История Беларуси

Mahima

переименовалась:)
Т.е. авторскіе концепціі - это всегда интересно
ну вот вы правильно в скобочках заметили:))) Когда автор просто дует в нужную дуду - это неинтересно.
Читаю Ермаловича, кстати. И вот понимаю, что многие "авторские" концепции образовались из-за простой недоработки и додумывания. :( И мне жаль, что с историей обращаются так вольготно...кому как нравится...
И еще жаль безумно, что до нас усилиями "хороших" людей из "братской" страны не дошли многие и многие оригинальные рукописи...

Mahima

Епрст...я что-то такое подозревала...просто сын пока еще мелкий - так и не видала учебников..Ну..вполне в духе времени...
Жаль, что все так...

Alesechka

Namaste and good luck!
Прочитала...лучше б не читала. В связи с этим возник вопрос - я своих детей по ходу буду истории Беларуси учить сама, так какие учебники мне уже сейчас, пока совсем не поздно, надо найти и назапасить. Я помню, когда я училась, у нас были такие тонкие вечно разваливающиеся учебники, бело-красно-белой расцветки такие, это где-то 94-96 годы, мне их нашли весь комплект, а вот после них что-то было стоящее? Может, кто знает.

Mahima

Не совсем о Беларуси, но и нас это касается тоже.

"Хочу написать наконец про то, про что уже несколько лет думаю. Про войну как про травму."
http://ludmilapsyholog.livejournal.com/50143.html - 9 мая-1
http://ludmilapsyholog.livejournal.com/50370.html - 9 мая-2
http://ludmilapsyholog.livejournal.com/50502.html - 9 мая-3
http://ludmilapsyholog.livejournal.com/50688.html - 9 мая-4

Что-то подобное я ощущала уже давно. Спасибо автору за формулировку.

nataffka

кафедра бубна
но и без перекосов в сторону "беларусы - строители пирамид"
вспомнилось, как лет 13 назад приезжала к нам в гости мамина подруга с дочкой (16 лет ей тогда было) из Израиля. Мы с ней очень много про школу разговаривали, сравнивали и т.п. И как-то зашла речь про Великую Отечественную. Так вот, тогда я и узнала о том, что войну Великую Отечественную, знаете кто выиграл?.. ---> ИЗРАИЛЬ!!! :)))

k_ja_ra

Well-known member
Знайшла тэматычную галінку.) Бач ты.) Яна такая тут ёсць, і ствараць не трэба.)))

Што ж, працягнем пра гісторыю і пра развенчванне міфаў :) Як наўмысна яно мне такое акурат у тэму трапляецца :)
Трехвековое противоборство

Танюша_

всё чудесатее и чудесатее
недавно читала про Орду Ничуть не умоляя заслуги Ольшерда, всё же он победил не ту Орду, что захватила Киев. Ну и ВКЛ повезло, как, кстати, и Европе вообще.

k_ja_ra

Well-known member
Танюша_! Вось цябе мы (ці я) і чакалі.:) Ты ж разумееш, што ты проста мусіш шэфстваваць над гэтай тэмай? :)
Расказвай/дзяліся, клск, не лічы за цяжкасць. :)

Вось пра Бітву на Сіняй вадзе знайшла, калі каму цікава, там і караценькі экскурс у ранейшую гісторыю: http://aljans.by/2012/01/litviny-na-sinyey-vodye/

всё же он победил не ту Орду, что захватила Киев.
А раскажы падрабязней, што там за нюансы былі, клск.

Тасана

New member
Простите, что не совсем в тему, но может кто-нибудь знает, как по-белорусски будет "Учредительное собрание", потому что пособий по истории Беларуси на белорусском у нас нет, а в ЦТ, например, есть такой вопрос и сын испугался, что если что, то он может неправильно написать. Прямой перевод - "Устаноўчы сход", это правильно?

Танюша_

всё чудесатее и чудесатее
k_ja_ra, Чингисхан был очень умным политиком и великим стратегом. Он объединил разрозненные племена и превратил их в могучую силу. Изначально они не умели захватывать города. Когда поняли это, то с первым же успешным захватом взяли в плен тех, кто умеет и стали учиться осадному искусству. И так во всём. То есть, если они обнаруживали у себя слабость - исправляли. Они стали могучей силой, в том числе и из-за того, что были крайне жестоки. Если город не признавал их власть (они высылали парламентёра), то они сжигали его дотла и не щадили никого, кроме полезных для Орды людей. В общем, такая силища докатилась до Руси. Там был нюанс, что русичи прибили парламентёра и понеслось.
И реально ничего противопоставить монголам тут не могли. Даже не будь феодальной раздробленности. На Калке собрали достаточно большое объединённое войско. По разным оценкам оно было больше монгольского от 1.5 до 3 раз. Но проиграли.
У монголов к покорённым территориям было два отношения: часть просто грабилось и вырезалось, часть было в более выгодном положении за счёт того, что с них кормились более рачительно, дань взымали, но не вырезали. С русскими княжествами сначала было первое, потом второе.
Так же монголы прокатились по Польше, разбили объединённое войско европейцев в Венгрии...
Но всё как всегда. Чем больше проходило со дня смерти Чингисхана, тем больше дробилась его страна. И Европу не захвати полностью, потому что в центре Азии умер очередной правитель и все отправились туда власть делить.
Постепенно централизация, а затем и сила власти в Орде падала. Например та же Золотая Орда это уже совсем небольшая часть изначально огромной Орды. И это уже не та сила, которая прокатилась от Китая до Западной Европы сметя всех непокорных.

k_ja_ra

Well-known member
Паколькі большасць карыстальнікаў сямейства - жанчыны, мяркую, нам усім будзе цікавым наступнае:
БЕЛАРУСЬ - 1000 ЛЕТ ИСТОРИИ В ЖЕНСКИХ ОБРАЗАХ

Жёны, женщины Беларуси - кто они? Откуда, из какого далека прослеживаются черты их ликов, их судьбы, их вклад в историю народа, тысячелетиями проживающего на землях современной Беларуси. Основа нации, её главная, охраняющая от всех исторических изломов, часть народа, женщины оставили свой вечный след в истории, в культуре родной земли ("роднага кута", как зовём мы, беларусы, свой край), как бы её не называли : Альба Рутения, Белая Русь, Черная Русь, Великое Княжество Литовское, "Крэсы" (для Польши) или Республика Беларусь.

Тасана

New member
k_ja_ra, па тым спасылка, што ты дала, "устаноўчы сход" гэта пра гісторыю Францыі, а маецца на увазе учредітелное собраніе, которое было в Россіі (пытанне па гісторыі Беларусі). Але дзякуй.

k_ja_ra

Well-known member
Тасана, там па першай спасылцы вызначэнне самога тэрміна: Устаноўчы сход (калька з фр.: assemblée constituante) — назва выбарнага органа ў шэрагу краін, які звычайна склікаецца з мэтай вызначэння дзяржаўнага ладу, формы кіравання, а таксама формы адміністрацыйна-тэрытарыяльнай падзелу і прыняцця асноўных законаў (канстытуцыі) краіны. - безадносна краіны. А другая спасылка (пра франц. устаноўчы сход) - проста для прыкладу.

Igra

БЫТИЕ
А это современные Радзивилы)
saladucha1906-tsqz6.jpg

k_ja_ra

Well-known member
15 ліпеня 1410 г. адбылася славутая Грунвальдская бітва (ці бітва пад Дуброўнай, як называюць гэтую бітву беларускія летапісы), у якой злучанымі сіламі ВКЛ і Польшчы былі разбітыя войскі Тэўтонскага ордэна.
Амаль дзвюхсотгадовая агрэсія нямецкіх рыцараў на ўсход была спыненая. Разгромлены Ордэн так і не змог узнавіць сваіх ранейшых сілаў ды неўзабаве знік як самастойная дзяржава.

[CUT=Опция]Бітва пад Дуброўнай (Грунвальдская бітва)

Войска нямецкага Ордэна і злучаныя сілы Вялікага Княства ды Польшчы сышліся на ўзгоркавым полі паміж тагачаснымі прускімі мястэчкамі Грунвальд і Танэнбэрг. Рыцары з'явіліся тут першыя і добра падрыхтаваліся да бітвы. Вялікі магістр Ульрых фон Юнгінген размясціў артылерыю і арбалетнікаў, загадаў выкапаць і прыкрыць спецыяльныя ямы супраць конніцы непрыяцеля. Сабраныя тут сілы Ордэна сягалі 20 тысячаў.

Армія Вітаўта і Ягайлы была пастаўлена перад нямецкім войскам такім чынам, што ўтварала роўны па даўжыні фронт з праціўнікам. На правым фланзе стаялі 40 харугваў Вялікага Княства Літоўскага, каля паловы якіх прыйшлі з беларускіх земляў, - берасцейская, ваўкавыская, віцебская, гарадзенская, лідская, амсціслаўская, новагародская, пінская, полацкая, смаленская, старадубская ды іншыя. Апроч іх у складзе Вітаўтавых сілаў быў аддзел татарскай конніцы, якую прывёў хан Джэлал-ад-Дзін. Польскае войска складалася з 50 харугваў. Дапамагаць ім прыйшлі найманыя аддзелы чэхаў і мараваў. Разам хаўруснікі мелі велізарную армію - блізу 25-30 тысячаў.

Нямецкія рыцары імкнуліся выклікаць атаку непрыяцеля, каб яшчэ да сечы прычыніць яму страты падрыхтаванымі ямамі і артылерыйскім агнём. Яны нават адвялі свае перадавыя аддзелы назад. Раніцай 15 ліпеня 1410 года харугвы Вялікага Княства першымі кінуліся на ворага - спачатку лёгкая конніца, затым цяжкая. Палякі марудзілі і ўступілі ў бой пазней. Калі Вітаўт быў сярод свайго войска і беспасярэдне кіраваў ім у сечы, дык Ягайла знаходзіўся ў тыле, каля лагера, на высокім пагорку, з якога ажыццяўляў агульнае кіраванне злучанымі сіламі.

Дзве велізарныя арміі сутыкнуліся, і лютая сеча закіпела па ўсёй даўжыні фронту, аднак галоўныя сілы Ордэна на чале з маршалам Конрадам Валенродам памкнуліся на фланг Вялікага Княства. Прыкладна праз гадзіну ўпартай бітвы харугвы Вітаўта пачалі адступленне да свайго абозу, і рыцары кінуліся ў пагоню. Гэтак пачаў здзяйсняцца вырашальны для баталіі манеўр Вітаўта, узгоднены з Ягайлам. Ягонае войска не ўцякала, як пра тое пісалі многія гісторыкі, а дзейнічала паводле вызначанага плану дзеля парушэння баявых парадкаў цяжкаўзброеных рыцараў. Іх такім чынам рассейвалі па шырокай мясцовасці.

Толькі смаленскія харугвы, пакінутыя Вітаўтам, прыкрывалі правы фланг палякаў і неслі цяжкія страты. Тым часам рыцарская конніца, якая гналася за «ўцекачамі» да абозу арміі Вялікага Княства, была знішчаная, і харугвы зноў вярнуліся на поле бітвы. Яны ўдарылі з тылу па групоўцы Ульрыха фон Юнгінгена, захопленай сечай з палякамі. Неўзабаве харугвы магістра і правы фланг войскаў Тэўтонскага ордэна былі аточаныя і апынуліся ў двух вялізных катлах. Пачаўся разгром крыжацкай арміі. Частка яе вырвалася з атачэння і паспрабавала наладзіць абарону ў сваім умацаваным абозе, аднак хаўруснікі ўварваліся ў табар і ў асабліва крывавай сечы давяршылі знішчэнне галоўных сілаў Ордэна.

Перамога ў бітве пад Дуброўнаю (так называюць гэтую бітву беларускія летапісы) далася дарагой цаною. У чужую зямлю палегла палова ратнікаў, прыведзеных Вітаўтам, сярод якіх - тысячы беларусаў. Але палітычнае значэнне гэтай перамогі цяжка пераацаніць. Амаль дзвюхсотгадовая агрэсія нямецкіх рыцараў на ўсход была спыненая. Разгромлены Ордэн так і не змог узнавіць сваіх ранейшых сілаў ды неўзабаве знік як самастойная дзяржава. Стасунак сілаў у Цэнтральнай і Ўсходняй Эўропе змяніўся на карысць славянскіх краінаў. Вялікае Княства змагло адмовіцца ад нявыгадных умоваў вуніі 1401 года з Польшчаю і стала больш самастойным. Нарэшце, пасля разгрому Тэўтонскага ордэна яно атрымала амаль стагоддзе параўнальна мірнага існавання - да пачатку экспансіі Маскоўскай дзяржавы.

Генадзь САГАНОВІЧ

http://knihi.com/Uladzimir_Arlou/Dziesiac_viakou_bielaruskaj_historyi.html#chapter27[/CUT]

Сверху