Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

Igra

БЫТИЕ
.запамінанне без разумення заўжды зуброжкай звалося, не?
Так)Але ж мне здаецца,што да вершаў гэта не адносіцца)Мажліва,памыляюся) І гэта,я ўсё ж дазвалю паўтарыць,што не рэкамендавала вучыць не разумеючы,але ў тым,што так адбываецца у дзіцяці не бачу нічога дзіўнага.Малайчына,што вывучыла,а пасля растлумачаных словаў верш новымі фарбамі зайграе для яе:)

Як можна дэкламаваць верш, калі сэнсу словаў не разумееш?
І што значыць хатняе заданне? Хатняе заданне дзеці павінныя выконваць самастойна. Як яны самастойна могуць дайсці да таго, чаго і дарослыя не ведаюць?
Не ведаю,якая ў гэтым такая вялікая праблема,шчыра,не разумею яе вялізарнасці.У нас наколькі я памятаю таксама сустракаліся незнаёмыя словы і цяжкасці,не бачу нічога страшнага.Ну,можна слоўнік маць пад рукой.А словы,якіх няма ў слоўніку,усё роўна хто-небудзь павінен будзе тлумачыць-ці бацькі,ці настаўніца.Выконваць дзеці павінны самі,безумоўна,але ж не абавязкова заданне павінна быць такім лёгкім,што ні воднага пытання не узнікне.
вельмi ж хочацца,каб адчувау и разумеу на узрлоунi пачуццяу
+1

k_ja_ra

Well-known member
Але ж мне здаецца,што да вершаў гэта не адносіцца
Ну..не ведаю, як каму. А мне вывучыць верш па-руску і па-нямецку, прыкладам - 2 вялікія розніцы. Па-ангельску нават не кажу. Бо проста без шанцаў.
Так што нават у вершах разуменне істотнае.

Малайчына,што вывучыла,а пасля растлумачаных словаў верш новымі фарбамі зайграе для яе
Проста прыкольна, што гэта я ў яе запыталася - што за словы, а не яна ў мяне...
А зрэшты...так, для дзяцей не разумець беларускія словы, хай не ўсе, хай частку - цалкам сабе штатная сітуацыя, так што...чаго гэта я, напраўду...

Igra

БЫТИЕ
па рускай лiтаратуры напамяць Пушкина вучылi,там не менш незразумелых словау,бо шмат архаiзмау...Але ж вучым i тлумачым.
Таксама хацела сказаць,што і ў рускай шмат незнаёмых словаў сустракаецца.Ну дзіця і з такім павінна сутыкацца,не ўсё ж як па маслу-механічнае выконванне па шаблону.Добра,калі ёсць бацькі,якія разам знойдуць адказ.А калі не ,дык на наступным занятку у настаўніцы можна спытацца.Па мне тут можна толькі параіць дзіцю,каб пыталася спачатку пра незнаёмыя словы,а потым ўжо вучыла.

k_ja_ra

Well-known member
вельмi ж хочацца,каб адчувау и разумеу на узрлоунi пачуццяу
:)) Ой, дзевы. ПОэзія...ога..ну хай так...пазітыўныя вы мае.)))))
Карацей, спрэс плюсы ў няведанні і неразуменні беларускай, а таксама напаўкрывых вершах.)))) Памяць трэніруюць, паэзію ў адрозненне ад рускай мовы адчуваюць, прастору для пошуку адсутных у прыродзе словаў маюць. Прыгажосць! тваю дывізію.)

Дабранач.)

Igra

БЫТИЕ
Проста прыкольна, што гэта я ў яе запыталася - што за словы, а не яна ў мяне...
Ну а чаму яна не спыталася?Адказала што-небудзь?

Кьяра,перагортваеш)))Па мне дык проста не такая вялікая праблема,як гучыць ад цябе,па мне дык бура ў шклянцы вады:)
Але ж поўня)))

Карацей, спрэс плюсы ў няведанні і неразуменні беларускай.))))

Кьяра, дзіўна:)Няўжо тое,што сустракаюцца толькі знаёмыя словы ўплывае на веданне мовы?Я думала,наадварот,вывучэнне новых словаў і ёсць вывучэнне мовы)Вось жа)

так, для дзяцей не разумець беларускія словы, хай не ўсе, хай частку - цалкам сабе штатная сітуацыя
Так.І не разумець некаторыя рускія словы для дзяцей таксама штатная сітуацыя)

k_ja_ra

Well-known member
Па мне дык проста не такая вялікая праблема,як гучыць ад цябе
Не...ну ў параўнанні з сусветнай рэвалюцыяй -дробязі, безумоўна.

Ну што ты. ПМС.

Няўжо тое,што сустракаюцца толькі знаёмыя словы ўплывае на веданне мовы?
Ты не разумееш ці робіш выгляд?
Бел. мова для дзяцей па факце з'яўляецца замежнай. А замежную як вучаць? З простых звычайных словаў, якімі часцей за ўсё карыстаюцца. Каб стварыць хаця б мінімальную, але базу, слоўнікавую. А не замахваюцца на архаіку Шакспіра ці наватворы якога-небудзь амаль сучаснага паэта. Так жа?
А ў нас робіцца выгляд, што мова вось прам родная-родная і параўноўваецца з рускай і Пушкіным.
Дзевы, самі верыце ў тое, што пішаце?
Верыце?
Ну і выдатна.
Ёсць месца і рамантыкам на зямлі.
А я сціплы рэаліст-прагматык. І аддала б перавагу што-небудзь пазвычайней словам. Якімі заўтра можна карыстацца.
А так...я асабіста і з 5-га раза гэтых словаў не запомніла. Не кажучы ўжо пра бабоўнікі розныя.
А ў дыктоўках беларускіх дзеці замест клопату хлопаты пішуць. Як не дыктуй. Гэта дарэчы не я прыдумала, настаўніца, якая спіць і бачыць, як бы любоў да беларускай прышчапіць дзецям. :)))
Вось так.

Але можна і пра пОэзію, ога. Тым больш гэты верш - пэўна ж адзін з лепшых яе ўзораў.

Проста па крупіцах у дзецях цікавасць, жаданне і імкненне да беларускай будуеш.
А як вакол паглядзіш, дык рукі апускаюцца.

Але ў Афрыцы дзецям значна горш. Так. Прызнаю.
Узбагаіваюсь.

Ильгрия

New member
Хм...Падумалася мне...А што ж мы усе тут робiм? Вельми часта менавiта новымi словамi i выразамi узбагачаемся,тлумачым адно аднаму, шукаем выбiтныя пераклады,цікавыя сiнонiмы. Чаму ж мы адмауляць павiнны ў гэтым нашым дзяцям?Яны не горшыя за нас!

ДАБРАНАЧ:)

k_ja_ra

Well-known member
Чаму ж мы адмауляць павiнны ў гэтым нашым дзяцям?
Не хвалюйся.
Мінадукацыі даўно пра гэта паклапацілася.
Ужо чаго-чаго , а мудрагелістых словаў, пераклад якіх не ведае ні гугл, ні слоўнік - там дафіга.
І ўсё выключна дзеля ўзбагачэння афігець якога, УЖО ІСНАГА слоўнікавага запасу дзяцей. :)))

Ильгрия

New member
Кьяра, я не жыву у ружовых акулярах, я кожны дзень правяраю ўрокі, такая завядзёнка ў нас, на жаль, пакуль неабходная, але ўжо нешта аддала на самаабслугоўванне.

Маё дзіця не вучыць " у пацёмках", ён на стадыі першай-другой самастойнай вычыткі прыходзіць сам і пытае незразумелае, я тлумачу. Калі ёсць патрэба і адкрыю слоўнік, і ў нэце выяву знайду, каб зразумеў. У гэтым годзе шмат паведамленняў задаюць, кожнае прыходзіцца пераапрацоўваць не тое што пад веданне мовы, а нават проста пад ўзрост! Пра першаасветнікаў ...Там гістарызмаў заўсёды валам, а тыя паняцці ( нават і простыя) ён і не чуў нават некаторыя, не тое што не разумее( хоць гісторыяй захапляецца і ведае нашмат больш за аднагодкаў) ... Вось разам і разбіраем, а як інакш?

Мне б хацелася, каб было проста і натуральна, як дыхаць, але німа так.Ні-ма.
І вось, ўсё роўна , я за тое, каб на добрых вершах вучыліся дзеці, а не на папулізме "аднаразавым".

Ну і апошні аргумент...У педагогіцы ёсць паняцце такое, пры навучанні дзяцей арыентавацца патрэбна на "зону бліжэйшага развіцця",г.зн. заўсёды паказваць трошкі вышэйшы узровень, на яго і паднімаецца дзіця , калі пазнае новае. Калі ўсё будзе давацца проста -гэта не будзе цэннасцю, не будзе дасягненнем, не вядзе да развіцця...Любая мова-не выключэнне.

P/S.Канкрэтна да гэтага верша стаўленне рознае ва ўсіх тут сабраных, гэта нармальна.Кожны мае права на асабісты густ

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Ну, тады пра гэты верш што думаеце?
Гэта зусім ня тое. Вы сапраўды розьніцы ня бачыце ці гэта падколка такая? Тут ёсьць рытм. Рыфмы няма. А у вершы Танка ён(рытм) дзе-нідзе зьбіваецца.

Я вось што скажу на гэтую тэму. Тое, што дзецям сустракаецца незразумелая лексіка - гэта праблемы настаўніцы. Перад тым, як задаць верш на дом, яго трэба ў класе разабраць, некалькі разоў прачытаць і незразумелыя словы растлумачыць.

Мяне крыху іншае турбуе. Тое, што беларускую літратуру дзеці ўспрымаюць як нешта нуднае і нецікавае. Падборка матэрыяла - ну проста ахавая. І чытаючы гэтыя незразумелыя вершы, нецікавыя апавяданьні цяжка пранікнуцца любоўю да мовы, на якой ты амаль і не размаўляеш.

k_ja_ra

Well-known member
я за тое, каб на добрых вершах вучыліся дзеці,
Менавіта. Аналагічна.

Падборка матэрыяла - ну проста ахавая. І чытаючы гэтыя незразумелыя вершы, нецікавыя апавяданьні цяжка пранікнуцца любоўю да мовы, на якой ты амаль і не размаўляеш.
Дзякуй. Хоць тут сыйшліся.)

У педагогіцы ёсць паняцце такое, пры навучанні дзяцей арыентавацца патрэбна на "зону бліжэйшага развіцця",г.зн. заўсёды паказваць трошкі вышэйшы узровень, на яго і паднімаецца дзіця , калі пазнае новае.
Чёта мы па ходзе пра рознае зусім.

ён на стадыі першай-другой самастойнай вычыткі прыходзіць сам і пытае незразумелае
Мая амаль не пытае.
Чытаючы кнігі.
На пытанне - табе ўсё зразумела, нічога не бянтэжыць? адказ - мама, дык там па сэнсе ясна. :)
І я цалкам згодная. Я аўтараў таксама па складніках аж да суфікса і канчатка не разбіраю.
Але гэта ніяк не тычыцца матэрыяла, які НА ПАМЯЦЬ завучваецца.
Апошняе павіннае быць належнага ўзроўню, зразумелае да апошняга слова і растлумачанае ад сіх да сіх.
А ў нас як спецом нафіговей і панезразумелей абіраецца. Дзе і вышукваюць нескладушкі такія. Да прабачыць мне М.Танк.

я кожны дзень правяраю ўрокі
Я не.

Ильгрия

New member
Кьяра, Я вымушана...У нас -сдуг(сдвг). У гэтым годзе прагрэс, у прошлым,яшчэ i побач сядзела:-(

Вишенка

волшебница
Думала, пісаць пра гэта ці не... Але напішу. Кьяра, у цябе таксама часта бываюць "нескладушкі". І шмат. Вось тут, напрыклад.
растлумачанае ад сіх да сіх.
А ў нас як спецом нафіговей і панезразумелей абіраецца.
Да прабачыць мне М.Танк.

Ты ўжо не "неафіт", спрадзяюся, не пакрыўдзішся, а звернеш увагу

Ильгрия

New member
Пра нецiкавую падборку -поунасцю згодна(( Абыякавае стаулеене дзяржавы-абыякавыя падручнiкi...Прыходзiцца самой з iм падбiраць, што пачытаць,каб мову развiваць...Кожны раз у бiблiятэцы некалькi кнiг па-беларуску вышукваем,каб цiкава...

За тое дапауняльныя заданнi пападаюцца шыкоуныя! Нашы на факультатыве прошлы год займалiся па "Чароуных сшытках",проста любата.Вось тым бы аутарам падручнiкi пiсаць!

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Зараз я гляджу на ўрокі беларускай літаратуры і разумею, наколькі можна зрабіць іх цікавымі. Вось для мяне першая магчымасьць зацікавіцца, гэта паглядзець на аўтара як на звычайнага чалавека, а не на клясіка, які напісаў тое і тое. Вось быццам і чытаюць дзеці аўтабіяграфічныя зьвесткі, а ўсё ня тое. Хочацца больш жыцьцёвых падрабязнасьцей. Цікавых нюансаў. Адны тыя фоткі Купалы-дэнзі чаго вартыя)) Рушаць стэрэатып "мужыка-беларуса". Зараз у інтэрнеце можна што заўгодна адшукаць.
Плюс яшчэ тое, што ёсьць клясікі, якія жывы. Як можна на гэтым сыграць! Той жа Лабадзенка калісьці распавядаў, што да мовы ён прыйшоў праз асабістае знаёмства з Барадуліным. Проста даведаўшыся, што чалавек, які піша вершы, надрукаваныя ў падручніку, жыве ў адным зь ім горадзе, напісаў яму ліст))
А песьні на вершы беларускіх паэтаў!

k_ja_ra

Well-known member
Думала, пісаць пра гэта ці не...
Пісаць, само сабою.) Я штораз паўтараю і зноў скажу - заўвагам па справе заўжды радая.)

Ну з "ад сіх да сіх" і з "да" - ясна.
А тут што:
А ў нас як спецом нафіговей і панезразумелей абіраецца
?
У сэнсе я ўдакладняю.) Не крыўджуся.:)

Калі ўзгадаецца што - напішы, клск.)
Буду толькі ўдзячная.
Пра чістоплотно не пішы. У курсе.)

Ты ўжо не "неафіт"
Не неафІты выыключна лІт. мовай выказваюцца? :)
І па-руску таксама? :) З чаго ж стандарты-та падвойныя?

Кьяра, у цябе таксама часта бываюць "нескладушкі".
Дарэчы, а чаму таксама? Я, па-мойму, у памылках нікога не вінаваціла.) Хоць і хочацца месцамі.) Пра іншае зусім гаворка ішла.
Зноў жа, я толькі за.) Проста не вельмі логікі зразумела.) Ну і патрындзець не супраць.))))))))

Последнее редактирование:

Пациентка

New member
Добры дзень, дамы!
У мяне да вас пытанне: дзе можна было б знайсцi вершыкi/казкi для дзяучынкi 4 год? На oz.by - 0, дзе яшчэ шукаць? Што-небудзь просценькае, для знаемства з беларускай мовай? Не эляктронныя варыянты.
Прашу прабачэння за памылкi)

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху