Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

elena12

и трое котят
А мы ад'язджаем ад сястры
Чамадан, ката бяры
Пра люстэрка не забудзь
На дарожку сядзь і ў пуць.

Мы сумуем аб растаньні,
Кот галосіць у чамадане.
Больш сястры не будзе ўраньні
Замінаць наша кампанія

У панядзелак будзем тут
Падрыхтуйся да пакут.

k_ja_ra

Well-known member
Дарэчы, пра вершы. Мо і чыталі, але ж..

Запавет настаўніка.

Як памру, то пахавайце
Мяне каля школы.
На педсавеце не карайце
Больш мяне ніколі.

На вянок мне не марнуйце
Ні грошай, ні часу,
Бо я знаю, што настаўнік
Не мае запасу.

На магілцы пасадзіце
Якіх-небудзь кветак,
Ў дамавіну пакладзіце
План самаасветы.

Каб усё было са мною:
канспекты, праграмы.
Не забудзьце ў рукі даць мне
Рабочыя планы.

Перад тым, як забіваці
Дамавіны крышку,
Пакладзіце пад падушку
Цікавую кніжку.

Бо калі абрыдне ўрэшце
Проста так ляжаці,
Можа там хоць, на свабодзе,
Змагу прачытаці.

Плача завуч над труною:
«Ой, чаю мой, чаю!
Кім жа я твае ўрокі
Замяніці маю?»

А дырэктар нахіліўся,
Шэпча: «От, марока!
Што памёр ты — чорт з табою,
Калі б не ўрокі».

А яшчэ прашу, сябры, вас,
Як будзе зарплата,
Вы кульніце на ўсе грошы —
Памяніце брата.

А прафкаму перадайце:
На той свет сабраўся,
А пуцёўкі ў санаторый
І не дачакаўся.

І начальству перадайце
Вы шчырае «дзякуй!».
Хай цяпер мяне цалуе
У самую…

Zoryana

Well-known member
Zoryana, пра расейцаў: http://belsat.eu/be/archiwum_program...praghrama.html (там толькі справа пашукайце выпуск з назваю "рускія і расейцы".)

Кьяра,дзякуй. Прачытала, вельмі цікава.
Але мне - асабіста мне - выраз 'расейскага мова' не падабаецца, я нейкую нядобразычлівасць ў ім адчуваю.
Дарэчы, вось тут ужо вялася дыскусія па гэтым пытанні
В националистической среде есть тенденция вместо слова "рускi" использовать слова "расейскi", "расеец". Например, "расейская мова". А есть ли германская мова, американская, швейцарская, казахстанская и т.п.? Откуда тут ноги растут – хорошо понятно. Национал-радикалов раздражает, что в самом названии русского и белорусского народов содержится указание на их родство, на общность происхождения. Поэтому нужно русских переименовать в "расейцаў", а всё русское в "расейскае". А ещё лучше и самих белорусов тоже переименовать в каких-нибудь литвинов, кривичей или ещё бог знает в кого, чтобы точно ни у кого не возникло сомнений, что "расейцы" и "лiцьвiны" – это два соверешенно чужих друг другу народа, между которыми нет абсолютно ничего общего.
По логике национал-радикалов получается, что киевский князь Владимир Мономах – это русский князь, а суздальский князь Юрий Долгорукий, его сын, – это уже "расейскi" князь. Два иностранца, между которыми ничего не было общего.
http://forums.tut.by/showthread.php?t=10398010&f=51

elena12

и трое котят
Як памру, то пахавайце
:)))
Я іншы ведаю ўзор народнай творчасці. Можа трохі некарэктна, прабачце калі хто далікатны...

Як памру - дык не хавайце,
У .... пораху напхайце,
падпаліце і ўцякайце.
Як рване дык не шукайце.

k_ja_ra

Well-known member
Дзяўчаты, падумала вось... Калі нашай тэме пашэнціла на такіх добрых, амаль сапраўдных паэтаў (я сур'ёзна, лічу, што вельмі неблага атрымліваецца), мо паспрабаваць накіраваць вашыя ( нашыя) таленты на карысць?

Як ведаю, беларускамоўныя бацькі адчуваюць недахоп усялякіх вершыкаў, песень і інш. Кшталту той жа А.Барто.))) Таксама чытала, што ў 23 (беларускамоўнай) гімназіі, напрыклад, людзі абураюцца тым, што 1 верасня ў якасці мучычнага фону гучыць вядомая, і па сутнасці, бадай, незаменная але на расейскай мове песня "Учат в школе", бо яе беларускамоўнага варыянту не існуе.))

Дык я гэта... Да чаго... Мо мы тут усе і маглі б штосьці прыдумаць, а?
Той жа пераклад "Учат в школе" зладзіць. У мяне сяброўка ў дзіцячым хоры Белтэлерадыёкампаніі працуе. Можна б было запіс з беларускім тэкстам паспрабаваць зрабіць, а?)))

Ну нейкі смысл хочацца гэтай задуме з вершамі надаць. А калі ёсць з чаго перакладаць, дык нават і я б , глядзіш, хоць радочак прыдумала...:blush1:

Нулка, як лічыш, можна спрабаваць? Ці мяне, як звычайна на подзвігі цягне?:)))

Прачыталі, ці паглядзелі? Я ж быццам на відэа спасылку давала? Ці я што пераблытала...)))

Zoryana, дазваляю Вам лічыць мяне нацыяналісткаю.:)))))) Ведаеце, я шчыра лічу, што ў нашай гісторыі ёсць месца, як бы сказаць, пэўным міфам, ці што. І першы з іх пра тое, што бліжэй, як (ну няхай) рускія беларусам ніхто не быў. І нават мовы ў іх - ну як 2 кроплі вады. Мне (мне, на ісціну не прэтэндую) здаецца, што гэта не зусім праўда. Тая ж славацкая мова мне падаецца больш падобнай на беларускую, чымся расейская.)))
Прабачце. ))) І гэта не значыць, што я неяк дрэнна да расейцаў стаўлюся. Не, зусім не. Аднак паўночным краем Расеі мне быць не хочацца. Вельмі не хочацца. А вось добрымі суседзямі - з задавальненнем.)))
Я чытала цікавую кнігу, з некалькі іншым, як афіцыйны, поглядам на рускіх наогул і маскавітаў у прыватнасці. Ніяк не магу ўзгадаць дакладна назву і аўтара (у доме адпачынку чытала), аднак пастараюся. Калі знайду ў інтэрнэце, абавязкова дам Вам спасылку. Дамовіліся? ;)

Яшчэ раз выбачайце за начальніка, гэта было маёю памылкаю. аб чым шкадую.

Последнее редактирование:

elena12

и трое котят
я шчыра лічу, што ў нашай гісторыі ёсць месца, як бы сказаць, пэўным міфам, ці што. І першы з іх пра тое, што бліжэй, як (ну няхай) рускія беларусам ніхто не быў. І нават мовы ў іх - ну як 2 кроплі вады.
Я згодна з гэтым, Кьяра.
Вы вельмі мякка напісалі, дыпламатычна.

Zoryana

Well-known member
Кьяра, акрамя той вашай спасылкі я прачытала яшчэ шмат чаго іншага аб "расейцах" і "расейскай мове" у інтэрнэце. Пытанне аб "рускiх" і "расейцах" сапраўды хвалюе мяне. Па маім глыбокім разважаннi, "нацыяналізм" і "патрыятызм" - абсалютна розныя, несумяшчальныя з'явы. Таму мне крыўдна чытаць, калі людзі з лёгкасцю згаджаюцца лічыць сябе нацыяналістамі, толькі таму, што ім больш падабаецца слова "расейская", а не "руская мова".Прабачце, вядома, не хачу нікога пакрыўдзіць. Гэта толькі маё асабістае меркаванне.

k_ja_ra

Well-known member
не хачу нікога пакрыўдзіць
Мяне не бойцеся. Я не крыўджуся ў прынцыпе. Ніколі (ці амаль ніколі).

Па маім глыбокім разважаннi, "нацыяналізм" і "патрыятызм" - абсалютна розныя, несумяшчальныя з'явы

Баюся, Вы нацыяналізм з шавінізмам блытаеце. Патрыятызм для мяне - гэта калі краінаю ганарышся. На жаль, на дадзены момант ганарыцца нам нечым. "Першыя асобы" ўсё для гэтага зрабілі, і, што самае жахлівае, працягваюць рабіць, хаця здавалася б, куды ўжо болей...

Паспрабуем яшчэ?
Абавязкова! Вы - малайцы, дзяўчаты.))) Гэта я проста зайдрошчу, што ў мяне не атрымліваецца.;)

Zoryana

Well-known member
Баюся, Вы нацыяналізм з шавінізмам блытаеце.
Баюся, што вы забываеце, што шавінізм - разнавіднасць нацыяналістычнай палітыкі, крайняя форма нацыяналізму.http://dic.academic.ru/dic.nsf/brokgauz/23002
Нацыяналізм - таксама з'ява, якая трактуецца неадназначна.Існуе меркаванне, што нацыяналізм - гэта не любоў да сваёй нацыі, а нянавісць да чужой.Таму, да мяне бліжэй патрыёты, а не нацыяналісты.

Marisol

Active member
І гэта не значыць, што я неяк дрэнна да расейцаў стаўлюся.
А я вось за расейца ніколі б замуж не пайшла:))) сяброўства сяброўствам, а гены паасобку:)))

ЗЫ:
Грошы лепш не прапівайце,
У фонд дажынак іх аддайце.
Хай за нас паднімуць чаркі
Камбайнёры ды даяркі:)))

elena12

и трое котят

elena12

и трое котят
Братка беларус, братка беларус. Слухай, глядзі - дзед стары, як гаўно маманта, давай зараз навалімся абодва, стрэльбу адбярэм, дзеда ў расход...
Вось гэта - шавінізм.

Братка беларус, а братка беларус. Ну глядзі - дзед кволы і стары. А вунь лес. Давай ты направа, я налева. Ён і не зразумее нічога!
Гэта - нацыяналізм.

Дык можа давай яму стрэльбу паднясем?
А гэта патрыятызм.

k_ja_ra

Well-known member
шавінізм - крайняя форма нацыяналізму.
Нацыяналізм - з'ява, якая трактуецца неадназначна.
Цытату Вашую трохі скараціла, каб сэнс быў лепш бачны. Дык вось, "любую ідэю можна звесці да Дажынак" (баюся памыліцца, па-мойму, Кацярыніна цытата). Так і тут. Нацыяналізм (для мяне) збольшага гэта жаданне быць НАЦЫЯЙ, а не насельніцтвам. Несці сваю мову, гісторыю, традыцыі, як нешта, вартае павагі, шанавання і г.д.))) А вось шаванізм - гэта ўсё тое негатыўнае, што Вам чамусьці ў "расейцах" бачыцца.))) А "расейцам" замест "рускіх" я аддаю перавагу не таму, што гэта нібыта абразаю гучыць, а таму што гэта ёсць традыцыяй нашае мовы. Таксама як Менск, Бярэсце, Гародня і г.д.)))

Да таго ж гэта лагічней неяк: палякі, чэхі, славакі, беларусы, немцы, расейцы. А не славацкія, нямецкія, рускія...

А як называюць сябе расейцы па-расейску - цалкам іхная справа. Супраць русских по-русски нічога не маю.)))) Здаецца, немцы не просяць іх дойчерамі называць.))

Спадзяюся, я растлумачыла сваю пазіцыю па гэтым пытанні.)))

Последнее редактирование:

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Мда...Пакуль з нашага боку ідуць спрэчкі пра тое, як правільна "рускі" ці "расейскі", расіяне з тэлевізара працягваюць гаварыць "Беларусія"

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху