Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

Ильгрия

New member
Дык падыйдзі, можа, да настаўніцы і мякенька раскажы, што ў компе цалкам сабе бел. раскладка ёсць. Каб з рысачкамі не мучыцца.
я ўжо сабралася ісці )))Праблема, што я не бачу яе амаль што, таму чакаю на выпадак, калі атрымаецца самой адвесці малога з ранку.

Анонс ад знакамітасцяў, па-мойму, неблагі атрымаўся.)
і мне спадабаўся)

задавальнення і асалоды!

Последнее редактирование:

katia-ka

Kitoks Pasaulis
А я вярнулася з канцэрта Akute. Яны класныя))) І вельмі шчырыя))
Карацей, усім прыхільнікам беларускай мовы і ня толькі - раю)

k_ja_ra

Well-known member
Дзевы, што такое "даланясты"?

Гэта адсюль:

БАБКА
Ходзіць бабка лесам-гаем,
У хусьціначку зьбірае:
Даланясты ліст кляновы –
Хлеб на ім пячы жытнёвы,
А дубовы ліст – для бочкі,
Каб хрумсьцелі агурочкі,
А бабоўнік кучаравы –
Каб ня страціць смак да стравы,
Ліст малінавы – для чаю,
Што ад кашлю памагае,
Жменьку ядлаўцовых ягад –
Для лячэбных кропель – брагі
Ад дакучлівай ламоты,
Рознай там непамыслоты...
Ачаплялася лістамі,
Ягаднікамі, імхамі,
Што, як сядзе ў цень мурожны,
I вавёрка не адрозьніць:
Ці то бабка каля сьцежкі,
Ці пянёк, ці сыраежка?

1961 М. Танк

Дзецям гэты верш на памяць зададзены, калі што.
Я ўражаная, калі шчыра...
Такая складаная і незнаёмая лексіка...Вось нашто яно такое? Няма больш даступных і цікавых вершаў?
Я праз слова не разумею.(
Дый увогуле...бабка, брага, пянькі...

Што за рэпертуар у вас? (с) :)))

Последнее редактирование:

Ильгрия

New member
Кьяра, мяркую, ад слова " далонь". У гэтым выпадку -шырокi,разлапiсты, падобны па форме да далонi. Хутчэй за усё, аутарскi неалагiзм.

А мне верш да спадобы прыйшоўся, вобразны и пазнавальны. Лепш,чым "недавершы" тапорныя ( як дарэчы па-беларуску сказаць "тапорныя", чым замяніць?:)Сякерны -не гучыць)...Таких шмат, на жаль ў падручніку...Мой як вучыць, мне аж няёмка...Люблю и разумею паэзию, таму непрыемна дапамагаць дзідзяці сэнсавыя акцэнты расстаўляць у бессэнсоуных творах.

Ну і яшчэ, здаецца мне, што у гэтай частцы, працяжнік, "Для лячэбных кропель – брагі" значыць "брагі" , гэта ці то грыб, ці то нарост такі на дрэве ,па тыпу чагі.

k_ja_ra

Well-known member
ад слова " далонь".
І я так падумала. Бо іншага проста не застаецца. Слова ні ў адным слоўніку адпаведна няма.
Прычым што цікава. Пад вершам у падручніку ёсць зноска са значэннем у гэтым кантэксце словаў мурожны і непамыслоты. Таксама тыя яшчэ словы для дзяцей, якія нават "клопатаў" не разумеюць.
Але пра даланясты - ні слова.
Здагадайцеся, маўляў, самі. :girl_werewolf:

брагі" значыць "брагі" , гэта ці то грыб, ці то нарост такі на дрэве ,па тыпу чагі.
Не ведаю я, па шчырасці, ні брагі ў іншым значэнні ад асноўнага, ні чагі.

Мне не падабаецца верш. Але на парадак болей чым верш, не падабаецца падыход гэты ідыёцкі. Вучылі б элементарным словам, блін! Дзеці не бельмеса ў беларускай, невідам ненавідзяць, як і дарослыя, уласна кажучы.
А яны "брагі з мурожнымі чагамі". Бесіт! :girl_werewolf::girl_werewolf::girl_werewolf:

Ильгрия

New member
Кьяра, Трымайся! :) Тут и ад настаўніка шмат залежыць (адносіны сфармираваць і ішто даць напамяць вывучыць) и ад бацькоў, таксама. Майму не зусім просто мова даецца, але мы ўсё разам разбіраем, калі што , мяркую і ты так жа

Zoryana

Well-known member
БАБКА
Ходзіць бабка лесам-гаем,
У хусьціначку зьбірае:
Даланясты ліст кляновы –
Хлеб на ім пячы жытнёвы,
А дубовы ліст – для бочкі,
Каб хрумсьцелі агурочкі,
А бабоўнік кучаравы –
Каб ня страціць смак да стравы,
Ліст малінавы – для чаю,
Што ад кашлю памагае,
Жменьку ядлаўцовых ягад –
Для лячэбных кропель – брагі
Ад дакучлівай ламоты,
Рознай там непамыслоты...
Ачаплялася лістамі,
Ягаднікамі, імхамі,
Што, як сядзе ў цень мурожны,
I вавёрка не адрозьніць:
Ці то бабка каля сьцежкі,
Ці пянёк, ці сыраежка?

1961 М. Танк
Я мне вельмі спадабаўся гэты верш - такі аўтэнтычны i выразны, у ім адчуваецца асаблівы водар беларускай мовы. Як ні дзіўна, але я разумею ў гэтым вершы кожнае слова - і "даланясты" у тым ліку. Проста асацыятыўна-вобразнае мысленне ўключаецца, напэўна.
Так, дарэчы, "брага", я думаю, тут прамым значэнні - хмельны напой, у які для надання адмысловага густу і водару дадаваліся розныя ягады, у тым ліку і ядлаўцовыя.
І, як мне здаецца, "даланясты" - гэта па-руску будзе "разлапистый":

РАЗЛАПИСТЫЙ, -ая, -ое; -пист, -а, -о. Разг.
С широкими, похожими на лапы, расходящимися частями (о деревьях, об их корнях, ветвях, листьях).
P.S. Сёння ехала ў метро, звярнула ўвагу на гэта - можа кагосьці з аматараў мовы зацікавіць

Белорусский язык для детей -
это курс обучения школьников, который направлен
на развитие разговорной речи на белорусском языке,
пополнение активного словарного запаса ребенка,
комплексное решение вопросов правильного понимания
белорусских текстов: чтение, запоминание, пересказ.

Курс является уникальным дополнением школьных
программ
по белорусскому языку. Важным результатом
обучения становится существенное улучшение
отметок по предмету
.
http://bel.ismart.by/

k_ja_ra

Well-known member
Тут и ад настаўніка шмат залежыць
настаўнікі - толькі частка нашага грамадства. Чакаць ад іх подзвігаў не даводзіцца. Яны адбываюць нумар і не болей за тое. Мэта - хоць як-небудзь падвучыць граматыцы, каб дыктоўку ўступную напісалі. Усё.
Стаўленне, цікавасць да мовы і іншая лірыка не да іх.

Майму не зусім просто мова даецца, але мы ўсё разам разбіраем, калі што , мяркую і ты так жа
Ды мая-та вывучыла - без праблем.
Толькі вось не адно незнаёмае слова растлумачыць мне не здолела. Як можна вучыць, не разумеючы - вышэй за маё разуменне. (((

Igra

БЫТИЕ
Я мне вельмі спадабаўся гэты верш
І мне,калі шчыра)Такі казачны,быццам,атмасфэрны:)))
Я,як раз,думаю,што вучыцца мове не абавязкова,каб дакладна слова ў слова ўсё перакладалася і незнаёмыя словы можна растлумачыць разам,паспрабаваць здагадацца)Гэта ж паэзія,тут яшчэ і настрой важны,а ў гэтым вершы ён ёсць,на мой погляд)

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Калі тут усё адпісваюцца наконт упадабаньня верша: мне ён не спадабался. У ім няма мм... напеўнасьці што лі... Вершаваны памер не паўсюль вытрымліваецца ці што? Мне цяжка яго ўслых было прадэклямаваць.

Можна і не разумеючы)
а навошта?

Igra

БЫТИЕ
Для трэніроўкі памяці добра нават і так:) але ж я не кажу,што трэба так рабіць)Я кажу,што гэта магчыма і мяне не здзіўляе,што дзіця вывучыла верш,не разумеючы некаторыя словы:)Зусім не здзіўляе)Разабраць гэтыя словы,каб зразумець сэнс,будзе,безумоўна,добра:)І яшчэ "навошта"-таму,што гэта хатняе заданне:)

Zoryana

Well-known member
мне ён не спадабался. У ім няма мм... напеўнасьці што лі... Вершаваны памер не паўсюль вытрымліваецца ці што? Мне цяжка яго ўслых было прадэклямаваць.
Ну, тады пра гэты верш што думаеце?

Прыехаў у Белавескую пушчу
паглядзець на зуброў
з польскай прапіскай
і ня ўбачыў ніводнага
напэўна спужаліся
што забяру з сабой у Беларусь
і пахаваліся ў кустоўі сваіх вальераў
затое пабачыў вялізнага
быка-мутанта
які нарадзіўся
ад экспэрымэнтаў спарваньня
зубра і хатняй каровы
усе мастакі сьвету
малявалі менавіта такога быка
на сваіх карцінах «Выкраданьне Эўропы»

[SIZE=-1] А. Аркуш[/SIZE] http://www.rv-blr.com/vershu/view/94280

Вялікі плюс - гэта адсутнасць незразумелых (г. з. не наяўных у слоўніках) слоў. А вось з вершаваным памерам - праблема, вядома )))

k_ja_ra

Well-known member
Для трэніроўкі памяці добра нават і так
Ну...запамінанне без разумення заўжды зуброжкай звалося, не? Сэнс якой зводзіцца да простага ланцужку "зазубрыў - адказаў - забыўся".
Які сэнс у гэтым?
Як можна дэкламаваць верш, калі сэнсу словаў не разумееш?
І што значыць хатняе заданне? Хатняе заданне дзеці павінныя выконваць самастойна. Як яны самастойна могуць дайсці да таго, чаго і дарослыя не ведаюць?

Ай, пустая размова.

Ильгрия

New member
Аналогiя-па рускай лiтаратуры напамяць Пушкина вучылi,там не менш незразумелых словау,бо шмат архаiзмау...Але ж вучым i тлумачым. Выбачайце памылкi,я з тэлефона:)

+ 100. Наадварот, гэта добра, як мне здаецца, калі дзіця разам з бацькамі аб паэзіі разважае і "ключ" да незразумелых слоў разам знаходзяць

Згодна. Мне прыемна з сынам пра вершы разважаць,вельмi ж хочацца,каб адчувау и разумеу на узрлоунi пачуццяу

Zoryana

Well-known member
па рускай лiтаратуры напамяць Пушкина вучылi,там не менш незразумелых словау,бо шмат архаiзмау...Але ж вучым i тлумачым
Вось-вось, адно "лукоморье" досыць успомніць, аднак усе вучылі, вучаць і будуць вучыць. І шкоды ад такой "зубрежки" вершаў Пушкіна няма ніякай, зразумела. Толькі карысць адна. А чым вершы Танка тады горш?:)

Мне прыемна з сынам пра вершы разважаць,вельмi ж хочацца,каб адчувау и разумеу на узрлоунi пачуццяу
Аналагічна

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху