Христианство и церковь.Архив

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

k_ja_ra

Well-known member
Но,надеюсь,понятно почему так.
Как романтично)Но читаем выше,где более прозаично.
Прабач. Але мне незразумела, у якім месцы ты бачыш супярэчнасць з маімі словамі?
Твае цытаты толькі пацверджваюць тое, што я гаварыла. Хіба не?

Кстати,любопытно,что и в РКЦ украинцы выделились
У сэнсе? Грэка-каталікі не зусім каталікі. Таму іх асобнае становішча - апрыоры.

Пра "тую размову" - старонкі 76-77.
Там абурэнні пра нацыянальныя апетыты і розныя мовы па сумнеўнай спасылцы на сумнеўны ж сайт было.
І твой адказ - што тут клопат пра царкоўнаславянскую. Без якой, маўляў, і царква не царква, і РПЦ не РПЦ, а спрэс ересь і раскол.
Я груба і каротка. Не так было?

имя-как-имя

Well-known member
Но читаем выше,где более прозаично.

Но и до этой прозы РПЦ далеко. РКЦ учитывает, что прихожане преимущественно поляки и белорусы, предлагая богослужения на обоих языках. А РПЦ всех православных приравнивает к русским.
А и хорошо:). Может, это для кого-то станет аргументом в пользу РКЦ.

Igra

БЫТИЕ
Ой,не)))
Почітаю,точно ли я говорила
і царква не царква, і РПЦ не РПЦ, а спрэс ересь і раскол.
:)))
Збагойной ночи,девочки)

k_ja_ra

Well-known member
Так?
Ну ок. Значыць, мне суслік не бачны. Ва ўпор не разумею, што і ў якім месцы не стыкуецца.

Пачытай. Вось тут, прыкладам, пра што?
Ну так,что одно дело автокефалия,признанная и утвержденная,грубо говоря,коллегиально и другое дело-просто самостоятельно,без согласования и благословения принятые решения изменить общепринятые нормы богослужений(язык тоже относится).Церковная иерархия и устройство сродни военным,и там и там недопустимы действия на свое усмотрение.

bousinka

Well-known member
Сообщение от bousinka Посмотреть сообщение
Слушаю в данный момент лекцию Мациха "Куда ж нам плыть? Религия в современном мире".
Просим ссылку в студию)

https://disk.yandex.ru/public/?hash=PBFXhq5d9/U/22NAtkMx4hKN28fZvQWpvn0mx9Fjc8o=

Cсылку кидаю. Хотя я к середине уже несколько разочаровалась. Лектор ушёл в узконаправленную политику.

Igra

БЫТИЕ
Почитала:) Такой же разговор,те же ощущения,что и от этого
мне суслік не бачны. Ва ўпор не разумею, што і ў якім месцы не стыкуецца.
Видимо,не дано нам выйти на другой уровень понимания)))Судя по выводам,что ты сделала из того разговора)

Mahima

переименовалась:)
Там абурэнні пра нацыянальныя апетыты і розныя мовы па сумнеўнай спасылцы на сумнеўны ж сайт было.
І твой адказ - што тут клопат пра царкоўнаславянскую. Без якой, маўляў, і царква не царква, і РПЦ не РПЦ, а спрэс ересь і раскол.
Я груба і каротка. Не так было?
так было. Только что перечитала.

Igra

БЫТИЕ

Mahima

переименовалась:)
Католики нас в империи не втягивают. На птичьих правах. Видимо, оэтому ассоциации с ними куда более спокойные.
Мне как-то общечеловеческие ценности ближе общерусского выдуманного единства в противостоянии мифическим угрозам бескультурного запада.

менять чью-то точку зрения цели у меня нет
а свою высказать?;)
Вроде, только об этом попросили.

Igra

БЫТИЕ
Кьяра, а ты сама перечитывала?И так и не поняла?И прочитала где-то,что Я писала СВОЕ мнение,что без церковнославянской ересь и раскол и церковь не церковь? Или мы обсуждали содержание статьи,по которой у тебя было мнение,что автор высказывает российско-шовинистические идеи,а я тебе говорила,что говорит он о сохранении церковнославянского языка и не хочет,чтобы службы велись не только на национальных языках,но и на русском-одинаково для него,а поэтому не в российско-шовинистической направленности дело,только криво высказывается.Нет?Непонятно тебе это было?)
а свою высказать?
Вроде, только об этом попросили.
По какому вопросу тебя интересует моя точка зрения?Слушаю тебя.

k_ja_ra

Well-known member
Судя по выводам,что ты сделала из того разговора
Я пра свае высновы з той размовы не сказала ні слова. Напісала толькі пра тео, што пачула ў дачыненні да царкоўнаславянскай мовы.
Пачула, што гэта важны і ледзь не сістэмастваральны момант, які проста так па жаданні кагосьці там не мяняецца. Таму гэта не супраць нацыянальнага тыя малаўцямныя аўтары на малаўцямным сайце пісалі, а проста іх лёс царкоўнаславянскай хваляваў.
На згаданых мной старонках гэта чорным па белым чытаецца.
Калі я не так зразумела, гатовая выслухаць, што не так.
Далей. Учора ты напісала, што вядзенне службаў на нацыянальнай мове не адбываецца таму толькі, што сам народ ёй не гаворыць. Ок, хай так. У Беларусі. А Расіі гэта таксама тычыцца? Ці там гэты прынцып не працуе? Чаму ж там службы па-руску не вядуцца?

не дано нам выйти на другой уровень понимания
Я так не думаю.
Мажліва, памыляюся, але я са свайго боку, як мінімум, спрабую тлумачыць, што і як разумею. Сваімі словамі. І зараз дарэчы па тэме ўчорашняй яшчэ раз папсрабую, бо, мажліва, была не зусім дакладнай, адсюль і ўяўныя супярэчнасці бачацца.
Ты ж размясціла шэраг цытат з каментаром "так што так" і ўсё.
Растлумач, клск, дзе нестыкоўкі ў мяне.
Я цалкам сабе здольная чуць і разумець.

Яшчэ раз пра розніцу.
Дык вось палітыка РКЦ - нацыянальнага самавызначэння перадусім,
Тут, бадай, не зусім слушна і карэктна я напісала.
Насамрэч, нацыянальнае вызначэнне, як такое, нікога там не кранае. Ці мала кранае. РКЦ збольшага ўсё адно, хто ты і дзе, хоць арабскі негр, які гаворыць па-кітайску. Яе задача збольшага - наблізіцца да рэальных людзей, у тым ліку гаварыць мовай гэтых людзей. І тут яны сыходзяць з простага прынцыпа - у Польшчы - па-польску, у Нямеччыне - па-нямецку, у Расіі - па-руску і г.д.
У Беларусі атрымліваецца - па-беларуску, ну і па-польску месцамі таксама, так. Бо ёсць, сапраўды, палякі тут.

Зараз, калі параўноўваць уплыў РПЦ і РКЦ.
РКЦ, як любая царква імкнецца пашыраць свой уплыў, прапануючы/навязваючы свае ідэі = хрысціянскія каштоўнасці. Запісвае ў свае шэрагі чарговых прыхільнікаў, ставіць птушачку ў адпаведным радочку і мае з гэтага нейкія там бонусы.

РПЦ робіць тое самае. Але. Паўтаруся. Розніца паміж каталіцкім цэнтрам і праваслаўнымі першапачаткова вялікая. Бо каталіцкі не насіў нацыянальнай афарбоўкі. А праваслаўныя цэнтры ўжо на старце фармаваліся як нацыянальна-культурніцкія цэнтры. Таму іх некалькі, а не адзін. І паступова, з цягам паўставання нацыянальных дзяржаў, колькасць цэнтраў усё павялічвалася. Бо кожная дзяржава імкнулася атрымаць у свае непасрэдныя рукі такі важны і зручны інструмент, як рэлігія. А не падпарадкоўвацца нацыянальна-культурніцкім ідэям суседзяў.
Таму ствараліся аўтакефаліі, таму дзяржавы іх дамагаліся.

Такім чынам. У параўнанні з каталіцтвам у выпадку з РПЦ плюс да усяго аднолькавага мы маем нацыянальна-культурніцкі ўплыў іншай краіны, іншаа народа, іншай нацыі.
У гэтым глабальная розніца. Нават калі адкінуць усе астатнія чыста палітычная, геаграфічныя і гістарычныя моманты.

Адмаўляць гэта глупа, ІМХО. Гэта дадзенасць. І гэта не я прыдумала.

Спадзяюся, я паясніла. І супярэчнасцяў не засталося, не? Ці па-ранейшаму ёсць?

А ўвогуле, у астатнім, усе цэрквы аднолькавыя збольшага, так. І чым большая і вызначаная ў іх аерархія - тым палітыкі там болей.
Мы неяк разгаварыліся пра гэта. Дык мая мама звярнула ўвагу на адзін цікавы момант. Самыя развітыя на сёння краіны - пратэстанцкія.)))) Можа ў гэтым штосьці ёсць? :)

п.с. млін...зноў прасціна атрымалася....Ніяк у мяне каротка не выходзіць. ((((

Igra

БЫТИЕ
Я пра свае высновы з той размовы не сказала ні слова. Напісала толькі пра тео, што пачула ў дачыненні да царкоўнаславянскай мовы.
Какое это отношение имеет к этому разговору и,главное,ко мне,позволь узнать?:)

Чаму ж там службы па-руску не вядуцца?
Видимо,всех устраивает)))Или ты и за русских переживаешь?

Растлумач, клск, дзе нестыкоўкі ў мяне.
Какие нестыковки?Я не знаю про твои нестыковки.У тебя просто другое мнение и руководствуешься ты другими мотивами.Что здесь объяснять и зачем?Если чиатешь,что я пишу или цитирую конкретные тексты с конкретным смыслом и поняла-хорошо.Не поняла-тоже хорошо)

lada

Well-known member
Кьяра, спасибо за подробный ответ.

Про апостольского нунция....при чём здесь он? Нунций - дипломатическая должность. Апостольский нунций - это посол государства Ватикан в нашей стране. Не удивительно, что там большинство с итальянскими корнями.

Мы же вели речь про католических кардиналов и архиепископов в Беларуси - непосредственных руководителей католической церкви у нас. Так вот здесь чётко просматриваются польские корни. Я не говорю, что это плохо. Более того, это логично. Странно, что вы этого не видите и даже удивляетесь тому, что я вижу.

ну, и ещё пару слов. Моя позиция в том, что нет худшей и лучшей конфессии, я также не делю руководство церквей на хороших и плохих. И там, и там в руководстве менеджеры, цель которых - увеличение количества приходов, прихожан, увеличение влияния. Метод достижения цели у каждого свой. Странно, что в целом признавая эти цели и возмущаясь ими, вы тем не менее готовы простить католиков только за то, что они среди методов избрали белорусский язык. ИМХО, это ваш вклад в политизацию религиозной жизни. Вот любопытно, а если бы службы не велись на белорусском языке, вы так же не любили бы РКЦ, как и РПЦ?

и ещё. Церковное руководство и церкви, костёлы для меня разные вещи. Я не часто бываю в последних, но если бываю, то чувствую некую силу. И мне всё-равно, где ставить свечки. Одинаково хорошо отношусь и к католикам, и к правословным. Что до церковного руководства, то мои наблюдения.... Католики более либеральные и общительные, в том числе Тадеуш Кондрусевич. Православные священники более царственные, хотя и среди них знаю как минимум двух (из числа руководства) с современными либеральными взглядами. Сталкивалась и с теми, с кем больше не пожелала бы общаться. В православной церкви очень сильна традиционность, что мне не совсем импонирует, но я надеюсь, это временно. По крайней мере православные церкви за границей более либеральны (я крестила дочку на Кипре и была потрясена, как дети во время церемонии носились, играли, все вели себя свободно, и это никого не напрягало), думаю, и к нам это придёт.

Igra

БЫТИЕ
Зараз, калі параўноўваць уплыў РПЦ і РКЦ.
РКЦ, як любая царква імкнецца пашыраць свой уплыў, прапануючы/навязваючы свае ідэі = хрысціянскія каштоўнасці. Запісвае ў свае шэрагі чарговых прыхільнікаў, ставіць птушачку ў адпаведным радочку і мае з гэтага нейкія там бонусы. Усё.
РПЦ робіць тое самае. Але. Паўтаруся. Розніца паміж каталіцкім цэнтрам і правслаўнымі першапачаткова вялікая. Бо каталіцкі не насіў нацыянальнай афарбоўкі. А правслаўныя цэнтры ўжо ан старце фармаваліся як нацыянальна-культурніцкія цэнтры. Таму іх некалькі, а не адзін. І паступова, з цягам паўставання нацыянальных дзяржаў, колькасць цэнтраў усё павялічвалася. Бо кожная дзяржава імкнулася атрымаць у свае непасрэдныя рукі такі важны і зручны інструмент, як рэлігія. А не падпарадкоўвацца нацыянальна-культурніцкім ідэям суседзяў.
Таму ствараліся аўтакефаліі, таму дзяржавы іх дамагаліся.

Такім чынам. У параўнанні з каталіцтвам у выпадку з РПЦ плюс да усяго аднолькавага мы маем нацыянальна-культурніцкі ўплыў іншай краіны, іншаа народа, іншай нацыі.
У гэтым глабальная розніца. Нават калі адкінуць усе астатнія чыста палітычная, геаграфічныя і гістарычныя моманты.

Адмаўляць гэта глупа, ІМХО. Гэта дадзенасць. І гэта не я прыдумала.

Спадзяюся, я паясніла. І супярэчнасцяў не засталося, не? Ці па-ранейшаму ёсць?
НЕ,это не процерковь опять.Это про наши реалии,белорусские.У тебя РПЦ виновата в национально-культурном влиянии одной страны на другую.А я тебе говорю,что это лишь естественное отражение жизни.Белорусам не нужна автокефалия на белорусском языке.И это всё одно и тоже-продолжение разговоров о плохих россиянах и имперских замашках,всегда с больной головы на здоровую.Любой институт,а тем более такой консервативный как церковный, меняется под влиянием необходимости и больше никак.Если белорусы не говорят по-польски,то церковь вынуждена идти на перемены и белорусский поляку выучить проще(а где-то и польское словечко и не одно проскочит,так не критично),чем русский.Русскоговорящей церкви незачем использовать белорусский в общении с русскоязычным населением.Вопросы же церковнославянского уже несколько другие.

Атекс тебя спросила, а не я
Тогда ты-в сад;) а с Атекс я без тебя поговорю;)

Atex

Active member
п.с. млін...зноў прасціна атрымалася....Ніяк у мяне каротка не выходзіць. ((((
А мне прыемна твае праціны чытаць )) Разумна, лагічна. І мова твая вельмі цікавая, разнастайная такая стала, вобразы аб'емныя такія (пра арабскага негра ўвогуле сабе на нататку вазьму) дасціплая.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху