яе настрою. Як у прыкладзе вышэй, было б дзіўна, каб дзіця палюбіла штосьці, калі мама, відавочна, сама гэтага ня любіць да такой ступені, што публічна заяўляе пра гэта на форуме...

CTEPBA

drama queen off
вам, як маме, няма чым ганарыцца...

А с чего это вдруг? Вы уже по отношению к языкам будете решать, кто какая мать? Ладно бы начали вещать про гражданский долг и т.п. Вот в этом вы все, с переклином в голове... За что не то, чтобы не люблю белорусское, нет, не люблю "свядомых".

Вам вот ваше воспитание позволяет отвечать на белорусском, даже если собеседник пишет на русском, притом что вы знаете русский язык, а собеседник белорусский может и не знать.

Вам прежде чем лезть критиковать нашу систему образования - стоило бы начать с себя.

Nulka

Member
Катерина,
проста так. цікава, што людзі думаюць

CTEPBA,
вам вашае выхаваньне па-руску да мяне зьвяртацца чамусьці дазваляе. А таксама дазваляе рабіць выcновы пра "перакліны" у чужых галовах. :)
а ганарыцца тым, што тваё дзіця дзяржаўную мову цярпець ня можа -- глупа. Бо, як я ўжо пісала вышэй, усё залежыць ад сямейнага выхаваньня.

А сыстэму я крытыкаваць буду, калі палічу патрэбным -- як спажывец і падаткаплатнік.

Последнее редактирование:

МамаВик@

а ганарыцца тым, што тваё дзіця дзяржаўную мову цярпець ня можа -- глупа. Бо, як я ўжо пісала вышэй, усё залежыць ад сямейнага выхаваньня.
Сямейнае выхаванне, как вы пишите, ничего общего не имеет с нелюбовью белорусской мовы.Можно говорить в семье на любом языке, но при этом быть таким отморозком, что мама не горюй. У нас 2 государственных языка. А систему критикуйте, мне тоже многое не нравится в нашей школьной системе,. И, если можете, лучше уж писать по-русски, чтобы всем было нормально читать

Mahima

переименовалась:)
вам вашае выхаваньне па-руску да мяне зьвяртацца чамусьці дазваляе.
ну вы перебарщиваете, ИМХО...Ведь совершенно ясно, что на русском к вам обращаются не потому, что эдакие вредные. И вам ситуация с белорусским у нас в стране наверняка известна.
Впрочем, это не мое дело.
Мне не нравится в нашей школе невозможность выбирать предметы, напичканность идеологией, множество излишней информации.

МамаВик@

Мне не нравится в нашей школе невозможность выбирать предметы, напичканность идеологией, множество излишней информации.
+1000. Если бы хоть чуть-чуть разгрузили детей от ненужной информации, было бы легче и детям и родителям и учителям.А по-поводу идиологии я бообще промолчу, всем и так все изветсно

Nulka

Member
.Можно говорить в семье на любом языке, но при этом быть таким отморозком, что мама не горюй.
згодна
я мела на ўвазе не агульнае "маральнае" выхаваньне, а тое, што дзіўна чакаць ад дзіцяці любові да чагосьці, што мама сама ня любіць.
я, дарэчы, сачу за тым, каб пры сыне не было нэгатыву ў бок Расіі/рускай мовы/культуры, каб мне ніколі не прыйшлося напісаць (з жалем): мой сын цярпець ня можа рускую мову.

И, если можете, лучше уж писать по-русски, чтобы всем было нормально читать

адкажу вам вашай жа цытатай :)
у нас два государственных языка

МамаВик@

А вообще, девочки, чтобы мы тут не писали, от этого школьная система лучше не станет

И еще. Бедные наши учителя ( особенно в нач.школе). Помимо обучения им еще нужно СТОЛЬКО всяких ненужных бумажек заполнить-написать. Вести разговоры с родителями-детьмя о том, что школе требуется то-то и то-то ( нужны деньги), определенное количество детей должно пойти в музей-филармонию-парад. Мы в течение 5 классов 2!!! раза каждый год ходили в музей Я.Коласа ( или Я.Купалы, я их путаю), каждый год в музей Богдановича. Учителям самим смешно, но это НУЖНО, для государства. И самое интересное, что ребенок после этих музеев ничего конкретного рассказать не может. Ему там просто не интересно, выкинутые деньги

Nulka

Member
LisO,
мне таксама шкада настаўнікаў. Але! мне падаецца, мы ўсе самі вінаваты ў такой сыстэме -- вось ня трэба гэты парад ні вам, ні вашаму дзіцяці, ні настаўніку. Чаму вы тады туды ідзеце? вось так з маўклівай згоды бацькоў, настаўнікаў, дырэктараў і працуе ідэалёгія... а дзяржава -- гэта ж мы.

Mahima

переименовалась:)
Мы в течение 5 классов 2!!! раза каждый год ходили в музей Я.Коласа ( или Я.Купалы, я их путаю), каждый год в музей Богдановича.
а зачем вы ходили?

вось так з маўклівай згоды бацькоў, настаўнікаў, дырэктараў і працуе ідэалёгія
ППКС.

Сверху