Диалоги с...АРХИВ

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

Karkusha

Well-known member
вы прям ужасы какие-то рассказываете про притеснения беларускамоуных.
о, так і кажуць: ніхто нікога не прыцясняе, вам усе падаецца. Школы? Дык хто перашкаджае з Фаніпаля вазіць у тую ж 23 гімназію?Ааа, гэта вы самі не хочаце, хочаце, каб вам усе прынеслі на сподачку. А калі б сапраўды хацелі, то вазілі б. Штооо? Беларускамоўны садок? Яшчэ што! Тут вось сапраўдныя праблемы, для дзяцей з асаблівасцямі развіцця не хапае, а вам садок падавай. У кожным садку есць заняткі ажно раз на тыдзень на беларускай (дарэчы, пра садок: у дачцы ў старэйшай групе у гэтым годзе вывучалі дымкаўскую цацку. Тэма была: цацкі. Якую ж цацку яшчэ вывучаць у Беларусі? Толькі дымкаўскую, канешне). А сапраўды хацелі б, то не завывалі б тут і патрабавалі, а самі б стварылі садок, ці вось у прыватны вазіце, раз вы такія вычварэнцы. Я, можа, хачу, каб мае дзіця вучылася на АНГЛІЙСКАЙ, але ж я не патрабую, каб мне стваралі такі садок.
Кіно? Мы вось Пранціша Вырвіча і кіно пра Купалу (!) здымем беларускае. На рускай мове, а то браты старэйшыя не зразумеюць. І ўвогуле, навошта дубліраваць на беларускую-усе рускую разумеюць. Хочаце на беларускай? Дык вось і рабіце самі, калі вы такія вычварэнцы.
Кнігі? Прыкладна тое самае.
Прадмет беларуская літаратура? Гэта якая такая літаратура? Вось бярыце Ліпскага з таварышчамі, няхай пачне ванітаваць. Добрыя сучасныя творы, перакладныя на беларускую мову, цікавыя дапусціць? Навошта?

Не, беларускае можа быць альбо пра селяніна, альбо пра вайну і ніяк інакш.

Але так, ніхто нічога не перашкаджае. "Нам нават падабаецца вось гэтая ваша мова. вы размаўляйце, дома там, у сям'і. а тут -на нармальнам языке".

Але, канешне, я гэта ўсе прыдумляю. Беларускамоўныя-яны такія.
А Вам лепей бачна з боку.

Бобелек

Active member
Karkusha, дзякуй Вам, за тоё, што размаўляеце і што робіце для мовы! Я на беларускай размаўляю пад час паездак у Львоў. На украінскай сорамна за вымаўленнне, а на рускай там размаўляць няма жадання. І зусім не таму, што неяк прыцясняюць ці глядзяць інакш,гэтага там ужо і няма амаль. А проста ўнутраная такая мая патрэба. І хоць я не вельмі добра, на сорам, валодаю мовай,але размаўляю з украінцамі на ёй і мы цудоўна разумеем адзін аднаго.

Karkusha

Well-known member
о, а яшчэ беларускамоўныя лагапеды, якіх няма (насамрэч пачынаюць з'яўляцца, ужо два ці тры на краіну есць). а тыя, што ў паліклініцы-пры медаглядзе беларускамоўным дзецям ставяць парушэнні, бо гэтыя дзеці вымаўляюць беларускія "ч", "Р", не ведаюць рускія словы.
Гэтыя дзеці-у Беларусі!- атрымліваюць непрыемныя запісы ў карткі.
Але зноў жа-гэта не прыцясненне.

Ці ў краме: не панімаю я этот ваш язык, якую такую ялавічыну, гаваріце нармальна. І выраз твару пры гэтым такі.

А ў Нясвіжы муж ледзь замовіў экскурсію на беларускай мове, праўда, амаль 5 год таму. Было здзіўленне, адмовы, ледзь знайшлі экскурсавода. Відаць, на англійскай было б прасцей.

І гэта знаў не пра прыцясненні беларускамоўных. а пра тое, што гэта мы проста недастаткова хочам, самі б пабылі экскурсаводамі.

А большасць электронных форм на розных беларускіх сайтах-банкі, установы--яны не прапускаюць беларускія літары "і" і "у", кажуць, напішыце нармальнымі сімваламі. І зноў няма прыцяснення.

Справа ў тым, што жыць на беларускай мове і выхоўваць дзяцей-гэта не проста размаўляць гадзінку дома і чытаць на ноч кнігу. Гэта амаль ўсе, што рускамоўны чалавек атрымлівае аўтаматам, а мы высілкамі і грашыма. І гэта пры тым, што мы добра працуем, плацім налогі, і даволі вялікія. А дзяржава нам не дае магчымасці вясці жыццядзейнасць на адной з дзяржаўных моваў, не дапамагае нічым, бо гэта не есць "нармальны язык", ды й нас увогуле НЯМА.

І хоць я не вельмі добра, на сорам, валодаю мовай
усе прыходзіць з часам. Я сама не маю беларускай крыві ані кроплі. 3/4 рускай, 1/4 украінскай. Але мае бацькі, я, мае дзеці нарадзіліся ўжо тут, на беларускай зямлі, і гэта наша радзіма. Дзецям беларуская кроў дасталася ад майго мужа. Але, штуршок за штуршком, год за годам, усе добра атрымліваецца.
А яшчэ, калі жадаеце, магу запрасіць у нашу вайбер-суполку Дзеткі-кветкі, дзе шмат бацькоў, якія выхоўваюць дзяцей па-беларуску, якія імкнуцца прышпіляць ім беларускую мову, кожны ў сваей ступені.
Суполцы будзе ў жніўні два гады, і вельмі цікава назіраць, як мы ўсе мяняемся. Як тыя, хто пісалі першыя паведамленні выключна са слоўнікамі, вольна валодаюць беларускай мовай і атрымліваюць ад гэтага асалоду. І такія цікавыя людзі ўсе. І разам значна лягчэй.

Юста

Well-known member
Дык хто перашкаджае з Фаніпаля вазіць у тую ж 23 гімназію?
Если у вас откроют, наберется достаточное количество желающих?
В беларускамоуных гимназиях по какой причине на порядок конкурс всегда меньше был?

У кожным садку есць заняткі ажно раз на тыдзень на беларускай
И даже в этом случае родители возмущаются...нет, не малым количеством занятий, а "дети еще по-русски толком не говорят...зачем их мучать белорусским?"
Моя дочь ходила в белорусскую группу
Изначально все хорошо начиналось
Заведующая поддерживала, воспитатели старались...я с детьми начитывала и записывала стихи, собирали песни и сказки...воспитатели включали, дети слушали
Ай...родителям не надо было....зааааачем?....не грузите, лучше английский
Все плавно к старшей группе свернулось

А Вам лепей бачна з боку.
я больше другую сторону вижу
Не надо это людям
не хотят в большинстве своем
А не потому что запрещают

Добрыя сучасныя творы, перакладныя на беларускую мову, цікавыя дапусціць? Навошта?
Посоветуйте, пожалуйста, для подростков

Mahima

переименовалась:)
Не надо это людям
не хотят в большинстве своем
А не потому что запрещают
перепутаны причина и следствие.
не надо и не хотят, ПОТОМУ ЧТО запрещали и уничтожали.
И сейчас не поддерживают никак - в лучшем случае. Чтобы не обиделся страший брат, не дай боже..

punto

Active member
Мозгов на то, чтобы проходить на Литературе Шекспира точно не хватит?

Почему нет. Но не вместо. Это существенно.

Кстати, "великий" Пушкин переводил произведения МИцкевича, ну и считал его лучшим поэтом и своим учителем.

Что не помешало ему написать "Медного всадника" Мицкевичу впику.

Может учить основоположников нужнее, чем поздних подражателей?

Конечно, лучше. Есть список Бродского. Но это уже сильно не для всех.

Юста

Well-known member
И сейчас не поддерживают никак - в лучшем случае. Чтобы не обиделся страший брат, не дай боже..
Ты почитай мой маааленький пример про сад
Поддерживали
Старались
Не надо
Ну можно и на старшего брата свалить

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Юста, а было замацавана на дзярж.узроўні, сказалі бы "мама, не падабаюцца заняткі - у нас неабавязковая дашкольная адукацыя, можаце вызваліць месца для ахвочай сям'і." А адразу стала б "трэба". А там, глядзіш, і попыт на беларускамоўныя школы падрасьце.

Mahima

Юста, твой мааааленький пример - иллюстрация БОЛЬШОЙ тенденции. И того, что подобными маленькими примерами общую ситуацию УЖЕ переломить нельзя.
И в этой ситуации нет плохого народца. В ней есть закономерный результат долгосрочной целенаправленной политики в отношении белорусского языка.
Это не народец его вдруг забыл-забросил-не захотел. Это его сверху уничтожили.
А сейчас да, народец виноват..не хочет, не делает, только жалуется на притеснения.

Танюша_

всё чудесатее и чудесатее
У моих есть такой прикольный предмет, как драма. В разузнаю, как у них литературу преподают. Стало интересно после обсуждения

k_ja_ra

Well-known member
усё правільна. У Беларусі беларуская мова патрэбна толькі на ўроках беларускай мовы і бел.літаратуры у школе. Больш нідзе. Увогуле. Адсюль і вынікі. Таму і пішуць вышэй аб тым, што роля дзяржавы тут асноўная. Людзі ў норме займаюцца тым, што ім прыдаецца. Адсотак пасіянарыяў звычайна ў грамадстве мізэрны. А беларускамоўныя ў Беларусі - гэта па сутнасці пасіянарыі. Пакуль беларуская мова не будзе неабходнай і нават абавязковай, асобныя высілкі асобных людзей нічога не зменяць.
Конкурсы з белар.-моўныя гімназіі нізкія таму, што адсутнічае вышэйшая адукацыя на мове тытульнай нацыі. Калі пачне адсутнічаць адукацыя на рукай мове - нізкія конкурсы будуць у рускамоўныя гімназіі. Усё вельмі проста.

ну писать-то можно на белорусском хоть на форуме..
можна. Толькі трэба быць гатовымі да наступнага: "ой, толькі на форуме пісаць і вартыя, а за межамі яго па-руску. Не па-руску? ой, дык у вас дзеці не ў беларускамоўных школах і не па-беларуску размаўляюць, так вам трэба, значыць." Знаёма? Свае ж уласныя посты такога зместу памятаеце?

Юста

Well-known member
Свае ж уласныя посты такога зместу памятаеце?
А я и не отрекаюсь :)

Конкурсы з белар.-моўныя гімназіі нізкія таму, што адсутнічае вышэйшая адукацыя на мове тытульнай нацыі.
А вы спросите хотя бы у присутствующих, хотели бы они, чтобы их дети получали высшее образование на белорусском языке?

Magda

Well-known member
А вы спросите хотя бы у присутствующих, хотели бы они, чтобы их дети получали высшее образование на белорусском языке?
Когда в свободную эпоху, микро по времени, истфак перешел на белмову, нормально туда продолжали поступать.
Когда учителя в школах переходили на мову, то от них не забирали детей. Это все было как раз при моих старших классах и обучении в ВУЗе.

Magda

Well-known member
Но в принципе уже все равно. ИМХО. Слишком многие лучшие и так уезжают куда подальше. С такой тенденцией не о чем переживать.

Mahima

а есть разница? Было бы высшее на белорусском - учились бы без проблем.

Мой вот сейчас пробует получить его на польском - и, знаете, небо на землю в Польше не падает от того, что ВСЕ там учатся с пеленок и до докторов наук именно на польском. В Украине ребятки прекрасно учатся на украинском, хотя не менее прекрасно говорят на русском. И у нас было бы аналогично, если бы государство решило, что ему надо вот так.
А пока государство так не решило, не будет никаких вузов на белорусском. Потому что это не то, что могут сделать энтузиасты своим хотением.

Бобелек

Active member
А яшчэ, калі жадаеце, магу запрасіць у нашу вайбер-суполку Дзеткі-кветкі, дзе шмат бацькоў, якія выхоўваюць дзяцей па-беларуску, якія імкнуцца прышпіляць ім беларускую мову, кожны ў сваей ступені.
Жадаю, дзякуй вялікі!

Танюша_

всё чудесатее и чудесатее
Magda, справедливости ради, он не перешёл на белмову. Он зделал поток. Студенты выбирали потоки. Я, к примеру, сознательно выбрала

juniko

self-made woman
Но не вместо. Это существенно.
Но Мицкевич белорусам ближе.
Почему не изучают просто Литературу? Чем так выделилась именно восточная? Вроде и не самая древняя, и не самая читаемая в мире.

дзесяцігоддзямі вынішчалі мову са свядомасці людзей, даводзілі да іх, тыкалі, што мова калхозная і тыя, хто размаўляюць на ей-калхознікі.
скорее столетиями. :) Из Вики
В марте 1862 года временный военный губернатор Минской губернии генерал-майор Кушалев разослал циркуляр, в котором было написано: «По полученным мною правдивым сведениям выясняется, что помещиком Марцинкевичем написаны на народном белорусском языке возмутительное стихотворение под заглавием „Гутарка старого деда“, что имеет целью возбудить крестьян западных губерний против правительства, … и что г. Марцинкевич старается распространять произведение свое… среди простого народа».

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху