Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

k_ja_ra

Well-known member
Але гэта можа быць важна для іншых.
Менавіта. Таму і не трэба ўводзіць у вушы гэтую нібыта сувязь палітыкі і выкладання мовы штораз. Непавінна быць прынцыпова гэты карыстальнік беларускай бнф-вец ці беспартыйны. Ён белмоўны. І тут трэба быць заадно.
Гэта да пытання да яднання.))) А ў нас яднанне толькі ў тым, каб у адным месцы час ад часу збірацца. А я за першае. Каб мэта ў ензалежнасці ад шляхоў адной была.

Вишенка

волшебница
Я разумею Вішаньку, яна з ім сутыкалася непасрэдна і якраз з нагоды моўных пытанняў, а не палітыкі.
Алена, ну адкуль ты ведаеш, хто з кім сутыкаўся за жыццё і з нагоды якіх пытанняў? :) Мы разам працавалі, таму пытанні былі і моўныя, і палітычныя, і чалавечыя. І часам нават пабытовыя. Праўда, гэта было ўжо досыць даўно.

katia-ka

Kitoks Pasaulis
А вы з Каті-кай?
я быццам бы ўжо пісала, што асабіста мы з ВВ не знаёмыя і я прызнаю суб'ектыўнасьць сваіх забабонаў. І, заўваж, я нічога дрэннага пра яго не напісала. Узгадаць тое, што чалавек шмат год аддаў палітычнай ці каляпалітычнай дзейнасьці - гэта кепска?
У мяне ёсьць некалькі "супольных сяброў" з ВВ. Бывае, заходзіла пра яго гаворка. Ня з мэтай ачарніць яго ці ўзвысіць, проста ў ходзе гутаркі узгадвалі. Вось і склалася нейкае ўнутраннае стаўленьне. Ня кепскае. Проста "не маё". Ты ж пішаш пра Мову ці каву - "не маё", ня быўшы ні на адным з заняткаў і ня ведаючы ні аднаго з выкладчыкаў. То бок давяраеш сваёй інтуіцыі. Вось і ў мяне так з ВВ.

Ён белмоўны. І тут трэба быць заадно.
Гэта да пытання да яднання.)))
ага. А што ж ты нас з Женщина дождя ўсё пытаешся да элеХтарата прымазаць? Ратуючы за яднаньне.
А пра тое, што звязваючы ўвесь час мову з палітыкай, вы ўпадабляецеся ёй.
Нічога не нагадвае? Ці нікога? Ці логікі каго-небудзь не нагадвае?

k_ja_ra

Well-known member
ну адкуль ты ведаеш, хто з кім сутыкаўся за жыццё і з нагоды якіх пытанняў?
Вішанька, ну ...з тваіх постаў як бы. Ты не так даўно згадвала пра нейкі там выпадак з Вячоркам, і раней, (але тут не буду сцвярджаць, даўно ўжо, проста цьмяна ў памяці захавалася) па-мойму было ўпамінанне. І штораз гэта было ў кантэксце мовы як бы і гэтай нашай тэмы. Я аўтаматычна зрабіла выснову, што і сутыкненні твае з ім па тэме мовы як бы былі (можа вучобы? так я думала) . Калі ты мела на ўвазе штосьці іншае - прашу прабачэння тады. Дадумала, значыць.

о бок давяраеш сваёй інтуіцыі. Вось і ў мяне так з ВВ.
Па-мойму ў гэтым месцы я з табой пагадзілася. Не?

katia-ka, карацей, апошні раз. Не я пра БНФ і палітыку распачала. Таму любыя абвінавачванні да мяне не да месца. Прабач.
------

А што ж ты нас з Женщина дождя ўсё пытаешся да элеХтарата прымазаць?
І вярну табе тваё ж:
Заўваж - гэта твае словы.

Лада - далёка не электарат. На жаль. Ці на шчасце. Не ведаю нават. Хаця зноў да ярлыкоў вяртаемся...

Што да "нічога не нагадвае" - чытай вышэй.

Усё. Надакучыла гэтая тэма мне.

Последнее редактирование:

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Лада - далёка не электарат.
Я не канкрэтнага чалавека, Ладу, маю на ўвазе. А тое, што табе вельмі хочацца аднесьці нас да людзей, зь якімі мы, так скажам, не сыходзімся ў думках па шэрагу пытаньняў.

чаму?

Вишенка

волшебница
Ты не так даўно згадвала пра нейкі там выпадак
І гэтага дастаткова, каб зрабіць высновы? Таксама ты дакладна не ведаеш пра іншых суразмоўцаў у гэтай тэме. Тым больш, што не пра ўсё хочацца пісаць тут адкрыта.
І штораз гэта было ў кантэксце мовы як бы і гэтай нашай тэмы.
Дык тэма пра мову, не? :)

k_ja_ra

Well-known member
Таксама ты дакладна не ведаеш пра іншых суразмоўцаў у гэтай тэме.
Дык я і пытаюся, не?
Дык тэма пра мову, не?
Менавіта.
табе вельмі хочацца аднесьці нас да людзей, зь якімі мы, так скажам, не сыходзімся ў думках па шэрагу пытаньняў.
Фух...няма тут разумення. Ужо не ведаю, якія і словы знайсці...
Я кажу пра моманты, якія потым з задавальненнем падхватваюцца тымі, для каго беларуская - атавізм ці маркер апазіцыі.
Але калі хочацца самім кудысьці запісацца: то ў неда-, то ў пера-, то ў элеХтарат - гэта без мяне, пліз.
Я - не запісваю нікога нікуды дакладна.

darik

Active member
простите, что вклиниваюсь в вашу темку, помогите, пожалуйста. как правильно перевести на белорусский язык "я в шоке". это будет "я ў шоку", так?

Женщина дождя

Well-known member
Кьяра, я не маю права звязаць Вячорку и БНФ? Я выказала свае асабістае меркаванне і ня больш. Тое, што ты зусім з пустога месца раздула з мухі слана - відавочна. Табе ўсе тут спрабуюць гэта данесці. Выказаць меркаванне, іншае ад тваяго, пагражае бясконцымі спрэчкамі... Кожны бачыць тое, што хоча бачыць... І тэма гучыць - Пра ўсё па-беларуску, а не - Беларуская мова альбо староннім уваход забаронены :)

k_ja_ra

Well-known member
я не маю права звязаць Вячорку и БНФ?
Маеш. Ты ўсё маеш. А права - і пагатоў.
Меркаванне, тым больш іншае, тут увогуле ні пры чым.
Баюся, мая думка так і засталася незразуметай.
Бог з ім. Значыць, і не трэба.

І тэма гучыць - Пра ўсё па-беларуску, а не - Беларуская мова альбо староннім уваход забаронены
:blink: А хтосьці ўваход забараняе?
Ох....

darik, так. А што за тэкст вам даводзіцца перакладаць? з такой, э-э-э...дзіўнай лексікай? :)

Женщина дождя

Well-known member
Кьяра,твая думка цалкам зразумела - мова - мовай, палітыка - палітыкай і не трэба звязваць гэтыя рэчы. Так? Але ніхто і не звязвае... Прыйшло на памяць, што Вячорка - БНФ і што з гэтага - нічога... Гэта ты дадумала - пра аппазіцыю і правяла сувязь з саседняй тэмай. А Пуцін - агент КГБ у ГДР і што зараз? Не трэбы бачыць праблемы там,дзе яе няма. Засім дазвольце адвітацца :)

subaru

Active member
Хацелася б дадаць трошкі, што ўсе мы тут маем асабісты вопыт і ўспаміны. І няма нічога кепскага, калі жадаем падзяліцца чымсьці, наадварот нават - прыемна, цікава, файна. Так, паўтаруся, нашае пакаленне плюс/мінус мае вопыт тых часоў, калі беларуская мова асацыявалася з БНФ. І часам мы не здольныя правясьці выразную рысу паміж гэтым у сваіх успамінах. І лічу, што гэтыя рэчы вельмі простыя для разумення. Як і тое, што павінна зьмяніцца не адзінае пакаленне, каб падобныя "ярлыкі" ці рэфлексы зусім зьніклі. І каб мова асацыявалася толькі з мовай, а палітыка з палітыкай. Спадзяюся, ужо засталося чакаць няшмат часу, дзеткі хутка гадуюцца:yes:
Ну і потым... асабіста для мяне людзі, якія размаўляюць на мове, гэта паказчык прагрэсіўных поглядаў і культуры ў першую чаргу.

Дарэчы пра тарашкевіцу
памятаю яшчэ са школы, што заўсёды цягнула змякчаць... вось, вырашыла спрабаваць, але пакуль інтуітыўна)) зьмякчаць... цікава)) для мяне гучыць))

k_ja_ra

Well-known member
subaru, я табе шчыра скажу, каб не гэтая, літаральна напярэдадні, дыскусія ў суседняй тэмцы, я б можа і не спрабавала сказаць тое, што спрабавала.
Дык там, у той тэмцы, усе накінуліся: як! не стаўце ў адзін шэраг беларускую (белмоўных/ тых, хто са сцягамі/спіс працягнуць) з апазіцыяй! Вы пра яе нічога не ведаеце! Вы з імі знаёмыя? Каб меркаваць?
Тое ж для сябе - нармальна.
Я дапускаю, што Каця не хацела апошліць штосьці, і менавіта падкрэсліць гэтую сувязь лекцыі дакладнага чалавека з яго ўдзелам у бнф, які капец/жэсць які кепскі, а адпаведна ўсё гэта кан'юнктура...Але прагучала-та менавіта так. Ну навошта адмаўляць?
І тыя, хто гэта чуе, не ўнікаюць, што на ўвазе мелася, і што гэта зусім не значыць, што моўная лекцыя=вярбоўка там, прыкладам, у свае шэрагі, ці "прамыванне мазгоў", ці проста туды ходзяць толькі тыя, якія "крычаць" (с). Яны проста гэта працягваюць менавіта ў такім гучанні - наўпростай сувязі "праціўнага" бнф і мовы несці далей.
Рэальна, мяне зачапіла тая фраза. Не мяне, як мяне. Мне-та якраз даказваць нічога не трэба. Я там прысутнічала і на свае вочы бачыла. А тым, што потым у 10 разоў складаней з перакананымі расейкамоўнымі размаўляць. І развенчываць міфы, якія па ходзе не без дапамогі саміх аматараў беларускасці ствараюцца. Хаця яны зусім не-не, зусім не пра тое, а чыста свае ўспаміны...
І рэч не ў дакладна гэтай фразе ці дакладным чалавеке. А ў тэндэнцыі. Я ж гляджу форумы белмоўныя...
І гэта здзіўляе штораз...

І рэакцыя ў адказ, па шчырасці, здзіўляе не меней. За канкрэтнай азадачанасцю дакладным момантам шыецца вайна з іншым меркаваннем, залічэнне ў так званы элеХтарат і г.д.
А яшчэ я з мухі слана раблю. Ок, хай так.

Паўтаруся, разумення няма. Гэта кепска...

Крыўды, як у дзіцячым садку, развітванні...ды дзеля Бога. Як быццам тут дзеля кагосьці людзі пішуць і размаўляюць. Сабе не трэба - дык і не трэба.
А то гэтыя пагрозы - адпішуся ад тэмы, сыйду ў манастыр :)))) стамляюць, па шчырасці...
Нецікава - сыходзь, цікава- заставайся. Злуешся - выкажы. Не хочаш спрэчак (як быццам у іх не 2 бакі ўдзел бяруць. :)))) ) - не спрачайся. Маеш права. :))

А то прам бабу-ягу з мяне зрабілі.
Як дзеці, далібог...

Вишенка

волшебница
не хацела апошліць штосьці, і менавіта падкрэсліць гэтую сувязь лекцыі дакладнага чалавека з яго ўдзелам у бнф, які капец/жэсць які кепскі, а адпаведна ўсё гэта кан'юнктура...
Алена, ну дзе ты ўсё гэта вычытваеш? Ну дзе было пра "капец які кепскі"? Дзе было пра "кан'юнктуру", "вярбоўку" і "праціўны бнф", акрамя як у тваіх фантазіях? Сама дадумала і сама пакрыўдзілася. Выбачай за рэзкія словы.

k_ja_ra

Well-known member
Дзе было пра "кан'юнктуру"
Вішанька, здзекуешся?
Я таксама неяк зусім не хачу на Вячорку...Я, як БНФ-ка старой загартоўкі , ня веру ў палітыкаў БНФ новай фармацыі. На мой погляд - гэта чыстай вады кан"юнктура... А вось мова ці кава по мне - легка, з гумарам,з гульнямі.. Але нешта ў апошні час ніяк не атрымліваецца...

Дарэчы, а чаму кансьерж, але кан'юнктура?
І яшчэ дарэчы кон'юнктура ў слоўніку чамусьці... З чаго так?

Вишенка

волшебница
Кьяра, акрамя асабістага меркавання пра тое, што Женщине дождя не падабаецца лектар, няхай сабе і з палітычных прычын, я нічога не бачу. Я таксама не хаджу на лекцыі людзей, якія мне непадабаюцца, нават калі тэма мяне цікавіць. А што трэба было сказаць? "Выбачай, але ў мяне не атрымліваецца па часе"? Для цябе гэта можа быць дробязь, а для кагосьці - сур'ёзная прычына. І, ужо калі быць зусім шчырай, скажу табе, што менавіта ад ВВ я чула шмат непрыемных і нават абразлівых слоў у адрас "сваіх" - беларускіх палітычных і культурных дзеячоў. Я ж думала, што беларусаў мала, але затое мы "ў цяльняшках", а высвятлілася, што кожны сам сабе герой.
Дык пра што я? Давайце паважаць меркаванне іншых, нават калі самі мы думаем інакш.

І яшчэ дарэчы кон'юнктура ў слоўніку чамусьці... З чаго так?
Гэта ў якім?
Дарэчы, а чаму кансьерж, але кан'юнктура?
А як, ты лічыш, мусіць быць?

k_ja_ra

Well-known member
акрамя асабістага меркавання
Дык мы тут усе асабістае меркаванне выказваем, хіба не? Ці хтосьці, можа, істіну глаголет(с)? :)
У астатнім, да сказанага ў допісе №806 мне па сутнасці апошняй дыскусіі дадаць няма чаго. Словы скончыліся. )

Што да сп. Вячоркі. Па ходзе прыходжу да высновы, што чэл майстарскі шыфруецца, надзяваючы на сябе на час лекцый маску мовазнаўцы і чалавека, які мовай жыве. І так гэта натуральненька, хітрун, выглядае. :)))

толькі тут знайшла. http://slounik.org/search?dict=&search=конъюнктура&x=-658&y=-122 У тых нямногіх, што ёсць друкаваныя, не паглядзела, на жаль. Але вельмі сумняваюся. што там гэтае слова будзе.

А як, ты лічыш, мусіць быць?
Ды я не тое, каб увогуле лічу...не той аб'ём ведаў у мяне, каб лічыць.:) Проста не разумею прынцыпа, згодна з якім апостраф ці мяккі знак пішацца. Сям'я, кансьерж, ка(о)н'юнктура...Якая логіка тут?

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху