Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

Marisol

Active member
elena12, як накшалт Толкіна? я калісьці бачыла пераклад "Уладара Пярсьцёнкаў" менавіта на сапраўднай мове

Танюша_

всё чудесатее и чудесатее
elena12, паглядзiце у Акадэмкнiзе. ХоббIт там бый пару дзён таму. Можа што iншае ёсць

Marisol

Active member

elena12

и трое котят
prosto_kat, дзякуй! А цэны якія смешныя! Абавязкова трэба купіць.

Дзяўчаты, я спадзяюся, не, я проста ўпэўнена :), што да спрэчак мы дахадзіць не будзем. :) Што менавіта да мяне, мне зручней казаць "руская", і я б захавала за сабою права так казаць.
Наконт кавярні - ды каму мы там спатрэбімся, ніхто акрамя афіцыянтаў і не пачуе, на якой мове мы гаворым. ну, хіба толькі праз гадзінку-другую мы не завядзем "Ой, сівы кооонь бяжыць" :)))

жар-птица

Справедливая
elena12, на прошлым тыднi я бачыла у Акадэмкнiзе "Прыгоды Чыпалiна" на беларускай мове.

k_ja_ra

Well-known member
Проста ў вашым посте я нейкае раздражненне адчуваю
Вам здалося, праўда.:) Ведаеце, я проста не ўпэўнена, што слова начальнік наогул у беларускай мове існуе. Прынамсі, да рэформы 30-х яго хутчэй за ўсё не было. А вось пасля - мажліва. Мне больш падабаюцца словы, як бы сказаць, свае, спрадвечныя, а не тыя, што ёсць калькаю, нават не калькаю, а па сутнасці расейскімі словамі на беларускі манер (цвёрдае "р", "ч" і інш).

І мне здаецца, кіраўнік мае значэнне не толькі "руководітель", але і "начальнік" таксама. ))))

Што да Вас. Вось зараз цалкам шчыра. Калі Вашыя імкненні праўдзівыя, Вы - малойца ў тым, што датычыцца белмовы. Так сама, як Кэролайн. Дзякуй вам за тое. Паважаю.)))

А заўвагі... А зрэшты я ўжо пісала, што наогул яны мне непрыемны. Таму я іх ніколі не раблю сама, і не люблю, калі іх робяць іншыя, асабліва там, дзе акрамя заўваг больш няма чаго сказаць. ))) Аднак гэтая тэма - выключэнне.

Наконт кавярні - ды каму мы там спатрэбімся,
Юлллса , Бог с табою, гэта жарт быў :drinks:

хіба толькі праз гадзінку-другую мы не завядзем "Ой, сівы кооонь бяжыць"
А калі Купалінку? :)

а давайце тут мы будзем іх лічыць не заўвагамі, а прапановамі. Бо зусім без іх асабіста я не змагу яшчэ гутарыць, хацелася б, каб, калі будуць памылкі, добрыя людзі дапамаглі. :)

k_ja_ra

Well-known member
Юлллса, пра заўвагі гісторыя доўгая. І яна да гэтай тэмы дачынення не мае. Не хвалюйся, будзем як ты кажаш? прапанаваць.
Вось у мяне першая прапанова. "Прошлы" лічыць "мінулым". Ага? :meeting:

Marisol

Active member
"Прыгоды Чыпалiна" на беларускай мове.
Мне гэтая кніга вельмі спадабалася, ілюстрацыі якасныя.
і я б захавала за сабою права так казаць
Кожны з нас мае права на ўласную гаворку. Менавіта так складаюцца дыялекты:)))

Аленчык

New member
Наконт "наогул-навогул-наагУл": варыянт "наогул" ужываецца ў "наркамаўцы" (афіцыйны правапіс, школьны правапіс). Варыянты "навогул" і "наагул" ужываюцца ў тарашкевіцы (правапіс з мноствам мяккіх знакаў:)).

Што тычыцца кніг для 10-гадовага хлопчыка, то можна паглядзець наступнае:
1) Мацоўрак М., Борн А. "Мах і Шэбестава вандруюць па свеце"
2) "У ноч на Івана Купалу" (легенды і паданні)
3) Малішэўскі, Я., Спрынчан, А. "Незвычайная энцыклапедыя беларускіх народных інструментаў"
4) П. Місько "Прыгоды Бульбобаў"
5) І. Сяркоў "Мы з Санькам у тыле ворага"
6) В. Шырко "Дзед Манюкін і ўнукі"
7) П. Васючэнка "Прыгоды паноў Кубліцкага і Заблоцкага", "Каляровая затока"
8) Л. Рублеўская "Карона на дне віра"
9) Д. Дэфо "Рабiнзон Круза"
10) Уладзімір Караткевiч
11) Бутэвіч А., Ягоўдзік Ул. "На далонях вечнасці"
12) Янка Маўр "Палескія рабінзоны"
13) Джанатан Свіфт "Падарожжы Гулівера"
14) Міхась Чарняўскі "Дзесяць бітваў"
15) Мікола Маляўка "Сядзіба, або Хата з матчынай душой"
16) Уладзімір Арлоў "Адкуль наш род"
17) Толкiен "Хобiт"
18) Чарльз Дыкенс "Олівер Твіст"
19) Легенды і паданні пра паходжанне назваў беларускіх населеных пунктаў. Ёсць такая серыя кніг: Міншчына, Берасцейшчына, Гарадзеншчына ды інш.

Усе дзеці розныя: нехта любіць чытаць пра рыцараў, нехта - пра прыгоды дзяцей-аднагодкаў. Можна проста ў краме праглядзець кнігі з гэтага спісу і абраць тое, што будзе цікава Вашаму дзіцяці.

k_ja_ra

Well-known member
Наконт "наогул-навогул-наагУл
Дзякуй. Я не памылялася.:)

Можна проста ў краме праглядзець кнігі з гэтага спісу і абраць тое, што будзе цікава Вашаму дзіцяці.
Баюся, ты ідэалізуеш нашыя крамы, асабліва ў тым, што тычыцца выбару бел. кніг.:(

Nulka

Member
мне слова "начальнік" падаецца нармальным беларускім словам. Начальнік -- гэта той, хто стаіць на чале -- арганізацыі, аддзела, і г.д.
Суфікс "нік" цалкам уласцівы бел. мове -- параўн. кіраўнік, вартаўнік і г.д.
Ёсць таксама слова "узначаліць" -- рас. "возглавить"

А давайце пагаворым пра музыку -- што з беларускай сучаснай музыки вам падабаецца?

Coraline,
каліся, хто твой знаёмы?

k_ja_ra

Well-known member
Зоряна, мае выбачэнні. За начальніка.

Nulka, дзякуй.

Дарэчы,
жар-птица, Вы там кнопачкі не цісніце, а да размовы далучайцеся. :)

Coraline

Jones
Nulka, :))) Ты маеш на ўвазе хроснага тату Ілюшу? Гэта школьны сябар майго мужа, Зміцер Бартосік. Дарэчы, у яго чацвёра дзяцей :).

Беларускія кнігі можна паглядзець у кнігарні ў Галерэі У. Да таго ж там бар Малако, дзе на беларускамоўных не будуць глядзець коса :)))

А давайце пагаворым пра музыку -- што з беларускай сучаснай музыки вам падабаецца?
о, а я як раз хацела запытацца, слухае ці хто з вас беларускіх выканаўцаў. Я поўны прафан у гэтым, ўсе больш запад (сучасныя і рэтра), дый класічную музыку. Хаця - "Песняры" чатыры альбома ёсць, вельмі люблю. Так што пастаю, паслухаю наконт нашых, беларускіх. :)

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху