Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

Сarla

Active member
яна можа шмат цікавага распавесьцi пра "мінулае жыццё"
Пэўна ж так. І мне сорамна, что я рэдка яе пытаю...

Звычайна пра жыццё, здароўе, Алісу (котка). А душэўныя размовы - нячастыя чамусьці.

Coraline

Jones
carla, Я вельмі любіла бабуліны аповяды пра яе дзяцінства, пра юнацтва, пра вайну... Бабуля нарадзілася ў 1912 годзе, да пачатку вайны ў яе было ўжо двое дзетак.. У бабулі было шмат братоў і сясцёр. А татава мама, мая другая бабуля, нарадзілася ў 1917 годзе. Яе бацькоў раскулачылі і выслалі ў Сібір, а яны з маёй яшчэ адной бабуляй трапілі ў дзіцячы дом... Потым - вайна, а потым сустрэла дзядулю, нарадзіўся тата.. Дзядуля пабываў у палоне - зьбег на шляху ў канцлагер, але і гэта не выратавала, пасьля вайны дазволілі жыць толькі ў шахцёрскім пасёлку. Наогул, шмат чаго ў iх жыцці такога, пра што ў кніжках мы цяпер чытаем :) *дарэчы, наОгул, цi наВогул, забылася* :) Так смешна часам бывае, калi блытаць пачынаю беларускія і ўкраінскія словы, якія падобныя, але адрозніваюцца адной літарай, напрыклад: па-беларуску - "навука", па-ўкраінску - "наука", калі з мамай размаўляю, ужо магу "навука" сказаць.

k_ja_ra

Well-known member
як адносяцца вашы дамашнія на прапанову паразмаўляць хаця б адзін вечар па-беларуску? Мае ні муж, ні сын, ніяк не падтрымліваюць мяне ў гэтым
Юлллса, а распавядзі мне, як гэта выглядае? Ты прыходзіш да мужа і пытаешся: ты паразмаўляеш са мною? Па-беларуску? :)
Штосьці мне падказвае, што нават калі б ты так па-расейску прапанавала, ён бы здзівіўся, не? :) Мой бы дакладна. )))
Я пачынала з асобных выразаў у размове з дзецьмі. (і нават справа не ў тым, як яны рэагавалі, а як я казала першыя словы. Страшна было мне, не ім)
Дарэчы. Я апошні раз размаўляла па-беларуску ( дагэтуль, маю на ўвазе) недзе на пачатку 90-х. А не, хлушу, давялося яшчэ, будучы ў адной з славянскіх краін, размаўляць. Бо беларуская значна бліжэй да іншых славянскіх моваў, ІМХО, як расейская. Мяне разумелі без праблемаў наогул.)))
Мара калі-небудзь размаўляць была, так. Аднак, пэўна, я спадзявалася, што "яно самое станецца"...)))

Я да чаго? Не прапануй - размаўляй і кропка. ))) Так, і мяне не падтрымліваюць, ну і што? Нават муж , які напачатку з разуменнем да "чарговай дурасці жонкі" паставіўся, аднойчы са злосцю сказаў : мо, хопіць? - Прабач, - сказала, - але не хочаш - не слухай...)) Цяпер ужо не злуецца. Не тое, каб спрабуе самЯ, але я не выключаю, што гэта цалкам магчыма ў хуткім часе. Дзеці ведаюць шмат слоў, разумеюць. Толькі калі чытаю, раз ад разу пра асобныя словы пытаюцца. (мы Карлсана-з-даху цяпер чытаем) Але там і мне да слоўніка звяртацца даводзіцца. :). Пераклад не наркамаўкай, гэта дакладна.

І ведаеце, падобнае прыцягвае падобнае... Пару дзён таму ў ліфце высветлілася, што ў маім пад'ездзе яшчю адзін "аматар" жыве. ( ён пачуў, як я па дамафоне з дзецьмі размаўляла.) ))) Не ведаю, але я ад таго шчаслівая была...

rusalllka

Active member
I я з вамi паспрабую. Вельмi люблю чытаць на беларускай мове а размауляь таксама няма з кiм. адразу прашу прабачэння, дауно не прыходзiлася гаварыць на роднай мове - таму бывае,што па-англiску хутчэй успомню слова чым па-беларуску. прабачайце )

k_ja_ra

Well-known member
наОгул, цi наВогул
Як я разумею, наркамаўкаю слушна наогул, тарашкевіцай навогул. І вымаўляецца, адпаведна з "в", так? (Nulka ці Аленчык нас рассудзяць, думаю) А яшчэ існуе варыянт наагУл (з націскам на апошнім складзе).

Coraline

Jones
Кьяра, Дзякуй :) Навогул больш падабаецца :)))

Заходзiла бухгалтарка. Прэмію-ткі далі. Вось шчасце-то.. па нашых часах :)))

elena12

и трое котят
Як я разумею, наркамаўкаю слушна наогул
Шкада, але я толькі
валодаю, і тое, не так каб надта. Папраўляйце мяне смела, дзяўчаты. Буду дзякаваць.

Трасянку вельмі люблю. Такія словы не надта каб літаратурныя, але ёмкія.

k_ja_ra

Well-known member
elena12, о, гэтая тэма цікавая.))) Але пры ўсім тым, што тарашкевіца мне падабаецца значна больш, прасцей пісаць такі (мне) наркамаўкаю. Дый мала пісаць тарашкевіцай, яе ведаць трэба, што куды складаней...

k_ja_ra

Well-known member
Прэмію-ткі далі
Яшчэ старымі купюрамі? :)))

гэта тое,што у школе вывучалi
Ага.
а вось шматлiкiя "ь" не падабаюцца
Затое яны спрыяюць слушнаму вымаўленню, з якім вялікія праблемы. І ў мяне ў тым ліку. Увесь час сама сябе выпраўляю.

elena12

и трое котят
Так, гэта тое, што ў школе вывучалі. А мяккія знакі шматлікія мне падабаюцца, прыгожа і адпавядае гучанню, нязвыкла толькі трохі пісать так.
ОО! адначасова амаль.

Coraline

Jones
Кьяра, На картку - значыць, новымі... Банкамат ня здольны старыя выдаваць :)))

k_ja_ra

Well-known member
А мяккія знакі шматлікія мне падабаюцца, прыгожа і адпавядае гучанню,
+100

Банкамат ня здольны старыя выдаваць
Та-а-ак? Ну гэта, гледзячы на тое, які загад будзе. У нас жа як? - Курс, стой, раз-два. Так і тут. Усё магчыма, я б не была так упэўнена.:)))

elena12

и трое котят
Мой малодшы сын у дзяцінстве лічыў, што банкамат - гэта грашова-друкавальная машына. Грошы друкуюцца адразу на месцы. :) І столькі колькі папросіш (прасі мама больш):)

Чым не камунізм?

А можа вуснамі дзіцяці (глаголет істіна - не пераклала, дапамажыце, калі ласка, хто здольны)

Iryna_p

Member
Будзе слоту абвяшчаць прагноз,

Лістабой учыніць ператруску.

Песьняй, што расчуліла да сьлёз,

Я прыму цябе па-беларуску.

Краю бесславёнага дачка,

Дзякуй лёсу, не ў маю нагрузку -

Зорны крыж Мацея Бурачка…

Ты ўва мне прызнаеш беларуску?

Сто разоў шукай другой красы,

А тым больш што сьвет даўно ня вузкі!

…Ды калі ты не бязродны сын -

Гавары са мной па-беларуску!

Час - вар’ят, шалёнае таксі.

Толькі ўсё ж ня мысьлю я аб спуску.

Кажаш, што магілы зарасьлі?

Памаўчы са мной па-беларуску.

————————————————

© Яўгенія Янішчыц

rusalllka

Active member
А мяккія знакі шматлікія мне падабаюцца, прыгожа і адпавядае гучанню

я лiчу, што у гаворке лiтары змякчаюцца iтак, а вось пры напiсаннi нашто iх амаль праз лiтару ставiць - не разумею.. таму меня трохi нярвуюць усялякiя артыкулы такога напicання...

elena12

и трое котят
Кьяра, вельмі добра Вы адказалі. І па-беларуску, здаецца, больш смешна.

Coraline

Jones
Кьяра, Ня ведаю дакладна, але мне ўжо месяцы тры выдае толькі новымі купюрамі :))) І, наколькі ведаю, ня толькі мне :)))

rusalllka

Active member
Мой малодшы сын у дзяцінстве лічыў, што банкамат - гэта грашова-друкавальная машына.

а мой пляменнiк лiчыць, што калi недастаткова пенсii, то трэба проста "сесць на дзве цi тры (колькi патрэбна) пенсii"

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху