Ну, гэтым, як я разумею, гісторыя мовы і лексікалогія займаюцца. Можна адсачыць, на якім этапе ўзнікла пэўнае слова, ну і куды яно пайшло, адкуль выйшла, чаму ў іншай мове смяніла сваё гучанне/напісанне і да т.п.Вішанька. слу, а што рэальна, вось так можна дасканала адсачыць?
Але як вядома, гісторыя (і мовы, думаю, у тым ліку) - не мат-ка, а ідэалогія збольшага.)))) Гэта варыянты тлумачэння развіцця падзей, трактоўка іх, а не даказаная тэарэма. Не?гісторыя
Гэта такая моўная археалогіяАле як вядома, гісторыя (і мовы, думаю, у тым ліку) - не мат-ка, а ідэалогія збольшага.)))) Гэта варыянты тлумачэння развіцця падзей, трактоўка іх, а не даказаная тэарэма. Не?
katia-ka, а на ўроках дзеці вось менавіта так фанетычны разбор робяць?[ручайі]
k_ja_ra, гэта не прыклад фанетычнага разбору, гэта транскрыпцыя.katia-ka, а на ўроках дзеці вось менавіта так фанетычны разбор робяць?
у другім.А ў якім, дарэчы, класе фанетычны разбор рабіць пачынаюць?
я проста не памятаю такіх заданьняў у пачатковай школе, каб такі корань быў.Ага.
Ну ясна тады.
Дзякуй.
А ў якім, дарэчы, класе фанетычны разбор рабіць пачынаюць?
у другім.
таксама першы раз у жыцці з гэтым сутыкнулася.Вось хоць забі не памятаю, каб хоць калі-небудзь у нас "і" на "й" і гук "і" раскладалася.
Вось проста навіна для мяне гэта.
Я пра ётавыя "і" толькі пару год таму даведалася. Упершыню.
не здапаможніка. Арфаграфічны трэнажор. Купіла на сваю галаву )))))гэта з падручніка?
не, гэта таксама было зьвязана з фанетычным разборам. Там было слова "дзеці". І я завісла - дз -гэта адна ці 2 літары. Палезла ў сынаў падручнік -ага, 2 літары. То бок 32 літары ў беларускім алфавіце. Але я ж памятаю буквар Клышкі, дзе была лічба 34... Карацей, па новых нормах дз ідж- гэта дыфтонгі, то бок -гэта 2 літары і адзін гук.Як звычайна, галава дзецям у школе забіваецца абсалютна непатрэбнай інфармацыяй.)
да? я ўжо даўно у школе не працую, але не так даўно рабіла адной з фарумчанак фанетычны разбор для 2-класніка. Таму так упэўнена адказала.Мой зараз у 3, пакуль не рабілі фанетычнага разбору.
неручаі - цалкам корань????
такці руча - корань, (і) - канчатак
А напішыце, хто аўтар?Арфаграфічны трэнажор
Складальнік М,Р. МаўлютаваА напішыце, хто аўтар?
не, гэта таксама было зьвязана з фанетычным разборам. Там было слова "дзеці". І я завісла - дз -гэта адна ці 2 літары. Палезла ў сынаў падручнік -ага, 2 літары. То бок 32 літары ў беларускім алфавіце. Але я ж памятаю буквар Клышкі, дзе была лічба 34... Карацей, па новых нормах дз ідж- гэта дыфтонгі, то бок -гэта 2 літары і адзін гук.
калі ў вашага сына ў 1 класе быў беларускі буквар, то аўтар - Клышка.Асабіста я памятаю, што ў сына таксама было 32 літары ў алфавіце. Нажаль не памятаю, хто аўтар падручніка за 1 клас.
Я прабачаюся, я правільна разумею, што нейкія погляды кажуць пра тое, што дж - гэта адна літара? :blink:Проста "погляды" на гэты конт памяняліся ў мовазнаўцаў
Не параю, нажаль. Па вопыце свайго сына магу сказаць, што ён выбарча падыходзіць да таго, што робіцца/выдаецца/etc на беларускай мове. Калі падабаецца -усё ок. Калі не -то аж да сьлёз даходзіць, але не хоча чытаць, напрыклад. Як бы -нічога новага, гэта працуе заўсёды.katia-ka, можа параіце, як дзіця з белмовай прымірыць?
а вы параўнайце, як выкладаецца беларуская мова ў школе, і як ангельская. Я не пра прынцып "замежная-родная". А пра тое, як настаўнікі імкнуцца зацікавіць сваім прадметам і якія метады і методыкі выкарыстоўваюць для павышэньня цікаўнасьці.Сын ужо на ангельскай мове размауляе і пачынае дзіцячыя кніжкі чытаць.
Раней лічылася так.Я прабачаюся, я правільна разумею, што нейкія погляды кажуць пра тое, што дж - гэта адна літара?
У падручніках і дапаможніках падаюцца неаднатыпныя, часам супярэчлівыя сцвярджэнні пра беларускі алфавіт. У «Буквары» А.К.Клышкі (1995, с. 103) колькасць літар не называецца, але першакласнікі пры жаданні самі могуць зрабіць падлік: апрача 32 літар, тут пасля д у дужках прыводзяцца дж і дз. Тое самае знаходзім і ў падручніку для 2 класа «Беларуская мова» В.А.Бекіша і інш. (1995, с. 24).