Беларуская мова

Tysia

Well-known member
Вот тут сложное. В первом основа усё люба, во втором однородные члены подлежащие: праца, травы, пали и сказуемое люба.
Я бы так разбирала, хотя я совсем не филолог :)

Happy

Я такая скорая на помощь
Команда форума
Админ
Magda, усе- подлежащее(без земного), еще праца, травы и пали
А сказуемые-люба

Tysia, ты не просто филололог, а белорусовед)))

Magda

Well-known member
вот меня смущает второе подлежащее люба, оно же относится ТОЛЬКО к слову праца. А никак не к травам и полям.

Tysia

Well-known member
Magda, почему, ко всем относится, как мне кажется. Хотя может там и четыре предложения. Но подлежащие и сказуемые точно правильно определены, тут я уверена.
Happy, насмешила про белорусоведа :)))))

Magda

Well-known member
Tysia, если оно относится и к слову праца и к слову травы, и к слову пали,
то какой, простите, род, число у него?

Tysia, Happy Спасибо.

З.Ы. И все же я думаю, что усё зямное - подлежащее. Что это фразеологизм, как родная сторона, например. :(

Tysia

Well-known member
Magda, в первом предложении мне понятно- нияки род и адз. лик. А во втором случае тупо не знаю :). Может глянуть в решебник?
Составители решебника либо тоже не знают, либо как я считают, что ко всему относится, поэтому во втором случае и не определены число и род. ^)))

Happy

Я такая скорая на помощь
Команда форума
Админ
Magda, а попробуйте подставить все съедобное, например. Уже не устойчивое выражение)))
Думаю, что подлежащее только все
А земное просто характеризует остальные подлежащие

Magda

Well-known member
ДевочкиЮ срочная помощь. Есть ли в сети толковая информация по написанию числительных, их склонению. Мои знания оказались какие-то несовременные.
Шэстьдзясят, Пяцьдзясят. Васямнацць, Сямнаццаць. Сейчас?

k_ja_ra

Well-known member
Magda, у цябе ўсё правільна напісана. Апроч шэсцьдзясят, але гэта апіска, як разумею.
вось ту, можа? http://dobri-nastavnik.ru/vuchnyam/...anenne-lichebnikaў-kolkasnyya-lichebniki.html
адзінае, асабіста я падвісла ў месцы напісання 70 і 80 у назоўным склоне.
семдзесят ці семдзясят?
восемдзесят ці восемдзясят?
Глянула арфаграфічны слоўнік - семдзесят
а вось 80 даецца 2-ма варыянтамі: вОсемдзесят і восемдзясЯт.
Уразілася.( Бо другі варыянт вельмі бянтэжыць...

Я б Дюдюку тут паслухала. :)

k_ja_ra

Well-known member
Я б на гэтым і спынілася.
Тады, Магда, калі будзеш маю спасылку глядзець, на 70 і 80 ў назоўным і вінавальным склоне папраўку рабі (-дзесят). Астатняе там нібыта правільна.

Magda

Well-known member
В учебнике восемдзесят
Со страницы
Напісанне лічэбнікаў сЯмнаццаць, васЯмнаццаць, дзЯвяты, дзЯсяты, пяцьдзЯсят, шэсцьдзЯсят, семдзЯсят, восемдзЯсят выпраўлена з адпаведнасцю Новым правілам беларускага правапісу.

Млин, мне таки срочно надо узнать, как правильно.

http://news.tut.by/society/196424.html
Што тычыцца “шэсцьдзесят” і “шэсцьдзясят”, акадэмічныя адмыслоўцы нарабілі тут блытаніны, за што я вельмі крытыкаваў сваіх калег. І ў “Родным слове” былі публікацыі, пасля чаго сам часопіс прасіў выбачэння... Але ў законе прапісана адна форма — “шэсцьдзясят” (На старонках 23, 58 і 123 "Правілаў" чорным па белым надрукаваны два варыянты напісання. - TUT.BY), а ўжо потым у каментарыях навукоўцаў Акадэміі навук пайшоў разнабой.
ПИПЕЦ,,,,,

k_ja_ra

Well-known member
Magda, з дока "Змены ў новай рэдакцыі «Правіл беларускай арфаграфіі і пунктуацыі»"
3. Паводле агульнага правіла перадачы на пісьме якання ў першым пераднаціскным складзе прапанавана пісаць словы дзявяты, дзясяты, сямнаццаць, васямнаццаць праз я ў першым складзе перад націскам.

Дзеючыя правілы
Дзевяты, дзесяты, семнаццаць, васемнаццаць

Новыя правілы
Дзявяты, дзясяты, сямнаццаць, васямнаццаць
пра 70 і 80 нічога няма.

У шэсцьдзясЯт і пяцьдзясЯт націск прыпадае на апошні склад. Таму тут -дзясят.

Сверху