Христианство и церковь.Архив

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

Zoryana

Well-known member
Ці мы кажам прынцыпова пра ролю жанчыны ў ісламе?
Могу ошибаться, но мне кажется что в любой религии у женщины "роль второго плана". И не только в религии. Еще не так давно в Европе "Kinder, Ktiche, Kirche", помните? Так что ничего специфического в исламе (относительно роли женщин) нет.

k_ja_ra

Well-known member
видишь ли, в зависимости от трактовки и "жёсткости" это самое отношение будет разным. Потому, что одни и те же слова можно читать по-разному.
І? Роля і месца жанчыны ад гэтага прынцыпова мяняецца?
Ужо сколькі пра правслаўе перагаворана, у розных трактоўках. А жанчына як была з рабра Адама яму на карысць і каб сумна не было, так і засталася.

У ісламе, імхо, гэта яшчэ радыкальней. У незалежнасці ад трактовак.

Mahima

переименовалась:)
Из ребра быть постыдно? Мне ближе мысль, что без женщины мир не показался Богу совершенным. А что там придумали люди далее - это их проблемы.

k_ja_ra

Well-known member
Остальное объяснять долго и не нужно, если все сводится к позе в конечном итоге.
Гэта 2 розныя тэмы.
Роля жанчыны ў ісламе.
І непрыемная карцінка.
Мне дзіўна, што гэта да кучы мяшаецца.

Из ребра быть постыдно?
Хм...не тое каб. Рэбро тут не галоўнае. Істотнае, што жанчына - другаснае.
Мне такая пастаноўка пытання не блізкая. Я за партнерства. Роўнае. Сумеснае. А не размеркаванне роляў на першыя і другія.

Mahima

У ісламе, імхо, гэта яшчэ радыкальней. У незалежнасці ад трактовак.
ты же не вникала в ислам. Откуда ты знаешь, КАК в нем на самом деле? И почему в разных исламских странах различная ситуация?

Zoryana

Well-known member
Вас зблытаеш. )))))))))
Да нет, это ваша особая "симпатия" так выражается, я ж понимаю.:))) "От любви до ненависти - один шаг", но и в обратном направлении - не больше. Так что, спадзяюсь на вяртанне :friends:)))))))

Mahima

Гэта 2 розныя тэмы.

Хм...не тое каб. Рэбро тут не галоўнае. Істотнае, што жанчына - другаснае.
Именно. Разные. А вот же ж поступило предложение с картинкой молитвы поместить картинку об угнетении женщины.

Я бы не назвала эту роль вторичной. Она детей рожает.

k_ja_ra

Well-known member
А что там придумали люди далее - это их проблемы.
Хм. Дык на гэтым "прыдумалі" рэлігіі і базуюцца. І ідэалогію будуюць.

А прыродзе 2 полы неабходныя. У роўнай ступені.

Чё та я ўжо заблыталася, Каця. :))

И почему в разных исламских странах различная ситуация?
Ну дзе розная? Дык і ў правслаўных розная. Але само праваслаўе ролю жанчыны цалкам сабе адназначна трактуе.
У ісламе іначай неяк?

k_ja_ra

Well-known member
А вот же ж поступило предложение с картинкой молитвы поместить картинку об угнетении женщины.
Дык аўтару прапановы варта пытанне задаць, не? :)
Мяне карцінкі прыгожых храмаў і нават малітваў не пужаюць.) Калі яны ў мяне станоўчыя эмоцыі выклікаюць - я толькі радая глядзець.)

Mahima

Ну дзе розная? Дык і ў правслаўных розная. Але само праваслаўе ролю жанчыны цалкам сабе адназначна трактуе.
У ісламе іначай неяк?
да пилевать мне на трактовки! Христос женщину никак не унижал - этого мне достаточно.

k_ja_ra

Well-known member
Она детей рожает.
Ва граху, прашу адзначыць. :)))))

Христос женщину никак не унижал - этого мне достаточно.
:) Тут я згодная.) І мне дастаткова. Таму хусткі са спадніцамі ідуць лесам. :)))))

Я НЕ заставляю, не идеализирую ислам, не хочу паранджу.
:) Ясна. Па ходзе табе там мужчыны падабаюцца, якія бяруць адказнасць на сябе, так? Праз тое і сімпатыя да іслама?
Дык ведаеш...гэта як з навучання граць на ф-но толькі сабачы вальс любіць.))) А даводзіцца гаммы, арпеджыа, этуды і санаты з варыяцыямі вучыць.))))

Прабач.:))

О чем предметно ничего?
Ну пра тое, што рэклама бывае рознай, і што навязванне кепска - і так ясна.
Я дакладна пыталася: якой яна б магла быць?
З адказам на гэта ўжо горш, так.)

реклама должна проводиться фактом своего существования,своей деятельности.
Вось. Згодная. Толькі гэта ўжо і не рэклама ў яе чыстым выглядзе. Пагадзіся. :)
Таму і кажу, я не уяўляю сабе рэкламу рэлігіі ўвогуле. Хіба што антырэкламу гучнымі скандаламі.
Таму і рыторыка пра рэкламу добрую і кепскую , кантроль яе няясна кім - пустое.)

Mahima

Блин...не к исламу симпатия, а к распределению ролей в семье. Просто обратила внимание на акцент на это в мечети и на выпячивание наших теток себя вперед:) уже неосознаваемое.

k_ja_ra

Well-known member
и на выпячивание наших теток себя вперед
Вось жа...а можа гэта мужчыны ззаду хаваюцца? :)))
Што ж так -та?

не к исламу симпатия, а к распределению ролей в семье.
яно ў праваслаўі іншае?
Але там ты сімпатыю да яго не выказвала.)

А вникать имеет смысл хотя бы для того, чтобы не бросаться спасать тех, кому это не надо, или судить о гадосности религии по одной фотке.
Каця, ты мне гэта? Я кагосьці выратоўваю? Некалькі ж разоў сказала: ім добра - і дзеля Бога.

І пра агіднасць рэлігіі я не пісала.
Навошта перадзёргіваеш?

практику люди делают. Так что все же имеет смысл оценивать теорию.
А тэорыю не людзі пішуць?
Ці Аллахам каран можа уласнаручна напісаны? Ці таго лепей Богам?

Ладна, Бог з ім. Прабач. Прадузятасць бачу я. Тваю. :))
Не ўцямлю, чым іслам за праваслаўе лепшы ў сэнсе што тэорыі што практыкі.)))

Mahima

Вось жа...а можа гэта мужчыны ззаду хаваюцца? :)))
Што ж так -та?

яно ў праваслаўі іншае?
Але там ты сімпатыю да яго не выказвала.)

Каця, ты мне гэта? Я кагосьці выратоўваю? Некалькі ж разоў сказала: ім добра - і дзеля Бога.

І пра агіднасць рэлігіі я не пісала.
Навошта перадзёргіваеш?
Может и мужчины прячутся:) это взаимосвязанные процессы, имхо.

В православии ив исламе мне несимпатичны доработки. Я в принципе просто обратила внимание на то, что в исламе сохранилось, с моей точки зрения, полезное.

Беру свои слова обратно, если так:)

k_ja_ra

Well-known member
Я не разумею ўсё ж...чаму жанчын трэба абвязкова засунуць на задворкі, пасадзіць дома, надзець на яе паранджу, хустку, спадніцу, каб мужчына нарэшце здолеў навучыцца выходзіць наперад і браць адказнасць на сябе.

=====

А ўвогуле... паскудная гэтая тэма ўсё ж. Па азначэнні.
Трэ зноў забывацца на яе.))))

Усім дзякуй за дыскусію.:)

Последнее редактирование:

Mahima

Да ничем ислам не лучше! Я даже не пыталась сравнивать, даже речи об этом не было. Просто в церкви я такого пояснения не слышала, а в мечети услышала.и все.

А насчет роли в семье...сегодня в кино зацепила фраза:"Ты не обязана его слушаться. - Дело не в послушании, а в уважении." Вот о чем я.

k_ja_ra

Well-known member
Дело не в послушании, а в уважении.
Ну, першае, ва ўзаемапавазе. Не? Калі мы пра партнерства.
Другое. Як памятаю, у нас была калісьці размова пра павагу да чалавека і падобнае. І збольшага сходзіліся на тым, што павагу яшчэ трэба заслужыць.
Іншымі словамі, годнага чалавека, вартага павагі звычайна паважаюць. І без нагадвання пра гэта. А паважаць мужчыну толькі за тое, што ён мужчына, неяк глупа, па мне.

і па мне, калі жанчына выходзіць наперад, трэба яе апярэдзіць, калі ты ўжо на ролю лідара прэтэндуеш, ці быць побач, калі пра роўнасць гаворка. Але не засунуць назад, апынуўшыся такім чынам наперадзе.

Mahima

Кьяра, Алена, я же в самом начале писала, что в идеале мужчина рядом должен быть заслуживающим уважения.
Но вот есть еще такой момент,имхо..порой стоит поуважать мужчину и просто за то, что он мужчина. Ну, как-то дать ему знать, что ты это в нем признаешь и видишь. Мы же, например, прощаем ребенка только потому, что он ребенок? Похожая ситуация. Вообще надо давать человеку шанс себя проявить.
А в большинстве случаев на практике выходит не партнерство, а соперничество. Партнерство не требует меряния писями, а некоторое понимание равенства именно об этом и говорит - о сравнении, о том, что женщина не хуже и т.п. где встает этот вопрос- хуже или нет- там,имхо, нет партнерства. А есть война.

Ну и знаешь, многим теткам просто надо напоминать, чтоб не лезли вперед, чтоб тупо дали пространство своему мужчине. Это не унижает женщину, а укрепляет в конечном итоге. Имхо. А если начинать перегонки кто первее, да с доказательствами, да с измерениями...это как-то вообще не то..для меня.

Atex

Active member
Мне странно читать о том, что с картинкой молитвы надо помещать рядом фото побития камнями. Не думала, что дойдет до такого абсурда.
мне странно что не замечен с чего это предложение. Я задала вопро о пропаганде. Танюша ответила, что считает картинку пропагандой. Лично я против пропаганд. Поэтому предложила картинку целиком.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху