Диалоги с...АРХИВ

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

k_ja_ra

Well-known member
Так и языком Гомера счаз нихто не говорит, и Шекспира туда же, и Пушкина, и... Эти претензии можно предъявлять любому языку. Любому. И это необратимые мировые процессы, естественные, закономерные.
Вось жа яно як...
Для мяне велізарны плюс, калі мова жыве і мяняецца адпаведна часу і новым веянням...Праблема беларускай якраз у тым, што з ёй гэтага якраз амаль не адбываецца. Гэта мой асабісты боль. ((( У ёй адсутнічае фактычна цэлы пласт сучаснай неабходнай лексікі. ((( І калі мову не пачнуць карыстаць ан мас, шырока і свабодна, яна будзе пакрывацца нафталінам усё болей і болей, усё цяжэй і цяжэй будзе вярнуць яе да сучаснасці і жыцця.((((
Нязменная і дасканалая толькі латынь, і, падобна, большасць так званых беларусаў ці тых, хто хоча імі лічыцца, многае б дала, каб беларуская канчаткова ў яе, мёртвую латынь, пераўтварылася...
Абсурд проста нейкі, як чытаеш...
Я пры ўсім жаданні не магу ўявіць сабе ні газетны, ні гаворкавы тэкст, выказаны мовай мастацкай літ-ры...Гэта ж розныя рэчы прынцыпова!
І гэта сапраўдны жах, калі выкладаць мат-ку, размаўляць пра падзеі дню дома, балбатаць на форуме, пісаць літ. эссе, спяваць сучасную музыку і агучваць мульцікі будуць адной і той жа мовай...
Чэл гэтага праўда не разумее, я проста ўсё яшчэ намагаюся зразумець? Ці чалавек лічыць беларускую пракладкамі, я прабачаюся, што яе трэба падаваць неяк асабліва і ў прыгожай упакоўцы? З цытатамі Багдановіча і Караткевіча?
Мова для таго, каб размаўляць ёю, карыстацца ёю, жартаваць ёю, лаяцца, гаварыць словы кахання, а не закрыць пад замок і пакласці ў прыгожы куфар. Каб крый Божа, хто не дакрануўся і не сапсаваў...
Божа, як жа ўсё запушчана...

Сорі, набалела.... Чыста вушы знайшла. Прабач, subaru...

Igra

БЫТИЕ
Мілагучнасць и мелагучнасць.Оченно удивлена,первое слово слышала,встречала в текстах и понимаю смысл,а второе вообще никогда-честно признаюсь,что-то меня сомнения берут,не перепутано ли оно с "меладычнасцю".Интересно,какая разница по смыслу в этих двух словах тогда,ведь она есть,раз слово есть.Было бы здОрово увидеть текст,где встречается "мелагучнасць"-словари не знают этого слова,как я посмотрела.

Не хочу нагнетать-жаркий разговор,вроде,окончен;но ради справедливости отмечу,что я уже встречала на этом форуме мнение человека,который говорит,что вырос в белорусскоязычной среде и знает язык не на уровне школы,похожее мнение насчет языка Кьяры(прости,Кьяра,что говорю о тебе).Я тогда еще с белорусским практически не встречалась,кроме этого форума, и не очень в курсе была,а потому не поняла почему такое мнение было,типа "вообще ужасный её язык,читать не могу,полно русизмов".Сейчас мне тоже сложно сказать что-либо наверняка,только на уровне ощущений,а потому это не будет конструктивно.Но русизмы или некоторые словечки,бывает,замечаю:)

Задумалась впервые об этом сейчас.Ведь "продвинутый" это в самом деле сленг из русского языка и,получается,калька сленга...А "навороченный",например,перевели для своего употребления?Или еще "офигенно","круто","гопники","атас""в ауте","обдолбанный","облажаться","обломаться"," офигеть","отвали","отвязанный","откат","отрываться","отпад"....есть варианты или калька будет?А еще интересно,есть ли варианты в белорусском таких слов,как "осади" и "окстись"?

k_ja_ra

Well-known member
Но русизмы или некоторые словечки,бывает,замечаю
Што ж не выправіш-та, а? ;)
Я заўжды заўвагам па справе радая.)

А ўвогуле я прыемна здзіўленая, колькі ў нас, як аказалася, аматараў і знаўцаў бел. мовы.
Так што дарма я з песімізмам-та сваім.))) Гэтак мы з імі горы звернем! :))))

я уже встречала на этом форуме мнение человека
А часта ягоныя белмоўныя посты бачыла? ;)
Вось то-та ж, Ігра.

Ведь "продвинутый" это в самом деле сленг из русского языка и,получается,калька сленга..
Праўда? Не наадварот? Продвінутый не калька прасунутага часам?
Ці ў сваёй расейкай вялікасці такая думка нават не дапускаецца?
Падазраю, польская і чэшская моладзь таксама выключна расейцаў калькуе. А як жа ж! Інтэгруецца ў сусветную супольнасць. :))))))))))))

п.с. і гэта... Тэму "якой мовай гаворыць Кьяра і наколькі яна адпавядае ўяўленнем фарумчан аб правільнай беларускай" завядзем? Ці гэтай размовай абмяжуемся?
А то ў адной тэмцы падзякі на старонку пішам, што ажно няёмка мне, а ў суседняй высветляем, што не ўсё так прыгожа і выдатна насамрэч...
Дык тэмку арганізуем, не? Каб ужо аднойчы разабрацца і справе канец? ;)

п.с.2: ці абмяркуем, можа, расейскую асобных фарумчанаў, ну так, для раўнавагі? Каб не стамляць аўдыторыю?
А то хутка ўжо баюся, перакананыя "толькі па-расейску" абурацца пачнуць...Маўляў, нязручна чытаць і давайце-ка вы ў сваю бел. тэмку з гэтым валіце. Тута тэма па-расейску як быццам...Назва бо...

Igra

БЫТИЕ
Кьяра, твое абсолютное право писать и говорить так,как тебе удобно-мне не мешает и я не с критикой сюда зашла-не мое это дело.А то,что ты молодец,я считаю, и я спасибки тебе ставила и буду ставить,не может застилать мне очи и не позволять даже слово сказать,а не только похвалу.Ты обижена,видимо,а потому только колкости написала.Извини,не хотела тебя задеть.
Што ж не выправіш-та, а?
Я заўжды заўвагам па справе радая.)
Про "ибо" однажды вопрос задавала.В остальном не посчитала нужным,и уж точно это замечаниями или исправлениями с моей стороны не могло бы быть,разве что вопросами и сомнениями.
А ўвогуле я прыемна ўражаная, колькі ў нас, як аказалася, аматараў і знаўцаў бел. мовы.
Так што дарма я з песімізмам-та сваім.))) Гэтак мы з імі горы звернем! )
Судя по сарказму,ты не очень-то рада,что еще кто-то о белорусском языке посмел сказать свое кривое мнение:)
Ладно,неприятно как-то,еще раз приношу свои извинения,что затронула твои чувства. и прикоснулась к "твоей вотчине"-пусть это будет для избранных только возможно.

k_ja_ra

Well-known member
Што ты?
Я радая такой увазе і да сябе і да тэмы бел. мовы.
Бясплатнай прычым.
Вось Солнцева з пункту гледжання маркетынгу не дасць схлусіць, праўда, Солнцева? :)

В остальном не посчитала нужным,
Дарма. Што ж з сумневамі-та хадзіць? І табе цікава і мне карысць. Узаемакарысна атрымліваецца. Так што не бянтэжся на будучыню, клск.)

колкости написала
Гэта так чытаецца.) Насамрэч прыемная свецкая размова з пераходам на асобы, што ты.) А! Аксціся. :))))

Igra

БЫТИЕ
А часта ягоныя белмоўныя посты бачыла?
Я видела,что ты вообще никак не отреагировала.Может быть,это было бы небезопасно и не так привычно,как в сторону другого человека.

з пераходам на асобы
не о личности разговор,а о языке.но очень удобно,конечно,переиначить.спасибо за беседу.

k_ja_ra

Well-known member
А ўвогуле...мы пад русізмамі адно і тое ж разумеем? Я вось задумалася?
Русізм - гэта памылка моўная. Калі замест уласнага слова, якое ёсць у той ці іншай мове, ужываецца аналагічнае па сэнсу рускае. Ну прыкладам, не так даўно якраз тая фарумчанка з белмоўным мінулым мяне абсалютна справядліва выправіла, калі я напісала расцім дзяцей, замест гадуем. Не тое, каб я гэтага не ведала, але такі так, вылезла.) І я была ёй удзячная за гэта.
А розныя "ібо", "сіе", "чёта", "сорі" і іншае - гэта какбэ не русізмы з англіцызмамі. :))) Гэта жывая гаворка, а не латынь пад нафталінам. ;)

Мы пра адно такім чынам? Ці пра рознае?

k_ja_ra

Well-known member
не о личности разговор,
Праўда? Узгадванне размовы, якой 1,5 гады, калі што - гэта пра мову? ;)
Ок, і мой дзякуй.:)

Я видела,что ты вообще никак не отреагировала.
Абсалютна слушна.
Бо а) меркаванню таго чалавека я ўсё ж збольшага давяраю, у адрозненне ад Заряны, і б) на той момант гэта было часткова справядліва. І нават ва многім справядліва.

Igra

БЫТИЕ
Мы пра адно такім чынам? Ці пра рознае?
Русизм — заимствование из русского языка в других языках[1].А лучше поговорить с "абазнанымі" ну или "свядомымі",а то опять я сунусь со свиным рылом в калашный ряд и разозлю привилегированную быть с белорусским "на ты" "суполку"

k_ja_ra

Well-known member
А матывы Заряны відавочныя і празрыстыя. І, як бачу, не толькі мне. Яна пазбірала ўсё, што калісьці бачыла непрыемнага на форуме ў адрас мяне і бел. мовы і на што я мела неасцярожнасць рэагаваць, і адпрацоўвае гэтую тэму тут на ўсе 100. Пішучы паралельна поўную лухту. Блізка , падобна, не раўумеючы элементарных рэчаў.

Мне шкада, што ты на гэта вядзешся.
Але я не ў крыўдзе. Не ўпершыню ў прынцыпе. Я чакала тваіх постаў тут. Прызнаюся.:)

k_ja_ra

Well-known member
Русизм — заимствование из русского языка в других языках[1].А лучше поговорить с "абазнанымі" ну или "свядомымі",а то опять я сунусь со свиным рылом в калашный ряд и разозлю привилегированную быть с белорусским "на ты" "суполку"
:) Ды ладна. Статью -та мне не шый. ))) Хоць і хочацца. Я чыста ўдакладніла.) Бо прэтэнзіі наконт таго, што "ч" у беларускай цвёрдае, калі я не ў курсе, ад фарумчанкі з белмоўным досведам таксама былі. І адказ быў. ) Мой.)))))

Да,это про язык и только
Ок.) Хай так.) Галоўнае, каб ты ў гэта верыла.) Я ўжо як-небудзь.))))

Igra

БЫТИЕ
Мне шкада, што ты на гэта вядзешся.
А мне жаль,что ты так это интерпретируешь.Я написала только факты и только свои впечатления.А я,признаться,не ожидала такого "потока" в ответ,даже заставляет задуматься...ну что ж-это новая сторона для меня.
И последнее-здесь рассуждали и расуждают о белорусском и его судьбах на русском языке(за исключением двух человек),правда,"правомерность" этого тебя не беспокоит до тех пор,пока не появится нелестное для тебя мнение.

k_ja_ra

Well-known member
Свае? Ці нейкага чалавека, якога ты не ведаеш нават, 1,5 -гадовай даўніны?
І паўтаруся, я буду табе ўдзяная за ўказванне мне на русізмы. Шчыра. Без усялякіх крыўд, якія ты хочаш мне прышыць. Мне гэта важна бо. Куды важней, чым крыўды ці іх адсутнасць. Гэта да пытання "в чем это выражается?". Указванне на "расцім", "тает" і падобнае. Пра астатняе (кшталту ібо) можаш проста пытацца. Я на гэтую тэму заўжды размаўляю з задавальненнем. І гэтага нельга не бачыць, па-мойму.
І я радая і гэтай размове, але абсалютна шчыра лічу, што абурэнні вось-вось з'явяцца.
Што да Заряны, то я спрабую выкрэсліць такі канчаткова для сябе гэтую фарумчанку. Балазе форум гэта дазваляе. Бо размова з ёй у бальшыні выпадкаў не ёсць размовай па сутнасці.

здесь рассуждали и расуждают о белорусском и его судьбах на русском языке
Абсалютна слушна. Я ніколі не настойвала на беларускай для сваіх суразмоўцаў. Дзякуй, і яны, у адрозненне ад Заряны, не настойвалі на расейскай для мяне.

juniko

self-made woman
Дожили..... Чел, который и на родном русском языке пишет с ошибками как грамматическими, так и лингвистическими - начинает учить других, как им разговаривать на белорусском языке....
Ну смешно же..... И аргументы, типа "А вы неправильно говорите, надо - литературно и со стихами и цитатами из классиков" - это действительно смешно. Ну путает человек "умные" книжки с болтушкой на форуме. Ну что можно сделать? "понять и простить"? :)
Да, к сведению, слово "чел" - это тоже слэнг, и даже не подростковый, которым грешат некоторые ....
i калi я пачну размауляць на матчынай мове, я таксама буду ужывать "чел", бо гэта мой слэнг i карацей, чым "вельмi (цi зусiм не) паважаная дзяучына" :)

Ну и из нелепостей -------- крик души
Ну почему в Минске все ссоветуют, что делать, как водить, что покупать и тд. Например - спрашиваю у продавщицы, что есть с низким содержанием жира из продуктов? - А она в ответ "чем на диете сидеть - лучше спортом заниматься". Ну вот не интересует меня мнение какой-то продавщицы, мне покупка нужна, но она настойчиво лезет со своими советами. Зачем????? И так везде и во всем.
Каждое чмо считает, что оно знает в каком ряду и с какой скоростью мне ехать. И норовит помигать или "поучить". Каждая бабка норовит объяснить, где можнго парковаться, а где - нет, причем эта бабка ПДДД не знает, но "нутром чует" :) шо так - "правильно, как она сказала" :)
Вот реально- страна Советов.

lada

Well-known member
Причем если бы существовала "угроза" обязательного обучения английскому, то никто б и не вякнул

моя мечта:) неосуществимая. Я даже искала такое обучение в Минске, чтобы все предметы на английском. К сожалению, у нас такого нет. Есть только одна школа (по-моему при американском посольстве, но могу ошибаться), я про эту школу узнала случайно, читая темку про частные детские сады, но цена зашкаливает, просто безумная. А если бы были такие варианты обучения по относительно доступной цене, я была бы очень "за".

Lilac

and Lilium
juniko, я на это тоже обращаю внимание. Эти советы непрошеные отовсюду, как из рога изобилия. Моё наблюдение, что это всё-таки склонность более старшего поколения. Я так понимаю, это таки совка наследие, неуважение к чужим границам, несоблюдение их, ибо не было же границ никаких у бабушек наших. Да и у родителей тоже не было.

lada

Well-known member
Ну почему в Минске все ссоветуют, что делать, как водить, что покупать и тд.

может вам мерещится?

Каждое чмо считает, что оно знает в каком ряду и с какой скоростью мне ехать.

ну потому что уверено, что рядом едет такое же чмо, не знающее правил

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху