Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

k_ja_ra

Well-known member
Катерина, ты як? :)

Ясна, Кацярына ўстрымалася. :)

Кацярына, рада табе тут бязмежна.

k_ja_ra

Well-known member
Катерина, я цябе прашу... З калегам, калегай усё ясна без пытанняў. :) Мяне вось суразмоўца трохі збіў...

Калезе (жанчыне)
калегу (мужчыну)

Mahima

переименовалась:)
Я у падручнiку нiякай градацыi не убачыла наконт калегi:)
Гугл пераклау як суразмоуцу.

k_ja_ra

Well-known member
У якім?

Ну гугл - не ісціна, ён што хочаш распавядзе. :)

А вось яшчэ адна задача.

Учора на выхадзе ТБМ у абвестцы было напісана: "старшынём" Забіце, не памятаю, як сказ фармуляваўся, нешта кшталту лекцыя будзе праводзіцца старшынём таварыства аховы помнікаў.

Паводле падручніка Аляксандрава, Міцыка - гэта мае рацыю.
Паводле маіх раздруковак з курсаў у Сухараве - старшынёй. Бо націск на канчатак. І ў гэтым выпадку мае быць канчатак "ёй".

Ну, вашыя стаўкі! :)

Я за "ёй". :)

Шона

New member
Калі націск падае на аснову, то канч-кі, як у 2-м скланенні: дзядзькам, старастам, Янкам; калі націск на канчатак падае, то як у 1-м скланенні: старшынёй, суддзёй. Школьны падручнік:) (для Кьяры магу аўтара і старонку :):):):):))

k_ja_ra

Well-known member
Шона, :)
Спадзяюся, Вы не крыўдуеце за тое? :):):)

Шона, а не ведаеце, "ём" - гэта паводле правапісу да 1933 г, ці проста памылка (ці недакладнасць) ў падручніку? (падручнік - базавы курс класічнай беларускай мовы)

З суразмоўцам і калегам мы такі правільна разабраліся?

І яшчэ, мо параіце якую-небудзь годную сучасную граматыку?

Шона

New member
Кьяра, вядома, не крыўдую! Сама невядома чаго да Вас прычапілася...
Люблю "Беларускі правапіс" Уладзіміра Куліковіча, ён на многія спрэчныя пытанні адназначна адказвае, але гэта яшчэ да рэформы было, цяпер не ведаю...
ём" - гэта паводле правапісу да 1933 г, ці проста памылка (ці недакладнасць) ў падручніку?
На жаль, не ведаю. Будзе час-пашукаю. Самой цікава.

Мята

New member
Дзяўчаты, майце на ўвазе, што пры скланенні назоўнікаў трэба яшчэ ўлічваць і характар асновы.

Мята

New member
Вылучаюць 4 тыпы асноў назоўнікаў: на цвёрды зычны, на мяккі, на зацвярдзелы, на г,к,х. Нават калі назоўнікі належаць да аднаго скланення, але розныя асновы, то канчаткі могуць адрознівацца. (Аснова - частка слова без канчатка)

k_ja_ra

Well-known member
Мята, :)

)))))))))))))))

Не ўтрымалася. :)

Учора ў ТБМ узяла газету "Наша слова" (яна прапануецца там бясплатна). Нумар 49, прысвечаны збольшага М.Багдановічу.

Цытую: "У віленскай калекцыі збіральніка нацыянальных каштоўнасцей Максім Багдановіч упершыню ўбачыў не толькі рэдкія манускрыпты далёкіх часоў, але і залатыя слуцкія паясы. Тут паэт пачуў і захапляльную гісторыю іх ткацтва. Свае ўражанні і неадольнае зачараванне мастацкай вартасцю адмысловых паясоў слуцкіх ткачых паэт спрасаваў ва ўпругія радкі верша пад назвай "Слуцкія ткачыхі"

п.с.арфаграфія і інш. цалкам захаваная. Падкрэслена мною.)))

А вы кажаце... Вось і думай, ці то друкарня так набрала: ткачых замест ткачоў, ці...ну карацей кажучы ці... (Дарэчы, хтосьці ведае, што гэта за слова такое - "спрасаваў"? Я - не, гугл - таксама.)

Последнее редактирование:

Шона

New member
Можа, "спрасаваў" ад "прэс"? Ну, уражанняў было шмат, верш невялікі, г. зн. уціснуў вялікі аб'ём уражанняў у адзін верш (во сказала!) ІМХО, вядома. Мне так падалося

Вишенка

волшебница
загадзя прабачаюся, але, калі можна, хаця б паміж сабою давайце не ўжываць выразаў: пісаць на мове, казаць на мове, перайсці на мову. Я бы прапанавала варыянт "па-беларуску" . Ну неяк не па-людску гучыць, а? Не мая праўда?
Твая праўда! А то так з мовы можна перайсці на ензык, а потым на шпрахэ, лэнгвідж і ленгву, а потым яшчэ куды-небудзь. :)))
Паводле маіх раздруковак з курсаў у Сухараве - старшынёй. Бо націск на канчатак. І ў гэтым выпадку мае быць канчатак "ёй".
У маім падручніку (Крывіцкі) таксама так.

Вылучаюць 4 тыпы асноў назоўнікаў: на цвёрды зычны, на мяккі, на зацвярдзелы, на г,к,х. Нават калі назоўнікі належаць да аднаго скланення, але розныя асновы, то канчаткі могуць адрознівацца. (Аснова - частка слова без канчатка)
Ой мамачка мая! Прасцей вывучыць, як змяняецца кожнае слова, чым тыя правілы зразумець :)))

Лапа

Well-known member
Дзяўчаты, а які добры падручнік можна поглядзець, вльмі ж мяне зацікавілі ўсе гэтыя асновы:)

Шона

New member
Дзяўчаты, а які добры падручнік можна поглядзець, вльмі ж мяне зацікавілі ўсе гэтыя асновы
Любы!:) Нават школьны за 5 кл. Гэта лёгкая тэма!

А то так з мовы можна перайсці на ензык, а потым на шпрахэ, лэнгвідж і ленгву, а потым яшчэ куды-небудзь.
:)

Ильгрия

New member
Спадарыні,можа хто мае магчымасць замовіць для мяне "Карону Вітаўта Вялікага" на прасторы.бай ( дарэчы, вялікі дзякуй за інфу)? Не магу сама зарэгістравацца,бо сайт не лічыць маю пошту рэальнай :))) Буду ўдзячна...
На сустрэчу, на жаль, прыйсці не змагу- буду адмываць сляды будаўнікоў з падлогі новай катэры, але спадзяюся, што не ў апошні раз "трубілі збор" )))

k_ja_ra

Well-known member
сайт не лічыць маю пошту рэальнай
Рабіце яшчэ адну скрыню сабе. У мяне мэйл ру таксама адмовіліся прызнаць. Тут бай задаволіў...))) Такі там праблемы з рэгістрацыяй...

Ильгрия, давайце я Вам замоўлю. Не праблема, у прынцыпе.

:thank_you::thank_you::thank_you:Вішанька, шэптам, калбасіць проста.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху