- я таксама вельмi люблю. Здзiвiлася, што вы таксама яго найперш зауважылi"Месяц -- жоўтая лодка".
Дзяўчаты, няма ў беларускай мове слова "начала" ёсць "пачатак". "Узначаліць", "падначалены" - так, слых не каробіць. А "начальнік" - не магу чуць, вушы круціць. Таксама лічу, што не беларускае слова. (Я ўсё на слых, прабачце, правілаў не памятаю аніякіх)мне слова "начальнік" падаецца нармальным беларускім словам. Начальнік -- гэта той, хто стаіць на чале -- арганізацыі, аддзела, і г.д.
Суфікс "нік" цалкам уласцівы бел. мове -- параўн. кіраўнік, вартаўнік і г.д.
Ёсць таксама слова "узначаліць" -- рас. "возглавить"
Дзякуй,Усе дзеці розныя: нехта любіць чытаць пра рыцараў, нехта - пра прыгоды дзяцей-аднагодкаў. Можна проста ў краме праглядзець кнігі з гэтага спісу і абраць тое, што будзе цікава Вашаму дзіцяці.
Беларускія кнігі можна паглядзець у кнігарні ў Галерэі У
мова,як мне здаецца, даволі жывая рэч.... не толькі і не столькі што напісана у падручніку (не важна якога году), а больш - як гавораць люзді. І тое, што напрыклад называецца "трасянкай",як размауляюць бабулі у веске - гэта таксама мова, хай і не заўседы правільная (і я не прыхільнік трасянкі ). Не ведаю на колькі будзе разумела што я хацела сказать... вось я вучылася ў школе ў 90гг, і вывучала мову, як вы называеце "наркомаўскую" і на той момант ведала яе вельмі не дрэнна. і я не магу лічыць што яна не сапраўдная, а сапраўдная толькі "тарашкевіца", якой я практычна нідзе не бачыла, на якой не чытала кніг толькі таму, што мне сказалі, што калісьці быццам яна была. час ідзе,усе мяняецца, і мова таксама.... карацей кажучы, я б не гаварыла так адназначна...На сапраўднай мове, не наркомаўскай.
таму што на самой справе магчымы варыянт, што нехта у сваей мясцовасці ўжывае (ужываў) нейкі дыялект а тут яму гавораць што ён не на сапраўднай мове....Кожны з нас мае права на ўласную гаворку. Менавіта так складаюцца дыялекты
Вось і мне неяк "крыва" чуецца. Таму і "канфуз" выйшаў. :blush1:. Аднак майму пачуццю мовы расці яшчэ -не вырасці... ))) А Nulka не верыць у мяне няма аніякіх падставаў. Таму адчуваю сябе вінаватаю... Перад Заранаю.)))А "начальнік" - не магу чуць
Гэта так. Але Вы ўпэўненая, што ў дачыненні да беларускай так можна сказаць? Я, шчыра кажучы, не...)))мова,як мне здаецца, даволі жывая рэч.
Кожны з нас мае права на ўласную гаворку.
Я мову ўспрымаю на слых
Як варыянт - слушна."правільна
+100.У беларускай мове мне прыемна чуць кіраўнік і праца. Але гэта датычыцца толькі мяне
Едзе восеньДзяўчаты, а цяпер да ўсіх просьба. Парайце мне (пажадана хуценька) які -небудзь вершык пра восень, невялічкі, з 2 слупкі. Малодшай (6 год) у садочак трэба. Але каб "просты" быў. Бо ёй пакуль па-беларуску вымаўляць цяжкавата.))) Загадзя дзякую.
не трэба моўнага пурызму
:blush1:адчуваю сябе вінаватаю
Я ж не прэтэнзію! Проста, калі б мне так добразычліва распавялі, маўляў, слушней казаць так і так, я б дзякуй сказала. А наша настаўніца як раз такая.а настаўніца што