Беларуская мова

Дюдюка

Member
Вы пра вывучэнне бел. мовы ў школах? Такі Вашая праўда, увесь час прыцягваюць...Ну, па шчырасці, было б дзіўна, каб прыцягвалі ангельскую.
Лепш бы ніякую не прыцягвалі. Бо чамусьці ў выніку гэтага атрымліваецца, што мовы аднолькавыя. Я за тое, каб паказаць адметнасць беларускай мовы, а не знаходзіць аднолькавыя з'явы ў роднасных мовах.
Упершыню пра санорнасць "в" чую. У школе беларускую вучыла... Не дура, памяць нішто сабе...
Магчыма, раней ужываўся тэрмін няпарны звонкі. Зараз адназначна не скажу, бо няма магчымасці пагартаць старыя падручнікі.

k_ja_ra

Well-known member
Лепш бы ніякую не прыцягвалі. Бо чамусьці ў выніку гэтага атрымліваецца, што мовы аднолькавыя.
Дазволю сабе не пагадзіцца з Вамі. Атрымліваецца што мовы аднолькавыя зусім не таму, што мовы параўноўваюць і падобныя з'явы шукаюць. А таму што адну мову да іншай штучным чынам набліжаюць, Рускую з вялікай літары пішуць, а наконт беларускай гаранта цытуюць...

Магчыма, раней ужываўся тэрмін няпарны звонкі. Зараз адназначна не скажу, бо няма магчымасці пагартаць старыя падручнікі.

Дюдюка, дзякуй. Не істотна цяпер ужо...

имя-как-имя

Well-known member
Возможно, кому-то пригодится:

Пачынаюцца бясплатныя заняткі па беларускай мове і гісторыі для вучняў 7-х і 9-х класаў школ Мінска і Мінскага раёна. Яны будуць праходзіць на сядзібе ТБМ (вул. Румянцава, 13, ст. метро «Плошча Перамогі»).

Першыя заняткі для дзевяцікласнікаў — 4 красавіка (серада), 16.30. — 18.20.
Першыя заняткі для сямікласнікаў — 6 красавіка (пятніца), 17.00. — 18.50.

Чытаць цалкам: http://nn.by/?c=ar&i=70769

Imagination

Active member
Девочки, АХТУНГ!
Не могу вспомнить, и деть тоже не помнит. Проверочные слова для прыметнiкау, чтобы правильно окончания писать есть??? В русском есть, а в белорусском? И для существительных тоже, если не затруднит... У нас окончания больное место :-(

Клеся

New member
я так понимаю.любые прыметники,где на окончание не падает ударение.Определяется 1.по вопросам,2.правило - по родами и числам.В русском языке также.Назоуник не проверишь, как в русском (подбери слово с ударением,хотя...)у нас давали правила:запоминать окончания,именно в бел.язе.

k_ja_ra

Well-known member
Людзі, прыклад, калі ласачка! Што запамінаць трэба? Дзе цяжкасці?

У сінім небе? Такое, не? Ёсць рызыка сінЕм напісаць? Ці што?

Рэальна цікава....

Imagination

Active member
я так понимаю.любые прыметники,где на окончание не падает ударение.Определяется 1.по вопросам,2.правило - по родами и числам.В русском языке также.Назоуник не проверишь, как в русском (подбери слово с ударением,хотя...)у нас давали правила:запоминать окончания,именно в бел.язе.

Да-да! Вот, например, в русском языке мы подставляли слово "большой"
(хотя можно и просто вопросом "какой?"). А в белорусском?
У меня от подготовки к экзаменам весь мозг отшибло :) Про Назоунiк я еще в учебном году распечатала кучу материала, а для прыметнiка ничего.... Почуму? Не могу вспомнить... Может не было проблем?....

Людзі, прыклад, калі ласачка! Што запамінаць трэба? Дзе цяжкасці?

У сінім небе? Такое, не? Ёсць рызыка сінЕм напісаць? Ці што?

Рэальна цікава....

Да-да! Именно!

kolesnikova

New member
девочки, может кто видел в продаже русско-белорусский словарь по новым правилам - тонкий, в мягкой обложке и более менее крупным шрифтом? Нигде не могу найти - везде стоят толстенные тома по 42 000 слов с микроскопическими буквами. :diablo:

k_ja_ra

Well-known member
везде стоят толстенные тома по 42 000 слов
Тым не менш менавіта іх у школе раяць. У нас дык у першым класе цэнтралізавана на ўсіх закупалі...Маўляў, неабходны мінімум для вывучэння беларускай...:)

kolesnikova

New member
Тым не менш менавіта іх у школе раяць. У нас дык у першым класе цэнтралізавана на ўсіх закупалі...Маўляў, неабходны мінімум для вывучэння беларускай...

неабходны мінімум
Жэсть... То что дома этот словарь нужен - я не спорю - может быть (но лично я сомневаюсь, что в моем лексиконе наберется 42 тыс слов на руском). Нам сказали ,что этот словарь мы будем носить в портфеле на каждый урок бел мовы.

k_ja_ra

Well-known member
но лично я сомневаюсь, что в моем лексиконе наберется 42 тыс слов на руском
21 тыс. :) Там жа слоўнік туды-назад (рус-бел і бел-рус)...

А ўвогуле, мінімум не ў сэнсе такую колькасць словаў ведаць, а мінімум...ну ...у сэнсе...з ведаў - адзін падручнік..:))) Ну.. ці... пытанне на 3: што мы сёння здаём? (с) :)

Гэты слоўнік раяць для школ, бо калі не памыляюся, ён адзін з першых згодна з новым правапісам выйшаў...))) Наконт маленькіх - не ведаю, не задавалася пытаннем. Нашыя дзеці слоўнікаў у школу не носяць. Адпаведна патрэбы ў яшчэ адным няма.)))

Imagination

Active member
Imagination, дык пытанне паставіць, не? У небе якІм?)))

Проста не задумвалася ніколі...А дзіця як быццам памылак не робіць...Хаця мая толькі 2-і клас скончыла...Відаць, усё наперадзе...

оф: Imagination, як здаяце іспыты?

Склонавыя канчанкi проходят в середине 4-го класса, так что у вас еще все впереди :) Я ж тоже не спроста ничего себе не сохранила про прыметнiкi, тоже вопросов не было, наверно... а теперь появились....а учебников нету :) (даже такой паршивый, как у нас, все равно бы пригодился).

p.s. А экзамены нормально пока, две 9-ки. Но языки не наш конек, очень волнуюсь за за белорусский.
p.p.s. Спасибо за поддержку.

kolesnikova

New member
21 тыс. Там жа слоўнік туды-назад (рус-бел і бел-рус)...

А ўвогуле, мінімум не ў сэнсе такую колькасць словаў ведаць, а мінімум...ну ...у сэнсе...з ведаў - адзін падручнік.. Ну.. ці... пытанне на 3: што мы сёння здаём? (с)

Гэты слоўнік раяць для школ, бо калі не памыляюся, ён адзін з першых згодна з новым правапісам выйшаў...))) Наконт маленькіх - не ведаю, не задавалася пытаннем. Нашыя дзеці слоўнікаў у школу не носяць. Адпаведна патрэбы ў яшчэ адным няма.)))
все равно - даже для домашнего - там шрфт микроскопический.

Может кто знает перездовать будут эти словари?

k_ja_ra

Well-known member
там шрфт микроскопический.
Я так асцярожна спытаюся...А Вы яго будзеце чытаць у якасці мастацкай літ-ры? ///Я не да таго, што мне слоўнік падабаецца. Ён мне зусім не падабаецца. Але па мне шрыфт ну ніяк у слоўніку не галоўнае...Дый я і не сустракала неяк слоўнікаў з літарамі памерамі "Ш" і "Б"...

перездовать будут эти словари?
У бліжэйшы час наўрад ці. Ён дастаткова новы. Дый крызіс у краіне. :)))

kolesnikova

New member
Я так асцярожна спытаюся...А Вы яго будзеце чытаць у якасці мастацкай літ-ры? ///Я не да таго, што мне слоўнік падабаецца. Ён мне зусім не падабаецца. Але па мне шрыфт ну ніяк у слоўніку не галоўнае...Дый я і не сустракала неяк слоўнікаў з літарамі памерамі "Ш" і "Б"...
мне и папиросная бумага в нем не нравится - короче не хочу я за такое г-но деньги платить, пусть и маленькие

а тут па новым правапису? http://ru.wikisource.org/wiki/Белорусско-русский_словарик_(официальная_орфография)

а тут па новым правапису? http://ru.wikisource.org/wiki/Белорусско-русский_словарик_(официальная_орфография)

Последнее редактирование:

k_ja_ra

Well-known member

Не. :)

мне и папиросная бумага в нем не нравится - короче не хочу я за такое г-но деньги платить, пусть и маленькие
У прагматызме Вам не адмовіш. :)

kolesnikova

New member
Кьяра, спасибо! Больше со словарем непарюсь - думаю, что во 2 классе можно пока и без него обойтись ,если учительница будет настаивать - ре будет носить мой словарь (он легкий и тонкий, и шрифт там человческий), и если на самом деле ему будут попадаться слова с другой орфографией - то будем карандашо делать исправления, а может даже, если не поленюсь. буду печатать слова и наклеивать поверх старых )))))))))

kolesnikova

New member
Девчонки, подскажите где и как раздобыть хотя бы частично записи беларускамоуных передач с Первого канала радио? там есть очень интересные детские передачи и калыханки для детей: передача познавательная для малышей с бабушкой в будние в 8.15, в сб в 9.15; Калыханка - вечером; "Ведаю родную мову" - 5 минут о том как правильно употреблять те или иные белоруские слова. как правильно ставить ударение и ты ды.

k_ja_ra

Well-known member
"Ведаю родную мову" - 5 минут о том как правильно употреблять те или иные белоруские слова. как правильно ставить ударение и ты ды.
Клас! Калі раптам знойдзеце, не палічыце за цяжкасць - падзяліцеся "каардынатамі". Дзякуй. :)

Сверху