Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

Аленчык

New member
Каб дадаць беларускую раскладку, паспрабуйце, калі ласка, націснуць правай кнопкай мышкі на сіні значак той мовы, якая зараз выкарыстоўваецца. Трэба выбраць "Параметры". Адкрыецца ўкладка, на ёй неабходна знайсці кнопку "Дадаць" ("Добавить"). І абраць там беларускую мову з беларускай раскладкай.

Паспрабуйце, не можа быць, каб не было беларускай раскладкі. У нас нават на старым-старым ноўтбуку, выпушчаным яшчэ ў 1997 годзе, яна была. ))

anty

New member
у мяне муж -сын ваеннаабавязаннага, дык ен ніколі і не вывучаў. разумець - разумее, але ж паспрабую яму прапанаваць. можа і атрымаецца.

у мяне просьба
хто ведае мову добра - папраўляйце. я загадзя ўдзячна
ну не ў нескладовае, гэта бывае выскоквае як памылка друку, а рускія словы... яны ж прабіваюцца праз жаданне сказаць па-беларуску :)

можа толькі якім іншым колерам...

Coraline

Jones
anty, У нашага хроснага - бацька рэжысёр (быў ужо, на жаль), мама - акторка, пераехалі ў Беларусь з Расіі. Ён таксама не вучыў беларускую мову ў школе. Што не перашкодзіла яму стаць беларускім журналістам і бардам (натуральна, піша ён не па-руску). Так што было б жаданне :)

(Я таксама не беларуска, таму загадзя прашу прабачэння за памылкі).

k_ja_ra

Well-known member
А якая назва была спачатку?
У моўніку (па Белсату) распавядалі, што беларускай мове неўласціва форма "аб". Часцей за ўсё кажуць "пра". Казаць пра, думаць пра, размова пра. "Аб" - для афіцыйнай мовы. то бок законаў, пастаноў і г.д.( Закон аб адукацыі ...)
Таму я і прапанавала. Да таго ж "аб усім" мне неяк дзіўна гучыць.

Дзяўчаты, дарэчы, акрамя расейскіх словаў я б была ўдзячная і за выпраўленні кшталту гэтага. (хаця я не выпраўляла - прапанавала :)) Каб мова натуральнаю была. )))

Я таксама не беларуска
але як мілагучна ў Вас атрымліваецца, дзякуй. :)
І яшчэ адно ўдакладненне - я прывыкла з школьных часоў пісаць "не", а не "ня", і мяккі знак не ставіць перад мяккай зычнай, гэта, я так разумею, не памылка, а проста адрозненне. Чытала яшчэ ў тэме, створанай Coraline, што гэта асабістасці "наркомаўскай" арфаграфіі.

Kunata

Банда ёжиков :)
А з чаго польская? Вы побач з мяжою жывяце?
Зараз жывем у Менску (альбо Мiнску?) Нарадзiлася на Гродзеншчыне, вучылася у беларускамоунай школе (таму "конскiя сiлы, ныркi, дзейнiк i выказнiк" для мяне звычайныя рэчы), але ва унiверсiтэце польскую мову выкладалi у мяне значна лепш, чым беларускую. Адсюль i такая трасянка...

Coraline

Jones
Юлллса, Я ж ўкраінка, мне з самага пачатку было лёгка чытаць па-беларуску і разумець беларускую мову. Нават было цікава :) Калі толькі прыехала, усё чытала Нашу Ніву, крышку было "не бегла", таму што трапляліся словы, якія не нагадваюць украінскія, пры чытанні вынiкалі запінкі. А "тэлевізар" заўсёды разумела "бегла" :) Мой сябар, праўда, мяне заўсёды бянтэжыць тым, што, калі я размаўляю па-беларуску, у мяне моцны ўкраінскі акцэнт :)))

k_ja_ra

Well-known member
у Менску (альбо Мiнску?
Вось я зараз напішу, як гэта я для сябе вызначыла. А вы ( усе) выпраўляйце, калі што.
Кажучы па-расейску, я живу в Минске. Па-беларуску - ў Менску. Таксама Россия - але Расея. Менск пераўтварыўся (афіцыйна) у Мінск, калі не памыляюся ў 1939 годзе, то бок нават пасля рэформы мовы 1933г. Ініцыятыва была, вядома, з Масквы.
Т.ч. назва Менск - натуральная для нашага горада. І няма нічога страшэннага, што яна не супадае з расейскаю. Ну, напр. па-нямецку Москва - Moskau. Гэта нармальна, так? Так і з Менскам.))

у мяне моцны ўкраінскі акцэнт
Тут не чуваць. :)))

elena12

и трое котят
Вельмі цікава. Я з вамі, з задавальненнем паразмаўляю на мове. Прымаеце? За памылкі, калі ласка, прабачце. Трэба, пэўна, слоўнікі даставаць:). На жаль, (сорамна) у нашай сям'і беларуская мова для дзяцей з'яўляецца замежнай. А для мяне - забытай.
Напішу як знайшла беларускія літары на клавіятуры. На панэлі задач у мяне ёсць значок "Ру" або "ан" (выбар мовы) трэба націснуць правай кнопкай мышы па гытым значку. Выбраць і націснуць на "сістэмныя патрабаванні", "дабавіць", выбраць беларускую мову. Ну і ўсё. Друкуйце калі ласка!

ОО! Да мяне як да жырафы, на пяты дзень... (пачала друкаваць раніцай, а скончыла бліжэй да абеда :) ) Тут жа напісана пра тое як змяніць мову. Прабачце, але рэдактаваць не буду. Згода?

Женщина дождя

Well-known member
І я разам з вамі... Дачка ў беларускамоўнай гімназыi, тому яна размаўляе лёгка і свабодна...А я ўжо забылася :(, хоць калі мы з сяброўкамі ездзілі ў вандроўкі по Беларусі разам з сябрамі БНФ і разам з Марачкіным, таксама шчабятали добра...

Сarla

Active member
І я звамі пагутарыць па-беларуску.
хто ведае мову добра - папраўляйце
падтрымліваю.
Дарэчы, у нас бабуля заўсёды па-беларуску размаўляе. А мы на рускай мове. Бывае так: бабуля не можа падабраць рускае слова і пытае "Як гэта па-вашаму?"

Последнее редактирование:

Coraline

Jones
carla, О, яна можа шмат цікавага распавесьцi пра "мінулае жыццё" :). Мая цётка як-то запісвала апавяданні сваёй бабулі, а я вось як-то толькі па вусных ўспамінах памятаю...

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху