Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

katia-ka

Kitoks Pasaulis
prosto_kat, Здаецца гэта вы некалі давалі спасылку на кніжны інтэрнет-магазін з беларускай літаратурай. Кіньце яшчэ раз, калі ласка))

Ильгрия

New member
Ого, толькі вечар не прысутнічала, а тут такія ўжо пляны..."а не замахнуться ли нам на Вильяма нашего Шекспира ?!")))

k_ja_ra

Well-known member
не рухацца?не магу рушыцца ўспрымать,акрамя як па-руску-рушиться,в смысле разрушаться...
Шчыра, кожны раз, калі сустракаюся з гэтымі словамі, сама сумняваюся, як лепш сказаць. Бывае, што трапляе на язык рушыцца, бывае, што рухацца. )))

Па мне 2 варыянты правільныя, і слоўнік іх дае: рушыцца і рухацца. Але мажліва, што ёсць нюансы, якія мне невядомыя. ))

Асацыяцыя з расейскім словам сапраўды ёсць, відаць. Але мне яна не чуецца, бо я на сваёй хвалі. :)

Тое, пра што ты - руйнуецца, бурыцца, разбураецца...

Mrs_yanf

Well-known member
5 чэрвеня - чарговая моўная сустрэча ў Арт-Сядзібе.
Выступіць мовазнаўца, старшыня Анамастычнай камісіі Вінцук Вячорка. Пачатак у 18:30. Тэма — «Трансьлітарацыя і беларуская лацінка ў нашых пашпартах, на мапах і наагул у жыцьці». Неўзабаве тамсама адбудзецца і майстар-кляса мэтадычных парадаў для тых, хто хоча бачыць сваё імя і прозьвішча запісанымі ў афіцыйным дакумэнце адпаведна беларускай традыцыі (у тым ліку беларускаю лацінкаю). Сустрэчы пачынаюцца а 18:30. Адрас «Арт Сядзібы»: Куйбышава, 22, будынак гандлёвага дома «Гарызонт», 2 паверх.
http://www.svaboda.org/content/article/24596606.html
А як правiльна пiсаць па-беларуску iмя, як лiчыце, - Таццяна, Тацяна або Тацьцяна? Была ўпэўнена, што толькi першы варыянт, але ў нашам "дыплёме" напiсана - Тацьцяне, а Рыгор Iванавiч падпiсаў кнiгу - Тацяне, дый Якуб Колас таксама за Тацяну:) http://webcache.googleusercontent.c...y+Тацянцы&cd=2&hl=en&ct=clnk&client=firefox-a

k_ja_ra

Well-known member
О-о-о-о!!! Mrs_yanf, дзякуй! Вінцук Вячорка! Якраз тое, што мне цяпер трэба...)))

але ў нашам "дыплёме" напiсана - Тацьцяне
:) Дык то ж класічны правапіс. Як жа ж там без мяккіх знакаў. :)

А Таццяна - афіцыйны варыянт. Там і Дзмітрый маецца, што ўжо ніяк не па-беларуску, ІМХО. :)

cimona

New member
Як жа ж там без мяккіх знакаў.
простите что влезаю на русском) но эти чудесные мягкие знаки так поразили меня, просто сердцем мову почувствовала) мы ж учились какому-то странному, грубоватому языку, а несколько лет тому муж сестры дал почитать Светы Курс (Ева Вежнавец) роман, я просто обалдела от красоты языка, мовы то есть
и недавние драки в украинском парламенте, случившиеся на почве сохранения мовы, хоть выглядели как-то нецивилизованно, но молодцы они все же
нет мовы - нет культуры - нет национальности

Igra

БЫТИЕ
и недавние драки в украинском парламенте, случившиеся на почве сохранения мовы, хоть выглядели как-то нецивилизованно, но молодцы они все же
О!Я ж говорю,что другого выхода нет...

Igra

БЫТИЕ
О!Я ж говорю,что другого выхода нет...

k_ja_ra

Well-known member
Народ, дык чё? Едзем на фэст? :)

Тэлефонамі можна ў прываце абмяняцца. А там сустрэнемся.

argadeni, Вам скінула. :)

Zoryana

Well-known member
Чакаючы адкрыцця ўсіх экспазіцый Нясвіжа (15 чэрвеня), вырашылі з'ездзіць у Гервяты, паглядзець на Траецкі касцёл. Аб Гервятах я і раней чула самыя захопленыя водгукі. Але тое, што я ўбачыла на 2оо% перасягнула ўсе мае ўяўленні. Проста казачная прыгажосць - ўражлівая архітэктура, цудоўны паркавы ансамбль. Проста дзіўна - маленькі кавалачак Еўропы ў цэнтры Беларусі (у мяне чамусьці асацыяцыі з Кёльнскім саборам з'явіліся).
Нам з надвор'ем пашанцавала - было цёпла, сонечна, словам, вельмі душэўна. Потым яшчэ заехалі на Блакітныя азёры - прыгожыя, ціхамірныя пейзажы таксама ўразілі, як і найчыстая вада возера Глубелька.
Зрабіла шмат фота, з якімі хочацца падзяліцца. Тут Троіцкі касцёл, яго парк, некалькі фота інтэр'еру, і трохі пейзажнага:)
Изображение 023.jpg

Изображение 026.jpg

Изображение 028.jpg

Изображение 034.jpg

Вложения

• Изображение 031.jpg
    Изображение 031.jpg
    54.1 KB · Просмотры: 16
  • Изображение 035.jpg
    Изображение 035.jpg
    49.5 KB · Просмотры: 12
  • Изображение 036.jpg
    Изображение 036.jpg
    50.3 KB · Просмотры: 11
  • Изображение 037.jpg
    Изображение 037.jpg
    45 KB · Просмотры: 10
  • Изображение 053.jpg
    Изображение 053.jpg
    47.4 KB · Просмотры: 10
  • Изображение 054.jpg
    Изображение 054.jpg
    49.4 KB · Просмотры: 12
  • Изображение 055.jpg
    Изображение 055.jpg
    54.1 KB · Просмотры: 9
  • Изображение 057.jpg
    Изображение 057.jpg
    53.8 KB · Просмотры: 9
  • Изображение 059.jpg
    Изображение 059.jpg
    45.5 KB · Просмотры: 8
  • Изображение 060.jpg
    Изображение 060.jpg
    52.9 KB · Просмотры: 8
  • Изображение 066.jpg
    Изображение 066.jpg
    50 KB · Просмотры: 8
  • Изображение 074.jpg
    Изображение 074.jpg
    60 KB · Просмотры: 8
  • Изображение 092.jpg
    Изображение 092.jpg
    48 KB · Просмотры: 8
  • Изображение 097.jpg
    Изображение 097.jpg
    67.1 KB · Просмотры: 10
  • Изображение 104.jpg
    Изображение 104.jpg
    51.4 KB · Просмотры: 11
  • Изображение 106.jpg
    Изображение 106.jpg
    42.5 KB · Просмотры: 10
  • Изображение 117.jpg
    Изображение 117.jpg
    50.5 KB · Просмотры: 10

k_ja_ra

Well-known member
Выдатна. :)

Сёння абсалютна выпадкова (тэлевізар не гляджу па вызначэнні) патрапіла на сюжэт канала Расія-2 на гэтую тэму...Ну ..канва, як разумееце, адпаведная была. 2 моманты ўсміхнулі:
1) "У нас у Адэсе жывуць людзі больш за 130 нацыянальнасцяў, таму натуральна, што расейская (!!!) мова павінна быць дзяржаўнай. (прабачце, ад "жалезнай" логікі ў гэтым месцы проста афігела. :))) )
2) Прадстаўнік апазіцыі, якая як разумею гэтую тэму расейскай мовы "зарубіла", адказвае на пытанне журналіста: "вось Вы размаўляеце тут, на Украіне, са мной абсалютна свабодна па-расейску, я Вам як быццам на неблагой расейскай адказваю...Дзе? Дзе праблемы з расейскай мовай?" ....і далей голас за кадрам у сюжэце: "так, расейская мова распаўсюджаная, на ёй вучаць і вучацца, але ў афіцыйнай Украіне месца расейкай няма. ПАКУЛЬ. "(!!!) - таксама афігела, прабачце....
Ні разу не "прарасейская" пазіцыя агучваецца...Цалкам сабе "незалежны", "аб'ектыўны" рэпартаж...

Соррі, ніяк гэтая тэма абыякавай не пакідае...Ужо не глядзіш, не слухаеш, і ўсё адно ...

k_ja_ra

Well-known member
Я чытала цікавую кнігу, з некалькі іншым, як афіцыйны, поглядам на рускіх наогул і маскавітаў у прыватнасці. Ніяк не магу ўзгадаць дакладна назву і аўтара (у доме адпачынку чытала), аднак пастараюся. Калі знайду ў інтэрнэце, абавязкова дам Вам спасылку. Дамовіліся?
Zoryana, калісьці абяцалася Вам. :) Выконваю абяцанне нарэшце. Калі цікава яшчэ...

Ну і ці мала...яшчэ каго зацікавіць...

Александр Бушков, Андрей Буровский
"Россия, которой не было – 2. Русская Атлантида"

При изучении Киевско-Новгородской эпохи города и земли Западной Руси описываются как естественная часть Руси. Однако дальнейший исторический период претерпевает в научном восприятии удивительные преображения: Московия оказывается не просто преемницей Киевской Руси, а ее ЕДИНСТВЕННОЙ преемницей. В науке сложилась традиция сводить историю Руси XIV—XVI веков к истории Московии – не самой важной и не самой цивилизованной части страны.
Книга посвящена расследованию исторического развития именно Западной Руси и сопоставлению процессов, происходивших в двух частях средневековой страны: Западной Руси и Московской Руси.
Большое место в книге отведено феноменам общественного сознания – объяснению причин, в силу которых история Западной Руси замалчивается учеными и «уходит на дно», как русский вариант Атлантиды.

http://lib.aldebaran.ru/author/bush...rossiya_kotoroi_ne_bylo_2_russkaya_atlantida/

Блін, вось толькі не даступная яна, як зразумела, у электронным выглядзе па спасылцы...

На торрентах, калі што, відаць, можна глянуць...

Последнее редактирование:
Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху